Er macOS UNIX? (og hva betyr det?)

Er macOS UNIX eller bare Unix? Eller er det Unix-aktig? Vi svarer på den uendelige debatten og forklarer standarder som POSIX og SUS underveis.

macOS: UNIX eller ikke?

Dette emnet reiser en haug med forskjellige spørsmål. Hva er avstamningen til macOS? Hvor mye av det arvelige materialet finnes fortsatt i dagens macOS, og spiller det noen rolle? Før vi kan begynne å svare på om noe er UNIX, Unix eller Unix-lignende, må vi være komfortable med hva disse begrepene betyr. Hvem kan bestemme om noe er Unix eller UNIX, og hvilke kriterier bruker de?

La oss starte med begynnelsen.

Unix ble opprettet for femti år siden kl Bell Labs, et forsknings- og utviklingsselskap eid av AT&T. Spol frem til 1973 og versjon 4 av Unix, som ble skrevet om i programmeringsspråket C. Dette gjorde operativsystemet mye mer bærbart og lettere å overføre til forskjellige maskinvareplattformer. Samme år, Ken Thompson og Dennis Ritchie, to av de viktigste Unix-arkitektene, presenterte et innlegg på en konferanse om operativsystemer. Umiddelbart mottok de forespørsler om kopier av operativsystemet.

  Hvordan tvinge macOS til å bruke aptX- eller AAC-kodekene for Bluetooth-hodetelefoner

Bundet av en samtykkedekret som dateres tilbake til 1956, måtte AT&T unngå «enhver annen virksomhet enn å tilby felles operatørkommunikasjonstjenester.» Unix kvalifiserte ikke som noe AT&T kunne tjene på. Så, selskapet gjorde noe bemerkelsesverdig for den tiden: distribuerte Unix som kildekode med en liberal lisens. Små kostnader dekket frakt og emballasje og en «rimelig royalty.»

En spredning av Unixer

Fordi Unix ble levert «som den er», kom den uten støtte. Som et resultat begynte et Unix-fellesskap å smelte sammen for å hjelpe medlemmer, og lappe og utvide Unix. Så du kan få kildekoden, endre den og få støtte fra fellesskapet. Det har en kjent ring til det. Ulike varianter av Unix begynte å dukke opp, tilpasset og finjustert for å passe organisasjonen som gjorde arbeidet.

Bob Fabry, en professor i informatikk ved UC Berkeley, var i programkomiteen for 1973-symposiet om operativsystemprinsipper. Han lyttet til en presentasjon av Thompson og Ritchie, med tittelen The UNIX Time-Sharing System.

Fabry ba om en kopi av operativsystemet, og i 1974 ble Unix installert på en PDP/11 ved Computer Sciences Research Group (CSRG) ved UC Berkeley. Ken Thompson tilbrakte et år der, og jobbet med det som raskt ble universitetets egen variant av Unix. Kopier av UC Berkeley-endringene og tilleggene ble distribuert og ble kjent som Berkeley Software Distribution (BSD). Etter hvert ble disse distribusjoner av et helt Unix-system, fortsatt kjent som BSD. Versjonsnumre, for eksempel 4.2BSD, identifiserte de forskjellige utgivelsene.

  Slik organiserer du album manuelt i iTunes og macOS Music

I 1984 ble AT&T løslatt fra strengene i samtykkedekretet fra 1956 og var i stand til å markedsføre operativsystemet på riktig måte. Den inkluderte BSD-kode, som f.eks TCP/IP, viog C-skallet, csh. Selv med denne krysspollineringen og samarbeidet var det vanskeligheter med lisensiering. BSD inneholdt AT&T-kode, som ikke var åpen kildekode, men BSD-elementene var det.

En versjon av BSD uten AT&T-kode ble utviklet for å omgå disse problemene. Da AT&T-koden ble fjernet, manglet imidlertid omtrent 20 prosent av kjernen. William Jolitz skrev de manglende delene, og den versjonen av Unix ble utgitt som 386BSD. 386BSD-prosjektet stoppet opp, men i 1993 ga kildekodebasen opphav til NetBSD og FreeBSD prosjekter.

Det har gitt oss en del av puslespillet: FreeBSD.

Neste steg

Etter at han ble sparket fra Apple, Inc. i 1985, grunnla Steve Jobs et selskap kalt NeXT, Inc. For å tilby et operativsystem for arbeidsstasjonens produktlinje utviklet NeXT Neste steg. Den brukte BSD som en kodebase, men introduserte en helt annen kjerne.

  Slik løser du problemer med Corsair-mus og tastatur på macOS og Linux

NeXT brukte en modifisert versjon av Mach mikrokjerne og 4.3BSD for å danne NeXTSTEP, som er den andre delen av denne stikksagen. Mach ble utviklet hos Carnegie Mellon for å lette forskning på distribuert og parallell databehandling. Forskerteamet brukte BSD som operativsystem og erstattet kjernen i stedet for å skrive sitt eget operativsystem.

XNU

I 1996 kjøpte Apple, Inc. NeXT, Inc. og kjøpte dermed NeXTSTEP. Apple begynte å utvikle operativsystemet som endelig skulle bli macOS ved hjelp av Mac OS X. Den oppgraderte Mach-kjernen og erstattet den med den mer avanserte versjonen Open Software Foundation utviklet og brukte i OSF/1 operativsystem. Apple oppgraderte også BSD-komponentene med oppdaterte og forbedrede versjoner fra FreeBSD-distribusjonen.

Apple brakte elementer av BSD-kjernen tilbake til Mach-kjernen. Den utviklet også en hybridkjerne som kombinerte egenskapene til begge monolittisk og mikrokjernearkitekturer.

De I/O-sett, som Apple utviklet basert på NeXTSTEPs DriverKit, var også inkludert. Dette gjorde det mulig å legge til drivere til en kjerne uten å måtte endre den hver gang.

XNU er den tredje delen av stikksagen.

POSIX- og SUS-standardene

I 1996, to standardiseringsorganer—X/Åpen og Open Software Foundation– slått sammen til form Den åpne gruppen.

Den åpne gruppen er sertifiseringen