Fix: Webkameraet mitt fungerer ikke på Windows 10

Webkameraet ditt fungerer kanskje ikke på Windows 10 av flere årsaker. De vanlige feilsøkingstrinnene gjelder, men Windows 10 har et nytt systemomfattende alternativ som fullstendig deaktiverer webkameraet ditt i alle applikasjoner.

Sjekk Windows 10 kameraalternativer

På Windows 10 har Innstillinger-appen noen få brytere som deaktiverer webkameraet ditt i alle applikasjoner. Hvis du deaktiverer webkameraet ditt her, vil ikke engang skrivebordsapplikasjoner kunne bruke det.

Dette er litt forvirrende. Generelt påvirker apptillatelsesalternativene under Innstillinger > Personvern stort sett nye Windows 10-apper fra butikken, også kjent som UWP-apper. Men webkameraalternativene påvirker også skrivebordsapper.

Hvis webkameraet ditt ikke fungerer, gå til Innstillinger > Personvern > Kamera.

På toppen av vinduet, sørg for at det står «Kameratilgang for denne enheten er på.» Hvis det står at kameratilgang er av, klikker du på «Endre»-knappen og setter den til «På». Hvis kameratilgang er av, vil ikke Windows og applikasjoner på systemet ditt kunne bruke webkameraet. Ikke engang Windows Hello-pålogging vil fungere.

Rett under det, sørg for at «Tillat apper å få tilgang til kameraet ditt» også er satt til «På». Hvis den er satt til Av, kan ingen applikasjoner på systemet ditt – inkludert skrivebordsapplikasjoner – se eller bruke kameraet ditt. Windows-operativsystemet kan imidlertid fortsatt bruke kameraet til funksjoner som Windows Hello.

Dette alternativet ble endret med utgivelsen av Windows 10s april 2018-oppdatering. Tidligere påvirket det bare UWP-apper og påvirket ikke tradisjonelle skrivebordsapplikasjoner.

  Hvordan laste ned en Windows 10 ISO uten Media Creation Tool

Under «Velg hvilke apper som har tilgang til kameraet ditt», sørg for at appen som vil ha tilgang til kameraet ikke er oppført og satt til «Av». Hvis den vises i denne listen, sett den til «På».

Merk at tradisjonelle skrivebordsapplikasjoner ikke vises på denne listen. Bare Store-applikasjoner vises her. Tradisjonelle skrivebordsapplikasjoner har alltid tilgang til webkameraet ditt så lenge du har aktivert systemomfattende alternativer «Tillat tilgang til kameraet på denne enheten» og «Tillat apper å få tilgang til kameraet ditt».

Så lenge alternativene ovenfor er satt riktig, bør ikke Windows 10 komme i veien. Det forlater bare de tradisjonelle feilsøkingstrinnene for webkamera.

Sørg for at webkameraet ditt ikke er deaktivert på andre måter

Vi har dekket noen andre måter å deaktivere webkameraet ditt på tidligere. Bortsett fra å bare koble fra det, kan du deaktivere webkameraet i BIOS- eller UEFI-fastvareinnstillingsskjermen på enkelte bærbare datamaskiner. Dette alternativet finnes oftere på bærbare bedrifter siden det gir bedrifter en måte å deaktivere webkameratilgang på en sikker måte. Hvis du tidligere har deaktivert webkameraet i BIOS- eller UEFI-fastvaren, må du aktivere det på nytt derfra.

Det er også mulig å deaktivere webkameraenheten i Windows Enhetsbehandling. Dette vil forhindre at den fungerer før du aktiverer den på nytt. Hvis du tidligere har deaktivert webkameraet på denne måten, må du gå tilbake til Enhetsbehandling og aktivere enheten på nytt.

Installer eller oppdater webkameradrivere

Windows 10 prøver å installere enhetsdrivere hver gang du kobler til en enhet automatisk, og det fungerer vanligvis. Men det fungerer ikke alltid som det skal. I noen tilfeller må du kanskje laste ned en enhetsdriverinstallasjonspakke fra webkameraprodusentens nettsted og installere den selv.

  Utgivelsesdato for Windows 11 annonsert: 5. oktober 2021

Selv om du tidligere har lastet ned drivere, kan du prøve å gå til webkameraprodusentens nettsted og laste ned den nyeste driverpakken for å oppdatere enhetsdriverne. Produsentens nettsted bør også gi ytterligere feilsøkingsinstruksjoner for akkurat ditt webkamera.

Dobbeltsjekk fysiske tilkoblinger

Hvis ingen programmer kan se webkameraet ditt, er det verdt å dobbeltsjekke at det er koblet til riktig. Vi har prøvd å feilsøke maskinvare mange ganger bare for å innse at vi ikke koblet til en kabel riktig. Det skjer.

Hvis du har et USB-webkamera, sørg for at webkameraets USB-kabel er koblet til datamaskinens USB-port. Koble den fra og koble den til igjen for å sikre at den er festet sikkert og ikke er løs. Noen webkameraer har lys som vises når de er koblet til. Legg i så fall merke til om et lys slås på etter at du kobler til webkameraet. Det er også verdt å prøve en annen USB-port på datamaskinen, siden et problem med datamaskinens USB-port kan føre til at webkameraet ikke fungerer som det skal.

Hvis du har et webkamera innebygd i den bærbare datamaskinen, er det ingen kabel du kan sette inn på nytt. Men du bør sørge for at du ikke ved et uhell har dekket webkameraet. Nyere bærbare datamaskiner begynner å inkludere innebygde deksler som du kan skyve over webkameraet når du ikke bruker det.

Velg din webkameraenhet

OK, Windows blokkerer ikke webkameraet ditt, du har de riktige driverne installert, og det er koblet til på en sikker måte. Hva kan være galt?

  Hvordan ta opp en skjerm i Windows 10

Vel, det kan hende du må konfigurere webkamerainnstillingene i det programmet du prøver å bruke. Dette gjelder spesielt hvis du har flere videoopptaksenheter koblet til PC-en. Programmet du prøver å bruke, kan automatisk velge feil.

I applikasjonen du bruker, gå inn i innstillingsskjermen og se etter et alternativ som lar deg velge ditt foretrukne webkamera. For eksempel, i Skype, klikk på menyen > Innstillinger > Lyd og video og velg ditt foretrukne webkamera fra «Kamera»-menyen.

Hvis du ikke kan se webkameraet i det hele tatt i et program, kan det hende at det programmet ikke støtter webkameraet ditt. For eksempel støtter Windows 10 Store-applikasjoner (også kjent som UWP-apper) bare nyere typer webkameraer. Som Microsoft sier det, Windows 7-webkameraer fungerer kanskje ikke i Store-apper på Windows 10. Men skrivebordsapper støtter fortsatt eldre typer webkameraer. Hvis webkameraet ditt ikke vises i noen apper, men gjør det i andre apper, kan det hende at appen ikke støtter webkameraet.

Skype er spesielt rart. På Windows 10 er den nedlastbare versjonen av Skype og den forhåndsinstallerte versjonen av Skype nesten den samme – men den nedlastbare versjonen kan se flere typer webkameraer. Det er fordi den nedlastbare versjonen er en klassisk desktop-app og den inkluderte versjonen er en UWP-app.

Hvis det fortsatt ikke fungerer

Hvis webkameraet ditt fortsatt ikke fungerer i noen programmer, kan det bare være ødelagt. Hvis det er et eksternt USB-webkamera, prøv å koble det til andre PC-er og se om det fungerer.

Hvis du fortsatt er innenfor den bærbare datamaskinens garantiperiode (hvis den er innebygd) eller webkameraets garantiperiode (hvis det er en ekstern enhet), kontakt produsenten og se om det kan løse problemet.