En praktisk gjennomgang av AtlasVPN, som utforsker funksjonene og ytelsen i daglig bruk.
VPN-er var tidligere en nisje, men dagens trusselbilde innen cybersikkerhet har gjort dem til et uunnværlig verktøy for internettbrukere, spesielt de som kobler seg til forskjellige nettverk.
De har blitt en nødvendighet for de som ofte bruker offentlige eller gratis WiFi-soner, som man finner på hoteller, flyplasser, universiteter eller lokale kafeer. Det finnes mange falske nettverk med misvisende navn som «Gratis WiFi», som brukere kobler seg til i den tro at det er legitime hotspots.
I virkeligheten kan dette være en felle satt av svindlere med en bærbar datamaskin eller en enkel smarttelefon. Brukere som kobler seg til, avslører sin nettaktivitet, inkludert innloggingsinformasjon og kredittkortnumre, avhengig av hvilke nettsider de besøker.
Løsningen på dette internett-anarkiet er en VPN.
Kort sagt, en pålitelig VPN beskytter din nettaktivitet mot alle, enten det er internettleverandøren din, myndighetene eller hackere. Disse verktøyene omdanner data (klartekst) til en uleselig form (chiffertekst) ved hjelp av avanserte VPN-protokoller.
Selv om teknologien er kompleks, er alt brukeren trenger å gjøre å velge en ønsket serverplassering og klikke på «koble til».
Det finnes imidlertid noen kriterier for å vurdere om en VPN faktisk holder det den lover. La oss se nærmere på AtlasVPNs gratis premium-abonnement.
AtlasVPN: En oversikt
AtlasVPN, etablert i 2019, er en relativt ny aktør i bransjen. Etter en sammenslåing med Nord Security i 2021, ble de en del av et større økosystem av cybersikkerhetsverktøy, inkludert NordVPN, Surfshark og NordPass.
Ved første øyekast ser funksjonslisten lovende ut. Her er noen av de mest bemerkelsesverdige:
- Globalt servernettverk: Mer enn 1000 servere i over 49 lokasjoner
- Kill Switch: Deaktiverer internettilgangen ved VPN-krypteringsfeil
- Ingen loggføring: Brukernes nettaktivitet kan ikke spores tilbake til dem
- Optimaliserte servere for strømming: Sømløs opplevelse uten buffering
- Ubegrensede tilkoblinger: Ett abonnement dekker alle dine enheter
- Automatisk IP-rotasjon (SafeSwap): Tildeler nye IP-adresser for økt anonymitet
- Blokkering av skadelig programvare (tillegg): Blokkerer reklamesporere og skadelig innhold
- Delt tunnelering (Android): Muliggjør selektiv bruk av VPN-kryptering
- Avansert multihop: Velger en tilfeldig utgående VPN-server
- Perfekt fremadrettet hemmelighold: Roterer krypteringsnøkler for isolerte VPN-økter
- AES-256 og ChaCha20 kryptering: Bransjeledende krypteringsalgoritmer
- Tilgjengelig på flere plattformer: Apper for Windows, macOS, Linux, Android, iOS, AndroidTV og Amazon Fire TV.
Dette dekker de fleste daglige sikkerhetsbehov. Det hadde imidlertid vært fordelaktig med delt tunnelering på flere plattformer enn bare Android. I tillegg ville støtte for Tor over VPN vært et fint tillegg.
Til slutt vil serverobfuskering, der VPN-trafikk maskeres som vanlig nettaktivitet for å unngå mistanke og blokkering, være svært nyttig i land med streng sensur.
Før jeg går videre til den praktiske testen, er det viktig å påpeke at AtlasVPN har hovedkontor i New York, USA, og er en del av overvåkingsalliansene Five, Nine og Fourteen Eyes.
Dette er ikke ideelt for de som prioriterer personvern.
Det har tidligere vært tilfeller der myndighetene i disse landene har tvunget VPN-selskaper i sine jurisdiksjoner til å samle inn brukerdata, noe som har ført til straffeforfølgelse i noen tilfeller. Men for den gjennomsnittlige brukeren som ønsker sikre offentlige WiFi-tilkoblinger, kan AtlasVPN være et godt alternativ (vi skal finne det ut).
Så hvis du er komfortabel med dette, la oss gå videre til testene av AtlasVPN Windows-applikasjonen.
Du kan registrere deg med e-postadresse og betale med kort, PayPal, Google Pay og kryptovalutaer.
Jeg abonnerte på deres enmånedsplan uten tilleggene (blokkering av reklame og skadelig programvare, samt overvåking av datainnbrudd), som ville ha økt kostnaden med $4,99.
Til slutt lastet jeg ned Windows-appen og logget på med e-postadressen jeg brukte ved registrering.
Brukergrensesnittet til AtlasVPN
Brukergrensesnittet er rent og intuitivt. Du kan enkelt bla gjennom listen over servere og klikke for å koble deg til. Det viser også de siste tilkoblingene, noe som er nyttig.
En funksjon som kunne vært lagt til er favorittservere. Det hadde også vært nyttig å se prosentvis belastning for å finne de minst overbelastede serverne for høyere hastigheter.
En unik funksjon er at AtlasVPN lar deg pause en VPN-tilkobling.
Dette har jeg aldri sett før, og det er fint å se noe helt unikt med Atlas VPN.
Alt i alt er grensesnittet intuitivt, og selv nybegynnere vil finne seg til rette. Det kunne absolutt ha godt av flere avanserte funksjoner i fremtidige oppdateringer.
Funksjoner i AtlasVPN
#1. Kill Switch
AtlasVPN har en passiv Kill Switch som stopper internettaktiviteten i tilfelle en VPN-tilkoblingsfeil.
Dette dekker imidlertid ikke tilfeller der en bruker utilsiktet kobler fra, noe som ville kreve en aktiv Kill Switch.
Selv om funksjonen tjener sitt formål, ville det vært praktisk med muligheten til å automatisk slå av internettilgangen når det ikke er VPN-tilkobling.
#2. Protokoller
Protokoller er kjernen i VPN-applikasjoner. Med andre ord er klientene kun et grafisk grensesnitt for å bruke de underliggende algoritmene som tilbys av spesifikke protokoller.
AtlasVPN har en kort liste med protokoller, med kun to alternativer: WireGuard og IPsec/IKEv2.
WireGuard er en av de nyeste og mest ettertraktede protokollene på grunn av sine overlegne hastigheter. I tillegg er dens lette kodebase enkel å revidere.
Noen ledende VPN-leverandører endrer WireGuard. Men jeg kunne ikke finne ut fra AtlasVPNs nettsider om de har gjort noen justeringer i standardkonfigurasjonen eller om den brukes som den er.
Deres kundestøtte svarte raskt og fjernet all tvil:
Den andre protokollen, IPSec/IKEv2, er rask og muliggjør rask overføring mellom mobilnett og WiFi. Den er utviklet i fellesskap av Microsoft og Cisco som et lukket kildeprosjekt, noe som gir grunn til bekymring når det gjelder personvernstandarder.
Jeg ble også overrasket over å ikke finne OpenVPN på listen. OpenVPN er den mest velprøvde protokollen som tilbys av alle de ledende VPN-leverandørene, og er også mer effektiv når det gjelder å omgå geografiske restriksjoner.
Alt i alt er AtlasVPNs protokolltilbud tilfredsstillende, men noen forbedringer, som OpenVPN, kan gjøre det enda mer attraktivt.
#3. SafeSwap og MultiHop+
SafeSwap roterer automatisk IP-adressene dine under en online økt for økt personvern. Dette gir ekstra beskyttelse ved at din nettaktivitet ikke er knyttet til kun én, men flere anonyme IP-adresser.
For øyeblikket har AtlasVPN SafeSwap-servere i Nederland, Singapore og USA.
MultiHop er en annen personvernfunksjon som dobler krypteringen av din nettrafikk. Dette ruter dataene gjennom to VPN-servere i stedet for én, som brukes i standardforbindelser.
AtlasVPN MultiHop+ er en oppgradering av det tradisjonelle MultiHop-systemet. Den velger tilfeldig den utgående serveren og roterer den for å gjøre den enda mer effektiv. Du kan velge mellom europeiske og nordamerikanske servere for å bruke MultiHop+.
Merk: Bruk av MultiHop-servere kan ha en negativ innvirkning på nettverkshastighetene på grunn av det ekstra krypteringslaget.
#4. Test av IP- og DNS-lekkasjer
Alle enheter som er koblet til internett har en IP-adresse. Dette er en digital identifikator som brukes til å finne enhets omtrentlige plassering. Det er dette VPN-er primært er laget for å skjule.
Jeg gikk inn på Browserleaks for å se om min nåværende VPN-tilkobling lekker informasjon.
AtlasVPN gjorde en god jobb med å maskere alt. Du kan se at IPv4- og IPv6-feltene viser legitimasjonen til VPN-serveren og ikke min.
WebRTC-lekkasjer ble også dekket.
Deretter gikk jeg videre for å sjekke eventuelle DNS-lekkasjer. Kort sagt er DNS-servere mellomleddene som kobler IP-adresser til domenenavn.
Les også: Hva er et domenenavnsystem? Hvordan fungerer det?
Hver gang vi besøker en nettside (f.eks. tipsbilk.net.com), går forespørselen (DNS-oppslag) til DNS-serveren, som returnerer den tilhørende IP-adressen (f.eks. 87.24.114.245). Denne IP-adressen brukes av våre maskiner for å laste inn nettsiden i nettleseren.
AtlasVPN viste ingen DNS-lekkasjer for den tilkoblede serveren.
Alt i alt var det ingen problemer med IP- og DNS-lekkasjer, og AtlasVPN dekket de grunnleggende personvernkravene på en god måte.
#5. Kryptering
Når enhetene våre er online, sender og mottar de informasjon i form av datapakker. Noen av disse er krypterte som standard uten at brukeren trenger å gjøre noe.
Men noen sendes ukryptert, og avslører IP-adresse, operativsystem, nettleseragent osv., samt nettsidene vi besøker.
I tillegg kan DNS-oppslagene spioneres på.
For å forhindre denne informasjonslekkasjen, bruker VPN-er kryptering.
Jeg koblet meg til AtlasVPNs server i Singapore og analyserte trafikken ved hjelp av Wireshark, et verktøy for å overvåke nettverkstrafikk.
Her kan du se krypteringen i praksis:
Jeg hadde valgt «Auto» i protokollinnstillingene, noe som sendte hver pakke gjennom WireGuard. Den krypterte alt bortsett fra min IPv6-adresse.
Dette er et vanlig problem som jeg har opplevd selv med ledende VPN-leverandører som reklamerer med IPv6-støtte.
I dette tilfellet kan du enkelt deaktivere IPv6-adressen din. Men husk at du ikke vil få tilgang til innhold som kun er tilgjengelig via IPv6-adresser. Risikoen for dette er imidlertid lav, siden IPv4 fortsatt er den dominerende versjonen i praksis.
Dette avslutter delen om kryptering. Konklusjonen er at du må være oppmerksom på IPv6-adressen din (hvis du har en), men ellers er AtlasVPN tilfredsstillende.
#6. Hastighetstest
Det er vanlig å utføre hastighetstester i forbindelse med VPN-anmeldelser. Men la meg understreke at dette er noe av det mest inkonsekvente informasjonen i enhver VPN-test. Det er flere grunner til dette. For det første varierer belastningen på VPN-serverne. For det andre svinger også belastningen på målserveren (nettsiden du besøker). I tillegg er det mange maskinvare- og programvarekonfigurasjoner som påvirker de endelige hastighetene.
La oss likevel se hvordan det går for meg, selv om resultatene kan være helt annerledes for andre.
Server | Nedlastingshastighet (Mbps) | Opplastingshastighet (Mbps) | Ca. avstand (km) |
Base | 83 | 41.5 | – |
London | 37.5 | 5.5 | 6.700 |
Hong Kong | 41.5 | 6.5 | 4.000 |
Singapore | 42.5 | 8 | 6.200 |
Australia | 42.5 | 5.5 | 8.400 |
Austria | 45 | 4.5 | 5.700 |
SafeSwap. Singapore | 38 | 6 | 6.200 |
MultiHop. Europa | 35.5 | 5 | NA |
MultiHop. Nord-Amerika | 42 | 2 | NA |
Disse resultatene representerer gjennomsnittet av to forsøk for hver serverlokasjon. Jeg gjennomførte også hele hastighetstesten på én gang for å oppnå bedre konsistens.
Selv om avstand har en uunngåelig negativ effekt på hastighetene, er opplastingshastighetene noe lave.
For kontekst, Netflix anbefaler nedlastingshastigheter på 15 Mbps eller høyere for UHD 4K-strømming. YouTube foreslår hastigheter over 8 Mbps for 1080p-opplastinger.
Atlas VPN alternativer
Her er noen alternativer du kan vurdere i tillegg til AtlasVPN. Husk at alle disse alternativene har grunnleggende funksjoner som Kill Switch, delt tunnelering, 30 dagers pengene tilbake-garanti og mer.
Derfor vil jeg kun nevne de mer uvanlige funksjonene.
#1. ExpressVPN
Vi har testet ExpressVPN hos tipsbilk.net og konkludert at de er fremragende på de fleste områder, med unntak av den høye prisen.
Bortsett fra det har de lynraske hastigheter, et intuitivt brukergrensesnitt, robuste mekanismer for å omgå geoblokkering, servere som kun bruker RAM, og 24/7 kundestøtte. I tillegg har ExpressVPN et globalt servernettverk i over 90 land.
Vi mener de kunne vært enda bedre med funksjoner som serverobfuskering, Tor over VPN og multihop.
Se min ExpressVPN-anmeldelse for en mer detaljert gjennomgang.
#2. NordVPN
NordVPN er et godt alternativ til AtlasVPN, og er faktisk en del av den samme Nord Security-familien.
De har en solid funksjonsliste, inkludert et globalt servernettverk, blokkering av reklame og skadelig programvare, dedikert IP, dobbel VPN, privat DNS, SmartDNS og Tor over VPN.
I tillegg tilbyr NordVPN serverobfuskering for å bryte gjennom undertrykkende geoblokkering i autoritære regimer. De har også Tor over VPN for maksimalt personvern.
Alt i alt har NordVPN lite å ønske og blir ofte anbefalt her på tipsbilk.net.
#3. Surfshark VPN
Nok et medlem av Nord Security-familien, Surfshark VPN, tilbyr ubegrensede tilkoblinger per abonnement, akkurat som AtlasVPN.
Surfshark dekker det grunnleggende godt og tilbyr tilleggsfunksjoner som blokkering av reklame og skadelig programvare, privat DNS, serverobfuskering og mer.
De tilbyr også servere som kun bruker RAM, roterende IP, multihop og statisk IP.
I tillegg har Surfshark en rekke produkter i tillegg til VPN, som inkluderer antivirus, overvåking av det mørke nettet, privat søk osv.
Du kan lære mer i vår Surfshark One-gjennomgang.
#4. ProtonVPN
Min personlige favoritt, ProtonVPN, har en imponerende liste med funksjoner for enhver VPN-bruker.
De tilbyr en gratisversjon med begrenset funksjonalitet, slik at du kan teste tjenesten før du forplikter deg.
De har innebygd blokkering av reklame og skadelig programvare, dobbel VPN, Tor over VPN, serverobfuskering, et utmerket brukergrensesnitt og mer. Videre er ProtonVPN-appene (Windows, macOS, iOS og Android) åpen kildekode og har blitt revidert av tredjeparts sikkerhetstjenester.
ProtonVPN er også særdeles flinke til å gi tilgang til geo-låst underholdning.
Du kan se mer i vår detaljerte ProtonVPN-gjennomgang.
Avsluttende tanker
AtlasVPN er en av få VPN-er som har et sjenerøst gratisnivå, som gir 5 GB kryptert dataoverføring per måned. I tillegg er det ingen begrensning på antall enheter du kan bruke med betalte abonnementer.
På den annen side tilbyr de ikke OpenVPN-protokollen, og nettverkshastighetene var lavere enn det jeg har sett hos konkurrenter.
Men hvis du abonnerer på en 3-års plan, koster det (for øyeblikket) bare $1,83 per måned.
Hvis du fortsatt er usikker, se på noen faktorer du bør vurdere når du leter etter VPN-er.