Etter en fotoshoot er det tid for å gå gjennom alle bildene du har tatt, og velge ut de beste. Men hva kjennetegner egentlig et godt bilde? La oss se nærmere på hvordan du kan vurdere og analysere bildene dine.
I denne artikkelen skal vi hovedsakelig fokusere på vurderingen av dine egne verk, for å identifisere hvilke bilder som er sterke og har potensial. Men den samme prosessen kan også brukes til å se kritisk på bilder du ser daglig. Det å studere flotte bilder og spørre deg selv hvorfor de fungerer (eller like gjerne se på dårlige bilder og spørre hvorfor de ikke fungerer) er en av de beste måtene å lære om fotografering. Hvis du er en av mine faste lesere, oppfordrer jeg deg til å se kritisk på alle bildene jeg legger ut. De er ikke perfekte, så prøv å analysere hva du synes fungerer og hva som ikke gjør det. Og husk: hvis det er et bilde du misliker sterkt, kan det være at jeg med vilje valgte det for å utfordre deg – eller det er i hvert fall unnskyldningen min.
La oss nå dykke dypere inn i prosessen.
Trinn én: Føles det rett?
Det første trinnet når du vurderer bildene dine er enkelt: Hva er din umiddelbare reaksjon? Liker du bildet? Hater du det? Eller er du et sted midt imellom? Hvis du ikke liker et bilde du har tatt, marker det som et avvist bilde i Lightroom eller en annen katalogapp du bruker. Det er ikke mye vits å fortsette å analysere et bilde hvis den første reaksjonen din er likegyldighet.
Her er et tilfeldig bilde fra samlingen min som jeg forkastet umiddelbart. Det er ikke mye å like: Hunden min poserer stivt, komposisjonen er dårlig, og helhetsinntrykket er ganske middelmådig.
Når det gjelder andres bilder, bør du, selv om din første reaksjon er likegyldighet, i det minste vurdere hvorfor du føler det slik. Er det motivet? Komposisjonen? Fargene? Er det rett og slett et middelmådig øyeblikksbilde? Tenk over det.
Trinn to: Teknisk vurdering
Den tekniske vurderingen av et bilde koker ned til to hovedspørsmål: Er det skarpt, og er det godt eksponert? Hvis svaret på ett av spørsmålene er nei, selv om du elsker bildet, er det sannsynligvis lurt å forkaste det på dette stadiet.
Mer spesifikt er det denne typen spørsmål du bør stille deg selv på dette punktet:
- Er bildet i fokus? Er den riktige delen av motivet i fokus? Er øynene skarpe?
- Ble det brukt en langsom lukkerhastighet? Hvis ja, er det uskarphet på grunn av bevegelse i motivet? Hva med uskarphet på grunn av kamerabevegelse?
- Er bildet korrekt eksponert uten utbrente høylys eller tapte skygger? Det er greit om det er litt over- eller undereksponert, men ser histogrammet ut som om du kan korrigere problemene under redigering?
- Ble det tatt i RAW, eller ved et uhell i JPEG? Det har hendt meg før, og det skaper mye trøbbel under redigeringen.
- Hvordan ser fargene ut? Hvordan er hvitbalansen? Dette er enkelt nok å fikse under redigering, men det er lurt å tenke på det nå.
La oss se på noen bilder jeg har forkastet på grunn av tekniske feil. I dette bildet traff jeg ikke fokus, så mannens øyne er uskarpe.
I dette bildet var lukkerhastigheten min for lav, så det er litt bevegelsesuskarphet fra kameraet i hendene mine.
Dette bildet er rett og slett for undereksponert. Jeg husker at jeg korrigerte eksponeringen på stedet, så jeg har et bedre bilde tatt noen øyeblikk senere.
Jeg forkaster ofte minst et par bilder jeg liker fordi jeg har gjort noe feil rent teknisk.
Trinn tre: Vurder komposisjonen
Det som ofte skjer når du tar bilder, er at du tar et par litt forskjellige bilder av omtrent det samme. Her er tolv svært like bilder jeg tok av et fyr i nærheten av hjemmet mitt. Det er noen testbilder blant dem; jeg lekte med lukkerhastigheter og ventet på at båtene i bukta skulle flytte seg.
Stort sett er bildene teknisk like: De er skarpe, i fokus og rimelig godt eksponert. De er også av det samme motivet, så det er her små forskjeller i komposisjonen spiller inn.
Etter hvert som du blir bedre, vil du utvikle en mer instinktiv følelse av hva som fungerer og hva som ikke fungerer, men det er likevel verdt å tenke bevisst over komposisjon.
- Følger du strengt tredjedelsregelen, eller har du gått for et mer balansert bilde? Husk at du kan beskjære bildet, men for mye beskjæring reduserer bildekvaliteten.
- Skjer det noe interessant i forgrunnen og bakgrunnen?
- Hvor faller blikket ditt når du ser på bildet for første gang? Er det der du ønsker at betrakterens blikk skal falle? Er det noen ledende linjer som trekker deg mot bestemte områder?
- Hva skjer med fargene og kontrasten? Er det noen lyssterke eller mettede elementer? Kommer fargepaletten til å fungere bra?
- Formidler bildet det du ønsker å vise? Gjør det poenget du ønsker å formidle?
Alt dette er subjektivt, og det kan ofte være vanskelig å velge mellom to svært like bilder. I de tilfellene lar jeg magefølelsen avgjøre, eller velger det første bildet jeg tok.
Hvis du er nysgjerrig, her er bildet jeg til slutt valgte den dagen da jeg fotograferte fyret.
Jeg tok bildet for et spesifikt prosjekt, noe som begrenset komposisjonen litt, men alt i alt er jeg ganske fornøyd med det. Den tunge, grå himmelen er ikke ideell, men jeg liker dybden mellom fyret i forgrunnen og de subtile variasjonene i skyggene på øya og fjellene i bakgrunnen.
Trinn fire: Sett alt sammen
Når du har valgt ut noen favorittbilder fra fotoshooten, er det tid for å redigere dem. Du bør vurdere hvordan du kan rette eventuelle feil, fremheve de sterke sidene og minimere eventuelle svakheter i bildet. Nå er tiden inne for å rette opp horisonten og fjerne eventuelle flekker. Hvert digitale bilde du tar, trenger minst noen små justeringer av lysstyrke, kontrast og farger. For eksempel, her er den originale versjonen av fyret.
Og her er min endelige versjon igjen.
Jeg har ikke gjort noe drastisk. Jeg beskar vekk den mørke delen av landet nederst til høyre og lysnet opp bildet. Igjen, det er ikke det beste bildet jeg noen gang har tatt, men det er det beste jeg tok den dagen.
Når du begynner å samle en samling av gode bilder du liker, kan du gå gjennom denne prosessen på nytt. Se kritisk på dem og finn ut hva du gjorde riktig, hva du gjorde feil, hva du liker, hva du ikke liker, og viktigst av alt, hvorfor du tenker slik. Du kan, og bør, også gjøre det samme med andres bilder. Bare det å bla gjennom et godt magasin vil gi deg dusinvis av bilder du kan vurdere.