Raske Koblinger
Har du en eldre PC som bare står og samler støv? Eller kanskje en USB-minnepinne med liten kapasitet som ligger ubrukt i en skuff? Du kan gi nytt liv til både den gamle datamaskinen og USB-pinnen ved å installere en lett Linux-distribusjon.
Mini Linux-distribusjoner er ideelle da de krever færre systemressurser sammenlignet med andre alternativer, samtidig som de gir en fullverdig operativsystemopplevelse. Vi presenterer ni av de aller minste Linux-distribusjonene du kan velge mellom.
Før du begynner: Slik lager du en oppstartbar USB-minnepinne
Det første du trenger er et verktøy for å lage en oppstartbar USB-minnepinne. Du må «brenne» den lille Linux-distribusjonen til et oppstartbart medium før du går videre. Det finnes mange verktøy for dette. For Windows-brukere anbefales Rufus, mens brukere av Linux og macOS bør se nærmere på Etcher.
Rufus
Rufus er et av de raskeste, mest kompakte og brukervennlige verktøyene for å brenne USB-stasjoner som finnes for Windows. Det har gode tilpasningsmuligheter og oppdager automatisk USB-minnepinnen. Videre kan Rufus identifisere ISO-filtypen du prøver å brenne og benytte et standardoppsett for enhver liten Linux-distribusjon.
Last ned: Rufus for Windows
Etcher
Linux- og macOS-brukere bør benytte Etcher, et åpen kildekode-verktøy for å brenne USB-stasjoner. I likhet med Rufus er Etcher svært kompakt, lynrask og har et brukervennlig grafisk grensesnitt som gjør det veldig enkelt i bruk. Etcher har ikke mange innstillinger, men det fungerer utmerket i de aller fleste tilfeller. Windows-brukere som synes Rufus er for komplisert, kan også bruke Etcher, da verktøyet også er tilgjengelig for Windows.
Nedlasting: Etcher
La oss nå se på de små Linux-distribusjonene!
ArchBang er basert på Arch Linux og inspirert av CrunchBang, en annen liten Linux-distribusjon. ArchBang er i realiteten Arch Linux gjort enklere og mer kompakt. Den kombinerer kraften og fleksibiliteten til Arch Linux uten det komplekse oppsettet og installasjonen, men i en liten Linux-distribusjonspakke.
ArchBang fungerer på i686- eller x86_64-kompatible maskiner, krever 700 MB diskplass og bare 256 MB minne.
ArchBang er et komplett stasjonært operativsystem eller et bærbart live-OS. Det er raskt, stabilt og alltid oppdatert, noe som gjør det til en praktisk minimal Linux-distribusjon for alle med en eldre datamaskin.
Tiny Core er en Linux-distribusjon utviklet av Robert Shingledecker, hovedutvikleren av den tidligere distribusjonen Damn Small Linux. Selv om Damn Small Linux-siden nå er død, finner du fremdeles aktive ISO-filer på nettet.
Tiny Core Linux sin installasjon er på kun 21 MB, og dette inkluderer basisdistribusjonen og et brukervennlig grafisk grensesnitt. Basisinstallasjonen krever minst 46 MB RAM for å kjøre, men du trenger litt mer (128 MB anbefales) hvis du vil kjøre flere programmer og annen programvare (mens MicroCore krever bare 28 MB!). Det er viktig å merke seg at du må bruke en Ethernet-kabel for å koble deg til internett med TinyCore, da det ikke finnes innebygget trådløs støtte.
Det beste alternativet for de fleste er CorePlus-installasjonen, som er på 106 MB. CorePlus har trådløs støtte, støtte for ikke-amerikanske tastaturer, installasjonsverktøy for alternative vindusbehandlere og andre nyttige oppsettverktøy.
Absolute Linux er en 64-bits Linux-distribusjon basert på Slackware-prosjektet. Den leveres med LibreOffice og Firefox forhåndsinstallert, men bruker ikke ressurser på tunge skrivebordsmiljøer som KDE eller GNOME. I stedet benytter Absolute Linux den raske IceWM-vindusbehandleren.
Den er ikke den minste Linux-distribusjonen når det gjelder faktisk nedlastings- eller installasjonsstørrelse, og lander på omtrent 2-3 GB, men den fungerer på det meste av maskinvare på grunn av sin lette vekt og minimale maskinvarekrav.
Porteus er en lett, men komplett Linux-distribusjon som er optimalisert for å kjøre fra en USB-minnepinne. Har du ikke en? Ikke bekymre deg! Porteus fungerer fra et SD-kort, CD, DVD, harddisk eller andre oppstartbare lagringsmedier. Den er liten og utrolig rask, slik at du kan starte opp og komme deg på internett mens andre operativsystemer fortsatt vurderer å starte opp.
Porteus kjører på alle Intel-, AMD- eller VIA x86/64-prosessorer (det finnes også i586-versjoner tilgjengelig), og krever kun 512 MB diskplass og 256 MB minne. Du trenger ikke en harddisk, siden den kan kjøres fra flyttbare lagringsmedier. Hvis du bruker Porteus på en flyttbar lagringsenhet, kan du dra nytte av dens «Persistent»-modus, som lar deg lagre data direkte på lagringsenheten.
Den er tilgjengelig i både 32-bit (perfekt for eldre PC-er) og 64-bit. Porteus kiosk edition er også tilgjengelig, som er et minimalt system som er låst for offentlig bruk på internett-terminaler. Du kan velge å laste ned Cinnamon, GNOME, KDE Plasma, LXDE, LXQt, MATE, Xfce eller Openbox-versjonene av Porteus – et imponerende utvalg for en liten distribusjon.
Puppy Linux er en svært lett Linux-distribusjon som kjører best fra en USB-minnepinne, SD-kort, CD, DVD eller andre oppstartbare lagringsmedier. Du kan installere Puppy Linux på datamaskinen din hvis du vil, men det er egentlig ikke nødvendig hvis du har den oppstartbare USB-minnepinnen med deg.
Det er også verdt å merke seg at Puppy Linux ikke er en enkelt distribusjon eller en Linux-distribusjon med mange «varianter» (for eksempel har Ubuntu-varianter som Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu og så videre). I stedet er Puppy Linux en samling Linux-distribusjoner bygget ved hjelp av samme underliggende prinsipp, samme verktøy og et bestemt sett med «valpe»-applikasjoner.
Per dags dato finnes det ti offisielle Puppy Linux-distribusjoner. Alle krever ikke mer enn 300 MB harddiskplass. Imidlertid varierer kravene til CPU og RAM, fra så lite som en 300Mhz CPU og 256MB RAM. Som alltid, jo kraftigere maskinvare du har, desto bedre vil distribusjonen kjøre, selv om det er en liten Linux-distribusjon.
For å finne ut mer og velge riktig versjon, kan du gå til den offisielle Puppy Linux distribusjon nedlastingssiden.
SliTaz, eller Simple Light Incredible Temporary Autonomous Zone, er en lett, fullt utstyrt grafisk Linux-distribusjon. Enkelt sagt er SliTaz liten, rask, stabil og lett å bruke, den perfekte kombinasjonen for en liten Linux-distribusjon.
Minimumskravene til SliTaz inkluderer en i486 eller x86 Intel-kompatibel prosessor, minst 80 MB diskplass og 192 MB RAM (dette kan imidlertid synke så lavt som 16 MB RAM avhengig av hvilken versjon av SliTaz du bruker). Det er imidlertid verdt å merke seg at Distro Watch foreslår at SliTaz kan kjøre på en i386, mens en kommentator i denne artikkelen forklarer:
Gjennom testing og lesing av foruminnlegg har jeg kommet frem til at den nåværende 32-bits utgaven er rettet mot i586, men prosessorer uten CMOV-instruksjonen klarer ikke å starte kjernen. Dermed er Intel Pentium Pro og AMD Athlon-prosessorer minimum.
Dessverre eier jeg ikke lenger maskinvare som er gammel nok til å spesifikt bekrefte noen av disse påstandene, men du kan være sikker på at SliTaz er bygget for å støtte en rekke eldre maskiner.
En kul funksjon ved SliTaz er at den hovedsakelig kjører i systemminnet ditt. Når du har startet opp SliTaz, kan du fjerne den oppstartbare USB-minnepinnen for andre oppgaver. SliTaz har også en «vedvarende» funksjon, som lar deg lagre data og personlige innstillinger på det flyttbare mediet, slik at de er klare til bruk neste gang du starter opp. Husk at du må ha mediet i maskinen for at denne funksjonen skal fungere.
Den lille Debian-baserte antiX Linux-distribusjonen er ikke bare liten, den mottar også hyppige oppdateringer, som gir justeringer, nye funksjoner og oppdateringer. AntiX Linux er kjent for å være en av de mest brukervennlige Linux-distribusjonene for eldre maskinvare, og mange velger denne mini-Linux-distribusjonen for å gi nytt liv til en gammel bærbar datamaskin.
Anbefalt minimum RAM for AntiX er 256 MB, selv om det kan kjøres med mindre. Du trenger også en 7 GB harddisk for installasjon.
Selv om antiX Linux er lite, ser det fortsatt bra ut. Grunninstallasjonen inkluderer IceWM-vindusbehandleren, som gir gode tilpasningsmuligheter. Det finnes også et integrert antiX-kontrollpanel, som lar deg tilpasse en rekke antiX-funksjoner.
Din nest siste lille Linux-distribusjon du bør sjekke ut er Bodhi Linux. Bodhi Linux er en Ubuntu LTS-basert, fullt utstyrt Linux-distribusjon som bruker Moksha Desktop. I tillegg finnes Bodhi Linux i tre varianter: Standard-utgaven, AppPack-utgaven og Legacy-utgaven.
Standardutgaven har begrensede alternativer og applikasjoner, mens AppPack-utgaven tilbyr flere funksjoner, applikasjoner og alternativer rett ut av esken. Av de tre er Legacy-utgaven den minste, designet for å fungere med eldre, mindre kraftig maskinvare.
Minimumskravene til Bodhi Linux er en 500 MHz-prosessor, minst 512 MB RAM (opp fra 128 MB i 2022) og 5 GB diskplass.
Til den siste minimale Linux-distribusjonen, Linux Lite. Linux Lite er ikke den aller minste Linux-distribusjonen, men den fungerer godt på eldre maskinvare. Basert på Ubuntu, er minimum anbefalte spesifikasjoner en 1 GHz-prosessor med 768 MB RAM, i tillegg til 8 GB lagringsplass, noe som de fleste moderne maskinvare overgår. Dermed kan du tenke deg hvor godt Linux Lite vil fungere på en eldre maskin.
Videre er Linux Lite en liten Linux-distribusjon som er designet for å være brukervennlig. Spesifikt ble Linux Lite utviklet for å hjelpe Microsoft Windows-brukere å overgang til Linux, med et lignende brukergrensesnitt og velkjente programmer som Firefox, Thunderbird og VLC inkludert i standardversjonen (med mulighet for å laste ned andre tilgjengelige pakker).
Du kan gi nytt liv til en gammel PC eller annen maskinvare med hvilken som helst av disse ekstremt lette Linux-distribusjonene. Disse lette Linux-distribusjonene er en fin måte å tilby en enkel datamaskin for et familiemedlem som ikke trenger alle funksjonene i et mer komplekst operativsystem.