Slik kontrollerer du stavemåten din i Google Dokumenter

Som de fleste tekstbehandlingsprogramvare kommer Google Docs integrert med et verktøy for å kontrollere stavemåten og grammatikken din. Her er hvordan du bruker det verktøyet.

Slik kontrollerer du stavemåten din i Google Dokumenter

Som standard er stave- og grammatikkkontrollen til Google Dokumenter aktivert når du åpner et dokument for første gang. Hver gang du har stavet et ord feil eller skriver «din» når du mente «du er», understreker stavekontrollen feilen med en rød kronglete strek, og ber deg om å gjøre en endring.

Jeg skal bruke et Google-dokument, men det samme stave- og grammatikkverktøyet er også tilgjengelig med Regneark og Slides.

  Slik viser du bilde EXIF-data

Først åpner du et dokument med Google Dokumenter.

For å sikre at verktøyet er aktivert, kan du begynne å skrive noen feilstavede ord eller gå til Verktøy > Stavekontroll og sørge for at «Understrekingsfeil» er merket av.

Etterpå, hver gang en feil genereres, vil den vises med en rød kronglete linje under den.

Du kan høyreklikke på en enkelt feil for å fikse dem umiddelbart uten å måtte åpne verktøyet.

Et lite vindu åpnes med noen få alternativer å velge mellom, som å endre feilen til en foreslått løsning, ignorere gjeldende feil eller legge til et ord i ordboken slik at det ikke vises som en feil igjen.

  Slik sikkerhetskopierer du Kindle-høydepunkter og -notater

For å sjekke hele dokumentet for stavefeil, gå til Verktøy > Stavekontroll > Stavekontroll for å åpne stavekontrollverktøyet.

Google Dokumenter leder deg gjennom hver feil den har oppdaget, og du kan gjøre de samme rettelsene som vi nettopp dekket. Hvis det er flere feil i dokumentet, går verktøyet gjennom dokumentet til alle feilene er rettet.

Hvordan bruke ordboken

Sammen med en stave- og grammatikkkontroll har Google Docs en innebygd ordbok du kan bruke til å slå opp ord, og den foreslår til og med synonymer til utvalgte ord direkte i dokumentet ditt.

Fra dokumentet ditt merker du et ord, høyreklikker på det, og velger deretter «Definer [word].» Alternativt, etter å ha uthevet ordet, trykk Ctrl+Shift+Y for å åpne det samme vinduet.

  Her er når et mørkt tema kan spare batteristrøm

Et vindu åpnes med en ordbokdefinisjon av ordet sammen med en liste over synonymer relatert til ordet.

Selv om stave- og grammatikkkontrollen er et kraftig verktøy for skrivefeil og feilstavede ord, er den ikke helt idiotsikker. Den kan ikke korrigere alle kontekstuelle feil (som bruk av «kastet» i stedet for «gjennom») eller identifisere setningsfragmenter eller kommaspleiser.