Fungerer pulsmåler-apper? Vi testet 3!

Helsegadgets og pulsmålingsapper: En undersøkelse av nøyaktighet

I takt med økende fokus på helse, har personlige treningsarmbånd og helseapper blitt en integrert del av mange menneskers hverdag. Helseapplikasjoner er nå standardfunksjoner på både Android- og iOS-enheter. Utviklere har i lang tid eksperimentert med å utnytte potensialet i disse enhetene, og det finnes et mangfold av apper som hevder å kunne måle puls ved hjelp av smarttelefonens kamera. Mange stiller seg imidlertid tvilende til påliteligheten av slike apper, da det kan virke for enkelt å måle medisinsk informasjon ved bruk av bare et kamera. Det har blitt demonstrert hvordan noen av disse appene, som hevder å måle hjertefrekvensen ved å skanne ansiktet, lett lar seg lure med et enkelt bilde. Derfor ble det bestemt å teste disse appene grundigere for å vurdere hvor nøyaktig de faktisk er i målingen av hjertefrekvens.

I eksperimentet ble tre populære apper undersøkt: Cardio, Heartrate by Runtastic og Heartrate by Azumio. Alle disse appene er velkjente og har fått god omtale i App Store. For å evaluere appenes nøyaktighet ble de satt opp mot to kontrollmetoder: den manuelle metoden med å kjenne pulsen ved å plassere to fingre over den radiale arterien, samt en digital hjertemonitor. Sistnevnte er en medisinsk enhet som bruker en trykkmansjett for å måle både blodtrykk og puls.

Den manuelle metoden med to fingre over den radiale arterien ble ansett som den mest nøyaktige og ble brukt som referanse. Den ble sammenlignet med gjennomsnittlig hvilepuls for en voksen, som er rundt 72 slag i minuttet. Testene fokuserte på nøyaktighet, antall forsøk som var nødvendig for en korrekt måling, og tiden det tok å få et resultat. Testpersonen ble målt i hvile og var ikke under- eller overvektig, eller led av hypertensjon.

Manuell puls registrert: 79 slag per minutt.

Digital pulsmåler:

Måling: 76 slag per minutt

Nøyaktighet: Meget nøyaktig

Tidsbruk: 30 sekunder

Forsøk: Ett forsøk

Appene i test

Cardiio

Måling: 74 slag per minutt

Nøyaktighet: Meget nøyaktig

Tidsbruk: 15 sekunder per forsøk

Forsøk: Åtte forsøk

Cardiio var en skuffelse med tanke på hvor mange forsøk som var nødvendig for å oppnå en nøyaktig måling. Appen viste ofte avlesninger så lave som 42 eller 56 slag per minutt. Det virker som at selv små bevegelser, som et dypt åndedrag, kunne forstyrre målingen. Dette er uheldig, da man gjerne blir bedt om å puste normalt ved måling av puls hos lege eller ved bruk av en digital pulsklokke. Når det er sagt, var Cardiio nøyaktig når den først ga en korrekt avlesning. Cardiio kan også kobles til og dele data med Helse-appen på iOS 8.

Last ned Cardiio fra App Store

Heartrate by Runtastic

Måling: 78 slag per minutt

Nøyaktighet: Meget nøyaktig

Tidsbruk: 10-12 sekunder

Forsøk: Ett forsøk

Heartrate by Runtastic håndterte normal kroppsbevegelse ganske bra. Så lenge brukerens finger var i kontakt med kameralinsen, fortsatte den å måle hjertefrekvensen. Hvis brukeren beveget seg for mye, ble man bedt om å holde seg i ro, noe som indikerte at målingen kunne være unøyaktig. Selv om den kan gi feilaktige målinger, er dette som regel et resultat av bevegelser som å flytte seg i stolen, heller enn bare å puste dypt.

Installer Heartrate by Runtastic fra App Store

Installer Heartrate by Runtastic fra Google Play Store

Heartrate by Azumio

Måling: 72 slag per minutt

Nøyaktighet: Meget nøyaktig

Tidsbruk: 15 sekunder

Forsøk: Ett forsøk

Denne appen hadde færrest mislykkede måleforsøk. Hvis den oppdaget et problem, startet den ganske enkelt på nytt. Den kan også dele data med Helse-appen i iOS 8, og fungerte faktisk bedre enn Cardiio. Appen har også en premiumversjon med flere funksjoner.

Installer Heartrate av Azumio fra App Store

Installer Heartrate by Azumio fra Google Play Store

Konklusjon

Disse pulsmålingsappene viser seg å være overraskende nøyaktige. Det kan kreve noen forsøk å få riktig avlesning, men resultatene er verken feilaktige eller langt unna det forventede. Det betyr ikke at de kan erstatte en legeundersøkelse, men for de som trener eller ønsker å overvåke sin egen puls uten å måtte kjøpe ekstrautstyr, er disse appene absolutt nyttige.

Når det gjelder nøyaktighet, er det vanlig praksis for leger å anbefale at man legger til eller trekker fra ti slag fra målingen av et digitalt apparat, avhengig av den enkelte persons trend. Om man normalt har høyere puls enn gjennomsnittet, legger man til ti, og omvendt trekker man fra ti hvis pulsen vanligvis er lavere. Dette avviket på ti slag per minutt ble brukt for å vurdere appenes nøyaktighet.