Hvordan mørk modus kan forlenge batterilevetiden på OLED-telefoner

Visste du at telefonen din kan vare lenger hvis du bruker apper med mørkere grensesnitt? Det er sant! Vel, noen ganger – det er komplisert. Det avhenger av teknologien på skjermen din, og om telefonens programvare utnytter den eller ikke.

Det handler om OLED

Det er åpenbart at lysere skjermer bruker mer strøm, og manuell senking av lysstyrken er en god måte å få mer batterilevetid ut av enhver mobilenhet. Men det er bare en del av ligningen. For det meste bruker telefonskjermer to forskjellige typer teknologi for skjermpanelene: LCD (liquid crystal display) og OLED (organisk lysemitterende diode).

LCD-skjermer har eksistert i lang, lang tid, og har vært den primære teknologien for elektroniske skjermer av alle slag helt siden byttet fra store, boksede CRT-skjermer og TV-er på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Dagens LCD-skjermer bruker en lysemitterende diode (et lite, elektrisk drevet lys) for å skinne lys gjennom et farget rutenett av piksler, som hver inneholder røde, grønne og blå celler. Denne kombinasjonen av teknologi kalles LED-LCD, eller noen ganger bare «LED-skjerm» for kort. Det gjør det neste litt forvirrende.

En organisk LED (OLED) bruker en byggeprosess som kombinerer både pikselnettet og bakgrunnsbelysningen til ett enkelt element: hver piksel sender ut sitt eget lys. Det er mange fordeler med dette, inkludert overlegne kontrastforhold, mer levende fargemetning og bedre effektivitet. Men for våre formål er det store trekkplasteret at hvis en piksel på en OLED-skjerm viser en helt svart farge, er den faktisk slått av – den delen av skjermen trekker ikke strøm i det hele tatt. Det er en enorm forbedring i forhold til en mer gammeldags LCD (og LED-LCD), som trenger å drive hele skjermen uansett hvilket bilde den viser.

Et nærbilde av RGB-matrisen på en OLED-skjerm.

Telefonprodusenter vet dette, og de har begynt å dra nytte av det. Motorola startet trenden med sin Moto X tilbake i 2012. Telefonen brukte en «alltid på»-visningsmodus for å vise varsler, en klokke og en batterimåler, med liten hvit tekst på en ellers svart skjerm. Den alltid-på-skjermen brukte en liten mengde strøm i denne modusen, mindre enn 1 % i timen, takket være kraftfordelene til mørke grensesnitt på et OLED-panel. Lignende varslingsverktøy som alltid er på, er nå vanlige på Android-telefoner.

  Endre Google Nå-bevegelsen for å starte apper eller utføre andre handlinger

Hvor mye batterilevetid kan mørke grensesnitt spare?

Å ha en nesten helt svart skjerm kan spare massevis av batterilevetid. Men selvfølgelig, bruk av en konvensjonell app betyr at en god del av skjermen viser tekst eller bilder, og OLED-er har ikke betydelige strømbesparelser med mindre pikselen de viser er helt svart. Så hvor mye strøm kan du spare?

Mer enn du kanskje tror. Google utforsket dette spørsmålet da det utviklet et mørkere utseende for Android generelt og sine egne apper spesielt. I følge en presentasjon Google holdt for utviklere på konferansen sin, kan den nye mørke modusen på YouTube spare mellom 15 % og 60 % av batterilevetiden sammenlignet med det typiske brukergrensesnittet med hvit rygg, avhengig av den generelle lysstyrkeinnstillingen på skjermen.

Det er en dramatisk forbedring – nok til at Google nå inkluderer en mørk modus i selve Android, og legger den til i andre apper også. Det er ikke ute av linjen å si at hvis appene du oftest bruker blir mørke og det generelle brukergrensesnittet ditt også gjør, kan du se en økning på tretti minutter til en time i batterilevetid over en vanlig dags bruk. Det er forskjellen mellom å hente en Uber på slutten av kvelden eller nøye seg med den drosjen som tilfeldigvis kommer forbi. Selvfølgelig er alt dette betinget av at telefonen din bruker en OLED-skjerm i stedet for en LCD.

Bruker telefonen min en OLED-skjerm?

De fleste av de dyrere mobiltelefonene på markedet i 2018 bruker OLED-skjermer, av en rekke årsaker. Samsung har vært en stor talsmann for bruken deres, og har stukket dem inn i nesten alle Galaxy-merkede telefoner (og til og med noen nettbrett) i flere år. Googles Pixel-linje med Android-telefoner bruker OLED-paneler, det samme gjør flaggskip fra LG, Motorola, Sony og OnePlus. iPhone X, XS og XS Max bruker OLED-paneler, men eldre iPhone og den rimeligere iPhone XR gjør det ikke.

  PDF Eraser lar deg redigere PDF-filer, legge til bilder og tekst til dem

Flaggskiptelefoner fra Apple, Google og Samsung bruker OLED-skjermer.

Hvis du ikke er sikker på om telefonen din bruker en LCD eller en OLED, gjør et raskt Google-søk. Søk etter din spesifikke modell og «spesifikasjoner», som skal gi deg en fullstendig liste over tekniske spesifikasjoner for det første eller andre resultatet. Hvis den er merket som «OLED», så er det teknologien skjermen din bruker, og den kan spare batteri med mørkere apper. Hvis det står «LED» (uten O) eller «LCD», vil det ikke ha stor nytte av et mørkere brukergrensesnitt.

Oh, og noen produsenter bruker et enda mer komplekst akronym, AMOLED (aktiv matrise organisk lysdiode). For formålet med denne artikkelen er AMOLED og OLED de samme.

Bruke mørkere apper og grensesnitt

Siden batteribesparelsene for disse mørkere applikasjonene fortsatt studeres og kvantifiseres, er utvalget av apper som tilbyr funksjonen fortsatt ikke stort. Det er mange Android-apper som tilbyr forskjellige temaer til brukerne, mange med «svart», «natt» eller til og med «OLED», men dette mangler i mange av de store mobilappene som Facebook eller WhatsApp.

Som nevnt tidligere, ser det ut til at Google leder satsingen blant store utviklere av mobilprogramvare. I individuelle Google-applikasjoner på Android og iOS, se i appens primære innstillingsmeny for «Mørkt tema» og aktiver bryteren. Nåværende Google-apper som har en mørk modus inkluderer telefon, kontakter, YouTube, nyheter og meldinger, og mer bør legges til snart.

Twitters førsteparts mobilapp tilbyr et mørkt modusalternativ. For å aktivere den, trykk på profilikonet ditt. På Android, trykk på «Nattmodus.» På iOS trykker du på måneikonet nederst på halvmåneikonet.

Den offisielle Reddit-mobilappen har en nattmodus, spesifikt merket som gunstig for AMOLED-skjermer, tilgjengelig fra hovedinnstillingsmenyen. Det samme gjør Samsungs førsteparts nettleser, meldingsappen Telegram og mange mindre applikasjoner.

Android OS selv tilbyr et «Mørkt» enhetstema fra versjon 9.0 (Pie): det er tilgjengelig fra Enhetstema-menyen i Skjerminnstillinger. Legg merke til at dette er i Googles lagerversjon av Android, sett på Pixel-telefoner og dyrebare få andre: selv om telefonen din blir oppgradert til Android 9.0, betyr det ikke nødvendigvis at den vil ha dette alternativet aktivert. Det er også begrenset til bare noen få deler av grensesnittet, selv om et mer omfattende tema kan komme i en fremtidig oppdatering. Et mindre intuitivt alternativ er å aktivere alternativet Inverted Colors, som de fleste nye telefoner bør ha tilgang til – selv om dette ganske enkelt vil bytte farge på hele enheten din, og ikke er like nyttig som et dedikert tema.

  Hvordan hacke Wii U for å kjøre Homebrew-spill og apper

Samsung-telefoner har grunnleggende temastøtte, men ingen mørk modus eller nattmodus i skrivende stund. Derimot, den kommende «One»-grensesnittoverhalingen, som snart vil bli utgitt i programvareoppdateringer for de nyeste telefonene og forventes å leveres som standard på Galaxy S10, bør ha et natt/mørkemodus-alternativ fra utgivelsen.

Hva med iPhone? Apples temaalternativer er begrenset, og det tillater ikke tredjepartsapper å gjøre grensesnittendringer utenfor sine egne vinduer. Men siden selskapet har gjort store fremskritt med sitt mørke tema for macOS på skrivebordet, virker et mørkere alternativ som en sannsynlig inkludering i en fremtidig oppdatering. I mellomtiden kan iPhone invertere fargene på samme måte som Android kan.

Ønsker du enda mer batterisparing? Du kan bytte telefonens startskjermbakgrunn til flat svart for å få fordelen selv når du surfer i applikasjoner eller widgets. Her er en lenke til en flat svart JPG (0,0,0 på RGB-skalaen) hvis du ikke har mulighet for helt svart i launcheren.

Hva om jeg ikke har en OLED-telefon?

Hvis telefonen din bruker en LCD-skjerm, vil du ikke se de dramatiske strømbesparelsene du ville gjort med et OLED-panel. Men du kan fortsatt dra nytte av denne nye beskjæringen av mørke moduser – tross alt er det ingenting som hindrer deg i å aktivere dem.

En liten besparelse på den generelle lysstyrken kan ha en ubetydelig effekt på telefonens batterilevetid, selv med en LCD-skjerm, men det er andre fordeler. Hvis du er på telefonen i timevis om dagen (som mange er, vi dømmer ikke), kan bruk av et mørkere overordnet grensesnitt hjelpe deg med å redusere belastningen på øynene, eller sovne raskere når du endelig er klar til å legge den fra deg. Blått lysfilterapper og OS-verktøy kan ha en lignende effekt.

Når det er sagt, vil du kanskje sjekke ut ditt neste telefonkjøp for å sikre at den har en OLED-skjerm. For både batterilevetid (med de riktige innstillingene brukt) og generell bruk, er det en stor forbedring av livskvaliteten.

Bildekreditt: FCG/Shutterstock