Vi er bare i begynnelsen av overgangen til 4K, men allerede nå finnes 8K-TV-er på markedet. Er de virkelig verdt pengene? Er dette noe du bør vurdere? Her får du all informasjon du trenger.
Oppdatering: CES 2020 avduket flere nye 8K-TV-modeller. For eksempel presenterte LG åtte nye 8K-TV-er, mens Vizio viste frem en 8K-konseptmodell, som de ikke planlegger å selge. Vi er begeistret for utviklingen, og ser frem til mer prisgunstige 8K-TV-er og mer innhold i 8K. Selv om oppskalering av eksisterende 4K- eller 1080p-innhold også bør fungere bra på en 8K-TV, mener vi at man for øyeblikket bør fokusere på 4K i stedet for 8K. Ønsker du en toppmodell-TV? Sats på en high-end 4K-TV.
Hva betyr 8K? Hvordan er det sammenlignet med 4K og HD?
Man skulle kanskje tro at en 8K-TV har dobbelt så høy oppløsning som en 4K-TV, men på grunn av kompleksiteten i måling av oppløsning, stemmer ikke dette. 8K refererer til den horisontale oppløsningen – altså antall piksler som går horisontalt over skjermen. En 8K-TV har dobbelt så mange horisontale piksler som en 4K-TV, men totalt sett har den fire ganger så mange piksler og 16 ganger så mange som 1080p, når man tar hele skjermflaten i betraktning. Det er med andre ord et betydelig antall piksler.
De ulike begrepene kan lett forvirre:
En 720p TV (også kalt HD) har 1280 piksler i bredden og 720 piksler i høyden.
En 1080p TV (også kalt Full HD eller FHD) måler 1920×1080 piksler.
En 4K TV (også kjent som Ultra HD eller UHD) har 3840×2160 piksler.
En 8K TV måler 7680×4320 piksler.
Et tydelig mønster er at etter 720p, dobles både de horisontale og vertikale pikslene ved hver nye standard. Det er denne doblingen i begge retninger som fører til en så stor økning i totalt antall piksler. 8K TV-er er rett og slett stappfulle av piksler.
Bør du investere i en 8K TV?
Kort svar: Nei.
4K-TV-er har endelig begynt å bli populære og prisen har falt. HDR-standarden er fortsatt under utvikling, men stadig flere TV-er tilbyr begge alternativene. HDR er uavhengig av oppløsning, så det er opp til produsenten å implementere disse. Hvis du skal kjøpe en ny TV, bør den være en 4K HDR-TV. Det er ikke nødvendig å vente på 8K, av flere grunner.
La oss se nærmere på dem.
Mangel på 8K-innhold, utenfor Japan
I likhet med 4K-TV-er da de først kom på markedet (og i noen grad fortsatt i dag), produseres det svært lite 8K-innhold. Selv om noen få filmer er spilt inn i 8K, er Netflix og Amazon fortsatt fokusert på å utvide sitt 4K-innhold. Det finnes heller ingen etablert standard for distribusjon av 8K-innhold til TV-er.
Japan har lansert en TV-kanal som er dedikert til 8K-innhold, noe som gir et innblikk i de komplekse kravene. For å se 8K-innhold trenger du en 8K-TV, en dedikert satellittmottaker for å ta imot signalet, og i enkelte tilfeller, utstyr for å forsterke signalet. Dette er en stor investering for de fleste. Japan leder an med denne teknologien, og planlegger å sende OL i 2020 i 8K.
Oppskalering er bra, men ikke nok
De beste 8K-TV-ene kan oppskalere innhold med lavere oppløsning, noe som utgjør en stor forskjell. Mange 4K-TV-er gjør allerede dette, og får 1080p-innhold til å se bedre ut enn det egentlig er. Oppskalering hjelper med å kompensere for mangelen på 4K-innhold, slik at du slipper å se 1080p-filmer med svarte rammer.
En god måte å se det på er å tenke på smarttelefonskjermer. Da telefoner med store høyoppløsningsskjermer kom på markedet, var det slående hvor bra skjermen kunne se ut. Apper som var matte på en mindre telefon, så plutselig flotte ut. Selv nettsider føltes som om de fikk en ansiktsløftning, uten at selve innholdet var endret. Hvis du er vant til en iPhone 6, vil du bli imponert over forskjellen når du holder en iPhone XS.
Det er det 8K-TV-er vil tilby, forutsatt at de kommer med en god oppskaleringsalgoritme. Spesielt Samsung har jobbet mye med 8K-oppskalering, og de tidlige tilbakemeldingene er lovende. Men dette er en funksjon som allerede finnes i avanserte 4K-TV-er, så det er ikke en god grunn til å kjøpe en 8K-TV.
Streaming av 8K blir vanskelig
Streaming av 4K er allerede en utfordring. Du trenger vanligvis en internettforbindelse på minst 20 Mbps for å streame 4K, og i mange områder er ikke dette et alternativ, eller er det altfor dyrt. Siden 8K har fire ganger så mange piksler, vil kravene være enda høyere.
Tidlige tester har vist at én enkelt 8K-strøm krever en internettforbindelse på minst 50 Mbps, en hastighet som mange ikke har. Hvis du vil streame på flere enheter samtidig, vil selv en gigabit-forbindelse bli satt på prøve.
Selv om du skulle være så heldig å ha en gigabit-forbindelse, må du kanskje bekymre deg for databegrensninger. En time med 8K-streaming vil bruke omtrent 75,2 GB med data (avhengig av komprimering og andre faktorer). Hvis datakvoten din er på 1 TB, kan du lett bruke opp denne i løpet av en uke, eller en langhelg.
Med tanke på at Netflix, Amazon og andre strømmetjenester fortsatt har en lang vei å gå bare for å tilby 4K-innhold, virker konseptet med å tilby 8K-strømmer veldig fjernt. Når de kommer, vil det oppstå nye utfordringer, fra teknologien som trengs til begrensningene som internettleverandører setter. Japans løsning fungerer ikke engang over et vanlig terrestrisk nettverk, men krever en komplisert satellittinfrastruktur.
8K-TV-er er svært kostbare
Som vanlig koster ny TV-teknologi mye i starten, for så å synke i pris etter hvert. Da 4K-TV-er først kom på markedet, kostet de gjerne rundt 200 000 kroner. De gode nyhetene er at 8K-TV-er har en lavere debutpris. De dårlige nyhetene er at de fortsatt koster rundt 150 000 kroner. Hvis du har 150 000 kroner til en TV, er det sannsynligvis bedre å kjøpe en billigere 4K-TV (eller to) og et godt lydanlegg.
Den høye prisen er en naturlig konsekvens av at ny teknologi er vanskelig å produsere i stor skala i starten. Med tiden vil produksjonen bli bedre og kostnadene vil gå ned. I nær fremtid vil TV-er ligne mer på smarttelefoner, der den aller beste skjermteknologien er det man ønsker å ha både på veggen og i lommen. Men vi er fortsatt på et punkt der den nest beste teknologien vil fungere perfekt, spesielt hvis du har et budsjett.
Er det noen fordeler med 8K-TV?
Ironisk nok er det ikke de mest åpenbare kandidatene som har størst nytte av en 8K-TV. Det vil være mennesker som bor i leiligheter eller eldre boliger med en liten stue. Fordelen med høyere oppløsning er at du kan sitte nærmere skjermen, spesielt når skjermstørrelsen øker.
En veldig stor 1080p-skjerm (si 70 tommer) vil se forferdelig ut hvis du sitter for nærme. Du må sitte ganske langt unna for ikke å se pikslene. En 4K-TV er bedre, men hvis du har en 70-tommers TV bør du fortsatt sitte rundt tre meter unna for å få best mulig opplevelse.
Hvis du bor i et eldre hjem med en tradisjonell stue, eller en liten leilighet, kan dette være et problem. En 70-tommers 8K-TV lar deg sitte mye nærmere TV-en, og fortsatt se gode detaljer. Dette vil gi en mer oppslukende kinoopplevelse. Med en liten eller smal stue trenger du ikke å bekymre deg for at sofaen er for nærme TV-en.
Men mest sannsynlig bør du selv i dette tilfellet kjøpe en mindre 4K HDR-TV. Den vil være mye billigere, og du vil få glede av fordelene mye tidligere. Hvis du har litt ekstra penger, bør du kjøpe en TV som støtter begge HDR-standardene, og har god oppskalering. Vurder OLED for best mulig gjengivelse av mørke farger. Hvis du skal kjøpe ny TV i dag, er det ikke nok gode grunner til å vente på 8K-TV-er.
8K-TV-er vil også tilby det ypperste innen skjermteknologi. Sony presenterer for tiden en 8K-TV som kan nå hele 10 000 nits. Nits er en måleenhet for lysstyrke, og for å sammenligne, ligger de lyseste TV-ene som er tilgjengelige kommersielt akkurat nå på rundt 4000 nits. I tillegg er denne TV-en OLED, så selv om den kan være veldig lys, kan den også gjengi de mørkeste fargene. Dette store spennet vil oversettes til et bredere fargespekter, og gi en mer levende og naturtro opplevelse.
Samsung tilbyr lignende fordeler i sine 8K-TV-er, og implementerer i tillegg de nye oppskaleringsteknikkene som ble nevnt tidligere. Den vil også inkludere funksjoner som en Ambient-modus som justerer skjermen etter lyset i rommet, eller lar den gli inn i bakgrunnen når den ikke er i bruk. Dette minner om en funksjon som finnes i Google Home Hub, men i en skala på 85 tommer.
Hver 8K-TV er et steg opp når det gjelder funksjoner, kapasitet og komponenter sammenlignet med alle 4K-TV-er på markedet i dag. I overført betydning vil ingen annen TV kunne måle seg med disse neste generasjons TV-ene.
Til tross for den høye prisen gir 8K-TV-er det beste bildet som finnes, selv når du ikke ser på en 8K-video. Men for de fleste vil fordelene neppe være merkbare i hjemmet i de nærmeste årene.
Bildekreditt: S. Gvozd/Shutterstock, Grzegorz Czapski/Shutterstock, Cagkan Sayin/Shutterstock