ChatGPT dør: 4 grunner til at AI-helten kan bli en relikt

Viktige punkter

  • Konkurransen spiser raskt inn i ChatGPTs markedsandel, da andre selskaper kopierer funksjonene og tiltrekker seg brukere.
  • Driftskostnadene for ChatGPT er skyhøye, og OpenAI taper store summer daglig for å holde tjenesten i gang.
  • OpenAI er involvert i flere søksmål angående opphavsrett, noe som truer ChatGPTs eksistens hvis rettslige smutthull utnyttes.
  • De store teknologiselskapenes økosystemstrategier og sømløse integrering av AI-verktøy utgjør en betydelig risiko for ChatGPTs fremtidige suksess.

Teknologiverdenen er i stadig endring, og nye apper dukker opp og forsvinner i et halsbrekkende tempo. Vi husker alle hypen rundt BeReal i 2022, og de korte, fengende videoene på Vine. Men disse tidligere populære appene har nå forsvunnet i den digitale glemselen.

Selv om mange ser på ChatGPT som for avansert til å mislykkes, er det tydelig at populariteten er på vei ned. Her er fire grunner til at vi tror ChatGPT kan miste mye av sin nåværende appell.

1. Konkurransen innhenter ChatGPT

Å være først ute med et innovativt produkt gir en klar fordel. Men dette forspranget varer ikke evig; det forsvinner i det øyeblikket konkurrentene begynner å lansere egne løsninger. Som den første virkelig populære AI-chatboten med flere bruksområder, fikk OpenAI med ChatGPT en betydelig start.

Da ChatGPT dukket opp, ble giganter som Google og Microsoft tatt på senga. Forbrukere som var ivrige etter å prøve ut samtale-AI, hadde dermed bare et reelt alternativ: ChatGPT. Dette førte til en eksplosiv vekst, og ChatGPT ble en av de raskest voksende nettapplikasjonene noensinne, med over 100 millioner brukere på under tre måneder.

Bildekreditt: Google Trender

Men, som vi har sett i tiden etter lanseringen, er ChatGPT ikke unik. Selskaper som Meta, Anthropic, Microsoft, Google og StabilityAI har alle utviklet modeller som ligner på GPT-4. OpenAI har ikke lenger monopol på avansert samtale-AI. Microsofts Bing AI, Googles Bard, Anthropics Claude AI og andre nye konkurrenter utgjør gode alternativer til ChatGPT, og de kaprer raskt markedsandeler.

Bildekreditt: Google Trender

Data fra Google Trends og nettrafikkanalyseselskapet SimilarWeb viser at trafikken til ChatGPTs nettsted har stagnert kort tid etter lanseringen av konkurrerende produkter som Character.ai, Claude AI og Bard. Dette tyder på at stadig flere brukere velger andre alternativer. Selv om ChatGPT fortsatt har over en milliard månedlige besøk, er dette tallet i synkende trend. ChatGPT har gjort inntrykk, men tiden i rampelyset ser ut til å være i ferd med å ta slutt.

2. ChatGPTs kostnader er ikke bærekraftige

Selv om OpenAI har finansiering fra tunge investorer som Microsoft, virker det ikke som en holdbar strategi å fortsette å bruke store summer på et «kostnadsproblem». Og OpenAI har et stort kostnadsproblem. Ifølge flere rapporter, inkludert Business Insider, bruker OpenAI rundt 700 000 dollar daglig for å holde den kostbare teknologien bak ChatGPT i gang. Så mens du bruker ChatGPT gratis til å forbedre Tinder-profilen din, må OpenAI bruke tusenvis av dollar for at det skal være mulig. Ettersom flere bruker ChatGPT, fortsetter denne kostnaden å øke.

Kostnadene med å skalere disse modellene for å håndtere flere brukere er svimlende. Dette er grunnen til at OpenAI lenge har snakket om behovet for å redusere kostnadene. Til tross for at selskapet har et svært populært produkt, blør de penger, og de økonomiske tapene stiger med hundrevis av millioner. Hvorfor? Kostnadene for å drive ChatGPT er så høye at OpenAI må bruke en stor del av sine nesten 1 milliard dollar i inntekter bare for å holde den i gang.

Som en startup med fokus på å fremme AI-teknologi, har OpenAI valgt å prioritere tilgang og produktutvikling fremfor kortsiktig profitt. Denne tilnærmingen krever imidlertid kontinuerlige investeringer, spesielt i et område som AI som krever mye kapital. Hvorvidt ChatGPT vil være lønnsomt i fremtiden er fortsatt usikkert, da selskapet må balansere innovasjon, kostnader og inntekter. ChatGPT er kanskje på topp, men OpenAIs økonomi sliter.

3. Økende bekymringer rundt opphavsrett

Å utvikle AI-modeller som de bak ChatGPT krever enorme mengder data. Dette er ikke nødvendigvis problematisk i seg selv. Problemet ligger i hvordan OpenAI samlet inn disse dataene, hvem som egentlig eier dem, og om OpenAI har de nødvendige rettighetene til å bruke dem i kommersielle AI-applikasjoner som ChatGPT.

Det faktum at ChatGPT kan svare på spørsmål om opphavsrettsbeskyttet materiale og generere innhold som ligner på beskyttede bøker, antyder at den mest sannsynlig ble trent på denne type data. Dette er ikke godt mottatt av folk i kreative bransjer som tjener penger på eksklusive rettigheter til opphavsrettsbeskyttet materiale.

Dette er grunnen til at OpenAI for tiden står overfor flere søksmål fra skapere, forfattere, kunstnere og komikere for ulovlig bruk av deres opphavsrettsbeskyttede materiale i kommersielle sammenhenger. Forfatterne George RR Martin, George Saunders og Michael Connelly, samt komikeren Sarah Silverman, er bare noen av de profilerte skaperne som har saksøkt OpenAI for brudd på opphavsrett.

De fleste av disse søksmålene blir foreløpig avvist, siden det ikke finnes klare lover som omhandler bruk av opphavsrettsbeskyttet materiale i AI-treningsdata. Men ettersom flere skapere saksøker OpenAI, kan det være at en eller to vinner frem og åpner for en flom av rettslige krav. Hvis dette skjer, kan OpenAI møte store problemer som i verste fall kan stanse chatbot-prosjektet. Det er ikke sikkert det vil skje, men dersom det skjer er ChatGPT i store vanskeligheter.

Selv om store datasett er nødvendig for å bygge kraftig AI, er det avgjørende at disse dataene er innhentet lovlig og etisk, med respekt for eierskap og personvern.

4. De store teknologiselskapene kommer

I teknologi møter man konkurranse fra jevnbyrdige selskaper, som vi har diskutert tidligere, og fra de store teknologiselskapene. Med litt oppfinnsomhet kan man holde de jevnbyrdige i sjakk. Men å konkurrere med de store teknologiselskapene er en stor utfordring, uansett hvor bra produktet ditt er. Husker du Dropbox? Selskapet var banebrytende med ideen om å lagre filer i skyen. Det var sin tids ChatGPT. Men da Google, Apple og Microsoft lanserte lignende tjenester, ble det vanskelig for Dropbox å konkurrere.

I dag har vi iCloud for iPhone og Google Drive for Android. For den gjennomsnittlige brukeren er det mer praktisk å bruke disse innebygde skyløsningene enn å legge til en tredjepartstjeneste som Dropbox. Apple og Google har lyktes i å skape økosystemer som fungerer på tvers av produktene, og som oppmuntrer brukerne til å holde seg innenfor dem. Å legge til en tjeneste som Dropbox krever mer innsats enn iCloud eller Google Drive som synkroniserer bilder, dokumenter og mer mellom enheter. Bekvemmelighet vinner for de fleste, og de store teknologiselskapenes enorme økosystem gjør det lettere for dem å vinne over brukere.

Ettersom AI-verktøy blir mer avanserte og uunnværlige i arbeidssammenheng, vil folk sannsynligvis ønske en tettere integrering av disse verktøyene i eksisterende arbeidsflyt og plattformer. I stedet for å jobbe med et separat AI-grensesnitt, vil brukerne foretrekke at AI-funksjonene er sømløst tilgjengelige der de allerede jobber. Det er i slike situasjoner at en økosystembasert strategi vil vise seg å være uvurderlig for de store teknologiselskapene.

ChatGPT: AI-helt i dag, relikvie i morgen?

Selv om ChatGPT sannsynligvis vil forbli populær en stund, står den nå overfor en vanskelig kamp for å innovere like raskt som konkurrentene, samtidig som den beholder sin relevans og markedsandel. AI-chatbot-markedet er i rask utvikling, og det neste store gjennombruddet kan snart være her. ChatGPT startet en AI-revolusjon, men hvor lenge den vil vare er usikkert.