Slik tar du et tidsforløp med DSLR eller speilløse kamera

En time-lapse er det motsatte av slow-mo: i stedet for å bremse raske aktiviteter, setter de fart på sakte. De er perfekte for som viser bevegelsen av skyer, folkemengder, trafikk og lignende. Du kan til og med bruke dem til å vise sakte bevegelige ting som blomstrende blomster.

Det fine med time-lapses er at de er veldig enkle for fotografer å ta bilder. Hver ramme er et enkelt stillbilde. La oss ta en titt på det grunnleggende om å skyte en selv.

Før du begynner

Selv om det er mulig å ta en time-lapse med iPhone, skal vi i denne artikkelen se på bruk av DSLR eller speilløse kameraer. De gir deg mest kontroll.

I tillegg til kameraet ditt trenger du et stativ for å holde alt låst i samme posisjon. Du trenger også et intervallometer slik at du kan ta bilder med samme intervall; noen kameraer har et innebygd, men hvis ditt ikke gjør det, vil enhver anstendig fjernutløser fungere.

Det siste du må gjøre før du starter er å finne ut hvor mange bilder du må ta. Der er kalkulatorer som kan hjelpe, men jeg synes det er verdt å gjøre regnestykket selv.

De tre standard videoavspillingshastighetene er 24 bilder per sekund (fps), 25 fps og 30 fps. For nettvideoer vil jeg anbefale å gå med 30 fps, men alle vil gjøre det; det endrer bare regnestykket litt.

La oss jobbe med 30 fps for denne artikkelen; det betyr at vi trenger 30 stillbilder for hvert sekund av den endelige videoen. Hvis vi ønsker å ta et kort tidsintervall på 15 sekunder, er det 450 bilder (15×30=450).

  Slik fjerner du "Fortsett å se" på Netflix

Nå som vi vet at vi har 450 bilder å leke med, er det på tide å finne ut hva intervallet mellom hver enkelt skal være. La oss anta at vi prøver å fotografere solnedgangen over 30 minutter. Tretti minutter er 1800 sekunder, så hvis vi tar et bilde hvert 4. sekund (1800/450=4), komprimerer vi en halvtime til 15 sekunder med 30 bilder per sekund. Enkel!

For time-lapse, arbeid gjennom den samme prosessen og beregn hvilket intervall du trenger. Mesteparten av tiden vil du ha noe mellom ca. 1 og 20 sekunder – noe lenger vil ta evigheter å skyte, og alt vil bli fremskyndet enormt.

Skyting av Time-Lapse

Ramme inn bildet og lås kameraet på stativet. Ta noen testbilder for å få riktig eksponering. Når du har funnet ut hvilke innstillinger du vil bruke, setter du kameraet til manuell modus og slår dem inn.

På samme måte kan du bruke noen minutter på å fokusere riktig og deretter bytte objektivet til manuell fokus. Du vil ikke at noe skal endres mellom bildene.

Still inn intervallet og, hvis mulig, antall skudd med intervallometeret ditt. Hver enhet er forskjellig, så jeg kan ikke gi detaljerte instruksjoner her; hvis du har problemer, sjekk bruksanvisningen.

Du må også velge mellom å ta RAW eller JPEG. Hvis du bare gjør noen få hundre bilder, vil jeg anbefale RAW. Hvis du fotograferer noen tusen, kan du vurdere JPEG.

Når alt er klart, trykker du på utløserknappen på intervallometeret og går tilbake. Kameraet ditt skal nå bruke den neste mens du tar et bilde med noen sekunders mellomrom.

  Slingshot har blitt utgitt og det krever ditt telefonnummer

Klargjøring av rammene

Med alle bildene tatt, er det på tide å kombinere dem til en faktisk time-lapse. Hvis du er kjent med en videoredigerer som Adobe Premier gå videre og bruk den. For fotografer er imidlertid det enkleste alternativet å bruke Adobe Lightroom.

Importer alle bildene – unntatt testbildene – til Lightroom. Gå gjennom og sørg for at alt ser bra ut og at ingen skudd mangler.

Når du har forsikret deg om at alt er bra, går du til Utvikle-modulen og velger det første bildet. Gjør eventuelle endringer du vil. En ting jeg vil anbefale å gjøre er å endre beskjæringen til 16:9; det er det tradisjonelle widescreen-videoformatet.

Deretter går du til Rediger > Velg alle og deretter Innstillinger > Synkroniseringsinnstillinger. Sørg for at alt er valgt, og klikk på «Synkroniser».

Dette vil bruke de samme redigeringene på alle rammene dine, slik at du ikke trenger å gå gjennom og gjøre alt individuelt.

Opprette videoen

Med alle rammene klare til bruk, er det på tide å lage time-lapse-videoen. Vi skal gjøre det med en veldig hendig Lightroom Slideshow-mal fra Sean McCormack. Denne versjonen av malen eksporterer kun video med 29,97 fps; Sean har også eldre forhåndsinnstillinger som gjør 24, 25 og 30 fps, men du kan se noen artefakter hvis du bruker dem.

Last ned forhåndsinnstillingen fra Seans nettsted og legg dem til mappen din for Lightroom Slideshow Templates. For fullstendige instruksjoner om hvordan du gjør det, sjekk veiledningen vår for å legge til forhåndsinnstillinger i Lightroom. Det enkle alternativet er å gå til Slideshow-modulen, høyreklikke på malleseren, velge «Importer» og deretter navigere til den nedlastede malfilen.

  Hvordan finne venner i Telegram

Med malen lagt til, gå til Slideshow-modulen. Velg den fra malnettleseren.

Klikk deretter på «Eksporter video» nederst til venstre på skjermen.

Gi timelapsen et navn og velg enten 1080p eller 720p fra rullegardinmenyen «Video Preset». Klikk «Eksporter», og time-lapse blir lagret.

Sjekk det ut og sørg for at alt ser bra ut. Gratulerer! Du har nettopp gjort din første grunnleggende time-lapse.

Noen ting å vurdere

Time-lapses øker i popularitet og kompleksitet. Ovenfor har vi sett på å lage en veldig enkel time-lapse. Det er mange måter du kan ta ting videre på.

Kameraer er ikke perfekte. De tar ikke det samme bildet hver gang du trykker på utløserknappen. Det er ofte små variasjoner. Hvis det er litt flimring i time-lapsen din, er det nesten helt sikkert fra dette. Hvis du vil ha mye mer kontroll og en måte å jevne ut variasjonene på, sjekk ut LRTimelapse— Til omtrent $120 er det dyrt, men det er det beste verktøyet der ute for å lage time-lapses.

På samme måte kan du være kreativ med bildene dine. Mer avanserte intervallometre lar deg endre lukkerhastigheten mellom bilder (ofte kalt bulb-ramping eller «bramping»), slik at du kan skifte mellom dag og natt eller andre situasjoner der lysnivåene endres. Du kan også bruke motoriserte stativhoder for å legge til bevegelse til bildene dine.

Hvis du er seriøs med time-lapses, er det også verdt å lære hvordan du redigerer video. På den måten blir du bedre i stand til å kombinere forskjellige bilder, legge til musikk og ellers lage mer interessante videoer.

Time-lapses er i skjæringspunktet mellom fotografering og video. De er morsomme å leke med, selv om de kan være tidkrevende å få rett. Nå vet du det grunnleggende.