Duellen mellom de beste kodespråkene

Python og JavaScript er uten tvil to av de mest populære og mest brukte programmeringsspråkene i verden.

Ifølge StackOverflow utviklerundersøkelse, JavaScript har vært det mest brukte programmeringsspråket. I undersøkelsen var Python en nær andreplass til JavaScript når de sammenlignet de mest populære språkene blant profesjonelle utviklere og de som lærer å kode.

En annen nyttig statistikk om programmeringsspråk er PYPL Populariteten til programmeringsspråkindeksen som analyserer hvor ofte språkopplæringen søkes på Google. I følge PYPL leder Python med en andel på 28,04 prosent per august 2023, mens JavaScript kommer på tredjeplass med en andel på 9,27 prosent.

Fra denne statistikken kan du være sikker på at både Python og JavaScript kommer til å fortsette å dominere og vil forbli svært populære blant utviklere i årene som kommer. Hvis du er en utvikler som leter etter et språk å lære og fortsatt er usikker på hva du skal lære, er Python og JavaScript gode steder å starte.

Før vi går videre og begynner å liste opp de ulike forskjellene mellom JavaScript og Python, la oss først gå gjennom en generell oversikt over de to språkene.

En oversikt over JavaScript

JavaScript er et høyt nivå og dynamisk skrevet programmeringsspråk som ble opprettet av Brendan Eish og utgitt i 1995 som et skriptspråk for nettlesere. Siden den gang har JavaScript vokst enormt i popularitet og har kommet til å dominere nettutvikling.

JavaScript er språket som blåser liv i nettsteder og nettapplikasjoner, slik at de kan være dynamiske, interaktive og brukervennlige.

Selv om det opprinnelig var ment å være et webskriptspråk, er JavaScripts bruk ikke begrenset til webskripting. For eksempel har JavaScript gjort sin vei inn i utviklingen av servere gjennom rammeverk som Node.js, spillutvikling og utvikling av skrivebordsapplikasjoner gjennom Electron.js.

Du kan også utvikle mobilapplikasjoner med JavaScript ved å bruke React Native. Det er mange ting du kan gjøre med JavaScript.

En oversikt over Python

Python er et høynivå, objektorientert, tolket og dynamisk skrevet programmeringsspråk utviklet av Guido van Rossum og utgitt i 1991. Python er et språk som legger vekt på kodelesbarhet og en ren, konsis syntaks.

Dette gjør det til et utmerket valg for nybegynnere å bruke til å lære programmering og også ideelt for erfarne utviklere å bruke.

Pythons allsidighet har tillatt den å finne bruk i en rekke felt. Python har gjort seg bemerket innen maskinlæring, kunstig intelligens, datavitenskap og analyse, automatisering, vitenskapelig forskning og nettutvikling ved å bruke rammeverk som Django og Flask, blant andre.

Python vs. JavaScript: Head-to-Head-sammenligning

Siden både Python og JavaScript er nære rivaler når det gjelder popularitet og bruk, kan det være vanskelig å bestemme seg for hva man skal lære mellom de to. For å gjøre beslutningsprosessen mye enklere for deg, la oss se på en sammenligning mellom disse to svært populære programmeringsspråkene.

  Er The Forest på Xbox One?

#1. Sytanx og lesbarhet

Syntaksen for å skrive Python og JavaScript er veldig forskjellige. Python bruker innrykk og mellomrom for å definere kodeblokker, mens JavaScript bruker krøllete klammeparenteser. JavaScript krever ofte bruk av semikolon på slutten av kodesetninger, mens Python ikke krever semikolon. Python bruker linjeskift for å skille kodesetninger.

Generelt sett er Pythons syntaks kjent for å være ren, enkel, lett å lese og følge, og dermed lettere å forstå for nybegynnere og erfarne utviklere. Python ble designet for å være lesbart og enkelt for mennesker. JavaScripts syntaks er derimot ikke like lesbar som Pythons. Med JavaScript kan det bli vanskelig å følge eller forstå hva et program prøver å oppnå, spesielt for nybegynnere.

#2. Ytelse og utførelseshastighet

Den neste åpenbare parameteren når du sammenligner programmeringsspråk er hvilket språk som vil gi deg best ytelse og raske utførelseshastigheter i applikasjonen din. På denne fronten er det en klar vinner, JavaScript. JavaScript fungerer bedre enn Python og tilbyr raskere utførelseshastigheter.

Hvis du skal sammenligne ytelsen og utførelseshastighetene til en Node.js-applikasjon med en Python-applikasjon, er det nesten garantert at Node.js-applikasjonen kommer på topp. Dette har blitt vist ved hjelp av en rekke benchmark-tester, for eksempel den som ble utført av Benchmarks spillteam. Av de ti testene som ble utført mellom Python og Node.js, var Node.js raskere i 70 % av testene.

Disse resultatene kan tilskrives det faktum at Node.js støtter multithreading, som ikke støttes av Python. I tillegg bruker JavaScript Just-in-Time (JIT) Compilation, mens Python-kode tolkes en linje om gangen som kan skape ytelsesoverhead.

JavaScript er optimert for nettet og gir mer respons og hastighet sammenlignet med Python, noe som gjør det ideelt i situasjoner der sanntidsinteraksjoner kreves.

Det er imidlertid viktig å merke seg at det finnes en rekke måter å optimalisere Python-koden for å forbedre hastigheten og ytelsen, for eksempel ved å bruke Cython. Python skinner også i store applikasjoner og CPU-intensive applikasjoner som maskinlæring og prosessering av mye data. For eksempel er Instagram-servere fullstendig skrevet i Python.

#3. Biblioteker

Python er et batterier-inkludert programmeringsspråk, og det kommer med mange innebygde moduler og biblioteker som OS, sys, samlinger, DateTime og matematikk som kan brukes til å utføre et bredt spekter av oppgaver. JavaScript tar en annen tilnærming og kommer med svært få innebygde moduler.

JavaScript kompenserer imidlertid for mangelen ved å tilby et stort økosystem av eksterne biblioteker og rammeverk som React, Angular og Vue.js for frontend-utvikling og Node.js og Express.js for backend, blant mange andre.

Python, på den annen side, har tonnevis av eksterne biblioteker for ting som maskinlæring, datavitenskap, kunstig intelligens og automatisering, blant mange andre ting.

Både Python og JavaScript har massevis av biblioteker i de områdene hvor de er mest brukt; det vil si at JavaScript har mange eksterne biblioteker for webutvikling, mens Python har mange biblioteker for blant annet datavitenskap, maskinlæring, kunstig intelligens og automatisering. De to er forskjellige i innebygde biblioteker og moduler, med Python som tilbyr mye mer enn JavaScript.

  Skjuler miniverktøylinjen i Office 2013

#4. Kompatibilitet på tvers av plattformer

Kryssplattformkompatibilitet refererer til muligheten til å lage programvare som kan kjøre jevnt på forskjellige operativsystemer og maskinvareplattformer uten vesentlige endringer. Både JavaScript og Python tillater utvikling på tvers av plattformer.

Ut av esken kan JavaScript kjøres på alle operativsystemer som kan støtte en nettleser. Den gir også rammeverk og biblioteker som lar deg utvikle programvare på tvers av en rekke plattformer.

Node.js, et populært JavaScript-rammeverk for utvikling på serversiden, kan kjøres på Windows, macOS og Linux. For å bygge skrivebordsapplikasjoner kan du bruke Electron.js til å lage applikasjoner som kjører på Windows, macOS og Linux.

For mobilapplikasjoner kan JavaScript-rammeverk som React Native brukes til å utvikle applikasjoner for iOS, Android, Android TV og tvOS.

Python er også et tverrplattformspråk og er designet med tanke på portabilitet, slik at du kan skrive Python-kode og kjøre den hvor som helst, siden det finnes Python-tolker for en rekke operativsystemer.

#5. Fellesskap og støtte

Å være to av de mest populære og mest brukte programmeringsspråkene betyr at både Python og JavaScript nyter støtte fra store, sterke og aktive samfunn.

Disse fellesskapene består av utviklere som lærer språket, utviklere som bygger forskjellige verktøy ved å bruke språket, og utviklere med lang erfaring med å bruke språket.

Du vil dermed finne mange andre utviklere som er villige til å svare på spørsmålene dine og hjelpe deg når du står fast, uavhengig av utfordringen du står overfor.

Det faktum at begge disse språkene har brukerfellesskap betyr at du aldri vil mangle ressurser, det være seg kurs eller opplæring på nett, til å bruke når du lærer.

Det er et stort antall JavaScript- og Python-læringsressurser på nettbaserte læringsplattformer, mange tekniske artikler om språkene, og YouTube er oversvømmet med JavaScript- og Python-veiledninger og guidede prosjekter.

#6. Karrieremuligheter

Både JavaScript og Python er etterspurt og byr på mange jobbmuligheter. JavaScript-utviklere kommer ofte inn i roller som front-end-utvikling, back-end-utvikling, full-stack-utvikling, UI/UX-utvikling, mobilapplikasjonsutvikling med react native og DevOps engineering, blant andre.

Python-utviklere, på den annen side, kommer inn i datavitenskapsroller, dataanalyse, maskinlæring, backend-utvikling, DevOps og automatiseringsteknikk, blant andre.

I følge Devjosscanner, som skanner over 15 jobbtavler for utviklerroller, fra januar 2022 til mai 2023, var det 915 000 jobbtilbud som krevde JavaScript eller TypeScript. Dette gjør JavaScript til det språket med flest ledige stillinger, og representerer omtrent 29 prosent av alle utviklerjobber.

Python kom på andreplass med 603 000 jobbtilbud innenfor samme periode, noe som representerer omtrent 20 prosent av alle utviklerjobber.

I følge Faktisk, Python-utviklere tjener et gjennomsnitt på $112.913 årlig, mens deres JavaScript-motparter tjener et gjennomsnitt på $108.433 årlig. Med både JavaScript og Python kan du være sikker på at du får gode karrieremuligheter.

Python vs. JavaScript: likheter og forskjeller

JavaScript og Python deler noen likheter. Begge er språk på høyt nivå. Dette betyr at de er laget for å være enkle å lese og skrive. For å oppnå dette abstraherer de mye maskinvarekompleksitet og detaljer på lavt nivå.

  Forskjellen mellom AI, Machine Learning og Deep Learning

De to språkene er også dynamisk skrevet språk. Dette betyr at de ikke krever forhåndsdefinerte variabeltyper, og variabler kan endre typer i løpet av levetiden og ikke kompileringstiden.

Python og Javascript er også objektorientert i naturen og bruker objekter som de grunnleggende byggesteinene for å lage programvare. Dette gjør begge språk ideelle for å bygge store applikasjoner.

Begge disse språkene støtter funksjonell programmering og har også automatisk minnebehandling som gjør bruk av automatisert søppelinnsamling. Dette betyr at utviklere ikke trenger å gjøre manuell minnetildeling og deallokering for å skape plass til andre oppgaver.

Bortsett fra den åpenbare forskjellen i syntaks og hvordan kode er strukturert, er en nøkkelforskjell mellom Python og JavaScript i hvordan begge språkene brukes. JavaScript skinner i webutvikling for både klient- og server-sideutvikling og i bygging av mobile applikasjoner ved å bruke React Native og desktop-applikasjoner ved hjelp av Election.

Python, på den andre, har et mye bredere bruksområde. Python er mye brukt innen datavitenskap, dataanalyse, maskinlæring, automatisering, skripting, kunstig intelligens og vitenskapelig databehandling. Python kan også brukes i webutvikling.

Python vs. JavaScript: Rask sammenligning

FeaturePythonJavaScriptSyntax and ReadabilityHar en klar, enkel og mer lesbar syntaks. Gjør vedlikehold av kode enkelt.Javascript gir ikke enkel kodelesbarhet eller vedlikeholdsvennlighet.Ytelse og utførelseshastighet Dens ytelse og hastighet samsvarer ikke med JavaScript, men den skinner i CPU-intensive applikasjoner Tilbyr bedre ytelse og raskere kjøringer, spesielt i nettapplikasjoner.TypingDynamisk maskinskrevet språk. Sterk skriving er håndhevet.Dynamisk skrevet språk. Svak skriving gir mulighet for fleksible typekonverteringer. Kompatibilitet på tvers av plattformer Tillater applikasjonsutvikling på tvers av plattformer. Tillater applikasjonsutvikling på tvers av plattformer. Økosystem og biblioteker Variert økosystem med biblioteker og rammeverk for ulike domener. Kommer med mange innebygde biblioteker og moduler Leveres med langt mindre innbygging i biblioteker og moduler. Den har imidlertid et sterkt økosystem for nettutvikling med mange front-end- og back-end-rammeverk og biblioteker. Fellesskap og støtteHar et sterkt, aktivt og imøtekommende fellesskap, spesielt innen datavitenskap og maskin Har en av de største og mest aktive utviklermiljøer, spesielt rundt nettutvikling Populære brukssaker Dataanalyse, maskinlæring, vitenskapelig databehandling, automatisering, nettskraping og skripting. Bygge interaktive nettsteder, nettapplikasjoner, mobilapper, serverside-skripting og sanntidsapplikasjoner.Karrieremuligheter er etterspurt og tilbyr mange karrieremuligheterDen er etterspurt og byr på mange karrieremuligheterLæringskurve Kjent for sin lesbarhet og lette læring. Anbefales ofte for nybegynnere. Læringskurven kan variere, men det er litt vanskeligere for nybegynnere å finne den sammenlignet med Python.

Konklusjon

Python og JavaScript er to svært populære programmeringsspråk som også er etterspurt på arbeidsmarkedet. Ved å lære ett av disse to språkene kan du være sikker på at du vil ha et fellesskap som støtter deg, og du vil ha muligheter til å bruke ferdighetene dine.

De to språkene er imidlertid forskjellige på forskjellige områder. JavaScript er et flott språk hvis du er interessert i å komme inn i webutvikling.

Python, derimot, er lettere å lære og passer best for felt som datavitenskap og analyse, maskinlæring, automatisering og kunstig intelligens.

For å bestemme hvilket språk du skal bruke mellom de to, bør du vurdere sammenligningen som er delt i denne artikkelen, og også ta hensyn til hva du er interessert i å komme inn på. Du kan imidlertid være trygg på at begge disse språkene er utmerkede valg hvis du ønsker å få jobb som utvikler.

Du kan også utforske noen ressurser for å lære Python for nybegynnere.