Er du fascinert av hva som driver suksessen til gjentatte gründere som Elon Musk, Richard Branson, og den legendariske Steve Jobs? Denne artikkelen avdekker nøklene til å lykkes som seriegründer!
Vi lever i en tid der entreprenørskap er i vinden. Ferske tall fra ThinkImpact viser at det globalt finnes 582 millioner gründere, hvorav 31 millioner er bosatt i USA.
Det er likevel vanlig å se at mange av disse gründerne satser på én idé og bruker mye tid og ressurser på å utvikle den.
Enkelte gründere nøyer seg imidlertid ikke med én oppstart. De lanserer en virksomhet, ser den enten lykkes eller mislykkes, og kaster seg deretter inn i et nytt prosjekt. Slik fortsetter de, med en stadig voksende portefølje av virksomheter.
Drømmer du om å bli en seriegründer selv? Les videre for å lære alt du trenger å vite!
Hva kjennetegner en seriegründer?
En seriegründer er en person som etablerer flere bedrifter i løpet av sin karriere. Disse gründerne kan selv inneha en ledende rolle i alle selskapene, eller de kan ansette daglige ledere for å drive den operative driften.
Noen seriegründere lanserer mange oppstarter, og selger disse når de oppnår lønnsomhet. Overskuddet fra salgene reinvesteres deretter for å starte enda flere selskaper.
Mange seriegründere støtter også andre oppstarter gjennom økonomisk bistand, veiledning eller ved å engasjere seg i selskapets styre. Vellykkede gründere tiltrekkes ofte av seriegründerskap fordi de finner glede i å utvikle en idé til en lønnsom virksomhet.
De er også engasjerte i markedsføringen av et produkt eller en tjeneste i tidlig fase, i tillegg til å bygge et effektivt team og forhandle finansieringsavtaler med ledende venturekapitalmiljøer.
Les også: Oppstartsfinansieringsstadier: Seed, Series A, B, C, & D forklart
Kjennetegn ved seriegründere
Dersom du som gründer besitter følgende egenskaper, er det stor sannsynlighet for at du kan bli en fremgangsrik seriegründer:
#1. Tenke utenfor boksen
Du er en kreativ tenker som ser løsninger på forretningsproblemer fra uventede vinkler som tradisjonelle forretningsfolk ikke ser. For å lykkes med å etablere og utvikle flere virksomheter, lar du deg ikke begrense av konvensjonelle ideer. Du er villig til å ta risiko ved å utforske nye tilnærmingsmåter, og slik sette en ny standard for andre å følge.
#2. Identifisere markedshull
Å oppdage områder i markedet hvor det mangler bestemte tjenester eller produkter, er en god måte å etablere nye, potensielt lønnsomme virksomheter. Du har en unik evne til å se muligheter i markedet. Du legger merke til udekket behov hos kunder og virksomheter, samt nisjer som andre overser. Dette gjør at du kan bygge selskaper som fyller disse hullene og gir reell verdi til kundene.
#3. Kalkulert versus uforutsett risiko
Du er ikke redd for å ta risiko, men du handler heller ikke ufornuftig. Du vurderer potensielle risikoer nøye, og veier dem opp mot potensielle gevinster. Du tar informerte beslutninger, og sørger for at risikoen står i stil med den mulige gevinsten.
#4. Strategier for risikostyring
Som seriegründer er du forberedt på uforutsette utfordringer. Du har solide planer for å redusere risiko og minimere negative konsekvenser for virksomhetene dine. Dette proaktive grepet hjelper deg å manøvrere gjennom usikkerhet på en effektiv måte.
#5. Omarming av endring
En stadig skiftende forretningsverden er sannsynligvis en av hovedårsakene til at en gründer utvikler seg til en seriegründer.
La oss si at du har startet et selskap som tilbyr dataanalysetjenester til små og mellomstore bedrifter. Så støter du på utfordringen med AI-verktøy som kan tilby det samme til en konkurransedyktig pris.
Du velger da å gå inn i AI-bransjen, utvikler, markedsfører og selger AI-verktøy til nye og eksisterende kunder. På denne måten har du tilpasset deg endringer i markedet og snudd en utfordring til en mulighet!
#6. Omstilling som svar på utfordringer
Når du møter hindringer, er du fleksibel. Du er rask til å justere forretningsmodellen eller strategien for å overkomme vanskeligheter. Denne tilpasningsevnen sikrer at tilbakeslag ikke bremser din fremgang.
#7. Overvinne feil
Feil er en del av gründerreisen. Du ser på dem som verdifulle erfaringer som du kan lære av. Hvert tilbakeslag gir deg viktig lærdom som du kan ta med deg videre i fremtidige prosjekter, og dermed bli en sterkere og mer erfaren gründer.
#8. Være vedvarende
Utholdenhet er drivkraften for alle seriegründere. Selv når du møter vanskeligheter, bruker du din forretningskompetanse. Du opprettholder en sterk vilje til å nå målene dine, i visshet om at suksess ofte krever en kontinuerlig innsats og en urokkelig tro på din visjon.
Eksempler på vellykkede seriegründere
Elon Musk
Bildekreditt: Elon Musks X-profil
Elon Musk er en velkjent seriegründer med en portefølje som består av flere oppstarter og selskaper. Han var med å grunnlegge Zip2, en online katalogtjeneste for bedrifter. Han grunnla også X.com, en nettbasert bank som senere ble til PayPal.
Musks seriegründerånd fortsatte med etableringen av SpaceX, som er en ledende privat aktør innen romfart og romtransport. Han er også hjernen bak Tesla, selskapet som produserer elbiler og ren energi.
I tillegg har Elon Musk grunnlagt Neuralink, et selskap som fokuserer på nevroteknologi. Sist, men ikke minst, har han også etablert The Boring Company (TBC) som spesialiserer seg på tunnelbygging for transport.
Sir Richard Branson
Bildekreditt: Richard Bransons X-profil
Seriegründeren Sir Richard Branson er grunnleggeren av Virgin Group. Dette forretningskonglomeratet omfatter over 400 selskaper i ulike sektorer.
Noen av de mest kjente datterselskapene i gruppen hans er Virgin Atlantic (flyselskap), Virgin Galactic (romfart), Virgin Hotels (hotellbransjen), Virgin Megastores (detaljhandel), Virgin Mobile (telekommunikasjon) og Virgin Radio (media og underholdning).
Steve Jobs
Steve Jobs var en visjonær seriegründer. Han var med å grunnlegge Apple Inc., et ledende teknologiselskap som blant annet produserer iPhone, Mac, iPod og smarte applikasjoner.
Etter at han forlot Apple i 1985, grunnla han NeXT Inc., et selskap som utviklet maskinvare og programvare.
Steve Jobs spilte også en viktig rolle i suksessen til Pixar Animation Studios, som står bak anerkjente filmer som Toy Story, Cars, Wall-E og A Bug’s Life.
Hvordan bli en seriegründer
#1. Markedsundersøkelser og analyse
For å bli en seriegründer, må du starte med grundige markedsundersøkelser og analyser. Det er viktig å forstå og følge med på markedstrender og forbrukerbehov. Dette vil hjelpe deg med å finne muligheter og identifisere hull i ulike bransjer.
#2. Utforsking av nisjer
Deretter kan du utforske ulike nisjer innenfor dine interesseområder. Se etter nisjer som er i tråd med dine ferdigheter og interesser. Å finne den rette nisjen kan gi deg et konkurransefortrinn. Nisjene du velger for dine serieoppstarter, må samsvare med de funnene du gjorde i dine markedsanalyser.
#3. Kontinuerlig læring
Hold deg alltid oppdatert på bransjeutvikling og ny teknologi. Les bøker, delta på seminarer og ta online-kurs. Kontinuerlig læring vil hjelpe deg å holde deg i forkant av gründerspillet.
#4. Nettverksbygging
Nettverksbygging er også avgjørende. Du bør knytte kontakt med andre gründere, potensielle samarbeidspartnere og investorer. Delta på bransjeseminarer og bli med i næringslivskonvensjoner for å utvide nettverket ditt.
Ikke glem å bli med i noen av de gratis oppstartsfellesskapene. Nettverk hjelper deg også å ansette talenter og ledere til dine oppstarter, slik at du enkelt kan gå videre til neste prosjekt.
#5. Mentorskap og veiledning
Det er viktig å få veiledning fra erfarne gründere og forretningsfolk som er eksperter i bransjen du ønsker å gå inn i.
Du vil kunne lære fra førstehåndserfaringer og dra nytte av problemløsningsideer fra dine mentorer, slik at du kan unngå de samme fallgruvene de selv har opplevd.
Les også: Plattformer for å finne mentorer for å vokse og transformere din forretningsstrategi
#6. Bygg din gründerportefølje
Det er viktig å diversifisere din forretningsportefølje. Ikke bare start opp virksomheter innenfor samme sektor. Hvis en sektor opplever en nedgang i markedet, kan virksomheter i andre sektorer dekke tapene.
Din personlige merkevare som gründer vil også hjelpe deg med å oppnå finansiering når du etablerer nye prosjekter.
#7. Prioritering av oppgaver
Som seriegründer må du også lære å prioritere oppgaver. Fokuser på de aktivitetene som gir størst uttelling og som driver virksomhetene dine fremover. Tidsstyring er nøkkelen til å holde oversikt over flere virksomheter samtidig.
#8. Delegering av ansvar
Du kan ikke utføre alle oppgavene i flere virksomheter selv. Du må delegere oppgaver til dyktige medarbeidere i de ulike oppstartene. Før du går videre til neste prosjekt, må du overføre lederansvaret til en ansvarlig daglig leder. Du kan likevel opprettholde kontakten med selskapet som styremedlem, majoritetseier og lignende.
#9. Analysere feil
I løpet av din reise som seriegründer vil du gjøre feil. Ikke vær redd for det. Skriv i stedet ned alle feilene i en logg og analyser dem. Finn ut hva du kunne ha gjort annerledes for å unngå å ta en feil beslutning. Bruk denne kunnskapen i dine neste prosjekter.
#10. Utvide virksomheter
Dersom du ser at en oppstart genererer overskudd, må du umiddelbart reinvestere disse i å videreutvikle selskapet. Hvis for eksempel virksomheten kun opererer i én region, bør du vurdere å utvide til andre områder. Hvis du selger produkter, kan du starte en tjenesteseksjon som for eksempel tilbyr abonnementsordninger på produkter eller rådgivning til andre oppstarter. Dette vil diversifisere selskapets inntektskilder.
#11. Oppnå bærekraftig vekst
Du må skape en balanse mellom salgsfokus og kundesentrert virksomhet. Du bør ikke bare fokusere på kortsiktig salg. Du må øke salget for å øke inntektene, men samtidig utvikle gode relasjoner til kunder slik at du oppnår gjenkjøp fra eksisterende kunder.
Fordeler og ulemper med seriegründerskap
Her følger en oversikt over hvorfor du kanskje vil eller ikke vil satse på en karriere som seriegründer:
Fordeler
#1. Økonomisk gevinst
Seriegründerskap kan potensielt føre til betydelige økonomiske gevinster. Ved å starte og drive flere virksomheter, har du muligheten til å generere flere inntektsstrømmer og akkumulere betydelig formue.
Hvert vellykket prosjekt kan gi fortjeneste, og over tid kan disse inntektene øke betraktelig, noe som kan gi økonomisk sikkerhet og frihet.
#2. Kreativ frihet
Som seriegründer har du friheten til å følge dine interesser og utforske ulike bransjer og forretningskonsepter. Du er ikke begrenset til en enkelt nisje eller rolle, noe som gir deg muligheten til å utfordre deg selv og innovere. Denne kreative friheten kan føre til mer givende og engasjerende arbeidsopplevelser.
#3. Bygge en arv
Seriegründerskap gir deg muligheten til å etterlate deg en varig arv i næringslivet. Med hver vellykket virksomhet, bidrar du til samfunnet, bransjen eller samfunnet som helhet. Dine innovative ideer, produkter og tjenester kan ha en positiv innvirkning på folks liv. Å bygge en arv kan være personlig givende og tilfredsstillende.
Ulemper
#1. Høy risiko
Seriegründerskap innebærer en høyere grad av risiko sammenlignet med å satse på kun én virksomhet. Hvert nye prosjekt har sin egen usikkerhet. Jo flere selskaper du administrerer, desto større eksponering har du for potensielle økonomiske tap.
#2. Balanse mellom jobb og privatliv
Å administrere flere virksomheter krever ofte en betydelig mengde tid og energi. Dette kan påvirke balansen mellom arbeid og fritid, og føre til at du tilbringer lange dager på jobb og har mindre tid til familie og venner.
#3. Administrere flere prosjekter
Når du sitter i førersetet for mange virksomheter, kan det være ekstremt krevende å administrere dem alle på en effektiv måte. Det kan bli vanskelig å gi tilstrekkelig oppmerksomhet til alle oppstartene. Hvis du sprer deg for tynt, risikerer du å bli utbrent og oppleve redusert ytelse i alle selskapene.
Hvordan skiller en seriegründer seg fra en sosial entreprenør?
Seriegründere og sosiale entreprenører er forskjellige i sine overordnede mål og fokus. Som seriegründer er hovedmålet ditt å skape og drive virksomheter med fortjeneste som mål. Du ønsker å bygge opp formue gjennom flere vellykkede oppstarter. I tillegg drives du av et ønske om å innovere og utmerke deg i ulike bransjer.
Som sosial entreprenør er ditt primære mål å løse sosiale eller miljømessige problemer. Du fokuserer på å etablere virksomheter eller organisasjoner som har en positiv innvirkning på samfunnet, for eksempel å forbedre utdanning, helsetjenester eller miljømessig bærekraft.
Anbefalte bøker for seriegründere
#1. Press Go
Press Go beskriver de virkelige utfordringene og suksesshistoriene til Bill Seibel, en kjent seriegründer som har startet ni egne selskaper og jobbet med 30 andre oppstarter.
Du vil finne verdifull innsikt i ulike stadier av en virksomhet, fra lansering og produkt-/tjenestemarkedsføring til oppskalering og avslutning av et selskap for å starte et nytt.
#2. BIG LUCKY
BIG LUCKY gir deg et innblikk i seriegründerskapets hemmeligheter, beskrevet av den tidligere kjendisstylisten og PureOlogy-grunnleggeren Jim Markham.
Han har startet fem suksessfulle selskaper som samlet har solgt produkter for 1,2 milliarder dollar til privatkunder. Det positive budskapet i boken har allerede hjulpet hundrevis av gründere i gang med sine første oppstarter.
#3. Stepping into the Moment
Stepping into the Moment forklarer hvordan Roger Braswell, en anerkjent seriegründer, startet en bedrift innenfor plenstell i en alder av 15. Tretti år senere ble selskapet børsnotert.
Han har startet flere andre vellykkede virksomheter innenfor for eksempel landskapsarkitektur, kraftutstyr og oppstartsrådgivning. Hvis du planlegger å gjøre noe lignende, er dette en bok du bør lese.
#4. The Checkmate Formula
The Checkmate Formula er et resultat av tre tiår med studier av milliardærer og visjonære som har hatt gjentatt suksess.
Den gir et nytt perspektiv på næringslivet, og gir svar på hva som avgjør suksess eller fiasko i virksomheter, samt hvordan seriegründere konsekvent vinner.
Konklusjon
Dette er altså noen av de viktigste tingene å tenke på når du skal satse på en karriere som seriegründer. I tillegg til å følge de hemmelige oppskriftene nevnt her for å skape suksess, kan det også være lurt å lese de foreslåtte bøkene for å tilegne deg mer kunnskap.
Neste gang: Ingen ideer, men ønsker du å starte en bedrift? AI er her for å hjelpe!