Strategikart: Nå målene dine effektivt med visuelle verktøy

Å utarbeide en strategi er det første og viktigste steget for å realisere ethvert mål. Uten en klar plan risikerer man å overse viktige oppgaver som er avgjørende for å lykkes.

Selv om en enkel huskeliste kan virke nyttig, kan den fort bli uoversiktlig når man har mange oppgaver. Det er viktig å ha overblikk over helheten, samtidig som man er klar over alle oppgavene som må utføres i riktig rekkefølge. Her kommer strategikartet inn i bildet. Det hjelper deg med å nå målet og fullføre alle nødvendige oppgaver underveis.

Hva er egentlig et strategikart?

Et strategikart er et visuelt verktøy som brukes for å koble sammen hovedmålene til en organisasjon eller et team. Det viser hvordan ulike delmål henger sammen, og hvilke skritt som må tas for å oppnå det overordnede målet. Strategikartet gir en oversikt over årsakssammenhengene mellom de ulike delene av strategien.

Disse kartene utvikles ofte i møter der man diskuterer organisasjonens mål. De er et nyttig verktøy for å bekrefte at de ulike milepælene i prosjektet er på plass. Et godt strategikart inneholder alle nødvendige detaljer uten å utelate noe, og viser sammenhengen mellom bedriftens perspektiv og kundens perspektiv.

Fordeler med strategikartlegging

Å lage et strategikart vil være verdifullt for virksomheten din på flere måter:

  • Det hjelper deg å analysere organisasjonens prestasjoner, og gir mulighet til å gå dypere inn i de ulike komponentene i strategien ved behov.
  • Det gjør det lettere å identifisere oppgaver som må fullføres for å nå de kortsiktige målene, som igjen bidrar til å realisere de langsiktige målene.
  • Strategikartet hjelper deg å dele opp større oppgaver i mindre, mer håndterbare deler. Dette gjør det enklere å prioritere og fordele oppgaver mellom teammedlemmene.
  • Ved å bruke en skybasert plattform for strategikartlegging, kan alle teammedlemmene bidra med sin kompetanse. I tillegg kommuniserer strategikartet organisasjonens fremgang, og gir hvert medlem en klar forståelse av sin rolle.
  • Et helhetlig strategikart gjør det lettere å identifisere svakheter og potensielle risikoer som kan hindre måloppnåelse.

Grunnleggende prinsipper for strategikartlegging

Før du begynner å utvikle et strategikart for organisasjonen din, bør du ha følgende prinsipper i bakhodet:

Balanser motstridende krefter

Et strategikart bør ta hensyn til både bedriftens og kundenes behov. Det er viktig å sørge for at forretningsstrategien balanserer kundenes ønsker med bedriftens interesser.

Differensier kundeverdiforslaget

Forretningsstrategien skal ikke bare beskrive bedriftens prestasjoner, men også svare på kundenes behov. Du bør forklare hvordan dine produkter eller tjenester er bedre enn konkurrentenes.

Skap verdi gjennom interne forretningsprosesser

Når du lager et strategikart, er det viktig å definere interne forretningsprosesser og forklare hva som gjør dem unike i forhold til andre organisasjoner.

Tenk i samtidige, komplementære temaer

Ulike faser i strategikartet må fungere i harmoni. Du må derfor vurdere både interne og eksterne faktorer når du definerer strategien.

Arbeid ovenfra og ned

I motsetning til de fleste prosesskart som utvikles nedenfra og opp, bygges et strategikart ved å starte med det overordnede målet organisasjonen ønsker å oppnå, og deretter jobbe seg bakover. Det er viktig å fokusere på hvor du vil være, ikke hvor du er nå.

Perspektiver å vurdere i strategikartleggingen

Her er fire perspektiver som bør tas i betraktning når du skal utvikle et strategikart for virksomheten din:

#1. Økonomisk perspektiv

Det økonomiske perspektivet er ofte sentralt i utformingen av et strategikart. For eksempel kan en organisasjon sette et mål om å skaffe et rekordantall nye kunder innen regnskapsårets slutt. Dette lar deg bygge strategien med det endelige økonomiske målet i tankene.

#2. Kundeperspektiv

I strategikartleggingen bør du fokusere på kundens behov og forsøke å imøtekomme disse tidlig i prosessen. Det er også viktig å definere kundeverdiforslaget, som beskriver hvordan dine produkter eller tjenester er bedre enn konkurrentenes.

#3. Internt perspektiv

Etter å ha definert kundeverdiforslaget, må du se på de interne arbeidsprosessene i organisasjonen. Du må vurdere hvilke oppgaver som må fullføres og hvem som skal gjøre dem.

#4. Lærings- og vekstperspektiv

Gjennom denne prosessen lærer du mye om organisasjonen din. Du forstår dine ønsker og mål, og kan deretter implementere strategien for å nå dem.

Å designe strategikart manuelt kan være en krevende oppgave. Heldigvis finnes det mange skybaserte plattformer som tilbyr strategikartmaler. Disse kan du bruke for å utvikle strategikartet for din organisasjon.

La oss utforske noen av disse løsningene.

Creately

Creately er en populær plattform for arbeidsadministrasjon, brukt av mange bedrifter over hele verden for å lage diagrammer som er nødvendige for samarbeid mellom teammedlemmer. Programvaren tilbyr ferdiglagde maler som forbedrer designprosessen, slik at du kan lage profesjonelle strategimaler som igjen kan bidra til økt ytelse i bedriften.

Nøkkelfunksjonene til Createlys strategikartmaler inkluderer:

  • Dra-og-slipp-funksjonen gjør det lett å designe strategier som viser både dagens og ønsket situasjon i organisasjonen.
  • Et stort utvalg av fargetemaer og avanserte tekstformateringsverktøy hjelper deg å fremheve viktige punkter i strategien og gir en dypere forståelse av dokumentet.
  • Frihåndstegning og markeringsverktøy er nyttige for å legge til notater og fremheve viktig informasjon som krever ekstra oppmerksomhet.
  • Malene inkluderer også tilpassbare tabeller som gjør det raskere å sammenligne ressurstilgjengelighet med behov.

Creately lar deg eksportere det ferdige strategikartet i PDF-, PNG-, SVG- og JPEG-format.

Lucidchart

Lucidchart er en solid, skybasert programvare for diagrammer. Den tilbyr intuitive og brukervennlige strategikartmaler som lar deg digitalisere forretningsstrategien og eliminere behovet for papirarbeid.

Disse malene illustrerer effektivt sammenhengen mellom formulerings- og iverksettingsfasene i strategisk planlegging. Diagrammer og andre visuelle komponenter kartlegger organisasjonens oppdrag og visjon mot konkrete, handlingsrettede mål.

Malen hjelper deg med å vise sammenhengen mellom strategiske mål, overvåke fremdrift og dele opp forretningsmålene. Du kan laste ned denne brukervennlige strategikartmalen fra Lucidchart og bruke flytskjemaer, svømmebanediagrammer og andre komponenter for å illustrere organisasjonens strategi.

Praxie

Organisasjoner som ønsker å utvikle et visuelt tiltalende og oversiktlig strategikart for å støtte sin forretningsmodell eller initiativ, kan utforske strategikartmalen hos Praxie. Denne praktiske malen lar deg definere og spore alle primære og sekundære mål som ledelsen eller teammedlemmene ønsker å oppnå.

Denne strategikartmalen er elegant og intuitiv, og den er utviklet av profesjonelle designere med tanke på hvor viktig det er at strategikart er visuelt tiltalende. Den inneholder en rekke grafiske elementer.

Nettmalen fra Praxie inkluderer også inputskjemaer som hjelper organisasjoner med å legge til tekstdata. Du kan også bruke fremdriftsdashbord og dataimportfunksjonen til å hente eksisterende data og dokumenter fra andre verktøy. Malen fra Praxie er også tilgjengelig på mobile enheter, noe som er nyttig når du vil designe strategikartet mens du er på farten.

Mind Manager

Mind Manager er en populær programvare med forhåndsinstallerte strategikartmaler. Disse kan tilpasses for å lage profesjonelle strategikart. Ettersom det kan være vanskelig å lage et strategikart med et vanlig regneark eller tekstbehandlingsprogram, tilbyr Mind Manager mange strategikartmaler som eliminerer behovet for å legge til detaljer manuelt i etterkant. Du fyller inn alle nødvendige data og justerer komponentene for å begynne å designe kartet.

For å bruke de forhåndsinstallerte strategikartmalene, må du kjøpe et abonnement på plattformen. Du kan imidlertid registrere deg for en 30-dagers prøveperiode før du kjøper.

Canva

Et strategikart må være godt gjennomtenkt, men samtidig bør det også ha et tiltalende design. Det kan være lett å definere strategien, men designmessige aspekter kan være mer utfordrende.

For å hjelpe deg med dette, tilbyr Canva et bredt utvalg maler som du kan bruke til å lage strategikart, uten å måtte bruke tid og energi på å lære komplekse designteknikker.

Dra-og-slipp-verktøyene på plattformen gjør det enkelt å tilpasse, og du kan enkelt legge til data og definere dine forretningsmål.

Visuelt paradigme

Visuelt paradigme er en annen populær plattform som tilbyr kraftige nettbaserte maler for å lage profesjonelle strategikart raskere. De malene som tilbys inkluderer en grunnleggende strategikartmal, et strategikart med et balansert målkort, og et strategikart spesielt utviklet for IT-sektoren.

Disse malene støtter dra-og-slipp-funksjonalitet med presisjonskontroll, noe som gjør det enkelt å bruke intuitive tegne- og formateringsverktøy. Du kan også integrere strategikartene i Microsoft-applikasjoner som Word, PowerPoint, OneNote og Outlook.

Visual Paradigm støtter også samarbeid med Visio, der teammedlemmene kan diskutere og legge til kommentarer på strategikartene i sanntid.

Når kartet er ferdig, kan det eksporteres i vektorformat eller som bildefil for publisering.

Avslutning

Dette var en oversikt over noen av de beste strategikartmalene som finnes. Disse kan hjelpe deg å definere dine forretningsmål og diskutere dem med teammedlemmene.

Ikke bare hjelper disse malene deg med å definere kort- og langsiktig strategi og organisasjonsmål, men de bidrar også til å måle fremgangen du gjør. Du kan bruke en av malene nevnt ovenfor for å redusere tiden og innsatsen som trengs for å designe profesjonelle strategikart for din organisasjon.

Du kan også se nærmere på noen av de beste programvarene for tankekartlegging.