Hva er forskjellen mellom 5G og 5GHz Wi-Fi?

5G og 5 GHz Wi-Fi brukes begge for trådløs tilkobling, men de har ikke noe annet til felles. Alle som refererer til «5G Wi-Fi» betyr faktisk 5 GHz Wi-Fi, som er forskjellig fra 5G-mobilstandarden.

5G er den nye mobilstandarden

Du kommer snart til å høre mye mer om 5G. Det er en mobilstandard og er etterfølgeren til 4G LTE og 3G. 5G står for «femte generasjon», siden det er den femte generasjonen av denne mobilstandarden.

5G er designet for å være mye raskere og ha lavere ventetid enn 4G LTE. Du vil begynne å se de første 5G-smarttelefonene i 2019, og mobiloperatører som AT&T, T-Mobile, Sprint og Verizon vil rulle ut sine 5G-mobilnettverk. 5G kan forvandle Internett-tilkoblingen hjemme ved å levere rask bredbåndstjeneste trådløst også.

Mens 5G er en spennende ny standard, har det ingenting med Wi-Fi å gjøre. 5G brukes til mobilforbindelser. Fremtidige smarttelefoner kan støtte 5G og 5 GHz Wi-Fi, men nåværende smarttelefoner støtter 4G LTE og 5 GHz Wi-Fi.

  Få tilgang til WiFi-svitsj, nettverk og informasjon fra alle skjermer [Jailbreak]

5GHz er ett av to bånd for Wi-Fi

Wi-Fi har to frekvensbånd du kan bruke: 2,4 GHz og 5 GHz. 5 GHz er den nyere. Den kom i bred bruk med 802.11n Wi-Fi-standarden, som opprinnelig ble publisert tilbake i 2009. Den er fortsatt en del av moderne Wi-Fi-standarder som 802.11ac og Wi-Fi 6.

5 GHz Wi-Fi er flott. Den tilbyr flere ikke-overlappende kanaler, noe som gjør den mye mindre overbelastet. Det er utmerket på steder med mye Wi-Fi-overbelastning, for eksempel leilighetsbygg der hver leilighet har sin egen ruter og Wi-Fi-nettverk. 5 GHz Wi-Fi er også raskere enn 2,4 GHz Wi-Fi.

Men til tross for de langsommere hastighetene og økt overbelastning, har 2,4 GHz Wi-Fi fortsatt sine fordeler. 2,4 GHz dekker et større område enn 5 GHz og er bedre til å gå gjennom vegger takket være lengre radiobølger. De kortere 5 GHz-radiobølgene gir en raskere tilkobling, men de kan ikke dekke så mye jord.

Hvis du til og med har en rimelig moderne ruter, er det sannsynligvis en dual-band ruter som støtter både 5 GHz og 2,4 GHz Wi-Fi samtidig.

Vi har sett folk bruke begrepet «5G Wi-Fi» for å referere til 5 GHz Wi-Fi, men det er feil. De betyr «5GHz Wi-Fi.»

  Hvordan konvertere levende bilder til videoer eller GIF-er på iPhone

Hvorfor sier noen Wi-Fi-nettverk at de er «5G»?

For å gjøre saken litt mer forvirrende, kaller folk noen ganger nettverkene sine ting som «Mitt nettverk» og «Mitt nettverk – 5G». Det er ganske misvisende, men det var ikke for forvirrende før 5G kom. Her er «5G» bare en forkortelse for «5 GHz.»

Dette er fordi Wi-Fi-rutere som støtter 5 GHz Wi-Fi kan konfigureres på flere forskjellige måter. Disse ruterne kan være vert for både et 2,4 GHz- og 5 GHz-nettverk samtidig, noe som er nyttig for eldre enheter som kun støtter 2,4 GHz, eller større områder der enheter kan bevege seg utenfor 5 GHz-området, men fortsatt være innenfor 2,4 GHz-området.

Hvis begge Wi-Fi-nettverkene heter det samme – for eksempel hvis både 2,4 GHz- og 5 GHz-nettverkene dine heter «Mitt nettverk» – vil hver tilkoblede smarttelefon, bærbar PC eller annen enhet automatisk bytte mellom nettverkene ved å velge 5 GHz-nettverket og slippe til 2,4 GHz-nettverket når det er nødvendig. Det er i alle fall målet. I virkeligheten gjør mange enheter ikke dette riktig og kan bare koble til 2,4 GHz-nettverket, eller de kan prøve å koble til 5 GHz-nettverket og mislykkes.

Det er derfor folk ofte konfigurerer ruterne til å ha to separate Wi-Fi-nettverksnavn. En kan hete noe sånt som «Mitt nettverk – 2,4 GHz» og en annen noe sånt som «Mitt nettverk – 5 GHz.» Begge er vert for samme ruter, men en er 2,4 GHz, og en er 5 GHz. Du kan deretter velge hvilket nettverk du vil koble til på enhetene dine. Selvfølgelig trenger du ikke bruke informative navn som dette – du kan navngi en «Lime» og en «Sitron», hvis du vil.

  Hvilke språk er tilgjengelige i Minecraft?

Hvorfor sier folk «5G Wi-Fi»?

5G er en ganske ny standard. Noen begynte å kalle 5 GHz Wi-Fi «5G Wi-Fi» på den tiden da 3G og 4G LTE var de dominerende mobilstandardene.

Det ble aldri kalt det offisielt, men det var et kortere navn noen brukte. Det er som hvordan så mange mennesker kalte iPod Touch «iTouch». Det var ikke det offisielle navnet, men alle visste hva de snakket om.

Men nå som 5G er i ferd med å lanseres i forbrukerenheter, er «5G Wi-Fi» bare forvirrende og uklart. Når du ser begrepet «5G» knyttet til Wi-Fi, refererer det sannsynligvis bare til 5 GHz Wi-Fi.

Imidlertid vil «5G» i de fleste tilfeller referere til den nye mobilstandarden. Og når 5G sprer seg, bør folk forhåpentligvis begynne å være litt mer presise for å unngå forvirring.

Bildekreditt: areebarbar/Shutterstock.com, Tadej Pibernik/Shutterstock.com, Mayuree Moonihurun/Shutterstock.com.