WordPress vs Blogger: Hvilken plattform er best for din blogg?

Bloggverdenens oppsving

Bloggfenomenet fortsetter å vokse i popularitet. Stadig flere oppdager gleden og mulighetene ved å dele tanker og kunnskap på nett.

En rapport fra Ahrefs viser at det i 2021 eksisterte over 600 millioner blogger, ut av et totalt antall på 1,9 milliarder nettsteder. Dette indikerer en betydelig tilstedeværelse av blogger i det digitale landskapet.

Kanskje du har vurdert å starte din egen blogg? Enten du representerer en bedrift eller ønsker å dele personlige betraktninger, kan ideen om å ha din egen blogg ha streifet deg.

Er svaret ja?

Da er du hjertelig velkommen inn i bloggenes verden!

Selv om du er helt fersk innen blogging, finnes det masse kunnskap å hente. Følg med videre for å lære mer.

Tilbake til selve bloggingen,

I prinsippet kan enhver med litt interesse og vilje starte en blogg.

Det stemmer!

Det er overraskende enkelt, og mulighetene er mange, fra å generere inntekt til å bygge et navn for seg selv.

For å starte trenger du en publiseringsplattform der du kan formidle dine ideer, meninger og vise frem din kunnskap.

WordPress og Blogger er to av de mest brukte plattformene. Begge har sine fordeler og ulemper.

Hvis du sliter med å velge mellom de to, vil jeg veilede deg gjennom beslutningen i løpet av denne artikkelen.

La oss sammenligne dem, for å finne den som passer best for deg.

Oversikt: Blogger mot WordPress

Bli kjent med WordPress

WordPress ble lansert i 2003 og er en programvare med åpen kildekode. Den lar deg skape blogger, nettsteder eller applikasjoner. Det er et innholdsstyringssystem (CMS) som forenkler prosessen med å skape, redigere og publisere innhold på internett.

I dag er det omtrent 38 % av alle nettsteder som bruker WordPress, fra små hobbyblogger til store nyhetssider. Den byr på kraftige funksjoner, et tiltalende design og frihet til å skape eksepsjonelle nettprodukter, og tilbyr dermed en verdifull opplevelse.

For å komme i gang med en WordPress-blogg trenger du et domenenavn og webhotell. Domenenavnet er adressen som folk bruker for å besøke bloggen din, for eksempel – eksempelblogg.no. Dette kan sammenlignes med din fysiske adresse.

Webhotellet, som for eksempel Bluehost, er der bloggen din ligger og vises til besøkende. Dette kan du se på som et leid hus, som du kan tilpasse etter egne behov, og eventuelt bytte ut hvis du finner et bedre alternativ.

Bli kjent med Blogger

Blogger er en ren bloggplattform som du kan bruke GRATIS for å publisere dine innlegg. Opprinnelig var den kjent som Blogspot, da den ble lansert i 1999 av Pyra Labs. Google kjøpte plattformen i 2003 og rebrandet Blogspot til det vi i dag kjenner som Blogger.

De tilbyr også et gratis underdomene, der bloggadressen din blir seende ut som navn.blogspot.com.

Hvis du ønsker et eget domene, kan du registrere det hos en tredjeparts domeneregistrator, og deretter koble det til bloggen din på Blogger. Da vil adressen din se ut som dette – navn.no.

Blogger vs. WordPress: Brukervennlighet

Hva hvis du ikke har noe kjennskap til koding, men likevel ønsker å starte din egen blogg?

Ingen grunn til bekymring; du er ikke alene!

Du kan formidle dine tanker gjennom bloggen din uten kodeferdigheter, og det er akkurat derfor disse bloggplattformene finnes.

WordPress

Det er raskt og enkelt å sette opp en blogg i WordPress. Alt du trenger er grunnleggende datakunnskaper for å laste ned, installere og konfigurere bloggen din.

Etter konfigurasjon velger du et WordPress-tema som passer til din nisje. Dette er avgjørende for bloggens utseende og funksjonalitet. Du kan også installere WordPress-plugins for å utvide bloggens funksjoner.

Det er utrolig enkelt å legge til innhold!

Skap innhold, legg til medier som videoer eller bilder, og publiser direkte uten komplikasjoner. Du kan enkelt tilpasse bloggen din ved hjelp av en dra-og-slipp-bygger.

Blogger

Det er enda enklere å sette opp en blogg på Blogger. Siden den er driftet av Google, trenger du ikke kjøpe domenenavn eller webhotell.

Du trenger bare en Google-konto, og du er klar til å sette i gang.

Opprett en blogg ved å velge et visningsnavn, gi den en tittel, en bloggadresse og et tema. Deretter konfigurerer du blogginnstillingene, administrerer oppsettet og begynner å legge til innhold.

Selv om oppsettprosessen er enkel, kan det være vanskelig å tilpasse temaet eller bloggens design, ettersom det krever HTML-kunnskaper.

Konklusjon: Uavgjort.

Blogger vs. WordPress: Eierskap og Kontroll

Hvem som eier bloggen din er viktig, da det gir deg full frihet. Du bestemmer hvordan den skal drives, administreres, tjene penger og eventuelt stenges.

WordPress

Når du hoster bloggen din på en selvhostet WordPress, eier du den og har full kontroll. Du har rett til å administrere den som du ønsker, bestemme hvor lenge den skal være aktiv og den blir ikke stengt uten forvarsel.

Siden du ikke er bundet til en bestemt webhost, kan du bytte når du vil hvis du ikke er fornøyd med tjenestene. Du kan kopiere data hvor du ønsker, kontrollere hvilke data du deler og migrere hele bloggen hvis ønskelig.

Når det gjelder kontroll og fleksibilitet, kan du utvide funksjonene med tredjepartsintegrasjoner og plugins. Det finnes tusenvis av både gratis og premiumalternativer for å forbedre brukeropplevelsen.

Blogger

Siden Blogger er driftet av Google, eier du ikke bloggen din. Hvis de velger å stenge den i morgen, eller begrense tilgangen din, er det lite du kan gjøre.

Det kan sammenlignes med Facebook, LinkedIn eller Instagram, som kan suspendere kontoer hvis de mistenker brudd på reglene.

Og hvis de skulle stenge plattformen av en eller annen grunn, er det eneste alternativet å planlegge en migrering, noe som kan koste deg.

Når det gjelder kontroll og fleksibilitet, er alternativene begrenset. Det er kun en enkel bloggplattform, og den tilbyr et sett med verktøy for å legge til grunnleggende funksjoner som reklame, lenker, abonnement og kontaktskjemaer.

Funksjonaliteten er begrenset, i motsetning til WordPress.

Vinner: WordPress.

Blogger vs. WordPress: Funksjoner

WordPress

WordPress tilbyr et stort utvalg av temaer av høy kvalitet og over 55 000 plugins. Dette gjør plattformen ideell for alle med ulike behov.

Du kan velge mellom gratis eller betalte alternativer, og alle kan enkelt tilpasses for å matche bloggens utseende. Om ønskelig, kan du velge tredjeparts WordPress-temaleverandører som Astra-temaer og flere.

For å forenkle designprosessen, tilbyr de en dra-og-slipp-redigeringsfunksjon.

Har du ikke kunnskap om SEO?

Hvordan planlegger du å forbedre nettstedets rangering?

WordPress har gjort SEO enklere. Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er å administrere SEO i bloggen din, selv uten forkunnskaper.

Dette er ikke bare ord. Jeg snakker av egen erfaring. Da jeg begynte å skrive, hadde jeg null kunnskap om SEO.

Da kom Yoast SEO, en WordPress-plugin, til unnsetning. Den gir forslag for å skape lesbar tekst, optimere metabeskrivelser, bruke nøkkelord, bilde-alt-tekster, interne lenker, overskrifter og underoverskrifter, egendefinerte URL-er og mer. Dette var en gamechanger for meg.

Du kan også prøve andre plugins for å optimere bilder, endre XML-nettstedskart, integrere bloggen med Google Analytics og mye mer for å forbedre bloggens SEO.

Med WordPress kan du flytte nettstedet ditt hvor som helst på nettet. Dette betyr at du kan endre vert, domenenavn eller innholdsstyringssystem.

WordPress er kjent for høy ytelse, kraftig medieadministrasjon og respons på ulike enheter. Plattformen driver noen av de største nettstedene som The New York Times, den offisielle Star Wars-bloggen og MTV News.

Blogger

Blogger tilbyr et begrenset antall maler. Disse malene er brukt på mange blogger og er ganske grunnleggende. Det er vanskelig å finne kvalitetsmaler, og eventuelt må du betale ekstra for dem.

Du kan endre oppsett og farger på maler ved hjelp av de innebygde verktøyene i Blogger, men det å skape maler eller gjøre endringer er der Blogger mangler.

Det er også skuffende når det gjelder plugins. Det finnes imidlertid et alternativ for å sette inn et tredjepartsskript for å legge til grunnleggende funksjoner. Du kan for eksempel inkludere et skript for å legge til kontaktskjemaer, men selv tredjepartsskript kommer med begrensninger med mindre du betaler for premiumtjenester.

Siden Blogger ikke tilbyr plugins, kan du ikke automatisere SEO-arbeidet slik du kan i WordPress. Blogger er ideell for de som allerede kjenner SEO-praksis eller er klare for å lære.

Du kan likevel optimalisere innholdet ditt ved å tilpasse permalenker, sidetitler, overskrifter, bilde-alt-tekst, legge til nøkkelord, skjule enkelte sider fra søk og mer.

Hvis du må flytte bloggen din fra Blogger, er det en kompleks oppgave. Det medfører betydelig risiko for å miste SEO-rangering, følgere eller abonnenter.

Vinner: WordPress vinner igjen på design, SEO og funksjoner.

Blogger vs. WordPress: Kostnad

Du vil ikke at bloggen din skal koste mer enn du har råd til. Hvis det kun er en hobby, kan gratisalternativer fungere en stund, men hvis du satser seriøst på blogging kan det være utfordrende å vokse med slike begrensninger.

Det er viktig å finne en balanse mellom hvor mye du bør investere i bloggen din.

WordPress

Selv om WordPress er gratis programvare, må du betale for domenenavn og webhotell, som tidligere nevnt.

Noen webhoteller som Bluehost tilbyr et gratis domenenavn når du kjøper deres hostingtjeneste for en rimelig månedlig pris. Så det lønner seg å sjekke ut ulike leverandører.

Hvis du ønsker premium-plugins og temaer, øker kostnadene. Men hvis du planlegger å tjene penger på bloggen din, vil disse investeringene betale seg på sikt.

Blogger

Blogger er helt GRATIS og inkluderer et underdomene. Du kan begynne å publisere innhold uten å investere noe.

Hvis du ønsker et eget domene, premium-temaer eller plugins, må du være klar til å betale for det.

Vinner: Blogger.

Blogger vs. WordPress: Alternativer for inntektsgenerering

WordPress

WordPress er utvilsomt det beste alternativet hvis du vil tjene penger på bloggen din. Du kan enkelt legge til affiliate-lenker, Google Adsense, Google Analytics, annonsebanner og mer.

Du kan også skape en e-handelsbutikk på nettstedet ditt og selge produkter for å generere mer inntekt. For å drive nettbutikken din, bruk en god e-handelsplugin.

Blogger

Det er mulig å tjene penger på Blogger ved å legge til affiliate-lenker og Google Adsense. Adsense er forhåndsinstallert i Blogger.

Mange annonsører verdsetter imidlertid ikke blogger på Blogger like høyt, ettersom plattformen er gratis. Dette gjør salg av direkteannonser mindre enkelt uten tredjepartstjenester. Blogger støtter ikke forhåndsbygde e-handelsintegrasjoner.

Vinner: WordPress har overtaket.

Blogger vs. WordPress: Sikkerhet

Med økende bekymringer innen cybersikkerhet er det viktig å sikre nettstedet eller bloggen din.

WordPress

Webhotellet du velger må tilby gode sikkerhetsløsninger, og du kan legge til ekstra sikkerhetslag ved å installere en effektiv WordPress sikkerhetsplugin og nettapplikasjonsbrannmurer.

Selv om webhotellet kan ta periodiske sikkerhetskopier, kan du også administrere det selv med en backup-plugin. Det er alltid lurt å være forberedt.

Blogger

Takket være Googles robuste og sikre plattform trenger du ikke bekymre deg for bloggens sikkerhet. Du kan stole på at Google administrerer serverressursene dine og tar sikkerhetskopier.

Skulle plattformen svikte, vil også bloggen din. Det er dessverre lite du kan gjøre for å gjenopprette den. På den positive siden trenger du ikke ekstra plugins eller sikkerhetsmareritt; Google tar seg av det.

Vinner: Blogger.

Blogger vs. WordPress: Support

Kvaliteten på supporten er også viktig, siden problemer kan oppstå når som helst. Hvis du ikke har teknisk ekspertise kan dette være en utfordring, og påvirke bloggen og dens potensielle inntekter.

WordPress

WordPress-fellesskapet er stort og hjelper brukere over hele verden ved å bidra til å forbedre programvaren og dele kunnskap. Det finnes fora for spørsmål, svar og dokumentasjon.

Det finnes også tusenvis av online opplæringsprogrammer, skapt av WordPress-utviklere og fellesskapsmedlemmer.

Blogger

Supportalternativene er svært begrenset på Blogger. De tilbyr et grunnleggende brukerforum og dokumentasjon. Du kan klikke på «hjelp» i administrasjonspanelet for å finne informasjon om supportopplæringer.

Vinner: WordPress.

Blogger vs. WordPress: Fordeler og Ulemper

Etter å ha sett sammenligningen mellom de to plattformene basert på ulike aspekter, la oss se på fordeler og ulemper for å oppsummere.

WordPress

Fordeler

+ Det krever litt innsats for å finne en god hostingtjeneste og domenenavnleverandør, men når du har gjort det, kan du la webhotellet ta seg av oppsettet.

+ Brukervennlig og gode læringsmuligheter.

+ Stort utvalg av designalternativer, temaer og plugins.

+ Støtter flere integrasjoner for å legge til funksjoner og forbedre brukeropplevelsen.

Ulemper

– Krever investering.

– Sikkerhetshensyn.

Blogger

Fordeler

+ Veldig enkel og rask å komme i gang med.

+ Superenkelt å lage og publisere blogginnlegg.

+ Helt GRATIS.

+ Robust sikkerhet fra Google.

Ulemper

– Svært grunnleggende funksjonalitet.

– Begrensede muligheter for å tilpasse utseende og funksjoner.

– Du eier ikke bloggen, og den kan stenges når som helst.

Konklusjon: Hva er best, WordPress eller Blogger?

Etter å ha lest denne artikkelen, er jeg sikker på at du har fått en viss idé om begge plattformene. WordPress og Blogger er begge gode på sine egne måter. Valget avhenger av dine behov, budsjett og langsiktige mål med bloggen.

Hvis du bare vil skape en personlig blogg for å dele erfaringer og historier uten større ambisjoner, er Blogger et godt alternativ. Du trenger ikke fancy design eller ekstra investeringer. Og hvis du ønsker å utvide mulighetene, kan du alltids betale for det.

Hvis målet ditt er å bygge en profesjonell blogg over tid, og tjene penger på den, trenger du en skalerbar, fleksibel og kraftig plattform. I dette tilfellet er WordPress det beste valget. Det øker inntjeningspotensialet ved å la deg legge til en e-handelsbutikk eller medlemskapssider.

Vurder derfor dine mål og budsjett for å velge det som passer deg best.

Jeg håper dette hjelper! 🙂