Raspberry Pi OS: 11 beste operativsystemer for ulike behov

Utforsk mangfoldet av operativsystemer for din Raspberry Pi

Raspberry Pi, ofte sett på som et verktøy for elektronikkprosjekter på linje med en mikrokontroller, er i realiteten en fullverdig datamaskin. Den kan håndtere et komplett operativsystem, og det gir deg et hav av muligheter.

Med et bredt spekter av operativsystemer tilgjengelig for denne enbordsdatamaskinen, er Raspberry Pi-brukere i den heldige posisjon å ha et stort utvalg. Ikke alle operativsystemer er imidlertid like godt egnet for alle bruksområder. Det er viktig å velge et system som er optimalisert for å møte dine spesifikke behov.

Operativsystemer for generell bruk

Disse operativsystemene er ikke spesifikt optimalisert for en enkelt oppgave. De er i stedet designet for å dekke behovene til en gjennomsnittlig datamaskinbruker, inkludert nettsurfing, grunnleggende produktivitetsoppgaver, medieforbruk og enkel gaming.

Raspberry Pi OS, tidligere kjent som Raspbian, er det offisielle operativsystemet for Raspberry Pi-serien. Basert på Debian Linux, er det gratis å laste ned og ofte forhåndsinstallert på microSD-kort i de fleste Raspberry Pi-pakker. Ifølge Raspberry Pi’s side med bildestatistikk, er Raspberry Pi OS det suverent mest brukte operativsystemet på Raspberry Pi, tett fulgt av Ubuntu.

Systemet finnes både i 32-bits og 64-bits versjoner. Selv om det er små forskjeller, gir 64-bits Raspberry Pi OS noen vesentlige fordeler.

Raspberry Pi OS benytter en modifisert utgave av Lightweight X11 Desktop Environment (LXDE), som er brukervennlig. I tillegg kommer systemet med over 35 000 forhåndskompilerte programvarepakker for enkel installasjon på Raspberry Pi.

Ubuntu MATE, en offisiell variant av Ubuntu Linux, bruker det lette MATE-skrivebordsmiljøet som standard brukergrensesnitt. Dette betyr at det er mindre krevende for Raspberry Pis begrensede ressurser sammenlignet med standard Ubuntu.

Ubuntu MATE passer bedre for brukere som er kjent med Linux og ønsker en lignende opplevelse på sin Raspberry Pi. Det gir et fullstendig skrivebordsmiljø for vanlig databruk og enhetsadministrasjon.

Alternativt kan du velge standardversjonen av Ubuntu Desktop OS. Vår veiledning gir deg en trinnvis prosess for å installere Ubuntu Desktop, Server og Core på en Raspberry Pi, sammen med Ubuntu MATE.

Raspberry Pi-enheter brukes ofte som mediesentre for å vise videoer, musikk og bilder på andre enheter. Et operativsystem for mediesentre forenkler organiseringen av disse filene og deling med tilkoblede brukere.

LibreELEC er et Linux JeOS (Just enough Operating System) for Kodi mediaspiller. Det er en videreutvikling av det tidligere OpenELEC-prosjektet, og leveres med en forhåndskonfigurert versjon av Kodi, i tillegg til flere valgfrie tredjeparts PVR (Personal Video Recorder) backend-applikasjoner.

LibreELEC er et lite, lett og optimalisert operativsystem for flash-basert lagring. Hvis du hovedsakelig ønsker å bruke Kodi på din Raspberry Pi, er det uten tvil det beste valget.

OSMC (Open Source Media Center) er et Debian-basert mediesenter som primært tilbyr et Kodi-grensesnitt for Raspberry Pi og andre enheter. Det er enkelt å bruke, raskt å installere og tilbyr mer funksjonalitet enn LibreELEC. Hvis du hovedsakelig bruker Raspberry Pi som en hjemmekino-PC, men også ønsker å kjøre andre prosjekter av og til, kan OSMC være det optimale valget.

Tingenes internett og hjemmeautomatisering

En Raspberry Pi kan brukes til å kontrollere et nettverk av enheter med internettilgang gjennom hjemmeautomatiseringsplattformer som Home Assistant.

Home Assistant OS (HAOS) er en gratis åpen kildekode-programvare optimalisert for å kjøre Home Assistant og tilhørende utvidelser på SBC-er og x86-64-systemer. Home Assistant gir deg full kontroll over ditt smarthjem-nettverk ved å muliggjøre lokal tilgang til enhetene dine.

OpenHAB (Open Home Automation Bus) er en åpen kildekode-plattform for hjemmeautomatisering. Den gir deg muligheten til å kontrollere dine smarthjem-enheter uavhengig av produsent. For å bruke den på en Raspberry Pi, laster du ned det forhåndskonfigurerte bildet og installerer det på et microSD-kort eller en USB-flash-stasjon.

Retro operativsystemer

Du kan også kjøre klassiske operativsystemer som RISC OS, MS DOS og Amiga på din Raspberry Pi. Dette kan være nyttig for emulerings- og undervisningsformål.

RISC OS ble først utviklet på 1980-tallet og var sentralt i Acorn’s Archimedes og A7000 personlige datamaskiner. Oppkalt etter RISC-arkitekturen (Reduced Instruction Set Computer), var RISC OS det første operativsystemet for ARM-baserte datamaskiner.

Nå er det åpen kildekode og tilgjengelig for nedlasting på nesten alle Raspberry Pi-modeller. Det er kanskje ikke det mest avanserte operativsystemet, men det gir en mulighet til å dykke ned i retrodatabehandlingens nostalgi, samtidig som det gir bidrag til et voksende brukerfellesskap.

Spesialiserte prosjekter

Raspberry Pi-maskiner kan også brukes for spesifikke prosjekter som retrospilling, 3D-printing eller penetrasjonstesting.

RetroPie er en åpen kildekode-samling av programvare som gjør det mulig å etterligne retrospill på din Raspberry Pi. Den er bygd på toppen av Raspberry Pi OS Lite og inkluderer flere emulatorer som EmulationStation og RetroArch. Sørg for å ta en titt på vår veiledning om hvordan du bygger en retro spillkonsoll med RetroPie.

Bildekreditt: Colaborativa dot eu/Flickr

OctoPrint er et program som lar deg fjernovervåke og styre din 3D-printer. En OctoPrint-server kan kjøres på en gammel smarttelefon eller en Raspberry Pi. Alt du trenger å gjøre er å installere OctoPi-bildet på din Raspberry Pi og koble den til 3D-printeren.

Server- og nettverksapplikasjoner

Dersom du er interessert i å bygge en filserver eller en nettverkstilknyttet lagring på din Raspberry Pi, bør du vurdere å installere et operativsystem som er velegnet for dette formålet.

OpenMediaVault er basert på Debian Linux og har nøkkelfunksjoner som nettbasert administrasjon, e-poststatistikker, bruker- og gruppeadministrasjon, samt et plugin-system. Den gir et enkelt og intuitivt grensesnitt som gjør det lett å sette opp en filserver. Det er enkelt å installere OpenMediaVault på en Raspberry Pi.

DietPi er en ekstremt lett Debian-basert Linux-distribusjon, enda mindre enn Raspberry Pi OS Lite og langt mer konfigurerbar. DietPi er optimalisert for minimal ressursbruk og er velegnet for selvhostende prosjekter. Du kan lære mer om dette operativsystemet i vår guide om hvordan du installerer DietPi på en Raspberry Pi.

Andre utmerkede alternativer

Hvis du bruker din Raspberry Pi til et bredt spekter av prosjekter, vil du raskt se at det ikke finnes én enkelt operativsystem-løsning som passer alle. Faktisk er det vanlig for Raspberry Pi-brukere å ha ulike OS-installasjoner på microSD-kort, klare til bruk etter behov.