Sikker data: Lær forskjellen på autentisering og kryptering

Utforsk de grunnleggende aspektene ved autentiserings- og krypteringsprogramvare, inkludert deres likheter og forskjeller. Denne kunnskapen er nøkkelen til å sikre bedriftens data ved å implementere et effektivt datasikkerhetssystem.

Det er viktig for virksomheter og deres tjenesteleverandører å forstå de grunnleggende sikkerhetsfunksjonene som autentisering og kryptering tilbyr. Denne forståelsen er avgjørende for å beskytte seg mot hackere og løsepengevareangrep.

Les videre for en grundig introduksjon til krypterings- og autentiseringsprogramvare.

Hva er autentiseringsprogramvare?

Autentiseringssystemer bruker ulike digitale metoder for å bekrefte identiteten til en bruker eller en dataforespørsel. Disse systemene opererer vanligvis med en database som inneholder godkjente profiler, enheter, maskinvare og andre tilgangspunkter. Databasen blir regelmessig oppdatert av programvareutviklere for å inkludere nye brukere og enheter.

Hovedformålet med denne prosessen er å beskytte bedrifter og deres kundedata fra skadelige aktører. Derfor implementerer bedrifter autentiseringsprogramvare i en rekke enheter og systemer, inkludert stormaskiner, dataservere, arbeidsstasjoner, Wi-Fi-rutere og tilgangskontrollerte dører.

Autentiseringsverktøyet identifiserer alle forsøk på å få tilgang til virksomhetens data. Det verifiserer om brukeren faktisk er den de utgir seg for å være, og etablerer en tillitsrelasjon. I tillegg loggføres alle aktiviteter for revisjonsformål.

Kjennetegn ved autentiseringsprogramvare

Database for bruker-ID og passord

Et autentiseringssystem må ha tilgang til en oppdatert oversikt over bruker-IDer og tilhørende passord.

Evne til å lese biometrisk informasjon

Avansert autentiseringsprogramvare inkluderer sensorer og skannere som kan lese biometrisk data, som irisavtrykk, fingeravtrykk og stemmegjenkjenning.

Loggføring av autentiseringshistorikk

Verktøyet registrerer all tilgang, både vellykket og mislykket. Nettverkssikkerhetsteam kan analysere disse loggene for å gjennomføre risikovurderinger.

Kunnskapsfaktor

Dette refererer til informasjon som både autentiseringssystemet og brukeren må kjenne til, for eksempel en PIN-kode eller et passord.

Egenskapsfaktor

Autentiseringsmoduler bruker denne faktoren for å gjenkjenne brukeren, ved å bekrefte unike biometriske data.

Besittelsesfaktor

Autentiseringsprogramvare bruker faktorer som en sikkerhetsbrikke, engangspassord (OTP), RFID-brikke eller en sikkerhetsnøkkel for å verifisere brukeren.

Hvordan fungerer autentiseringsprogramvare?

Vanligvis vil autentiseringsprogramvare tilby et grensesnitt hvor brukerne kan legge inn sine påloggingsdetaljer. Bedrifter kan integrere alle sine applikasjoner under ett felles påloggingsgrensesnitt for å gjøre det enklere for de ansatte.

Virksomheter med svært strenge sikkerhetskrav kan benytte flere autentiseringssystemer for å sikre ulike digitale og fysiske eiendeler. I slike tilfeller må brukerne holde styr på flere innloggingsdetaljer.

Når innloggingsinformasjonen er lagt inn, sjekker programvaren mot en lokal eller skybasert server. Hvis informasjonen stemmer, gis tilgang.

Online protokoller som HTTPS, som beskytter data på nettsider, følger strenge sikkerhetsrutiner. Det kreves ny autentisering hver gang man skal ha tilgang til en passordbeskyttet nettside. Noen autentiseringssystemer utsteder et autentiseringstoken til hver nettsidebruker.

Når klientprogramvaren på brukerens side sender en tilkoblingsforespørsel med dette tokenet, foregår autentiseringen i bakgrunnen, og eliminerer behovet for å verifisere legitimasjonen på nytt.

Fordeler og ulemper med autentiseringsprogramvare

Fordeler

  • Autentiseringsverktøy og deres grensesnitt for datatilgang er intuitive.
  • Dette datasikkerhetssystemet forenkler ekstern tilgang til ressurser som virtuelle maskiner og webapplikasjoner.
  • IT-administratorer kan raskt gi kontotilgang til nye ansatte, og like raskt trekke tilbake tilgangen ved avslutning av et arbeidsforhold.
  • Autentiseringsprogramvare er kostnadseffektiv på lang sikt.
  • De fleste ansatte kan enkelt bruke disse grensesnittene fordi de er visuelle og ikke krever lang opplæring.

Ulemper

  • Det innledende oppsettet av et autentiseringssystem, med sensorer, kameraer og servere, kan være kostbart.
  • Dataene i slike sikkerhetssystemer er beskyttet av en portvakt (autentiseringsalgoritme). Skadelige aktører kan omgå denne portvakten og få tilgang til data, for eksempel ved å stjele serverdisker.
  • Autentiseringsverktøy overfører brukerbekreftelsesdata over internett. Avanserte hackere kan avskjære disse overføringene og få tilgang til dataene.
  • Multifaktorautentisering krever mange detaljer fra brukeren, noe som kan føre til at nye kunder avbryter registreringsprosessen.

Eksempler på autentiseringsprogramvare

Her er noen populære autentiseringsverktøy for bedrifter:

  • Microsoft Azure Active Directory
  • Duo Access
  • Google Authenticator
  • Microsoft Multi-Factor Authentication
  • Symantec VIP
  • Okta Adaptive Multi-Factor Authentication
  • SecureAuth
  • OneSpan Mobile Authenticator Studio

Hva er krypteringsprogramvare?

Kryptering er prosessen med å konvertere data til uleselig kode og symboler, sammen med en dekrypteringskode. Både dekrypteringskoden og de krypterte dataene overføres via internett til mottakerens datamaskin. Dekrypteringssystemet bruker den dekrypterte koden for å gjøre dataene lesbare igjen.

Programvare som utfører disse oppgavene er kjent som krypteringsprogramvare.

Kryptering har lenge vært brukt i digitale systemer. Ukrypterte data er det samme som ren tekst, som kan fanges opp og leses av andre med riktig verktøy og kompetanse. En kryptert melding eller chiffertekst er derimot ikke lett å lese, siden den fremstår som meningsløs.

Hackere må skaffe seg krypteringsalgoritmen eller chiffer for å dekryptere de krypterte dataene.

Kjennetegn ved krypteringsprogramvare

Krypteringsalgoritme eller chifferprogram

Et krypteringsverktøy inneholder et program for å konvertere klartekst til krypterte data. Avanserte systemer bruker sterke algoritmer som RSA, Triple DES, Blowfish, AES og Twofish.

RSA er den eldste, men fortsatt kraftige algoritmen som brukes for dataoverføringer. AES er en nyere algoritme, og er populær blant B2B SaaS-løsninger.

Sikker sletting

Et krypteringsverktøy bør også tilby mulighet for sikker sletting av data fra databasen. Programvaren skal ha et system for å slette data, formatere tomrom, fjerne filkrypteringsnøkkelen (FEK) og slette hovedkrypteringsnøkkelen (MEK).

Kryptering av filnavn

Slike datasikkerhetsverktøy krypterer også filnavn, egenskaper og relaterte data, for å hindre at uautoriserte får tilgang til informasjonen. Hvis en angriper ikke kan finne ut filnavnene, kan de miste motivasjonen for å gjennomføre angrepet.

Fildeling med nøkler

Gode krypteringssystemer bør tillate fildeling med nøkler, slik at man kan samarbeide om en bedriftsfil. Eieren trenger ikke dele passord eller bruker-ID, men kan gi tilpasset lesetilgang, skrivetilgang eller redigeringstilgang.

Tofaktorautentisering (2-FA)

Krypteringsprogramvaren har også et påloggingsgrensesnitt og et autentiseringsverktøy. Dette grensesnittet bruker 2-FA eller multifaktorautentisering for maksimal sikkerhet av krypteringsalgoritmen.

Hvordan fungerer krypteringsprogramvare?

De tre hovedkomponentene i et krypteringsverktøy er dataene, nøkkeladministrasjonen og krypteringsmotoren. Brukeren velger først en passende krypteringsalgoritme for dataene. Brukeren trenger også en variabel nøkkel for å gjøre de krypterte dataene unike. I dag utfører krypteringssystemet denne prosessen automatisk.

Symmetrisk kryptering bruker en hemmelig nøkkel for å dekryptere meldingen. Avsender og mottaker deler denne nøkkelen når avsenderen sender de krypterte dataene. Dekrypteringsmodulen vil bruke den private nøkkelen for å dekryptere chifferteksten. AES er en symmetrisk krypteringsalgoritme som er mye brukt.

Alternativt kan man bruke asymmetrisk chifferkryptering, som bruker nøkler for å beskytte krypterte data. Disse nøklene er kjent som offentlige og private nøkler. Eiere av den offentlige nøkkelen kan kryptere dataene, mens kun eieren av den private nøkkelen kan dekryptere filen og lese innholdet. RSA er det mest kjente eksemplet på et slikt system.

Fordeler og ulemper med krypteringsprogramvare

Fordeler

  • Eieren av krypterte data kan overføre dataene gjennom usikre kanaler uten risiko for avlytting. Dermed kan dataoverføringer gjøres raskere.
  • Den beskytter bedriftsdata ved å gjøre dem uleselige under overføring og lagring.
  • Dataeiere kan bruke alle metoder for dataoverføring, siden krypteringen er knyttet til dataene.
  • Datakryptering sikrer at en virksomhet overholder lokale og globale lover om databeskyttelse.
  • Datakryptering bekrefter dataintegriteten.

Ulemper

  • Krypterte data kan ikke gjenopprettes uten dekrypteringsnøkkelen. Derfor er nøkkelhåndtering en utfordring.
  • Det er ikke mulig å tilbakestille eller reprodusere en krypteringsnøkkel når den er tapt.
  • Kryptering av data er en tidkrevende prosess, og det samme gjelder dekryptering.

Eksempler på krypteringsprogramvare

Her er en liste over de beste krypteringsverktøyene på markedet:

  • Folder Lock
  • AxCrypt
  • CryptoForge
  • Secure IT
  • VeraCrypt
  • CryptoExpert
  • Boxcryptor
  • Viss Safe
  • NordLocker

Likheter mellom autentiserings- og krypteringsprogramvare

Datasikkerhet

Begge teknologiene beskytter forretnings- og kundedata. Autentiseringsprotokollen beskytter data ved å begrense tilgang til en database eller fillagring. Krypteringsprogramvare hindrer uautoriserte maskiner eller personer i å lese overførte data.

Tilgangskontroll

Autentisering og kryptering samarbeider om å kontrollere trafikk til forretningsdata. Disse teknikkene gir eller trekker tilbake tilgangstillatelser til bedrifts- eller kundedata.

Autentiseringsverktøyet vil ikke gi tilgang uten at du har et visst nivå av tillatelse. På samme måte vil du ikke ha den nødvendige private nøkkelen for å dekryptere en kryptert melding med mindre du har riktig tilgang.

Administrere datapolitikk

Ledelsen bruker kryptering og autentiseringsprotokoller for å håndheve sikkerhetsprotokoller, retningslinjer og prosedyrer. Data beskyttet gjennom kryptering og autentisering har en garantert integritet.

Administrere legitimasjon

Autentiseringsverktøy hjelper deg med å opprette bruker-ID og passord. Krypteringsprogramvare er nødvendig for å lagre legitimasjonen på en sikker måte.

Autentiseringsprogramvare vs. krypteringsprogramvare

Kjerneegenskaper

Hovedoppgaven til et autentiseringsverktøy er å bekrefte at en bruker er den de utgir seg for å være.

Krypteringsprogramvare konverterer data til meningsløse tegn som ingen kan lese uten en dekrypteringsnøkkel.

Sikkerhet

Autentiseringsprogramvare kan ikke gi datasikkerhet uten kryptering, siden noen kan stjele ukryptert brukerinformasjon fra serveren og bruke den til å logge inn. Hackere kan også snappe opp og bruke sertifikater hvis ukrypterte data overføres.

Krypteringsprogramvare kan sikre data på egen hånd.

Bruk av passord

Autentiseringsprogramvare oppfatter passord som informasjon som både brukeren og maskinen har kunnskap om, for å gi tilgang til å lese, skrive, kopiere eller slette data.

Krypteringsverktøy konverterer brukerens passord til en kryptografisk nøkkel for å dekryptere en kryptert melding eller fil.

Opplåsing

I autentiseringsprotokollen betyr opplåsing å gi tilgang til en identitetsverifikator. I kryptering betyr opplåsing at de krypterte kodene er oversatt til lesbare data.

Nøkkel

Et autentiseringsverktøy oppfatter nøkler som en hemmelighet, for eksempel et passord, for å gi tilgang.

Et krypteringsverktøy bruker en offentlig eller privat nøkkel for å hente ut klartekst fra en kryptert fil.

Tilbakekalling av tilgang

IT-administratoren kan umiddelbart tilbakekalle en brukerkonto fra tilgang til data. Autentiseringsappen vil avslutte pågående økter og hindre brukeren fra å logge inn igjen.

I krypteringsverktøy kan man ikke tilbakekalle krypterte data etter at de er sendt til en mottaker og dekryptert. Man kan imidlertid hindre mottakeren i å få tilgang til nye data ved å endre krypteringsnøkkelen.

Brukerkontroll av data

Autentiseringsbasert datadistribusjon sørger for at brukeren ikke kan kopiere informasjon til en USB-disk eller skylagring, med mindre de har tillatelse.

Når mottakeren har mottatt en kryptert melding og en hemmelig nøkkel, er det opp til mottakeren å beskytte dataene.

Avsluttende tanker

Krypteringsprogramvare og autentiseringsprogramvare har ulike funksjoner, men de tjener et felles formål: datasikkerhet. Kundehåndtering, ressursplanlegging, regnskap, betalingsinnkreving og behandling bruker både kryptering og autentisering for sikker og effektiv funksjonalitet.

Som bedriftseier bør du velge en datasikkerhetsløsning som tilbyr begge de nevnte sikkerhetsprotokollene.