Forretningsinnsikt og dataanalyse: En dybdegående sammenligning
Forretningsinnsikt (Business Intelligence, BI) og dataanalyse er to sentrale metoder som moderne virksomheter benytter for å oppnå verdifull og presis forståelse av sin egen drift. Disse teknikkene gir muligheten til å visualisere, analysere og tolke data som er relatert til virksomheten, kundene, konkurrenter og bransjen som helhet.
Denne innsikten er avgjørende for å ta velinformerte beslutninger, utvikle effektive strategier, optimalisere operasjonelle prosesser, øke salg og inntekter, identifisere mønstre og forutsi fremtidige markedstrender. Selv om både forretningsinnsikt og dataanalyse spiller en viktig rolle, og kan brukes om hverandre i enkelte sammenhenger, representerer de to distinkte tilnærminger med ulike krav og arbeidsomfang. De krever også forskjellige ferdigheter for å hjelpe virksomheter å oppnå suksess gjennom datadrevne resultater.
Dette skaper en utfordring for mange virksomheter når de skal velge mellom de to metodene. Denne artikkelen vil utforske forretningsinnsikt og dataanalyse, og belyse forskjellene basert på deres typer, mål, fordeler, begrensninger og bruksområder. Dette vil gi et bedre grunnlag for å velge den metoden som er mest hensiktsmessig for din organisasjon.
La oss begynne!
Hva er forretningsinnsikt (Business Intelligence)?
Forretningsinnsikt (BI) er en systematisk prosess for å samle inn og lagre historiske og nåværende data. Disse dataene analyseres deretter for å legge grunnlaget for teknologibaserte beslutninger som bidrar til å forbedre virksomhetens resultater og øke fortjenestemarginen. BI kombinerer ulike metoder som datautvinning, forretningsanalyse, dataverktøy, datavisualisering, beste praksis og infrastruktur. Dette gjør det mulig å generere raske dataoppsummeringer som bidrar til at virksomheter kan hevde seg i en stadig mer datadrevet verden.
I tillegg kan BI frigjøre salgs- og markedsføringspotensialet, samt stimulere innovasjon. Forretningsinnsikt hjelper organisasjoner å tilpasse seg nye markedsstrategier, fremme positive endringer og eliminere ineffektive praksiser. Det gjør det mulig for virksomheter å holde seg oppdatert på de nyeste trendene og få tilgang til robuste dataanalysefunksjoner.
Med denne metoden kan du for eksempel oppnå raskere problemløsning, skape forretningsvekst og forutsi fremtidige resultater.
Mål: Hovedformålet med forretningsinnsikt er å filtrere ut viktig forretningsinformasjon og deretter analysere den over en definert tidsperiode. For å utføre disse oppgavene trenger du spesifikke BI-verktøy. Disse verktøyene bidrar til økt markedseffektivitet og gir et konkurransefortrinn. Ved å bruke nøyaktige historiske data som grunnlag, kan du unngå å stole på magefølelse og forutsetninger når du tar beslutninger. BI utfører dataanalyse for å lage sammendrag, rapporter, kart, grafer, dashbord og diagrammer som gir brukerne innsikt i virksomhetens faktiske tilstand. Det kan håndtere både strukturerte og ustrukturerte data, og bidrar dermed til å identifisere og utvikle nye strategier for å utnytte forretningsmuligheter.
Hva er dataanalyse?
Dataanalyse (DA) er en strukturert prosess for å samle inn, inspisere, rense, lagre, transformere, spørre og modellere data. Hovedformålet er å generere innsikt som gir organisasjoner et solid grunnlag for å ta informerte forretningsbeslutninger. Selv om dataanalyse ofte kan overlappe med BI, fungerer den ofte som en del av BI-prosessen, med hovedfokus på selve analysearbeidet.
Dataanalyse er en strategi for å administrere data, fra innhenting til transformasjon, og er ikke primært et etterretningsverktøy. Det krever store datamengder for å identifisere relevante trender og løse komplekse problemer. I praksis innebærer dataanalyse at maskiner eller mennesker finner, tolker, visualiserer og identifiserer mønstre i data. Dette kan hjelpe deg med å avdekke:
- Trender
- Anomalier
- Avvik
- Muligheter
- Risikoer
Både bedrifter og andre virksomheter bruker dataanalyse for å ta nøyaktige og datadrevne beslutninger som bidrar til å forutsi fremtidig forretningsvekst. Prosessene og teknikkene som brukes i dataanalyse, blir i økende grad automatisert med hjelp av ny teknologi som kunstig intelligens (AI). For virksomheter som ønsker å hevde seg i markedet, er dataanalyse et viktig verktøy for å opprettholde og utvide kundebasen. Den bruker matematiske og statistiske metoder for å identifisere sammenhenger, mønstre og trender i datasett. Dataanalyse benytter også spesialiserte teknikker og teknologier, som for eksempel datavisualiseringsprogramvare, Big Data-plattformer og maskinlæringsalgoritmer.
Forretningsinnsikt vs. Dataanalyse: Typer
Typer forretningsinnsikt
Forretningsinnsikt deles inn i to hovedkategorier: tradisjonell BI og moderne BI.
Tradisjonell BI: Denne formen for BI benytter strukturerte data fra interne kilder, som regnskap, salg og lagerdata. Disse dataene samles inn og lagres i datavarehus for videre analyse ved hjelp av SQL-baserte verktøy, som dashbord, rapportering og OLAP-kuber.
Eksempler: Salgsanalyse, analyse av operasjonell ytelse og finansiell rapportering.
Moderne BI: Moderne BI benytter de nyeste teknologiene for å gi selvbetjent tilgang i sanntid til data fra en rekke kilder. Dette gir mulighet for enkelt å utforske, identifisere og analysere data gjennom visualiseringer, dashbord og NLP (Natural Language Processing). Den bruker også maskinlæringsalgoritmer for å automatisere dataoppdagelse, analyse og klargjøring, noe som forenkler prosessen med å generere innsikt.
Eksempler: Dataoppdagelse, sanntidsrapportering, prediktiv analyse og selvbetjent analyse.
Typer dataanalyse
Det finnes fire hovedtyper dataanalyse, hver med sin tilnærming og fokus:
Beskrivende analyser: Dette innebærer analyse av historiske data for å gi innsikt i tidligere hendelser. Disse dataene oppsummeres i KPIer for å gi en oversikt over virksomhetens ytelse.
Eksempler: Nettstedstrafikkanalyse, kundetilfredshetsmålinger og salgsrapporter.
Diagnostisk analyse: Denne analysen utforsker historiske data for å forstå «hvorfor» noe har skjedd, som for eksempel hvorfor salgstallene gikk ned. Den ser på årsakssammenhenger og mønstre i dataene.
Eksempler: Analyse av kundeavgang, analyse av ansattes turnover og analyse av produktfeil.
Prediktiv analyse: Ved hjelp av maskinlæringsalgoritmer og statistiske modeller, brukes historiske data til å forutse fremtidige resultater. Dette gjør at virksomheter kan identifisere muligheter og potensielle risikoer i forkant.
Eksempler: Forutsigelse av kundenes livstidsverdi, etterspørselsprognoser og svindeldeteksjon.
Preskriptiv analyse: Her brukes innsikt og data til å gi konkrete forslag som kan iverksettes for å oppnå et definert mål. Denne formen for analyse gjør det mulig å ta beslutninger basert på handlingsrettet innsikt.
Eksempler: Optimalisering av priser, optimalisering av markedsføringskampanjer og optimalisering av forsyningskjeden.
Ved å bruke disse analysemetodene, kan virksomheter ta velinformerte beslutninger, forbedre driften og oppnå et konkurransefortrinn.
Forretningsinnsikt vs. Dataanalyse: Funksjoner
Funksjoner forretningsinnsikt
Viktige funksjoner i BI:
- Avansert analyse: Gjør det mulig å utføre kompleks datamanipulasjon, som regresjonsanalyse, for å analysere forhold mellom uavhengige og avhengige variabler.
- Rapportering: Gir mulighet til å bygge og distribuere rapporter uten hjelp fra IT-avdelingen, samt planlegge automatiske rapporter med jevne mellomrom.
- Datavisualisering: Gjør det mulig å presentere komplekse data på en enkel måte gjennom avanserte visualiseringer.
- Geospatial analyse: Gir mulighet til å lokalisere data geografisk på kart. BI-verktøy kan konvertere data til kartografiske og grafiske representasjoner.
- Databehandling: Involverer sammenslåing, utforskning, rensing og klargjøring av data for analyse. Dette bidrar også til å identifisere nye trender, egenskaper, interessepunkter og mønstre.
Andre viktige funksjoner i forretningsinnsikt inkluderer utvidet analyse, prediktiv analyse, brukertilpasset sikkerhet, selvbetjent analyse og dataintegrasjon.
Funksjoner for dataanalyse
Viktige funksjoner i dataanalyse:
- Dataforberedelse og behandling: Dataforberedelse utføres som en iterativ prosess under utvikling og analyse for å eliminere feil og kombinere komplekse data.
- Datautforskning: Involverer visualisering av data for å identifisere mønstre eller områder som krever ytterligere undersøkelse.
- Skalerbarhet: Gir mulighet for å skalere systemer opp eller ned ved å bruke raskere servere, mer minne og kraftigere prosessorer.
- Versjonskontroll: Involverer sporing og kontroll av endringer i programvarekode.
- Datasikkerhet: Sikrer at data ikke blir uautorisert tilgang, stjålet eller ødelagt. Dette omfatter sikkerhet på logisk nivå, lagringsenheter, maskinvare og mer.
Forretningsinnsikt vs. Dataanalyse: Komponenter
Komponenter forretningsinnsikt
Forretningsinnsikt består av fem hovedkomponenter:
- OLAP (Online Analytical Processing): Hjelper ledere med å sortere og velge aggregerte data og overvåke dem strategisk.
- Avansert analyse: Gir innsikt i statistikk for et bestemt produkt eller tjeneste, og hjelper med å forutsi resultater i markedet.
- Datavarehus: Involverer lagring av store datamengder for bruk i flere avdelinger i en virksomhet.
- Sanntids-BI: Hjelper med å overvåke endringer i markedstrender. Dette gir markedsføringsteam muligheten til å iverksette raske tiltak, som å annonsere spesialtilbud, for å engasjere kunder.
- Datakilder: Involverer systematisk bearbeiding av rådata til datakilder ved hjelp av ulike applikasjoner. BI-verktøy bruker disse datasettene til å generere grafer, tabeller og sektordiagrammer.
Komponenter for dataanalyse
Dataanalyse består av fem hovedkomponenter:
- Datainnsamling: Innebærer å samle inn data fra både interne og eksterne kilder, som driftssystemer, web- og sosiale medier-data, transaksjonsdata og maskindata.
- Dataanalyse: Dataene analyseres med statistiske metoder for å rense, undersøke og samle inn nyttig informasjon. Dataanalyse bidrar til å identifisere mønstre, forutse fremtiden og oppdage avvik.
- Rapportering av resultater: Funnene kommuniseres og deles ved hjelp av dashbord, rapporter og infografikk for å legge grunnlaget for informerte beslutninger.
- Forbedre prosesser: Involverer å endre måten data samles inn, behandles og analyseres på, samt endre beslutningsprosesser basert på data.
- Datadrevet kultur: Skaper en kultur der alle kan bruke data for å ta effektive beslutninger. For å oppnå dette, må ansatte læres opp i bruk av dataanalyse og få tilgang til ressurser.
- Gjør data tilgjengelige.
- Lær opp ansatte i databruk.
- Oppmuntre til en datadrevet kultur.
- Skap en ansvarlighetskultur.
Forretningsinnsikt vs. Dataanalyse: Anvendelsesområder
Anvendelsesområder forretningsinnsikt
Forretningsinnsikt kan brukes i en rekke bransjer, inkludert:
- Detaljhandel: BI brukes til å forutse kundeetterspørsel og analysere svingninger over tid, noe som bidrar til å optimalisere lagerbeholdningen.
- Bank: BI hjelper finansinstitusjoner og banker med å identifisere kundebasen sin og planlegge markedsføringsstrategier. Bankene kan også evaluere sine resultatmålinger.
- Bilindustri: BI bidrar til å optimalisere produksjon, HR, markedsføring, forskning, distribusjon og finansfunksjoner.
- Produksjon: BI forbedrer kommunikasjonen med leverandører og standardiserer transaksjoner. Den kan også forutsi etterspørsel for å optimalisere varelager, anskaffelser og produksjonsvolum.
BI brukes også innenfor gjestfrihet, farmasøytisk industri, FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), luftfart, distribusjon og logistikk.
Anvendelsesområder for dataanalyse
Noen eksempler på bruksområder for dataanalyse:
- Transport: Dataanalyse brukes til å løse trafikkproblemer og forbedre reiseopplevelsen ved å optimalisere transportsystemer.
- Utdanning: Politikere bruker dataanalyse for å ta beslutninger om ledelse og læreplaner.
- Markedsføring og annonsering: Dataanalyse hjelper markedsførere og annonsører med å forstå sitt publikum og øke konverteringsfrekvensen.
- Logistikk og levering: Dataanalyse optimaliserer leveringsprosesser og produktiviteten i logistikkbransjen.
Andre bruksområder er blant annet nettsikkerhet, søkeresultater på Internett og svindeldeteksjon.
Forretningsinnsikt vs. Dataanalyse: En rask sammenligning
Parameter | Forretningsinnsikt (BI) | Dataanalyse |
Omfang | BI fokuserer på data som er nødvendige for å forbedre forretningsbeslutninger. | Dataanalyse transformerer rådata til et forståelig format for analyse og prediksjon. |
Funksjonalitet | BI støtter virksomheter med informerte beslutninger og vekst. | Dataanalyse modellerer, forutsier, renser og transformerer data. |
Implementering | BI bruker BI-verktøy med historiske data i datavarehus. | Dataanalyse bruker datalagringsverktøy, med fokus på strategi og tilnærming. |
Feilsøking | BI bruker modeller som konverterer data til meningsfullt format. BI-verktøy tilbyr brukervennlige grensesnitt. | Dataanalyse krever programmeringsspråk for komplekse analyser. |
Matematikk | Grunnleggende kunnskap om sannsynlighet og lineær algebra er ikke nødvendig. | Kunnskap om sannsynlighet og lineær algebra er nødvendig. |
Statistikk | BI involverer beskrivende statistikk. | Dataanalyse bruker konklusjons- og beskrivende statistikk. |
Datatype | BI bruker strukturerte data. | Dataanalyse kan bruke lyd-, tekst- og videoformater. |
Rapporter | Rapporter utføres basert på virksomhetens bruksområder. | Dataanalyse er fleksibel og brukes for ulike tilfeller. |
Konklusjon
Forretningsinnsikt og dataanalyse er to beslektede, men distinkte metoder. Med tanke på de siste markedstrendene, øker bruken av både forretningsinnsikt og dataanalyse for å få praktisk innsikt og forbedre virksomheten.
Dataanalyse bidrar til å forbedre effektiviteten og driften ved å analysere aggregerte data. Forretningsinnsikt hjelper derimot med å utnytte data for å ta faktabaserte beslutninger.
Det er en kompleks oppgave å velge mellom de to. Det anbefales å velge en av dem, eller begge, basert på virksomhetens krav, drift, scenarioer og bruksområder.
Du kan også utforske de beste plattformene for forretningsinnsikt og analyse.