Bør du tømme systembufferen på Android-telefonen din?

Noen Android-telefoner lagrer midlertidige filer som brukes til ting som OS-oppdateringer i en cache-partisjon. Du har kanskje sett anbefalinger over hele nettet som foreslår at du sletter denne partisjonen fra tid til annen – men er det en god idé?

Hva er systembufferen og hvilke data er lagret der?

For en tid siden, i dagene før Nougat, brukte Android en systembuffer for å lagre systemoppdateringsfiler. Android har siden gått bort fra det, og foretrekker en annen metode for å installere oppdateringer.

Mange moderne telefoner har ikke engang en systembuffer nå. Hvis din har en systembuffer, vil den være på en separat partisjon fra din primære telefonlagring. Filer som er lagret der, tar ikke opp noen brukertilgjengelig plass – å tømme systembufferen vil ikke tillate deg å laste ned nye apper, lagre filer eller lagre flere kattebilder.

  Rediger ressurser for å lage tilpassede temaer per app-basis [Android]

Systembufferen er også forskjellig fra bufrede appdata, som er data lagret av apper og spesifikke for den aktuelle appen. Spotify lagrer for eksempel streamet musikk i hurtigbufferfilen for raskere (og offline) avspilling. Hver app har sin egen hurtigbufferfil som er atskilt fra systembufferfilen og tar opp brukertilgjengelig plass. Å tømme cachen er en fin måte å frigjøre plass på – bare husk at appen vil gjenoppbygge cachen mens du bruker den, så å tømme den er ikke en permanent løsning hvis du trenger mer plass.

Bør du tørke systembufferen?

Tørking av systembufferen burde ikke forårsake noen problemer, men det er heller ikke sannsynlig at det hjelper mye heller. Filene som er lagret der lar enheten din få tilgang til vanlig referert informasjon uten å måtte gjenoppbygge den hele tiden. Hvis du tørker hurtigbufferen, vil systemet gjenoppbygge disse filene neste gang telefonen trenger dem (akkurat som med appbuffer).

  Tilpassbar kontekstbasert vekkerklokkeapp for Android

Selv om vi ikke anbefaler å tømme systembufferen – spesielt regelmessig eller uten grunn – er det anledninger hvor det kan hjelpe. Noen ganger kan disse filene for eksempel bli ødelagt og forårsake problemer. Hvis du opplever problemer på telefonen din og du ikke har flere alternativer, er du velkommen til å prøve dette.

Slik tørker du telefonens systembuffer

Som nevnt har noen telefoner ikke en systembufferpartisjon. Vi testet flere telefoner, og bare de fra OnePlus og Alcatel tillot oss å tømme cachen. Samsung Galaxy, Google Pixel og telefoner fra Oppo og Honor hadde for eksempel ingen slik mulighet. Som med mange ting i Android, kan kjørelengden din variere.

For å tørke telefonens systembuffer må du først starte enheten på nytt i gjenopprettingsmodus. For å gjøre det, slå av enheten og trykk og hold inne strøm- og volum ned-knappen til telefonen slås på igjen. Hvis dette ikke fungerer, kan knappekombinasjonen være annerledes på enheten din – se brukerdokumentasjonen om nødvendig.

  Nye funksjoner i Firefox 32 for skrivebord og Android

Du kan bli bedt om å angi et passord. Hvis ja, skriv inn låseskjermpassordet for å gå inn i gjenopprettingsmodus.

På enkelte enheter kan berøringsskjermen fungere under gjenoppretting, slik at du kan trykke på alternativet du vil velge. På andre må du navigere mellom de forskjellige alternativene ved å trykke på volum opp og ned-knappene, bruke strømknappen som «enter»-tasten.

Herfra vil prosessen avhenge av din spesifikke enhet, men du vil se etter et «Tørk cache»-alternativ av noe slag. Det kan hende du må konsultere dokumentasjonen for enheten din hvis du har problemer.

Når du har funnet det riktige alternativet, velger du det. Siden dette er en irreversibel avgjørelse, kan noen enheter be deg om å bekrefte at du vil fortsette. Når du har bekreftet, bør det bare ta noen få sekunder å tørke partisjonen ren.

Når den er ferdig, bruk omstartsalternativet i gjenoppretting for å starte telefonen tilbake til OS. Telefonen din slås på normalt, og du er klar!