Googles utvikling har vært preget av betydelige modifikasjoner i hvordan søkemotoren fungerer. Disse forandringene har hatt en stor effekt på hvor synlig et nettsted er i Googles søkeresultater, og dermed også på strategiene for å forbedre online tilstedeværelse.
La oss se nærmere på de viktigste endringene frem til desember 2022. Disse endringene har formet måten vi finner informasjon på nettet, og har i stor grad påvirket hvilke nettsider vi ser når vi søker.
Google forbedrer kontinuerlig algoritmene sine. Derfor er det viktig for alle som ønsker at nettstedet deres skal være synlig i Googles søkeresultater, å holde seg oppdatert på de siste nyhetene og trendene.
Hva er en Google-oppdatering?
En Google-oppdatering viser til endringer Google gjør i sin søkealgoritme, altså formelen som brukes for å rangere nettsider i søkeresultatene. Disse oppdateringene har som mål å heve kvaliteten og relevansen i søkeresultatene for brukerne. Det innebærer justeringer i søkealgoritmen som påvirker hvordan nettsteder rangeres, prioriteringer av innhold og SEO-metoder.
Disse oppdateringene er en del av den kontinuerlige utviklingen innen digital markedsføring, og kan ha stor innvirkning på et nettsteds synlighet i søk. Det er avgjørende for SEO-eksperter og nettstedseiere å være oppdatert slik at de kan tilpasse seg og opprettholde sine rangeringer.
Forskjellen mellom en kjerneoppdatering og en mindre algoritmeoppdatering
En kjerneoppdatering og en mindre algoritmeoppdatering skiller seg hovedsakelig i omfang og innvirkning på søkeresultatene.
Kjerneoppdateringer er omfattende og betydelige endringer i Googles søkealgoritme, som vanligvis fører til merkbare svingninger i nettsteders synlighet og trafikk. Disse oppdateringene skjer noen ganger i året, og har som mål å forbedre den generelle kvaliteten og relevansen i søkeresultatene. Google annonserer disse oppdateringene på forhånd og gir veiledning for å hjelpe fagfolk med å tilpasse seg endringene.
Mindre algoritmeoppdateringer er mer spesifikke justeringer, som oftest er rettet mot bestemte problemer eller aspekter ved søkeresultatene. Disse oppdateringene skjer oftere og fokuserer på å finjustere rangeringsfaktorer og forbedre hvordan Google håndterer spesifikke typer innhold eller spam i søkeresultatene. De fleste brukere og nettstedseiere merker ikke disse oppdateringene like tydelig.
Her er en oversikt over Google-oppdateringer siden Boston i 2003:
Boston (februar 2003)
Boston-oppdateringen av Googles søkealgoritme ble lansert i februar 2003 og fokuserte på å forbedre søkeresultatene ved å fremheve faktorer som titteltagger og ankertekst. Boston-oppdateringen ble først kalt Google Algoritme-oppdatering og var opprinnelig planlagt som en månedlig hendelse, men dette ble senere endret til hyppigere, mindre oppdateringer.
Innvirkning på SEO:
- Boston-oppdateringen var med på å forbedre den totale kvaliteten på Googles søkeresultater og ga nettsider større betydning for å tilby innhold av høy kvalitet.
- Oppdateringen gjorde det mulig for algoritmen å identifisere taktikker som å overfylle artikler med nøkkelord.
Boston-oppdateringen banet vei for fremtidige oppdateringer som forbedret Googles søkealgoritme ytterligere.
Florida (november 2003)
Florida-algoritmeoppdateringen som Google lanserte i november 2003, hadde stor innvirkning på søkemotoroptimalisering (SEO) og hvordan nettsider ble rangert i Googles søkeresultater.
Den fikk navnet Florida fordi den ble lansert rundt tidspunktet for PubCon Florida-konferansen i november 2003. Google hadde som mål å forbedre kvaliteten på søkeresultatene for brukerne med denne oppdateringen.
Innvirkning på SEO:
- Før Florida-oppdateringen var SEO enklere. Mange nettsider brukte triks som å fylle nøkkelord for å oppnå høyere rangeringer i søkemotorer. Den nye oppdateringen innebar komplekse og sofistikerte algoritmer som forbedret søket og viste resultater som bedre samsvarte med brukernes intensjon.
- Mange nettsider som brukte spam-teknikker, opplevde en betydelig nedgang i rangeringene.
- Oppdateringen var rettet mot overoptimaliserte nettsider og ga prioritet til etisk og god praksis for optimalisering av nettsider. Nettsider med nyttig, godt skrevet informasjon fikk bedre rangeringer.
- Florida-oppdateringen endret SEO fra raske triks til langsiktige strategier. SEO-eksperter måtte lage godt innhold, bygge etiske lenker og tenke på brukerne.
Samlet sett forandret Florida-oppdateringen SEO, og flyttet fokus fra spamaktige taktikker til brukerorientert innhold.
Bourbon (mai 2005)
I den stadig utviklende verden av søkemotoroptimalisering (SEO) viser Bourbon-oppdateringen, som tidligere oppdateringer, hvordan Google kontinuerlig forbedrer søkealgoritmen for å gjøre søkeresultatene mer nøyaktige og relevante for brukerne.
Bourbon-oppdateringen hadde som mål å forbedre kvaliteten og relevansen til søkeresultatene ved å bekjempe duplikat innhold og spam-relaterte SEO-metoder, med fokus på høyere kvalitet og relevans.
Innvirkning på SEO:
- Bourbon-oppdateringen fokuserte på å gjøre Google bedre til å indeksere nettsider nøyaktig ved å fjerne duplikat eller lignende innhold. Det presset nettstedsadministratorer til å prioritere unikt og verdifullt innhold.
- Google implementerte tiltak for å straffe nettsider som automatisk kopierte innhold fra andre nettsteder.
- Oppdateringen reduserte effekten av spam-SEO-metoder og oppmuntret til etisk, bærekraftig praksis.
- Den bidro også til at long-tail søkeord ble mer populære i SEO.
Bourbon-oppdateringen var et uttrykk for Googles ønske om å gi brukerne mer nøyaktige, relevante og høykvalitets søkeresultater.
Big Daddy (desember 2005)
Big Daddy-oppdateringen var en viktig milepæl i Googles søkemotorhistorie, da den forbedret Googles evne til å forstå og rangere nettsider basert på kvalitet og relevans. Oppdateringen ble først rullet ut til SEO-eksperter for å få tilbakemelding på endringene i algoritmen.
Innvirkning på SEO:
- Oppdateringen hjalp brukere med å bygge en oversiktlig struktur for nettsidene sine.
- Big Daddy la vekt på å prioritere faktorer som nettsidenavigasjon, metatitler og intern lenking.
I motsetning til andre Google-oppdateringer påvirket ikke Big Daddy Googles søkemotor umiddelbart; effektene ble synlige gradvis over tid.
Universalsøk (mai 2007)
Google implementerte Universelt søk-oppdateringen for å fjerne den tradisjonelle resultatsiden med 10 treff for hvert Google-søk. Med denne oppdateringen kunne Google-brukere ignorere nyheter og andre irrelevante sider, og enkelt søke etter løsninger på spørsmålene deres.
Innvirkning på SEO:
- Universelt søk-oppdateringen ga brukerne en mer nøyaktig, relevant og mangfoldig SERP ved å integrere resultater fra alle Googles vertikaler.
- Det åpnet for forslag til ulike alternativer for Google-søk, som nyheter og videoer for lokale søkeresultater.
Før Universelt søk-oppdateringen tillot Googles søkemotor kun ti lenker på resultatsiden hver gang en bruker utførte et søk. Denne oppdateringen forandret ting og gjorde søkeresultatene mer mangfoldige og robuste.
Koffein (juni 2010)
Google lanserte Koffein-oppdateringen i juni 2010 for å forbedre hastigheten og oppdateringsfrekvensen til Googles søkeresultater. Det var en betydelig oppdatering som fornyet Googles indeks fullstendig.
Innvirkning på SEO:
- Koffein-oppdateringen resulterte i opptil 50 % ferskere søkeresultater enn i deres tidligere indeks.
- Oppdateringen understreket viktigheten av nettsiders ytelse.
- Det resulterte i en bedre brukeropplevelse ved at Google kunne indeksere mer innhold.
Koffein-oppdateringen var avgjørende i Googles oppdateringshistorie, da den gjorde det mulig for søkemotoren å gjennomsøke og lagre data mer effektivt og gi ferskere resultater for nettsøk.
Panda (februar 2011)
Panda-oppdateringen fokuserte på å rangere nettsider av lav kvalitet lavere på Googles SERP. Nettsider av lav kvalitet som kopierte innhold fra andre nettsider, og nettsider som ga brukerne irrelevant eller lite verdifullt innhold, ble straffet. Panda-oppdateringen påvirket Googles rangering med opptil 11,8 %.
Innvirkning på SEO:
- På grunn av denne oppdateringen ble det produsert mer høykvalitets, originalt og relevant innhold.
- SEO-taktikker som å fylle nøkkelord fungerte ikke lenger, siden Googles søkemotor prioriterte innhold av høy verdi.
Oppdateringen identifiserte innhold som brukte black hat SEO-triks og artikler som brukte spam, tynt innhold av lav kvalitet.
Pingvin (april 2012)
Pingvin-algoritmeoppdateringen var rettet mot å identifisere nettsider som brukte spam og manipulerende lenkebyggingstaktikker. Denne oppdateringen analyserte om tilbakekoblingene et nettsted fikk, var ekte eller et forsøk på å lure Googles søkemotor.
Innvirkning på SEO:
- Oppdateringen hadde som mål å identifisere Black Hat SEO-taktikker for lenkebygging.
- Oppdateringen prioriterte tilbakekoblinger fra ekte nettsider og rangerte nettsider med lavkvalitets tilbakekoblinger lavere i Google-søk.
Oppdateringen, også kjent som webspam-algoritmeoppdateringen, sørget for at nettsidene som rangerte høyt på SERP hadde tilbakekoblinger fra legitime nettsider.
Hummingbird (august 2013)
Hummingbird Google-algoritmen ble lansert i august 2013, men ble annonsert av Google 26. september 2013. Den endret kjernen i Googles algoritme fullstendig. Hensikten var å svare på brukernes spørsmål med de mest relevante resultatene. Google forsøkte å øke nøyaktigheten til Google-kunnskapen basert på Knowledge Graph.
Innvirkning på SEO:
- Oppdateringen viste de relevante søkeordene øverst på nettsidene.
- Frasene i artikkelen fikk større betydning i oppdateringene, da Hummingbird-algoritmen ikke hadde fokusert på lange, samtalepregede artikler tidligere.
Oppdateringen reduserte tidsbruken til brukerne. Den viste det relevante søkeordet for søket først for å gi en mye bedre brukeropplevelse enn tidligere.
Pigeon (juli 2014)
Pigeon-oppdateringen ble introdusert midt i 2014 for å forbedre nøyaktigheten i lokale søkeresultater. Oppdateringen påvirket lokale forretningsanalysedata og ga søkerne de mest relevante og nøyaktige resultatene.
Innvirkning på SEO:
- Pigeon-oppdateringen hadde som mål å forbedre Googles generelle søkefunksjoner. Googles søkeresultater fikk et nytt utseende og funksjonalitet for både Maps og Søk.
- Kundeanmeldelser ble behandlet som mer fordelaktige i denne oppdateringen. Pigeon-algoritmeoppdateringen fokuserte på sidene som hadde gode anmeldelser.
Algoritmen økte hovedsakelig rangeringen av sider basert på avstand og plassering.
Mobilvennlig (april 2015)
Den 21. april 2015 kunngjorde Google at den Mobilvennlig-algoritmen var tilgjengelig globalt. Det markerte et kulturskifte for Google da de ble mobile for første gang. Oppdateringen forbedret søkeresultatene for mobilbrukere for å gi høykvalitets og relevante resultater for søkene deres. Teksten ble lettere å lese på mobil uten å måtte zoome inn.
Innvirkning på SEO:
- Oppdateringen påvirket kun søkerangeringen for mobiler.
- Algoritmen ble kun brukt på en brukers besøk på en side, ikke hele nettstedet.
- Google forsøkte å løse problemene for mobilbrukere med denne oppdateringen. De trengte mer trafikk til sidene som var mobilvennlige.
Oppdateringen prioriterte mobilbrukere fordi brukere søker mer på mobile enheter. Sidene er utviklet for å være synlige for brukerne.
RankBrain (oktober 2015)
RankBrain var en komponent i Googles kjernealgoritme, som ble offisielt annonsert i oktober 2015. Den brukte maskinlæring for å finne de mest passende resultatene for brukernes søk. Algoritmen brukte forskjellige kilder for å samle dataene, og deretter beregne resultater via maskinlæring. Søkeresultatene og rangeringen er vanligvis basert på denne beregningen.
Innvirkning på SEO:
- Oppdateringen viste resultater som var basert på brukernes behov, i stedet for kun nøkkelord.
- De mest anerkjente merkene rangerer høyere på nettsiden, slik at brukerne får en god opplevelse.
Denne algoritmen fra Google fokuserte på å forbedre brukeropplevelsen ved å analysere sidene med maskinlæring.
Possum (september 2016)
Possum-oppdateringen fra Google ble lansert i 2016 og var den viktigste oppdateringen siden Pigeon i 2014. Den hadde som mål å forbedre de lokale søkeresultatene ved å redusere spam. Selv virksomheter som lå utenfor byen, fikk en bedre rangering i søkeresultatene.
Innvirkning på SEO:
- Oppdateringen filtrerte ut duplikat innhold basert på de samme adressene.
- Målet var å forbedre den fysiske plasseringen av virksomheter slik at de fikk en bedre rangering.
- Under denne oppdateringen utvidet Google bygrensen for å ta med flere bedrifter og forbedre fordelene for lokalbefolkningen.
Med disse oppdateringene tillot Google virksomheter å få en høyere rangering selv om de ikke befant seg på det filtrerte stedet. Målet bak denne oppdateringen var at de beste virksomhetene skulle vises øverst i resultatet.
Fred (mars 2017)
Google lanserte sin Fred-oppdatering i mars 2017. Det tok imidlertid seks måneder før enkelte nettsider gjenvant trafikken de mistet under algoritmeoppdateringen. Oppdateringen påvirket nettsider som brukte tungt med annonser eller dårlige tilbakekoblinger.
Innvirkning på SEO:
- For å forbedre SEO-opplevelsen for brukerne, påvirket Fred mange nettsider fordi de brukte dårlige lenker eller tynt innhold.
- Oppdateringen tvang nettsidene til å utføre SEO-revisjoner, noe som gjorde innholdet enkelt å rangere og lese.
- Nettsider som inneholdt mange annonser ble straffet med lavere søkerangering.
Fred var en viktig oppdatering for Google, da de overvåker nettsider direkte. Nettsider som er påvirket av Fred, trenger tid for å gjøre de nødvendige endringene.
Medic (august 2018)
Medic-oppdateringen påvirket nettsider relatert til økonomi, helsetjenester og juss, da Google fokuserte på å gi de sikreste resultatene for brukernes søk. Innholdet ble undersøkt av Googles søkeroboter. Det resulterte i at Google begynte å straffe lav EAT og belønne høy EAT. EAT refererer til kvaliteten på sider med mer ekspertise, autoritet og pålitelighet.
Bildekilde- https://twitter.com/FelipeBazon/
Innvirkning på SEO:
- Oppdateringen rangerte søkeresultatene basert på EAT.
- Google fokuserer på brukernes opplevelse når de besøker medisinske sider, og ønsker å vise seriøs og pålitelig informasjon.
Google prioriterer folks sikkerhet og helse i denne oppdateringen. De sørget for at legitime og relevante sider rangerte høyt i søkeresultatene.
BERT (oktober 2019)
BERT står for Bidirectional Encoder Representations from Transformers; det er en viktig NLP-modell (natural language processing) som Google introduserte i oktober 2019. Når du skriver noe i Google, vil den gi de beste resultatene. BERT er som en språkekspert som Google bruker for å forstå hva du leter etter, selv om du ikke bruker perfekte ord i søket. Den hjelper Google med å finne nettsider som samsvarer med det du ønsker.
Innvirkning på SEO:
- BERT hjalp Google med å forstå vanskelig språk, for eksempel ord som betyr det samme. SEO-eksperter måtte fokusere mer på å lage innhold som samsvarte med brukernes intensjon, selv om det ikke samsvarte strengt med spesifikke søkeord.
- BERT belønner innhold som gir verdi i stedet for bare å være optimalisert for søkeord. Den oppmuntrer nettstedseiere til å fokusere på å produsere høykvalitets, informativt og kontekstuelt relevant innhold.
- Oppdateringen kan forstå hvordan ord henger sammen i en setning, noe som er avgjørende for å tyde vanskelige spørsmål og indirekte påvirker hvilke typer innhold som sannsynligvis vil rangere bra.
- Den påvirket talesøk betydelig, siden den hjelper Googles algoritmer med å forstå den naturlige måten folk snakker i taleforespørsler på. Nettsider som tilpasset seg talesøk, opplevde betydelige forbedringer.
BERT endret spillet for Googles søk. Den forbedret Googles forståelse av brukernes intensjon og kontekst. Den prioriterte brukerorientert kvalitetsinnhold fremfor søkeord. SEO-strategier måtte tilpasses deretter.
Kjerneoppdateringer (2018 – 2021)
Google Core-oppdateringer har som mål å forbedre Googles søkeresultater og gjøre dem mer verdifulle og relevante. Google gjør tusenvis av kjerneoppdateringer årlig for å forbedre søkealgoritmen kontinuerlig.
Innvirkning på SEO:
- Kjerneoppdateringene forbedrer kvaliteten på Googles søkeresultater og sørger for at brukerne får autoritativt og relevant innhold.
- De fleste kjerneoppdateringene hadde liten innvirkning, men bidro betydelig til å identifisere ekte nettsider.
Tidligere kjerneoppdateringer er Core Update (17. november 2021, 1. juli 2021, 3. desember 2020, 4. mai 2020, 13. januar 20202, 2. juni 2019) og Core Algorithm Update (2. juni 2021, 21. juni 2021, 24. april, 2120. 2018).
Koblingssøppeloppdatering (desember 2022)
Bildekilde- https://twitter.com/brodieseo/
Google kunngjorde Koblingssøppel-oppdateringen den 14. desember 2022 for å forbedre Googles søkemotors evne til å finne nettsider som selger eller kjøper lenker for SEO. Google forbedret det AI-baserte spamforebyggingsverktøyet SpamBrain for å oppdage og fjerne disse nettsidene fra å rangere i Googles søkeresultater.
Innvirkning på SEO:
- SpamBrain-forbedringen hjalp Googles søkemotor med å nøytralisere spamlenker.
- Nettsider som pleide å selge eller kjøpe spam-lenker ble rangert lavere på SERP.
Som et resultat av denne oppdateringen kan algoritmen enkelt oppdage nettsider som driver med lenkekjøp og nettsider som distribuerer utgående lenker.
Siste ord
Fra 2003 og frem til i dag har Google kontinuerlig oppdatert algoritmen sin for å forbedre søkemotoren og gi brukerne en god opplevelse. Hver av algoritmeoppdateringene krever en annen tilnærming og teknikk.
Sider som rangerer høyt i søkeresultatene, får mest trafikk. Google sørger for at brukerne får de mest relevante svarene på spørsmålene sine, og in