Viktige poenger
- Digitale kameraer tilbyr overlegen bildekvalitet, muligheten til å bytte objektiver, og mer finjustert kontroll over dybdeskarpheten, sammenlignet med videokameraer.
- Speilløse kameraer har nå like god bildekvalitet som DSLR-er, og har lenge hatt en fordel når det kommer til video.
- Videokameraer er spesielt utviklet for videoopptak, med funksjoner som kraftige zoomobjektiver, bedre lydopptaksegenskaper og lett tilgjengelige videokontroller.
Dersom du ønsker å ta opp videoer og vil ha et bedre alternativ enn kameraet på smarttelefonen din, står du overfor et viktig valg: skal du gå for et digitalkamera eller et videokamera?
Mange digitale kameraer på markedet i dag kan ta opp fantastiske videoer i tillegg til høyoppløselige bilder. Videokameraer er ikke like allsidige, men de er designet med tanke på videoopptak, og tilbyr funksjoner som er spesielt tilpasset dette. Avhengig av dine behov kan videokameraer også være et mer prisgunstig alternativ.
I denne artikkelen skal vi prøve å gjøre valget litt enklere ved å gå gjennom de viktigste fordelene og ulempene ved hver type kamera.
Fordeler med digitale kameraer
Som med mye annen forbrukerelektronikk, finnes digitale kameraer i et bredt spekter av prisklasser, spesifikasjoner og funksjoner.
Noen viktige spesifikasjoner du bør vurdere:
- Har kameraet en mikrofoninngang? Dette er essensielt hvis du ikke vil være avhengig av den innebygde mikrofonen. Sjekk vår guide til de beste mikrofonene for DSLR og speilløse kameraer for mer informasjon.
- Har kameraet bildestabilisering, enten innebygd eller i objektivet?
- Har kameraet en flip-skjerm? Dette er spesielt viktig for de som vil filme seg selv, for eksempel vloggere.
- Hvilken type autofokus (AF) har kameraet? Generelt er fasegjenkjennings-AF å foretrekke fremfor den tregere kontrastgjenkjennings-AF, spesielt hvis du skal filme scener med mye bevegelse.
- Hvor stor er bildesensoren?
Størrelsen på bildesensoren er en viktig faktor i alle digitale kameraer. Jo større sensor, desto større er pikslene, som igjen fanger mer lys. Dette gir skarpere bilder, mindre støy og bedre ytelse under dårlige lysforhold, selv om det som regel medfører et større kamera og større bildefiler.
Mange kompaktkameraer har 1-tommers sensorer, mens forbrukermodeller med utskiftbare objektiver som regel har en Four Thirds-, APS-C- eller fullformatsensor.
En Four Thirds-sensor er omtrent dobbelt så stor som en 1-tommers sensor, og en APS-C sensor er enda større. Fullformatkameraer har de største sensorene, som er omtrent på størrelse med 35mm film (36×24 mm).
Digitale kameraer vs. videokameraer
Et digitalkamera som oppfyller de fleste av disse kriteriene vil ha flere fordeler sammenlignet med et videokamera:
- Bedre bildekvalitet. Sensorene i videokameraer er ofte mye mindre enn de i digitale kameraer, noe som kan gå ut over bildekvaliteten, spesielt i dårlig lys.
- Mulighet for å bruke utskiftbare objektiver. Avhengig av prosjektet kan du utstyre kameraet med et vidvinkel- eller teleobjektiv, eller velge zoomobjektiver med ulik brennvidde.
- Mer kontroll over dybdeskarpheten. Med ulike objektiver og kamerainnstillinger kan du ta bilder med liten dybdeskarphet, der kun motivet er i fokus. Du kan også velge stor dybdeskarphet, der alt er i fokus.
- Video og stillbilder av høy kvalitet. De fleste videokameraer er ikke gode til å ta stillbilder.
Speilløse kameraer vs. DSLR-kameraer: Hva er best?
Du finner ikke mange DSLR-modeller på listen over de beste digitale kameraene for video. De siste årene har speilløse kameraer tatt igjen DSLR-er når det kommer til stillbildekvalitet, og de har lenge hatt en fordel når det gjelder video.
Hvorfor er det slik? Selv om DSLR-er kan ta opp video, er de ikke designet med det formålet. Problemet ligger i den optiske søkeren, som er et viktig salgsargument for DSLR-er.
Søkeren lar deg se det objektivet ser før du tar bildet. Dette krever et relativt stort speil- og prisme-system som fungerer som et periskop og reflekterer lyset fra linsen inn i søkeren. Speilløse kameraer har som regel også digitale søkere i dag, for å konkurrere med DSLR-ene.
Når du tar bildet – eller filmer – vipper speilet opp for å slippe lyset inn på bildesensoren. Dette deaktiverer søkeren, noe som ikke er noe problem når man tar stillbilder siden det skjer veldig raskt. Men når man filmer, må man bruke forhåndsvisningsskjermen eller en elektronisk søker for å se hva som skjer foran objektivet.
Et større problem er at autofokussystemene i mange DSLR-er ikke er særlig godt egnet for video. Dette henger sammen med mekanismen som aktiverer den optiske søkeren. Tradisjonelle DSLR-er bruker en fasedeteksjon-AF-sensor som er en del av speilsystemet. I speilløse kameraer er autofokusen integrert i sensoren som fanger bildet.
Canons DSLR-er har en funksjon som heter Dual Pixel AF, som bruker autofokus direkte på bildesensoren i tillegg til den vanlige autofokussensoren. Men produsentene har en tendens til å legge de beste videofunksjonene i sine speilløse modeller.
Generelt har DSLR-kameraer blitt mindre populære – forbrukerne vil ha mer kompakte kameraer, og DSLR-er er ganske store. Med store forbedringer i spesifikasjonene for speilløse kameraer og deres kompakte design, har speilløse kameraer i stor grad tatt over for DSLR-ene.
Noen speilløse modeller å vurdere
Panasonic var tidlig ute med videosentrerte speilløse kameraer, men andre produsenter som Sony har tatt igjen og i noen tilfeller gått forbi.
Et godt kamera for nybegynnere er Sony ZV-E10, et APS-C-kamera som tar opp 4K-video med opptil 30 bilder per sekund. Det har også mikrofoninngang og flip-skjerm. Kameraet har også bildestabilisering, som kan kombineres med bildestabilisering i objektiver. Det rimeligere settet inkluderer et 16-50 mm zoomobjektiv, og du kan oppgradere med en rekke objektiver i Sony E-systemet.
Sony A7C, et fullformatkamera, er mer for profesjonelle videografer. Da det ble lansert var det det mest kompakte fullformatkameraet som var laget, samtidig som det beholdt profesjonelle spesifikasjoner som 10-bit 4:2:2 fargedybde. Dette er en spesifikasjon som er mer relevant for profesjonelle som driver med fargekorreksjon eller green-screen-arbeid i etterproduksjonen.
Fra Panasonic er Lumix S5 IIX et av de beste hybridkameraene for avanserte brukere. Det har en fullformatsensor, god innebygd stabilisering, forbedret autofokus sammenlignet med andre Panasonic-kameraer, og mulighet til å ta opp 5,8K pro-res video.
Canon tilbyr også fullformat speilløse kameraer for profesjonelle videografer. Et populært og rimelig kamera for vloggere er Canon EOS M50, en speilløs APS-C-modell. Det kan ta opp 4K-video med 24 bilder per sekund, men siden det beskjærer bildet i den oppløsningen, er det bedre egnet for å ta opp i ubeskåret 1080p.
Fordeler med videokameraer
Videokameraer finnes også i mange varianter, med ulike funksjoner og priser. Men generelt får du et kamera som er spesielt designet for video, med funksjoner som er tilpasset dette:
- I motsetning til digitale kameraer er de designet for å holdes under kontinuerlig opptak.
- De har som regel lange zoomobjektiver, ofte 20x eller mer.
- De er som regel bedre på lydopptak, selv med en innebygd mikrofon.
- De er bedre egnet for lange opptak.
- Videokontrollene er lett tilgjengelige.
De største produsentene av videokameraer er Canon, JVC, Panasonic og Sony, som alle tilbyr modeller i en rekke prisklasser. Du kan få rimelige modeller med optisk zoom, bildestabilisering og oppløsning i HD-kvalitet.
Du må regne med å betale mer for en modell med 4K-oppløsning. Du kan lære mer om disse selskapenes tilbud i vår guide til de beste videokameraene for videohobbyister.
Selv med videokameraer i mellomprisklassen er bildesensorene mye mindre enn i digitale kameraer i samme prisklasse, som regel mindre enn en tomme. Dette kan gå ut over videokvaliteten hvis du filmer i dårlig lys. I tillegg har veksten i video-først og hybrid speilløse kameraer gjort at de fleste videokameraer henger etter, bortsett fra ergonomi og brukervennlighet.
I den øvre enden av markedet finner du digitale kinokameraer, som er tilpasset profesjonelle filmskapere. Disse kombinerer de beste egenskapene til digitale kameraer og videokameraer. Men disse er svært dyre og nesten alltid overkill utenfor film- og TV-produksjoner.
For vanlige brukere har det også kommet mange små pek-og-skyt-kameraer som er fokusert på video, som Sony ZV-1F. Disse fungerer som regel mer som videokameraer med et innebygd objektiv, en god innebygd mikrofon og funksjoner som er tilpasset video. Men de har en formfaktor som minner mer om speilløse kameraer – de er som regel også speilløse kameraer, bare uten utskiftbare objektiver.
Actionkameraer har også blitt mer populære. GoPro er det mest kjente merket, men vi liker også Insta360 One R 1-inch Edition, som tar opp video i 5,3K og har et Leica-objektiv.
Speilløst vs. DSLR vs. videokamera: Hva er dommen?
Som med så mange andre kjøpsbeslutninger, handler det om budsjett og hva du skal bruke kameraet til. Hvis du bare skal ta opp video og vil ha et brukervennlig kamera, kan et videokamera være det beste valget, forutsatt at det har de spesifikasjonene du trenger, for eksempel 4K-oppløsning.
Hvis du vil ha muligheten til å ta stillbilder av og til, eller skal filme under vanskelige lysforhold, er sannsynligvis et speilløst kamera det beste valget. De fleste vloggere som filmer innendørs ser også ut til å foretrekke speilløse kameraer.
Speilløse kameraer har også tatt store sprang når det gjelder videofunksjoner, så selv om du først og fremst skal filme video, bør du nok se nærmere på speilløse kameraer først.