Cognos vs. Tableau: Hvilket BI-verktøy passer best for deg?

Ønsker du å overgå dine konkurrenter? Uansett størrelsen på din organisasjon, kan BI-verktøy assistere deg i å ta velinformerte forretningsavgjørelser som kan bidra til vekst og suksess.

I dagens forretningsverden er det kun datadrevne og handlingsrettede beslutninger som kan sikre effektiv ledelse og vekst. Intuisjon og tidligere erfaringer er ikke lenger tilstrekkelig for å ta de riktige valgene.

I motsetning til tidligere, hvor tilgangen på data var begrenset, opplever organisasjoner i dag å bli overveldet av informasjon. Hvis du også sliter med å håndtere store mengder data, men ønsker å trekke ut verdifull innsikt, er det på tide å vurdere en business intelligence-løsning.

Med et stort utvalg av BI-verktøy tilgjengelig på markedet, kan det være vanskelig å velge den rette løsningen. La oss se nærmere på en direkte sammenligning mellom Cognos og Tableau, to anerkjente BI-verktøy som har oppnådd global popularitet.

BI-programvare og hvorfor det er så populært

Business intelligence-verktøy er applikasjoner designet for å samle inn og behandle omfattende datamengder. Disse verktøyene gir et klart og helhetlig bilde av den aktuelle situasjonen. For å oppnå dette, behandler applikasjonene ustrukturert data fra diverse interne og eksterne kilder, inkludert dokumenter, logger, helsejournaler, filer, bilder, videoer og e-poster.

Hovedmålet med et BI-verktøy er å generere tydelige og tilpassede visualiseringer av data, slik at beslutninger kan tas på et informert grunnlag. Organisasjoner kan raskt finne nødvendig informasjon, hovedsakelig gjennom bruk av spørringer. BI-applikasjoner benytter seg av datautvinning og analyser for å forberede data som kan brukes i dashbord, rapporter og presentasjoner.

BI-verktøy forenkler dataanalyseprosessen betydelig, da de ikke krever ekspertkompetanse for å kunne brukes. Plattformene genererer resultater som både ledere og ansatte kan dra nytte av for å ta bedre beslutninger.

I tillegg bidrar disse verktøyene til å forbedre operasjonell effektivitet, identifisere nye inntektsmuligheter, gjenkjenne markedstrender, dokumentere viktige resultatmål (KPI-er) og avdekke nytt forretningspotensial.

La oss nå ta en introduksjon til Cognos og Tableau.

Hva er Cognos Analytics?

Cognos, et rapporteringsverktøy, fokuserer primært på analyser og overvåking av data. Denne robuste BI-plattformen fra IBM tilbyr et bredt spekter av dashbord og rapporter for å presentere datainnsikt.

Det gir brukerne en intelligent og selvbetjent analytisk løsning som gir dem muligheten til å spørre, spore og behandle analytiske data. Cognos BI er populært blant brukere på grunn av sine attraktive dashbord, visualiseringer, brukervennlighet og prognosefunksjoner.

Funksjoner

  • En pålitelig og skalerbar plattform med sikkerhetsmekanismer for databeskyttelse.
  • Umiddelbar overvåking, scenariomodellering og prediktiv analyse.
  • Sanntidshendelser, varsler og meldinger.
  • Kompatibilitet med ledende dataplattformer som AWS, Cloudera og Hortonworks.
  • Interaktive diagrammer og kart for engasjerende presentasjoner.
  • Fleksibel dataimport, datahåndtering og rapportering.
  • Bidrar til å optimalisere ytelsen til moduler.
  • Gir brukere mulighet til å redigere eksisterende data.

Fordeler

  • Tilbyr ulike BI-funksjoner, som rapportering, spørring, analyse og scorekort, gjennom en samlet arkitektur.
  • Automatiske sanntidsvarsler og arbeidsflyter for økt produktivitet.
  • Støtte for populære RDBMS-verktøy for innholdsadministrasjon og rapportering.
  • Dataanalyse som grunnlag for strategiske beslutninger.
  • Muliggjør samarbeid og kollektiv intelligens gjennom deling av innsikt med kolleger.

Ulemper

  • Funksjoner som distribusjon til avdelinger og flerdimensjonal analyse er ikke tilgjengelige.
  • Har en bratt læringskurve og er ikke ideell for brukere uten teknisk bakgrunn.
  • Støtter ikke MacOS, og ingen gratis prøveversjoner er tilgjengelige.

Toppbedrifter som bruker Cognos

Eksempler på ledende selskaper som benytter Cognos-analyse er Troy Corporation, Michigan State University, BMW Financial Services, Mueller Inc., Coates Hire, Quinte Health Care, GKN Land System og Becker Underwood.

Hva er Tableau?

På den andre siden er Tableau en populær programvare for datavisualisering som også tilbyr business intelligence. Det forenkler data og presenterer det i et lettfattelig format.

Plattformen kan generere innsikt fra alle typer data, enten de er strukturerte, ustrukturerte eller semi-strukturerte. I tillegg er Tableau online i stand til å generere komplekse visualiseringer og bytte mellom ulike presentasjoner. Den bruker naturlig språk for å svare på brukernes spørsmål.

Funksjoner

  • Verktøytips kan redigeres direkte i nettleseren.
  • Mulighet til å inkludere flere lag i informative kart.
  • Robust sikkerhetssystem for å beskytte brukerinformasjon og forretningsdata.
  • Kontekstuelle søk, visningsbytte, benchmarking og dra-og-slipp-funksjonalitet.
  • Raske dataprediksjoner og analyser med trendlinjer og prognoser.
  • Sikker import av data fra kilder som Google Analytics, SQL Server, Dropbox og Presto.
  • Verktøy for å bruke Gantt-diagrammer, histogrammer, bevegelseskart og boblediagrammer for datavisualisering.
  • Datamiks, tekst, filtre og visuelle elementer for å skape et informativt dashbord.

Fordeler

  • Intuitivt dra-og-slipp-grensesnitt for interaktiv visualisering.
  • Brukervennlig grensesnitt for alle, inkludert de uten teknisk bakgrunn.
  • Mulighet til å skape tilpassede dashbord for bærbare datamaskiner og mobiltelefoner.
  • Evne til å behandle store mengder data uten at det går ut over ytelsen til dashbordet.
  • Datavisualisering for blanding av data i dashbord.

Ulemper

  • En kostbar løsning, spesielt ved oppskalering.
  • Ingen mulighet for planlegging eller automatisk oppdatering av rapporter.
  • Begrenset antall kolonner som standard.
  • Krever SQL-kunnskap for å generere komplekse datasett fra ulike datakilder.

Toppbedrifter som bruker Tableau

Selskaper som bruker Tableau inkluderer navn som US Air Force, Google, Adobe, Citrix, Skype, Accenture, Amazon, Deloitte, HP, Citigroup, Bank of America, Johns Hopkins Hospital, Pandora og The New York Times.

Cognos vs. Tableau: Funksjoner

La oss nå se på hvordan Cognos og Tableau presterer når de sammenlignes direkte i ulike kategorier.

#1. Integrasjon

Cognos» rapporteringsverktøy gir brukerne mulighet til å importere data fra en rekke kilder, inkludert Microsoft Excel, Google Sheets, Redshift og tredjeparts datatilkoblinger. Hvis virksomheten din bruker arbeidsområder og forretningsverktøy fra IBM, vil du kunne dra nytte av flere funksjoner i Cognos BI-verktøyet. Modulene i programmet synkroniseres enkelt med ulike programvareløsninger utviklet av IBM.

Tableau er derimot et kjent verktøy i forretningsmiljøet for sine gode integrasjoner med Salesforce. Hovedmålet til Salesforce er å sentralisere alle funksjonene til Tableau og Salesforces eget business intelligence-verktøy, Einstein Analytics, i et enkelt brukervennlig grensesnitt.

Inntil denne overgangen er fullført, kan det være en litt fragmentert opplevelse å bruke både Einstein Analytics og Tableau på Salesforce-plattformen.

#2. Priser

IBMs Cognos Analytics er et svært skalerbart BI-verktøy som tilbyr fleksible abonnementsalternativer for mikro-, små-, oppstarts-, mellomstore og store bedrifter. Verktøyet er egnet for de som leverer kontraktsbaserte eller freelance BI-tjenester til kommersielle kunder. Det tilbyr følgende planer:

  • On-demand skyapplikasjonen passer for opptil 200 brukere. Den tilbyr funksjoner som dashbord, samarbeid, historiefortelling og Cognos mobil for kun $10,00 per bruker per måned.
  • Alternativt kan du velge Premium-planen ($40,00 per bruker per måned), som er tilgjengelig både som skybasert og lokal Cognos-rapporteringsprogramvare. Denne planen gir tilgang til avanserte dataanalysefunksjoner som bedriftsrapportering, AI-utforskning og Watson Insights.

Tableau tilbyr derimot tre forskjellige abonnementsnivåer. Du kan også spare penger hvis du drifter verktøyet på egen IT-infrastruktur. Her er en oversikt over betalingsplanene til dette BI-verktøyet:

  • Tableau Viewer koster $15,00/bruker/måned og $12,00 ved selvhosting.
  • Tableau Explorer er tilgjengelig for $42,00/bruker/måned og $35,00 ved lokal installasjon.
  • Tableau Creator koster $70,00 for både skybasert og lokal BI-løsning.

Alle Tableau-abonnementer er tilgjengelige på årlig basis.

#3. Visualiseringer

Når du bruker Cognos til visualisering av forretningsdata, konverteres granulær data til metadata. Cognos-metadata gir deg mer informasjon om de tilsvarende dataene, noe som gjør det enklere å identifisere mønstre eller relasjoner.

Cognos er derfor et verktøy for de som har inngående kunnskap om dataanalyse, datastrukturering og datavisualisering. Gjennomsnittlige brukere kan oppleve det som en utfordring å bruke dette BI-verktøyet.

Dette skyldes at Cognos» visualiseringer fjerner den opprinnelige strukturen eller formatet til inndataene dine. Derfor er det viktig å forstå det grunnleggende og konseptet for datavisualisering før du kan trekke ut handlingsrettet innsikt fra denne programvaren.

Tableau er derimot egnet for både dataanalyseeksperter, gjennomsnittlige brukere og studenter. Siden BI-verktøyet kan importere og visualisere store datasett, er det også et ideelt valg for stordataanalyse, da tradisjonelle regneark ikke kan håndtere så store datamengder.

Hvis du følger den anbefalte læringskurven for Tableau, bør du kunne utføre databasespørringer og analysere data for å oppdage lønnsom innsikt.

#4. Operativsystemstøtte

Cognos støtter flere operativsystemer. Disse inkluderer:

  • IBM Cognos Analytics for mobil og rapporter krever Android 10 eller nyere; iOS 14 eller nyere; og iPad OS 14 eller nyere.
  • Den nyeste Cognos Analytics on-premise programvaren krever Windows 8 eller nyere; Windows Server 2012 eller nyere; Ubuntu 16.04 eller nyere; Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8; Red Hat Enterprise Linux (RHEL) Server 7 og IBM AIX 7.1 eller nyere versjoner.

Tableau er derimot kun kompatibelt med Windows- og Mac-miljøer. Du kan kjøre det lokale programmet på Windows 8 eller nyere, og macOS 10.14 eller nyere. Uavhengig av om du bruker Mac eller Windows, må CPU-en støtte POPCNT-instruksjonssettet og SSE4.2. Tableau er ikke kompatibelt med RHEL OS.

#5. Sky vs. On-Premise

Cognos tilbyr skybaserte, lokale og hybridløsninger (sky og on-premise). Skyforekomsten kan være vert for tusenvis av brukere i IBM Cloud-miljøet. Den nettbaserte løsningen har funksjoner som VPN, lisensdeling, produktive instanser og ikke-produktive instanser.

Cognos er likevel populært som en lokal løsning, da det lar deg bruke Red Hat OpenShift, IBM Cloud Pak, AWS, Google og Azure-infrastruktur for BI.

Tableau Online er derimot mer robust og skalerbart. Det tilbyr komplette nettbaserte systemer for datanalyse for alle typer virksomheter. Ifølge Tableaus anbefalinger er skyløsningen mest egnet for solobrukere, mens det serverhostede systemet er best for bedrifter.

#6. Forretningsstøtte/Målgruppe

Cognos er et spesialisert BI-verktøy som passer best for store selskaper eller virksomheter. Det krever andre støtteapplikasjoner for ulike databehandlingsprosesser, som lagring, formatering, utpakking, transformering, innlasting (ETL), SQL-spørringer og dataintegrasjon. Det er også nødvendig med erfarne BI-operatører for å produsere meningsfulle datamønstre fra Cognos.

Tableau Online passer derimot best for enkeltpersoner, team, mikro-, små og mellomstore bedrifter. Det fungerer også godt for større selskaper. Med Tableau kan hvem som helst produsere verdifull innsikt hvis de har grunnleggende kunnskaper om dataanalyse. I tillegg trenger du ikke et eget IT-supportteam bare for dette verktøyet.

#7. Analysefunksjoner

Cognos er et godt valg hvis du er en erfaren dataanalyse- og BI-ekspert. Verktøyet kan hjelpe deg med å utvikle dashbord, dynamiske dashbord og lignende. Det tilbyr også innebygde visualiseringer for vanlige forretningsscenarier. I tillegg kan den AI-drevne assistenten hjelpe deg med datarengjøring, formatering og visualisering.

Tableau er derimot mer intuitivt. Funksjonene lar deg koble verktøyet til databaser i sanntid eller i minnet, og hente innsikt umiddelbart. Verktøyet bruker en spesialisert VizQL-motor og R-språk for dataanalyse. Det kreves ikke mye opplæring for å bruke Tableau.

#8. CRM

Cognos har ikke et innebygd CRM-system. Du kan imidlertid enkelt integrere det med populære CRM-løsninger som de fleste bedrifter benytter seg av.

Fra et CRM-perspektiv er Tableau en klar vinner. Hvis virksomheten din bruker Salesforce, kan du benytte deg av Tableaus CRM/BI-pakke. Siden BI- og CRM-verktøy fungerer best i samspill, er Tableaus tjenester mer lønnsomme for din virksomhet.

#9. Kundestøttesystem

IBM er en anerkjent leverandør av forretningsprogramvare. Derfor er kundeservicen og -støtten mer robust enn hos konkurrenten. For det første hjelper de bedrifter med opplæring og sertifisering av sine ansatte i bruk av Cognos Analytics. I tillegg kan eksterne tekniske supportteam hjelpe deg med programvareproblemer under forretningsdrift.

Tableau fokuserer derimot mer på sluttbrukerstøtte. De har fire nivåer av støttesystem for ulike abonnementer. Den beste støtten du kan få er gjennom Elite-programmet, som inkluderer en dedikert teknisk kontoansvarlig. OEM-kunder får derimot dedikerte supportteknikere for integrasjon av verktøy.

Cognos vs. Tableau: Hvilken er best?

BI-verktøy hjelper deg med å ta smarte og fleksible beslutninger for å oppnå betydelige forretningsmål. Som vi har sett, tilbyr både Cognos Analytics og Tableau-programvare avanserte funksjoner som kan gi store fordeler for organisasjonen din.

Hvis du er ute etter et brukervennlig BI-verktøy som alle kan bruke umiddelbart, bør du velge Tableau. Hvis du derimot allerede bruker andre IBM-produkter og har tekniske fagfolk i teamet ditt, kan du vurdere Cognos.

Du kan også utforske andre business intelligence-plattformer hvis du ønsker å lære mer om andre BI-verktøy.