Utvidet virkelighet, eller Augmented Reality (AR), er en teknologi som forventes å revolusjonere vår måte å leve, kommunisere, lære og arbeide på.
Hva er Augmented Reality?
I motsetning til virtuell virkelighet (VR), som fordyper deg i en fullstendig digital verden, handler AR om å forbedre den eksisterende virkeligheten ved hjelp av teknologi.
Augmented Reality (AR) begrenser ikke synet ditt, men legger digitale elementer over den. Les videre for å lære om de nyeste trendene og verktøyene innen AR.
Virtual Reality (VR) kan oppleves som:
Klomsete, ukomfortabelt, blendende og ofte kun en form for digital underholdning.
For de fleste er VR ikke ment for annet enn underholdning. Med tanke på kostnadene for et anstendig VR-headset, blir det raskt en unødvendig luksus.
Augmented Reality (AR) derimot, beriker synet ditt med digitale overlegg.
En enkel form for AR kan sees i det populære spillet Pokemon GO, hvor en liten Pikachu legges over omgivelsene dine.
Slike grunnleggende overlegg krever kun en AR-kompatibel smarttelefon.
Men det er ikke bare spill; mange merkevarer bruker også AR-applikasjoner for å gi en forbedret brukeropplevelse. Se hvordan møbelmerket IKEA bruker utvidet virkelighet:
For mer avanserte projeksjoner kreves et dedikert augmented reality-headset, som for eksempel Microsoft HoloLens.
Noen omtaler Microsoft HoloLens som en Mixed Reality (MR) enhet, noe som også stemmer. Begrepet Mixed Reality refererer til blandingen av den virkelige og digitale verdenen. Derfor kan Mixed Reality sees på som en avansert form for AR – tenk på det som Augmented Reality 2.0.
For tiden er utvidet virkelighet en kilde til betydelig innovasjon. La oss se på noen av de viktigste AR-trendene, merke for merke.
Nylige AR-trender
Google Cloud har samarbeidet med Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Målet er å forbedre kjøpsprosessen. AR brukes for å hjelpe forbrukere med å ta en beslutning om kjøp. Se her:
Bildekreditt: Google Cloud
Med dette kan du se bilen i 3D gjennom smarttelefonen, direkte på veien. Ikke bare det, det gir også et realistisk innblikk i bilens interiør.
Etter å ha fått fotfeste innen AR, har Amazon åpnet en salong! Ja, du leste riktig. Amazon salong i London er som en vanlig salong, men drar nytte av Augmented Reality. I denne salongen kan du praktisk talt prøve forskjellige hårfarger med AR før du bestemmer deg for din favoritt i virkeligheten.
I tillegg har Amazon inngått et samarbeid med BRIO XR. Målet er å gjøre produktene mer interaktive for kunden og vise dem i 3D. Dette skal forbedre kundens tillit og minimere retur.
Facebook har lansert sin første generasjon Smart Glasses i samarbeid med Ray-Ban, og dermed tatt AR et steg videre. Disse brillene kan ta bilder og videoer, og de har også en innebygd mikrofon og høyttalere. Dermed kan du også bruke dem til å ringe. Du kan kjøpe dem for 299 USD.
Apple holder sine fans spente og holder sin utvikling innen utvidet virkelighet (AR, VR og MR) hemmelig. Det ryktes at de skal lansere Apple-briller i nær fremtid.
La oss gå videre til neste del for å se på noen av de heteste AR/MR-verktøyene.
Microsoft Mesh
Den siste utviklingen innen Mixed Reality fra Microsoft er Mesh.
Microsoft sier at du kan bruke smarttelefon, VR-headset eller PC for å delta i Mesh. Men det er HoloLens som gir deg maksimal kreativitet inne i Mesh.
Mesh kobler mennesker fra forskjellige geografiske steder. Ved hjelp av Mesh-drevne enheter, bringer den dem sammen i en holografisk verden.
Dette gir en helt ny dimensjon for fjernsamarbeid.
Google AR
Selv om det ikke er like omfattende som Microsoft, har Google implementert AR i Søk, Maps og Lens.
Du kan søke på Google etter utvalgte resultater (et pinnsvin i dette tilfellet) og visualisere det i 3D. Google Maps har også en livevisning på utvalgte steder, som projiserer viktig informasjon på den virkelige verden. Google er stadig rundt om i verden og legger til live Street View for flere steder.
Google Lens lar deg bruke søkemotoren direkte fra kameraet. Dette kan også brukes til å skanne og oversette tekst fra bilder.
Merk at telefonen din må støtte ARCore (Android) eller ARKit (iOS) for å aktivere AR-innhold. Du finner en liste over kompatible enheter her.
CoSpaces Edu
CoSpaces bruker AR/VR for å gjøre undervisningen mer engasjerende og livlig. Du kan bruke det til å skape innhold i 3D og distribuere det slik at elevene kan lære og bli underholdt.
Se for eksempel denne virtuelle utstillingen laget med CoSpaces-verktøy:
På samme måte kan lærere lage interaktive historier og gjennomføre eksperimenter i den virtuelle verden.
De tilbyr en gratis plan for deg som vil prøve det ut uten risiko.
Fectar
I likhet med CoSpaces, tilbyr Fectar en samling verktøy for å enkelt bygge virtuelt innhold. Det kan brukes til å lage presentasjoner, leksjoner, 3D-rom, osv. Men i motsetning til den forrige plattformen, har Fectar en mye bredere rekkevidde.
Fectar har en egen seksjon for å demonstrere ulike brukstilfeller av verktøyene. I tillegg til bransjene nevnt i bildet over, dekker det eiendom, markedsføring med mer.
Vuforia
Vuforia fra PTC har et fokus på industri. De er opptatt av å bruke AR til fordel for frontlinjearbeidere, salg og produksjon.
De har flere casestudier, inkludert noen store navn som Volvo og Toyota som har brukt Vuforias AR-ekspertise til sin fordel.
Wikitude
Wikitude tilbyr Augmented Reality som sitt hovedprodukt. De spesialiserer seg på utvikling av AR-applikasjoner. De har et stort bibliotek av applikasjoner som viser deres verdi innen utvidet virkelighet.
Wikitude tilbyr både engangs- og abonnementsbaserte planer for å dekke alle behov. I tillegg tilbyr de en 45-dagers gratis prøveperiode for å gi deg en smak av deres AR-kapasiteter.
Unity AR
Unity Technologies har MARS (Mixed and Augmented Reality Studio) for å hjelpe utviklere, skapere og historiefortellere. Du kan bruke det til å bygge interaktive og intelligente AR-apper.
Unity sørger for at applikasjoner utviklet med MARS, vil være responsive til det fysiske rom og kontekstbevisste.
De har også en utviklingsplattform, AR Foundation. Du kan bruke den til å utvikle AR-apper for flere plattformer (Android, iOS, Wearables, etc.) på en gang.
Amazon Sumerian
Sumerian er et Amazon Web Services (AWS)-verktøy for å lage nettleserbaserte AR- og VR-applikasjoner.
Sumerian har maler som er klare for bruk. Du kan bruke dem til å lage grunnleggende scener og handlinger med et dra-og-slipp-grensesnitt. Man kan bruke biblioteket med script-APIer for mer komplekse interaksjoner.
Apper som er bygget med Sumerian kan leveres til iOS og Android uten å kreve en innebygd app.
For å bruke Sumerian trenger du et abonnement på AWS, som heldigvis kommer med en gratis tier. Den gratis planen er gyldig i 12 måneder. Men med prøveversjonen kan du kun publisere innhold med en lagringsplass på 50 MB, noe som tilsvarer 100 visninger per måned, ifølge AWS.
De betalte abonnementene belastes basert på skylagringen du bruker og visninger mottatt under produksjon og redigering.
ZapWorks av Zappar
I likhet med Wikitude, har ZapWorks en omfattende portefølje som demonstrerer deres ekspertise. Se denne videoen av Zappar som viser noen av bruksområdene:
Det finnes mange verktøy for deg å skape, lære og trene i AR.
For å skape, har de ZapWorks Studio, ZapWorks Designer og noen universelle AR SDKer for utvikling med ulike miljøer.
ZapWorks Studio er et fullverdig og tilpassbart AR-utviklingsverktøy. ZapWorks Designer er derimot et dra-og-slipp-verktøy for raskt å lage AR-applikasjoner.
ZapWorks tilbyr en hobbyplan som er gratis for ikke-kommersiell bruk.
Siste ord 👨🏫
Utvidet virkelighet (særlig AR) har viktige bruksområder i alle bransjer. Det finnes allerede mange eksempler på bruk og suksesshistorier. Og dette vil bare øke i omfang og kvalitet.
Du bør prøve noen av de nevnte plattformene, da de fleste er uten risiko og forpliktelser. Du vil sannsynligvis finne stor nytte i dem.
Hvis du ønsker å lære å bygge AR-apper, sjekk ut dette utmerkede nettkurset.