Common Internet File System (CIFS) forklart på 5 minutter eller mindre

Common Internet File System (CIFS) er en protokoll som gir tilgang til filer, skrivere og serielle porter mellom ulike maskiner på et bestemt nettverk.

Gjennom denne tilgangen kan klienter åpne, lese og redigere de delte dokumentene, som automatisk lagres på de lokale maskinene.

Brukere kan også få tilgang til kommunikasjonstjenester mellom prosesser og utskriftskøer.

CIFS ble utviklet på begynnelsen av 1980-tallet hos IBM.

Hvordan CIFS fungerer

CIFS følger en klient-server-modell. Tre enheter er involvert; en klient, en applikasjon og serveren.

 • Klienten implementerer protokollen der de fleste meldingene kommer fra.
 • Serveren implementerer protokollen og gir det meste av funksjonaliteten (tjenesten).
 • Applikasjonen kan være et stykke programvare som utfører funksjoner som grafisk brukergrensesnitt, filbehandling eller tekstbehandling.

Slik fungerer CIFS;

 • En NetBIOS-økt for å få tilgang til de delte ressursene opprettes mellom klienten og serveren.
 • Forhandlingsprosessen er der klienten og serveren bestemmer dialekten som skal brukes.
 • Klienten sender inn autentiseringslegitimasjonen, for det meste et brukernavn og passord, til serveren gjennom en unik identifikator.
 • Active Directory håndterer for det meste autentiseringsprosessen. CIFS håndterer imidlertid ikke autentisering direkte.
 • Serveren returnerer den unike identifikatoren hvis autentiseringen er vellykket.
 • Serveren sjekker om klienten har de nødvendige tillatelsene og om delingsnavnet er gyldig. Hvis alle disse detaljene er gyldige, får klienten tilgang til å dele ressurser som filer og mapper.

CIFS-protokollfunksjoner

Transportuavhengighet

CIFS-protokollen stiller ingen krav til transportprotokollen som sender SMB-meldinger mellom serveren og klienten. CIFS overføres ganske enkelt over en tilkoblingsorientert protokoll.

Filtilgang

En klient/bruker kan åpne, lese, endre og lukke flere filer på en målserver. Serveren har i oppgave å dele fil, noe som betyr at flere klienter kan åpne og lese den samme filen samtidig og på forskjellige enheter.

Har fil-, katalog- og volumattributter

CIFS-protokollen kan spørre og også, med begrenset kapasitet, angi katalog-, fil- og volumattributter. Tilgangskontrolllister (ACLs) støttes også på CIFS.

  Hvordan sette opp en POP3- eller IMAP-konto i Microsoft Outlook

Utvidede underprotokoller

CIFS-protokollen støtter ulike underprotokoller som gir direkte tilgang til ekstra serverfunksjonalitet.

Støtter navngitt rør mellom prosesskommunikasjon

Klienten kan åpne, skrive, lese og lukke navngitte rør på den spesifikke serveren. Navngitte rør tilbyr en kommunikasjonsbane mellom serveren og klienttjenestene.

Fleksibel tilkobling

Én klient kan koble til flere servere. En slik klient kan også lage en eller flere koblinger til en server.

Støtter funksjonsforhandling

En protokolls støttede funksjonssett og dialekt forhandles per tilkobling.

Fil- og postlåsing og sikker caching

CIFS-protokoll støtter registrering og fillåsing. Den samme protokollen tillater opportunistisk fillåsing, og gir klienter muligheten til å hurtigbufre data for bedre ytelse.

Katalog- og filendringsvarsler

Klienter på CIFS-protokollen kan legge inn en forespørsel om å bli varslet hver gang en endring gjøres i en ressurs, for eksempel en fil i en katalog eller en katalog på en bestemt server.

Støtter distribuert filsystem (DFS)

DFS oppretter et globalt navneområde som inneholder ressurser på flere servere.

Støtter flere sikkerhetskontekster

En klient kan bruke og opprette en eller flere sikkerhetskontekster over en bestemt tilkobling.

Forutsetninger for å bruke CIFS

CIFS trenger en underliggende nettverkstransport (generelt tilkoblingsorientert). I noen tilfeller kan imidlertid CIFS-meldinger overføres gjennom forbindelsesløs transport med noen mindre modifikasjoner.

Før CIFS-meldinger kan utveksles over en forbindelsesorientert transport, må en forbindelse opprettes.

For meldinger som skal utveksles over et slikt nettverk, vil CIFS anta at en eller flere av følgende ressurser er tilgjengelige;

 • En lokal utskriftskø som sender utskriftsjobber til en skriver for å tilby utskriftstjenester.
 • Et lokalt filsystem eller en database presenteres som et filsystem for å muliggjøre fildeling. Ressursen, i dette tilfellet, er kjent som et objektlager.
 • En passende emulering innebygd i CIFS-serveren eller et filsystem som støtter navngitte rør er nødvendig for kommunikasjon mellom prosesser som bruker den navngitte rørabstraksjonen.

Serveren bør også ha eller gi tilgang til en passorddatabase for autentisering.

Passorddatabasen lagrer NT LAN Manager (NTLM) og LAN Manager (LM) passordhasher for å støtte autentisering av utfordring eller svar.

Konfigurer CIFS for Windows

De fleste brukere vil aldri bruke CIFS, noe som forklarer hvorfor funksjonen er deaktivert som standard på Windows 10 og 11.

Følg disse trinnene for å få det til å fungere;

 • Gå til kontrollpanelet og klikk på Program og funksjoner. På venstre side klikker du på Slå Windows-funksjoner på eller av.
  Hva er Ultra Wideband, og hvorfor er det i iPhone 11?

 • Rull ned til du ser SMB 1.0/CIFS fildelingsstøtte og merk av i den boksen. Klikk på +-ikonet for å se alle de avmerkede alternativene

Trinnene ovenfor vil slå på CIFS. Du må imidlertid konfigurere nettverket du er koblet til for CIFS. Dette er prosessen;

 • Gå til kontrollpanelets hjemmeside og klikk på Nettverk og Internett.
 • 2. Klikk på Nettverks- og delingssenter. Til venstre klikker du på Endre avanserte delingsinnstillinger.

  3. Klikk på Endre avanserte delingsinnstillinger. Du kan nå slå på nettverksoppdaging og slå på fil- og skriverdeling. Klikk «lagre endringer».

  Sett opp CIFS på en mappe

  For formålet med denne demonstrasjonen vil vi sette opp en mappe kalt «Sample Folder» på disk E.

 • Høyreklikk på Eksempelmappe, klikk på Egenskaper, og velg deretter Deling.
 • 2. Klikk på Del.

  Du må imidlertid merke deg at de oppførte brukerne bare er de som er konfigurert på din Windows-maskin.

  Mottakerne må også konfigurere alt på sin side hvis de vil ha tilgang til de sendte dokumentene.

  CIFS vs. SMB: Forskjeller

  Før du sjekket forskjellene, var det verdt å lære hva Server Message Block (SMB) er.

  Server Message Block ble designet for å tillate en klient å lese, skrive og redigere en fil på en server. Serveren, i dette tilfellet, er et lokalt nettverk (LAN).

  SMB gjennom årene

  • SMB 1.0. Den første versjonen av SMB er likestilt med CIFS. Denne første varianten ble laget for Windows NT 4.0 og kommunikasjonen var over NetBIOS-grensesnittet.
  • SMB 2.0. Denne versjonen ble introdusert av Microsoft i 2006 gjennom operativsystemet Windows Vista. Noen av funksjonene som ble introdusert var bedre skalerbarhet, støtte for symbolske lenker og forbedret meldingssignering.
  • SMB 2.1. Denne versjonen ble introdusert samtidig med Windows 7 i 2007. Versjon 2.1 tilbød forbedrede ytelsesoptimaliseringer og nye låsemekanismer.
  • SMB 3.0. Denne versjonen ble introdusert samtidig med Windows 8 i 2012. SMB 3.0 ble opprinnelig kalt SMB 2.2, men ble senere omdøpt. Denne versjonen skapte muligheten for ekstern lagringstilgang gjennom Remote Direct Memory Access (RDMA).
  • SMB 3.1.1. Dette er den siste versjonen når dette skrives. SMB 3.1.1 ble opprettet for Windows 10 i 2015 og introduserte integritetskontroller før autentisering. Denne versjonen bruker også kryptering med Galois/Counter Mode (GCM).

  Mange blander sammen CIFS og SMB. Det er verdt å merke seg at SMB ble introdusert tidligere enn CIFS.

  Microsoft forbedret SMB for å lage CIFS på 1990-tallet, noe som gjør CIFS til en dialekt av SMB. Microsoft har imidlertid fortsatt å forbedre CIFS, og gjeldende versjon er SMB 3.1.1.

    Hvordan kansellere Green Dot Card

  Dette er de største forskjellene mellom CIFS og SMB 3.1.1

  SMB 3.1.1CIFSYear opprettet av IBM på begynnelsen av 1980-tallet Laget som en forbedret versjon av SBM av Microsoft på begynnelsen av 1990-tallet. Performance SMB 3.1.1 ble laget for å løse de fleste utfordringene på CIFS og tidligere SMB-versjoner. Det finnes forhåndsgodkjenningssjekker som hjelper til med å sikre filer på en server Da CIFS ble opprettet, var det mange problemer med filoverføring, sikkerhet osv. AuthenticationSMB 3.1.1 bruker AES-autentisering for å gi sikkerhet over filer som ble delt på en server. Brukeren må oppgi et brukernavn og passord for å få tilgang til en filCIFS som mangler autentisering. Dermed er ikke filene sikret over nettverket. Data StorageSMB 3.1.1 bruker 32- eller 64-biters datalagringsfelt, noe som åpner for stor fillagring. Bruker IP/TCP-protokoller som ligner på HTTP- og FTP-protokoller. Working En klient-server kommunikasjonsprotokoll for å dele tilgang til ressursene på et nettverk. Klient/bruker ber om en fil på en server som ligger på et annet datasystem på samme nettverk.

  Hva er ulempene med CIFS?

  • Mangler autentisering. En av de største ulempene med CIFS er at den mangler autentisering, i motsetning til sistnevnte versjoner av SMB.
  • Håndterer begrensede filstørrelser. CIFS er kanskje ikke ideell for superstore filer, forårsaker forsinkelser og kan til og med forårsake brudd under overføring.

  Konklusjon

  Selv om skyfildeling og tilgangstjenester ser ut til å ta over, har tradisjonelle protokoller som CIFS fortsatt sin plass. Støtte for direkte tilkoblinger over TCP-port 445 var et av de største salgsargumentene for CIFS. Selv om Microsoft nå fokuserer på å utvikle SMB, kan CIFS ikke glemmes siden det er en av SMB-dialektene.

  Du kan også utforske hvordan du kjører systemfilkontroll i Windows 11/10.

  x