Slå av telefonen: Beskytter det mot skadelig programvare?

Ondsinnet programvare, kjent som malware, finnes i mange varianter og kompleksitetsnivåer. Den kan strekke seg fra mindre irriterende ulemper til avanserte verktøy designet for å stjele sensitive data som penger og identitet, eller til og med forvandle enheten din til en fjernstyrt kryptovaluta-miner.

Selv om man ofte stoler på at Google skal holde Android-enheten sikker fra skadelig programvare, er det faktisk en enkel handling som å slå av telefonen regelmessig som også kan bidra til å beskytte seg.

Hvordan havner skadelig programvare på din Android-telefon?

Malware infiltrerer ofte telefonen din som en skjult komponent i en større programvarepakke. Den kan være integrert i tilsynelatende vanlige og nyttige applikasjoner, som for eksempel et vater, en kalkulator eller en lommelykt-app.

Disse appene fremstår som praktiske og harmløse, og er av den typen verktøy man kan laste ned i en hast uten å tenke for mye over kilden. Ironisk nok kan det noen ganger være blant de mest populære appene for Android-brukere.

Malware-distributører kan velge å kjøpe appen direkte, eller alternativt betale utviklerne en liten sum for å integrere noen få linjer med ondsinnede kode i appen.

Den skadelige koden er sjeldent en del av selve appen. Istedenfor brukes den ekstra koden til å laste ned enda mer kode fra en ekstern server.

Dette kan føre til at skadelig programvare opererer skjult på enheten din, hvor den periodisk kommuniserer med utviklerne og sender for eksempel en logg over tastetrykkene dine. Den kan også styres direkte av en ekstern aktør, som kan legge til nye funksjoner og moduler fortløpende.

Når kriminelle først har tilgang til dine innloggingsdetaljer, kan de utnytte disse til å skaffe seg adgang til dine andre online-kontoer, og potensielt til og med bruke dem til å infiltrere hjemmenettverket ditt eller nettverket til din arbeidsgiver.

Et varseltegn på at en app kan inneholde skadelig programvare er dersom den krever tilgang til telefonfunksjoner som ikke er relevante for appens formål. Et vater skal ikke trenge tilgang til tastaturet ditt, og en kalkulator har ikke behov for å lytte via mikrofonen din. Det er alltid lurt å sjekke tillatelsene til alle appene du har installert på Android-enheten din.

Hvordan kan det å slå av telefonen bidra til din sikkerhet?

Det enkleste er at dersom telefonen din er avslått og ikke kjører kode, kan heller ikke skadelig programvare være aktiv. Det er derimot ikke praktisk å ha en kommunikasjonsenhet som ikke kan kommunisere!

Eksperter anbefaler isteden at du regelmessig starter enheten din på nytt. Dette kan gjøres daglig eller ukentlig, det viktigste er at telefonen slås av med jevne mellomrom.

Dersom skadelig programvare er skjult i en app som har kjørt i bakgrunnen, vil en omstart tvinge appen til å lukke seg og resette alle tilkoblinger.

I mange tilfeller, dersom du ikke manuelt starter appen igjen, vil du være beskyttet mot angrep, fordi den ikke vil være i stand til å kontakte kontrollserverne eller sende dine data over internett til kriminelle.

Vil det å slå av telefonen alltid beskytte deg mot skadelig programvare?

Kort sagt, nei. Noen apper er designet for å starte automatisk når telefonen slås på. På Android-enheter inkluderer dette ofte Google-apper som Google Drive, Google Photos, samt standard apper for samtaler og tekstmeldinger.

Andre tredjepartsapper har også denne muligheten.

Dersom en app, uten legitimt behov for det, starter automatisk etter en omstart av telefonen, kan det være et tegn på at den inneholder skadelig programvare.

For å undersøke hvilke apper som starter automatisk når Android-enheten din starter, må du aktivere utviklermodus, lukke alle aktive apper og starte enheten på nytt. I utviklermodusmenyen velger du «Running Services» og ser etter apper som ikke burde kjøre på det tidspunktet.

Spør deg selv om en kalkulator faktisk trenger å kjøre i bakgrunnen ved oppstart…

Android-telefoner er ikke de eneste enhetene som er sårbare for skadelig programvare

Selv om du kanskje bruker din Android-telefon hyppigst, er det sannsynligvis ikke den eneste datamaskinen du benytter deg av.

Stasjonære PC-er er ofte mål for cyberkriminelle, derfor er det viktig å ha en robust og oppdatert antivirusprogramvare for å bekjempe de digitale truslene som forsøker å infisere nettverket ditt.