HR-sjefens guide: Tiltrekk & behold topptalenter!

I dagens konkurransepregede arbeidsmarked er en virksomhets suksess uløselig knyttet til innsatsen til hvert enkelt teammedlem, både individuelt og som kollektiv.

Det er imidlertid lett for en arbeidsstyrke å miste engasjementet, noe som kan føre til at dyktige medarbeidere forlater organisasjonen.

Det er en kjent sak at mangelfull talentledelse fra HR-ledere resulterer i dårlig medarbeiderbeholdning, noe som i sin tur skader bedriftens økonomiske resultat.

Effektiv talentledelse sikrer at bedriften din har de rette personene på rett plass, noe som er avgjørende for vekst og suksess.

Uansett om du skal utvikle en talentstrategi fra grunnen av, eller optimalisere en eksisterende, vil en grundig forståelse av talentledelsesprosessen hjelpe deg med å skape en effektiv tilnærming på HR-nivå.

Denne guiden utforsker talentledelsesprosessen som alle HR-ledere bør kjenne til, for å kunne skape en gruppe svært dyktige medarbeidere som vil forbli lojale mot organisasjonen.

Talentledelse: En oversikt

Talentledelse refererer til HR-praksiser, inkludert prosesser, strategier og verktøy, som virksomheter bruker for å tiltrekke, engasjere, utvikle og beholde ansatte.

Ansatte er selve livsnerven i enhver virksomhet, og de bidrar betydelig til selskapets produktivitet, samarbeid i team, kundetilfredshet og økt inntekt. Derfor er talentledelse avgjørende for å nå en virksomhets langsiktige mål.

Blant de viktigste aspektene ved talentledelse finner vi rekruttering, onboarding, strategisk bemanningsplanlegging, opplæring og utvikling, samt engasjement og medarbeiderbeholdning. Andre områder inkluderer kompensasjon og fordeler, resultatstyring og planlegging av etterfølgere, for å nevne noen.

Ansvaret for talentledelse kan variere avhengig av selskapets størrelse og interne struktur. En liten bedriftseier kan for eksempel administrere talentledelse selv, men etter hvert som virksomheten vokser, kan et dedikert team etableres.

De fleste større virksomheter har egne HR- og talentledelsesteam som ivaretar disse funksjonene. Slike team inkluderer ofte rekrutterere, ledere for talentanskaffelse, HR-generalister og spesialister innen læring og utvikling.

Uansett hvilken type virksomhet du driver, vil implementering av en praktisk talentledelsesstrategi sørge for at de ansatte arbeider mot de overordnede målene og visjonene, noe som er nøkkelen til suksess.

Les også: Beste programvare for talentledelse for HR-ledere

Viktigheten av Talentledelse i en organisasjon

Talentledelse er en viktig faktor for en organisasjons suksess, da den omfatter strategisk praksis som bidrar til å tiltrekke og utvikle de riktige medarbeiderne som oppfyller selskapets mål.

Ifølge Gallup, i en tidligere studie, følte kun 13% av de ansatte seg engasjerte på arbeidsplassen, mens uengasjerte ansatte skal ha kostet amerikanske bedrifter hele 350 milliarder dollar årlig.

En annen nylig undersøkelse viste at selskaper som bevisst jobbet med å forbedre ansattes engasjement, forbedret produktiviteten med 21 %, noe som understreker viktigheten av en effektiv talentledelsesstrategi.

Noen direkte fordeler ved å investere i talentledelse inkluderer:

#1. Motivasjon av ansatte

Et effektivt talentledelsessystem gir ansatte en følelse av mening og hensikt, som gjør at de forblir knyttet til organisasjonen. Forskning viser at engasjerte og motiverte medarbeidere ser etter mer enn bare lønn.

#2. Tiltrekk deg topptalenter

Med et strategisk talentledelsesprogram kan du tiltrekke og rekruttere de beste og mest dyktige medarbeiderne. Dette oppnås ved å utvikle en arbeidsgiverprofil som tiltrekker de ideelle kandidatene, noe som igjen fører til bedre resultater for selskapet på lang sikt.

#3. Dekk kritiske roller

Bedriften vil være forberedt på å identifisere og raskt fylle hull i kompetanse og ha en plan for å håndtere alle spesialiserte roller når behovet oppstår.

Dette sikrer en jevn flyt av talent for å håndtere kritiske roller, som igjen garanterer en sømløs drift, noe som resulterer i fornøyde kunder og interessenter.

I tillegg vil ansatte være fornøyde fordi de ikke blir overbelastet med ekstra arbeid, noe som ofte fører til utbrenthet.

#4. Forbedre ansattes ytelse

En talentledelsesstrategi hjelper organisasjoner med å finne de «rette» medarbeiderne, istedenfor å ta tilfeldige ansettelsesbeslutninger som ikke samsvarer med selskapets overordnede strategi.

Resultatet blir færre problemer med resultatstyring, samtidig som man sikrer at de ansatte som ansettes, forblir i organisasjonen over lengre tid.

#5. Flere engasjerte ansatte

Bedriften vil kunne ta mer pålitelige og metodiske beslutninger om personalutvikling, og ved å sørge for at de ansatte får den rette kompetansen, sparer man penger som ellers ville gått til å utvikle manglende ferdigheter hos nyansatte.

Videre vil du engasjere de eksisterende ansatte i rettferdige utviklingsprosesser, noe som vil føre til økt engasjement, høyere medarbeiderbeholdning og at bedriften oppfyller sine driftskrav.

#6. Behold topptalenter

Talentledelse benytter velfungerende onboarding-praksis som har vist seg å skape høyere medarbeiderbeholdning. Dette fører til et lavere budsjett for rekruttering og resultatstyring over tid.

#7. Verdiskapende forretningsytelse

Engasjerte, motiverte og dyktige medarbeidere er den beste katalysatoren for en virksomhet som ønsker å fokusere på sine forretningsmål. Ansatte med disse egenskapene fører til økt kundetilfredshet og bedre verdiskapende forretningsytelse.

#8. Større kundetilfredshet

En godt implementert plan for talentledelse fører til en organisasjonsomfattende integrert prestasjon, takket være en konsistent ledelsestilnærming.

Resultatet er forbedret kommunikasjon som bidrar til å eliminere informasjonssiloer i virksomheten. Slike integrerte systemer fører alltid til høyere kundetilfredshet, ettersom kundene vil møte færre ansatte som raskere ivaretar deres behov.

Prinsipper for Talentledelse

Et godt samspill mellom ansatte og selskapets prosesser er en grunnleggende egenskap som finnes i alle vellykkede organisasjoner i en global økonomi i stadig endring.

Dette betyr at virksomheter i tillegg til å skape godt definerte arbeidsprosesser for å nå sine mål, også fokuserer bevisst på sine ansatte, fra å ansette de rette til å kontinuerlig engasjere dem, som de viktigste drivkreftene for selskapets suksess.

Som alle andre konsepter, er det noen veiledende prinsipper for å finne og beholde de rette personene til jobben.

Her er noen strategier for talentledelse for å støtte og forbedre talentutviklingsprosesser:

Tilpass med overordnet strategi

Utgangspunktet for enhver effektiv strategi er å sikre at talentressurser samsvarer med organisasjonens overordnede mål. Det kan være hensiktsmessig å reorientere alle eksisterende rekrutteringsprosesser slik at de stemmer overens med selskapets mål og ambisjoner om å være ledende i bransjen.

Indre konsistens

En annen viktig faktor i utviklingen av en talentledelsesprosess er å sikre en viss grad av konsistens, slik at prosessen er smidig og understøtter selskapets eksisterende og fremtidige mål.

Ettersom talentledelsespraksis ikke fungerer isolert, sikrer indre konsistens at alle selskapets regler harmonerer.

Det er en kjent sak at ettersom organisasjoner investerer i ansatte med høyt potensial, må de samtidig bruke praksis som fremmer karriereutvikling, konkurransedyktig kompensasjon og fastholdelse av ansatte, slik at innsatsen gir en synergieffekt.

Kulturell forankring

En virksomhets eksisterende kultur kan være en viktig kilde til konkurransefortrinn. Derfor må HR-ledere bevisst integrere selskapets forretningsprinsipper og kjerneverdier i talentledelsesprosessene.

Dette betyr at man må inkludere bedriftskulturen i ansettelsesmetoder, resultatstyringssystemer, lederutviklingsaktiviteter og ansattes fordels- og kompensasjonsprogrammer.

Ved å vurdere kandidatenes verdier og personlighet med tanke på bedriftskulturen, kan du enkelt forutsi deres prestasjon og potensiale for å bli værende i bedriften. Det er fordi det er lettere å utvikle ferdigheter enn holdninger, verdier og personlighetstrekk.

Involver toppledelsen

Talentledelse må strekke seg utover HR-ledere til å inkludere ledere på andre nivåer og administrerende direktører. Det er fordi en effektiv talentledelsesprosess omfatter mer enn rekruttering, men også planlegging av etterfølgere og elementer for lederutvikling.

Et bredere eierskap til hele prosessen, som inkluderer andre seniorledere, kan bidra med nye perspektiver som kan gjøre at de andre lederne spiller en viktig rolle i å beholde nøkkelmedarbeidere.

Balanse mellom lokale og globale behov

Talentledelse kan være vanskelig for større organisasjoner eller de som opererer på flere geografiske steder. De må balansere lokale og overordnede krav i sine HR-strategier.

Et selskap må derfor utvikle en skreddersydd talentledelsesprosess som tar hensyn til lokale behov uten å ignorere organisasjonens globale retningslinjer knyttet til talentledelse.

Ettersom teknologien bringer verden nærmere og bedrifter beveger seg mot fremtidens arbeid, der geografiske grenser blir mindre viktige, må HR-ledere jobbe for å integrere globale standarder samtidig som de tilpasser seg og tar beslutninger lokalt.

Employer Branding og ulikhet

Det er økende konkurranse om de beste talentene, noe som betyr at alle arbeidsgivere må tilby en overbevisende verdi for å tiltrekke de rette talentene til sin organisasjon.

Potensielle arbeidsgivere må presentere seg som attraktive for dem som ønsker å jobbe og utvikle sin karriere. En av de beste måtene å oppnå dette på, er for arbeidsgivere å skape en unik merkevare.

Talentstyringsprosess

Nå som du har forstått viktigheten av å implementere en talentledelsesstrategi, vil vi se på en syv-trinns talentledelsesprosess, og hvordan du kan bruke den i din bedrift.

Trinn 1: Spesifiser dine ferdighetsbehov

Det første trinnet i talentledelsesprosessen er å bestemme hvilke typer ansettelser du ser etter, og de spesifikke kravene de må oppfylle. Spør deg selv om det ikke vil være enklere og billigere å trene opp de eksisterende medarbeiderne, istedenfor å ansette en ny person.

Trinn 2: Tiltrekk de rette kandidatene

Lag målrettede stillingsannonser som kommuniserer arbeidsgivermerkevaren din, og sørg for at de når ut til de ledende jobbsidene. Planlegg intervjuer og andre prosesser som vil hjelpe deg med å filtrere ut de beste kandidatene.

Gå utover de vanlige intervjuspørsmålene og inkluder referanser, personlighetsvurderinger og andre evalueringer der kandidatene må opptre i realistiske situasjoner.

Trinn 3: Ombord og etablere arbeid

Orientér de nyansatte og sørg for at de føler seg velkomne. Planlegg oppgavene du skal tildele dem, organiser og planlegg treningsøkter og sørg for at en av de eksisterende medarbeiderne hjelper de nye til å finne seg til rette.

Trinn 4: Planlegg læring og utvikling

Å utvikle de eksisterende medarbeidernes ferdigheter er som regel billigere og enklere enn å ansette nye talenter. Selv når du ansetter nye topptalenter, vil det være behov for opplæring.

Derfor bør man utvikle et system der de ansatte kontinuerlig lærer og vokser. Du kan tilby kurs og konferanser eller ta i bruk et læringsstyringssystem.

Trinn 5: Gjennomfør regelmessige resultatvurderinger

Regelmessige resultatvurderinger er den beste måten å oppdage skjulte talenter og potensial for ytterligere ansvar hos de ansatte.

Dette kan spare deg for kostnader ved å ansette nye talenter og samtidig forberede de ansatte på mulige forfremmelser.

Trinn 6: Strategi for å beholde topptalentet

Lag et belønningssystem som består av fordeler, forfremmelser og motiverende tiltak som fremmer jobbtilfredshet, i tillegg til å forbedre bedriftskulturen slik at de ansatte trives.

Trinn 7: Lag en etterfølgerplan

Ta vare på ansatte med lederpotensial slik at du ikke havner i en situasjon der du må finne en ny medarbeider raskt når en seniormedarbeider slutter eller går av med pensjon.

Sørg for at de ansatte får læringsmuligheter slik at de kan yte optimalt og bli den beste versjonen av seg selv.

Når en ansatt velger å slutte av egen vilje, bør du gjennomføre et utgangsintervju for å lære om eventuelle klager, slik at du kan unngå at det samme problemet gjentar seg.

Hvordan implementere en effektiv talentstyringsstrategi

Til tross for den beste innsats og intensjoner, kan vanlige hindringer sette en stopper for den best planlagte talentstrategien. Enten det er unøyaktige data, ulike eller manuelle prosesser, ubevisste skjevheter eller manglende støtte fra ledelsen, finnes det implementeringsstrategier for talentledelse du kan bruke for å overvinne disse og andre utfordringer.

🔷 Målrettet arbeid og beregninger: Ettersom medarbeidere og deres ferdigheter er avgjørende for enhver virksomhet, bør HR og talentledelse være aktivt involvert i å bygge opp selskapets mål og visjon, istedenfor å arbeide isolert.

🔷 Skap et robust arbeidsgivermerke: Moderne kandidater ser etter selskaper der HR-avdelingen har utformet en talentplan som omfatter mer enn bare lønn og goder. De ønsker et sted de kan være stolte av å jobbe, og som stemmer overens med deres verdier.

🔷 Fokus på ansattes erfaring: Ansatte i dag forventer å bli behandlet på samme måte som kunder som handler på nett. Vurder å implementere skybaserte HR-løsninger med brukervennlig grensesnitt som støtter en moderne og mobil arbeidsstyrke.

🔷 Fremme en prestasjonskultur: Moderne talentledelse omfatter læring og utvikling, belønninger og kompensasjon, samt interne forfremmelser for å holde ansatte produktive og motiverte til å prestere på topp og forbedre forretningsresultatene.

🔷 Et fleksibelt system: HR-ledere og ansatte foretrekker synlige og konsistente systemer som er fleksible nok til å imøtekomme behovene til virksomheter i et miljø i stadig endring. Systemet bør gi en helhetlig oversikt over de ansatte, samtidig som ledere kan identifisere læringshull og anerkjenne ansattes potensiale gjennom en felles datakilde.

Konklusjon

Å utvikle, implementere og forbedre en effektiv strategi for talentledelse er avgjørende for selskapets overordnede ledelsesstrategi.

Det er viktig å ha dette i bakhodet fordi rekruttering, opplæring, forfremmelse og det å beholde topptalenter er avgjørende for virksomhetens produktivitet.

Det er HR sin beste sjanse til å tiltrekke og beholde topptalenter å lage og implementere en effektiv talentledelsesstrategi.

Hvis dette ikke gjøres, overlater man virksomheten til tilfeldighetene, da man ikke har en medarbeiderstrategi som stemmer overens med de overordnede målene.

Du kan også se på hvordan du kan forbedre rekrutteringsprosessen med talentkartlegging.