JavaScript void(0): Guide og Sikkerhetstips

JavaScript er et dynamisk skriptspråk som er anvendelig både for front-end og back-end utvikling. Dette programmeringsspråket muliggjør skapelsen av dynamisk innhold, animasjoner og multimediekontroll.

JavaScript er støttet av et utall rammeverk og biblioteker, og det er også det mest brukte programmeringsspråket globalt, ifølge statistikk fra Statista.

JavaScript benytter seg av ulike operatorer for å utføre en rekke funksjoner. I denne artikkelen skal vi utforske `void(0)`-operatoren, dens betydning, bruksområder, fordeler, potensielle sikkerhetsutfordringer samt alternative løsninger.

Hva er `void(0)`-operatoren?

I språklig forstand betyr «void» ugyldig eller tomt. I JavaScript er `void(0)` en operator som evaluerer et gitt uttrykk og returnerer `undefined`. En funksjon regnes som ugyldig hvis den ikke returnerer noe. Operatoren `void(0)` har flere anvendelsesområder.

For eksempel, `void(0)` kan brukes for å hindre at en lenke oppdaterer siden når det klikkes på den. Dette innebærer at den siden du klikker på, ikke vil oppdatere seg, og ingenting vil skje med den eksisterende siden.

Betydningen av å bruke `void`-operatoren med 0 som operand

`void`-operatoren kan benyttes med alle mulige uttrykk. Likevel, i JavaScript, brukes den mest med tallet `0` som operand. La oss se på noen bruksområder for `void(0)`:

Hindring av navigasjon

Normalt vil et klikk på en lenke føre brukeren til en ny side. Vi kan illustrere dette med et enkelt prosjekt. Vi oppretter to filer: `index.html` og `nextPage.html`.

Her er kodeeksemplene for de to filene:

index.html

  <html lang="en">
  <head>
      <meta charset="UTF-8">
      <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
      <title>Hjemmeside</title>
  </head>
  <body>
      <h2>Velkommen til hjemmesiden</h2>
      <a href="nextPage.html">Gå til neste side (uten void-operator)</a>
  </body>
  </html>
  

nextPage.html

  <html lang="en">
  <head>
      <meta charset="UTF-8">
      <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
      <title>Neste side</title>
  </head>
  <body>
      <h2>Du er på neste side</h2>
      <a href="index.html">Gå tilbake til hjemmesiden (uten void-operator)</a>
  </body>
  </html>

Dette demonstrerer hvordan navigering fungerer ved å klikke på lenker som fører deg mellom de to sidene.

Nå kan vi introdusere `void(0)`-operatoren for å blokkere navigasjon. Legg til denne koden i `index.html`:

  <!-- Med void-operator -->
  <a href="javascript:void(0);" onclick="doSomething()">Klikk meg</a>
  <script>
      function doSomething() {
          alert("Knapp klikket, men ingen navigasjon!");
      }
  </script>
  

Ved å klikke på «Klikk meg»-knappen, vil en melding «Knapp klikket, men ingen navigasjon!» vises, uten at vi blir navigert til en ny side.

Selvutførende anonyme funksjoner

En selvutførende anonym funksjon, også kjent som Immediately Invoked Function Expression (IIFE), er en funksjon som defineres og kjøres umiddelbart etter opprettelsen. Slike funksjoner brukes for å lage et privat omfang for variabler, slik at disse ikke forurenser det globale omfanget.

Se på dette kodeeksemplet:

  void function() {
      // Funksjon for å kalkulere summen av tall fra 1 til n
      const calculateSum = () => {
          let sum = 0;
          for (let i = 1; i <= 10; i++) {
              sum += i;
          }
          return sum;
      };
      // Kaller funksjonen og logger resultatet til konsollen
      const result = calculateSum();
      console.log("Summen av tall fra 1 til 10 er:", result);
  }();
  

Dette er en selvutførende funksjon som summerer tallene fra 1 til 10 og viser resultatet når koden kjøres.

Når koden kjøres vil resultatet være: «Summen av tall fra 1 til 10 er: 55».

Hvordan kombinere JavaScript og `void(0)`

`void`-operatoren er ikke unik for JavaScript; den finnes også i andre språk som C og C++, men med varierende bruksområder. For eksempel er `void` i C og C++ en datatype, ikke en operator.

I JavaScript brukes `void`-nøkkelordet sammen med tallet null. Operatoren `void()` kan brukes til å hindre standardadferd, for eksempel at nettleseren navigerer til en ny URL. Her er et eksempel på en kodeblokk som kombinerer JavaScript med `void()`:

  <a href="javascript:void(0);" onclick="myFunction()">Klikk meg</a>
  

`void()`-operatoren kan også brukes til å returnere en udefinert primitiv verdi. Se på denne kodeblokken:

  const result = void(0);
  

Når dette kjøres, vil resultatet være `undefined`.

Hva er fordelene med `void(0)`?

I JavaScript bruker vi `void()`-operatoren for å generere «void» eller «udefinerte» verdier. Her er noen fordeler ved bruk av denne operatoren i koden din:

  • Forhindre navigasjon: Vi kan bruke `void(0)` i `href`-attributtet for å hindre at nettlesere navigerer til en ny side når man klikker på en lenke eller knapp. Denne kodeblokken illustrerer det:
  <a href="javascript:void(0);" onclick="myFunction();">Klikk meg</a>
  
  • Returner udefinerte verdier fra funksjoner: Som utvikler kan du bruke `void()`-operatoren for eksplisitt å returnere `undefined` når du ønsker kodekonsistens i applikasjonen. Se på denne kodeblokken:
  function myFunction() {
      // gjør noe
      return void(0);
  }
  
  • Unngå «undefined»-tilordning: Du kan bruke `void()` slik at «undefined» tilsvarer «resultatet». Det kan også brukes som et stilistisk valg. Denne kodeblokken viser hvordan:
    let result = void(0);
  
  • Gjør koden mer lesbar: Kode lesbarhet er viktig, spesielt når man jobber med store applikasjoner. Du kan bruke `void()` når du eksplisitt vil forkaste returverdien og gjøre det tydelig for andre utviklere at funksjonen ikke skal returnere noe. Dette eksemplet viser hvordan:
  function myFunction() {
      // Gjør noe...
      return void(0);
  }
  

Potensielle sikkerhetsrisikoer ved bruk av `void(0)`

Selv om `void(0)` kan være nyttig i ulike scenarier, kan det også være farlig hvis det ikke brukes riktig. Her er noen tilfeller der `void(0)` kan misbrukes:

  • Sårbarheter for skriptinjeksjon: Det er en potensiell risiko for skriptinjeksjonsangrep hvis verdien som sendes til `void()`-operatoren ikke renses og valideres, spesielt når denne verdien genereres dynamisk basert på brukerinndata.
    <a href="javascript:void(alert('Dette kan være skadelig!'));">Klikk meg</a>
    

En slik kodeblokk kan tillate brukere å injisere skadelig kode.

  • Clickjacking: Angripere kan bruke `void`-operatorer for å lage transparente/usynlige lag over en nettside. Disse lagene kan misbrukes til å lure brukere til å klikke på skadelige lenker og knapper.
  • Kan brukes til å omgå Content Security Policy (CSP): De fleste nettsteder bruker CSP for å forhindre cross-site scripting (XSS)-angrep. CSP kan brukes til å begrense hvilke skript og ressurser nettsidene skal laste inn. Imidlertid kan bruken av `void()`-operatoren komme i konflikt med slike tiltak, da det kan laste inn skript som ikke er godkjent av CSP.

Alternativer til `void(0)`

Teknologien er i stadig utvikling, og det samme gjelder programmering. Noen ser på `void(0)` som en utdatert operator. Her er noen av alternativene moderne utviklere bruker:

  • Bruk `event.preventDefault()`: Du kan bruke `event.preventDefault()` for å forhindre standardhandlingen til en hendelse. Dette kan hindre brukere fra å sende inn skjemaer eller navigere til neste side.

Disse kodebitene viser hvordan du bruker `event.preventDefault`:

#html
<a href="#" onclick="event.preventDefault()">Min lenke</a>
  
#JavaScript
document.querySelector('a').addEventListener('click', event => event.preventDefault());
  
  • Bruk `#` som `href`-verdi: Ulike sider i en applikasjon er sammenkoblet for enkel navigasjon. Ved å bruke `#` som `href` sikrer man at brukerne forblir på samme side. Denne metoden kan kombineres med `event.preventDefault()` for å hindre at nettsiden ruller til toppen. Slik oppnår du dette:
#html

<a href="#">Min lenke</a>
  
#JavaScript
document.querySelector('a').addEventListener('click', event => {
  event.preventDefault();
  window.scrollTo(0, 0);
});
  
  • Bruk `null`: Du kan returnere en `null`-verdi i stedet for `undefined`. Slik oppnår du dette:
  let result = null;

Ofte stilte spørsmål

Hva er JavaScript?

JavaScript er et programmeringsspråk som ofte brukes i front-end utvikling. Det brukes også i back-end utvikling gjennom rammeverk som Node.js. JavaScript brukes primært sammen med andre front-end teknologier som CSS og HTML for å tilføre interaktivitet på nettsider.

Hva er JavaScript `void(0)`?

JavaScript `void(0)` er en operator som brukes til å hindre standardhandlinger. For eksempel kan `void(0)` brukes for å forhindre navigasjon når en bruker klikker på en lenke eller knapp. Når en lenke med `void(0)` blir klikket, forsøker nettleseren å navigere, men resultatet evalueres til `undefined`.

Finnes det alternativer til `void(0)`?

Ja. De fleste moderne utviklere bruker hendelseslyttere i stedet for `void(0)` i koden. Dette gjør det enklere å håndtere ulike funksjoner og forhindre standardoppførsel i kildekoden.

Er bruken av `void(0)` trygt?

Du kan bruke `void(0)` for å forhindre standardoppførsel og i selvutførende funksjoner. Likevel kan `void(0)` være farlig hvis det ikke brukes bevisst. For eksempel kan operatoren gjøre det lettere å injisere skadelig kode hvis den brukes på brukerinndata.

Konklusjon

JavaScript er et omfattende programmeringsspråk, og det kan ta tid å mestre alle konseptene.

Vi har gått gjennom `void(0)`-operatoren, dens betydning, bruksområder, fordeler og alternativer. Du forstår nå hvordan du kombinerer JavaScript med `void(0)`, samt de potensielle risikoene du kan støte på ved bruk av denne operatoren.
Du kan også utforske de beste JavaScript Runtime Environment for bedre kodeutførelse.