Det sies ofte at det beste kameraet er det du tilfeldigvis har med deg, og vi mener at det samme gjelder for notatapper. Om du alltid har en iPhone eller iPad for hånden, er begge utmerkede verktøy for å skrive ned tanker og ideer. Men hvilken app er best egnet for dine behov?
App Store er oversvømmet med notatapper, og det føltes en periode som om en ny, stor applansering skjedde nesten daglig. Mange av disse har siden falt fra, inkludert noen kjente navn. Det som er igjen er et utvalg apper som spenner fra de fremragende til de skuffende.
Så, hvilken notatapp bør du velge?
Valget av den rette iPhone- eller iPad-appen for notater avhenger av dine spesifikke behov. Noen vil for eksempel trenge Dropbox-integrasjon, mens andre er fornøyde med iCloud-støtte. Noen brukere krever kanskje eksportmuligheter i Markdown-format, eller muligheten til å forhåndsvise notater i sanntid. Det finnes så mange forskjellige krav at det er umulig å dekke dem alle her. Det vi kan gjøre er å presentere det vi mener er de mest brukervennlige og effektive notatappene for de fleste iPhone- og iPad-brukere.
La oss komme i gang.
Apple Notater
Det er naturlig å starte med Apples egen Notater-app, da den er forhåndsinstallert på alle iPhone- og iPad-enheter. Rett ut av esken har du tilgang til en av de mest solide notatappene på markedet. Likevel er den ikke perfekt, og enkelte begrensninger gjør at den ofte havner nederst på ønskelisten for mange brukere.
Den største fordelen med Apple Notater er den sømløse synkroniseringen mellom alle Apple-enheter. Imidlertid er det et åpenbart problem at det ikke finnes en integrert måte å få tilgang til notatene dine på Android- eller Windows-enheter. Man må da bruke tredjepartsapper eller iCloud.com-nettsiden, som ikke er ideelle løsninger. For de som er fullt investert i Apple-økosystemet, er dette ikke et problem i det hele tatt.
En av de tingene vi setter mest pris på med Notater er dens evne til å håndtere et bredt spekter av innhold, inkludert URL-er. Når du legger inn nettadresser i et notat, vises en forhåndsvisning av nettsiden. Det samme gjelder for bilder. Dette er spesielt nyttig når du samler inn informasjon til senere bruk, for eksempel research til et blogginnlegg eller en artikkel.
Apple Notater er kanskje ikke alles favoritt-app, men den bør definitivt være den første du sjekker ut – du har den allerede, og den er gratis!
Google Keep
Google Keep er et utmerket alternativ som fungerer på tvers av plattformer. Hvis du leter etter en gratis løsning som er tilgjengelig overalt, kan dette være appen for deg. Google Keep tilbyr de fleste funksjonene som folk flest trenger, selv om den ikke når helt opp til Evernote-nivå når det gjelder lagring av alle mulige filtyper. For eksempel kan du ikke lagre filer direkte i Google Keep, men du kan legge til bilder og URL-er, samt forhåndsvisninger. Du kan til og med lagre lydopptak for senere avspilling.
Organisering er enkel takket være støtte for tagger, som er en standardfunksjon i dag. Google Keep er også en av de visuelt mest tiltalende appene på denne listen. Den er funksjonell, men også behagelig å bruke. Selv om det er en Google-app, føles iPhone- og iPad-versjonene mer tilpasset iOS enn mange av konkurrentenes apper.
Den største fordelen med Google Keep er at den er gratis, noe kun Apple Notater kan matche. Hvis pris er en viktig faktor, er valget mellom Apple Notater og Google Keep. Det fine er at du kan prøve begge uten å betale. Begge fungerer bra, og vi tror ikke du vil gå feil med noen av dem.
Bear
Bear var lenge en favoritt i iOS-miljøet. Selv om den ikke lenger er en «must-have» app for alle, er det fortsatt en solid app for notatskriving. Akkurat som Apple Notater, synkroniserer Bear kun via iCloud, noe som gjør den best egnet for brukere som utelukkende bruker Apple-produkter.
Bear skiller seg ut med sin Markdown-støtte, noe Apple Notater mangler. Bear viser også bilder direkte i notatene, noe som gjør den ideell for å ta notater under forelesninger eller møter. Bear viser imidlertid ikke forhåndsvisning av URL-er; i stedet blir de konvertert til klikkbare lenker.
Visuelt sett ser kanskje ikke notatene like bra ut i Bear som i andre apper, men dette er en smakssak. Når det gjelder estetikk, har Bear mange temaer du kan velge mellom, som endrer utseendet til appen.
Appen er tilgjengelig for iPhone, iPad og Mac.
Du kan bruke en gratisversjon av Bear og få tilgang til de fleste funksjonene. For å få fullt utbytte av appen, trenger du et Bear Pro-abonnement. For $14,99 per år får du tilgang til avanserte funksjoner som tagger, eksport til Markdown og ren tekst, og mulighet for å eksportere notater som bilder. Dessverre er synkronisering mellom enheter også en del av Pro-abonnementet, så hvis du bruker Bear på flere enheter, må du betale.
Drafts
Drafts skiller seg ut fra mengden av notatapper. Tanken bak Drafts er at du raskt og enkelt skal kunne lage tekst av alle slag, for så å bestemme hva som skal skje med teksten. I sin enkleste form er Drafts et glimrende verktøy for å notere ideer raskt. Appen åpner et nytt, tomt notat med tastaturet klart og markøren blinkende, klar for tekst. Selv om det er enkelt å lage notater, ligger den virkelige styrken i det som skjer etterpå.
Drafts er designet for å la deg notere og deretter handle ut fra dem. Du kan gjøre alle slags ting med teksten din, for eksempel sende den til iMessage, Twitter eller et titalls andre apper. Du kan også opprette dine egne handlinger eller utforske en katalog med handlinger som andre brukere har lastet opp.
Denne artikkelen kunne fortsette i det uendelige om hvordan Drafts kan endre måten noen bruker iPhonen sin på, men selv om du bare bruker den til å lagre tekst, er den et godt valg. Appen støtter tagger, og arbeidsområder kan konfigureres til å vise notater med spesifikke egenskaper. Tenk på arbeidsområder som lagrede søk. All data synkroniseres via iCloud, og selv om det ikke finnes en egen Drafts-app for Mac ennå, er en betaversjon under utvikling.
Drafts er gratis, men et Drafts Pro-abonnement er nødvendig for å utføre avanserte redigeringshandlinger og låse opp funksjoner som arbeidsområder. Med en pris på $19,99 per år er dette et av de dyrere alternativene.
Evernote
Det er umulig å snakke om notatapper uten å nevne Evernote. Selv om tjenesten har hatt sine utfordringer de siste årene, var Evernote en gang det foretrukne valget for de som ønsket en app som kunne fungere som en «alt-i-ett»-løsning. Evernote er mye mer enn en notatapp, den lar deg lagre filer, dokumenter og mer, og du kan søke i alt innholdet.
Evernote mangler ikke funksjoner – håndskriftgjenkjenning, klipping av nettsider, tagger og så videre – men den største kritikken handler om selve appen. Den føles overfylt og ikke helt tilpasset iPhone eller iPad. Samtidig fungerer Evernote på alle større plattformer og har også et nettbasert grensesnitt. Du har alltid notatene dine tilgjengelige, selv om brukeropplevelsen på iOS ikke er optimal. Vi plasserer sannsynligvis Evernote nederst på vår favorittliste, men appen fungerer bra for mange.
Evernote er gratis i sin grunnleggende form, men for å få tilgang til avanserte funksjoner som notatdeling og integrasjon med skylagringstjenester, må du betale $7,99 per måned.