Er PC-en din i ferd med å dø? Veiledning for å sjekke helsen til PC-maskinvaren din

Du vet sikkert allerede at på et tidspunkt vil PC-maskinvarekomponentene dine slites ut. Men når vil det skje, og hvordan er tilstanden deres akkurat nå?

Du må spore helsen til PC-en din for å unngå ubehagelige overraskelser. PC-en din kan plutselig slutte å fungere når du trenger å bruke den, eller enda verre, du mister viktige data hvis lagringsenheten er skadet. For å unngå en slik opplevelse, bør du følge med på helsen til PC-ens maskinvarekomponenter.

Selvfølgelig kan du ikke spore dem alle, en PC er laget av mange forskjellige komponenter. Selv om du kan spore de viktigste som direkte påvirker PC-ytelsen og dataene dine i den. Dette inkluderer PC-ens RAM, GPU, HDD/SSD og CPU.

Nedenfor har jeg listet opp alle mulige ledetråder og verktøy som du kan bruke for å identifisere helsetilstanden til disse maskinvarekomponentene for å iverksette riktige tiltak.

Sjekk RAM-helse

Hvis PC RAM er skadet, vil ikke PCen slå seg på. På de fleste PC-er vil den gi 3 pip og deretter slå seg av. Siden RAM ikke lagrer noen data, er det ikke en stor sak om den blir skadet, da du alltid kan erstatte den. Men før det blir skadet, kan det ha en negativ innvirkning på PC-opplevelsen.

Nedenfor er noen ledetråder som kan fortelle at RAM-en din er omtrent korrupt, og du bør planlegge å få en ny:

 • Mus og tastatur fryser et øyeblikk.
 • Apper tar for lang tid å starte. De fungerer kanskje sakte også, men kraftig økt lanseringstid er en stor ledetråd.
 • PC fungerer fint når du starter den, men bremser kraftig når du fortsetter å bruke den. En omstart løser vanligvis dette.
 • PC-en slår seg av eller starter på nytt.
 • Blue Screen of Death kan vises, men du kan se feil på den for å sjekke på nettet om den er relatert til RAM. Selv om det noen ganger ikke varer lenge nok til å kopiere feilen.
 • Systeminformasjon-appen kan vise mindre RAM installert enn den faktiske verdien. Du kan søke etter «Systeminformasjon» i Windows Search for å åpne appen.
 • Filene du ofte bruker kan begynne å bli ødelagt. Dette inkluderer både appfiler og media.

Bruk Windows Memory Diagnostic

Hvis du begynner å legge merke til noen av symptomene ovenfor, kan du bruke Windows Memory Diagnostic-verktøyet for å bekrefte om det er et RAM-problem. Det er et innebygd Windows-verktøy for å sjekke RAM for eventuelle feil eller korrupsjon. Den vil starte PC-en på nytt og sjekke RAM-en fra utenfor operativsystemet for å sikre nøyaktige resultater. Slik bruker du det:

Trykk på Window+R-tastene og skriv mdsched i Kjør-dialogen for å åpne verktøyet. Den vil be deg om å starte PC-en på nytt nå eller skanne den ved neste oppstart. Velg ditt foretrukne alternativ, og den vil skanne PC-en din neste gang den starter på nytt.

Skanningen kan ta noen minutter, og når den er ferdig, vil den vise resultatene på skrivebordet når du logger på. Du kan også sjekke resultatene i Windows Event Viewer i tilfelle de ikke dukker opp ved starten.

  Hvordan fungerer innkapsling i nettverk?

Alternativt kan du også bruke MemTest86, som er et tredjepartsverktøy som kjører fra en USB-stasjon for å teste RAM, og det er ikke behov for et operativsystem. Testene er uten tvil mer kraftfulle, og resultatene er omfattende.

Verktøyet kommer som en zip-fil, og du kan kjøre den kjørbare imageUSB-filen for å begynne å lage et USB-bilde. Selv om den har en haug med alternativer, trenger du bare å lage en MemTest86 USB, velg deretter den vedlagte USB-stasjonen og klikk på Skriv-knappen.

Bare start PC-en fra denne USB-stasjonen, og den vil kjøre testen og vise resultater som Bestått, Ikke bestått, Ufullstendig bestått og Ufullstendig Bestått.

Hva skal jeg gjøre i tilfelle dårlig RAM-helse?

Hvis det er tegn som sier at RAM-en din er i ferd med å dø, er den beste løsningen å erstatte den. Du kan imidlertid også prøve å ta ut RAM-pinnene og rengjøre dem og sporene med en myk børste. Flere ganger har dette løst RAM-problemene mine, spesielt når det ga feil mens jeg slo på PC-en.

Hvis du ikke umiddelbart kan erstatte den, kan du fortsette å bruke den med dårlig helse hvis problemene ikke er for utbredt. Et PC-hovedkort er smart nok til ikke å la dårlig RAM skade det og kutter umiddelbart strømmen når det finner det farlig.

Hvis du har flere RAM-pinner, sjekk en etter en for å se hvilken som er ødelagt og bare bytt ut den. Du kan også ta ut den dårlige og bruke PC-en på lavere RAM til du kan få en ny.

Sjekk HDD eller SSD Health

Dårlig HDD (Hard Disk Drive) eller SSD (Solid-State Drive) helse er definitivt alarmerende siden den inneholder alle dataene dine. Hvis stasjonen blir ødelagt, kan alle dataene dine gå tapt. De fleste av ledetrådene for dårlig helse som gjelder RAM, gjelder også for lagringsstasjoner, da begge lagrer data. Selv om nedenfor, lister jeg bare ledetrådene som er unike for SSD eller HDD:

 • Tikende eller klikkelyder i tilfelle av harddisker da de har fysiske deler inni som kan være skadet.
 • Kan ikke skrive data på bestemte steder på grunn av dårlige sektorer.
 • Overopphetet lagringsstasjon etter litt bruk. Du må åpne PC-en for å sjekke dette og sørge for at det ikke skyldes den generelle overopphetingen av PC-en.
 • BSOD, men feil relatert til lagring.
 • Programmer starter tregere, men fungerer fint når de er helt åpnet.
 • Å flytte data fra en mappe til en annen tar for mye tid.
 • Filer og mapper blir plutselig utilgjengelige eller til og med forsvinner.
 • Stasjonen blir skrivebeskyttet; du kan ikke skrive noen data til den.
 • Hyppige krasjer under oppstart, så du må prøve flere ganger for å slå på PC-en.

Bruk en tredjepartsapp

SMART (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) er et innebygd overvåkingssystem i Windows som sporer helsen og bruken av lagringsenheter. Det kan imidlertid være vanskelig å tyde informasjonen den gir, så du trenger et tredjepartsverktøy for å gjøre det enkelt å lese.

Jeg anbefaler CrystalDiskInfo for enkel bruk, men du kan også prøve HWiNFO hvis du vil ha et alt-i-ett-verktøy. CrystalDiskInfo vil fortelle deg tilstanden til lagringsstasjonen, temperatur (i sanntid), lese-/skrivesykluser, total strøm på tid og mye mer.

For SSD-er forteller den til og med hvor mye av den totale forventede levetiden som har blitt brukt i prosent. For lagringsenheter med feil, vil den vise Forsiktig eller Dårlig status basert på tilstand. Du kan også se feilene den står overfor nederst eller ved å holde musepekeren over statusen.

  Hvordan installere vakker suppe og bruke den til nettskrapingsprosjekter?

Hva skal jeg gjøre i tilfelle dårlig HDD/SSD-helse?

Først og fremst, sikkerhetskopier viktige data umiddelbart. Du kan ha en lokal eller sky-sikkerhetskopi, avhengig av ditt behov. Jeg vil anbefale å bruke en tredjeparts backup-app da de har bedre alternativer for å lagre data utenfor den ødelagte lagringsenheten. Du kan til og med prøve kloningsprogramvare hvis du vil migrere til en ny lagringsenhet.

Hvis noen av dataene eller lagringsplassen din ble ødelagt, kan den fortsatt gjenopprettes ved hjelp av verktøy som CHKDSK. Totalt sett er det best å ha regelmessige sikkerhetskopier og bytte ut lagringsenheten så snart som mulig, da det kan skade viktige filer/apper, som til og med kan bli kopiert til sikkerhetskopien.

Sjekk GPU-helse

Ettersom GPU kjører grafikkintensive spill/apper, har de vanligvis en kortere levetid sammenlignet med andre komponenter og krever også mer pleie. Det er en god sjanse for at du vil begynne å se problemer med GPUen din før disse andre komponentene.

Nedenfor har jeg listet opp noen avslørende tegn på at GPUen din ikke fungerer bra:

 • Grafiske feil er det første tegn på at GPU dør. Dette inkluderer dårlige teksturer, skjermrivning, tilfeldige artefakter, pikselering som ikke er i farger, tekstforvrengning osv. Vanligvis skjer dette mens du spiller spill eller andre ressurskrevende oppgaver, men det kan også skje ved normal bruk.
 • Lavere ytelse enn før. Hvis du vet maks FPS i favorittspillene dine, er et fall i FPS et godt tegn hvis ingen andre endringer gjøres.
 • Overoppheting av GPU er også et tegn på at GPUen din har problemer med å kjøre de nødvendige oppgavene. Dette er ledsaget av høy viftestøy.
 • Feilen «Vis driver stoppet» kan dukke opp ofte.
 • Skjermen blir mørk eller fryser, spesielt når du gjør noe tyngre.
 • BSOD som dukker opp når du starter noe tungt er vanligvis relatert til GPU.
 • Du kan merke en brennende lukt etter bruk. Du må sannsynligvis (og forhåpentligvis) ta ut GPUen for å legge merke til det.

Bruk DirectX Diagnostic Tool

Du har sannsynligvis hørt om kommandoen dxdiag Run som lar deg raskt se informasjon om DirectX-komponenter og drivere. Dette verktøyet har en dedikert seksjon som viser informasjon om din GPU, som kan brukes til å sjekke helsen.

Trykk på Windows+R-tastene og skriv dxdiag i Kjør-dialogen for å åpne DirectX Diagnostic Tool. Gå her til Display-fanen, og du vil se all informasjon relatert til GPUen din. Hvis verktøyet ikke kan vise informasjon her eller det er feil, kan det bety at GPU-en din ikke fungerer. Videre vil Notes-delen også vise problemer hvis de oppdages.

Stresstest GPU

En defekt GPU vil sannsynligvis ikke overleve stresstesten, så det bør være en klar gave for en defekt GPU. Ellers kan du sammenligne resultatene med samme GPU på nettet for å sikre at den fungerer med optimal kraft.

For dette formålet er FurMark et flott åpen kildekodeverktøy som er enkelt å bruke og lar deg sammenligne resultater. Bare åpne verktøyet og velg en av de forhåndsinnstilte benchmarkene for å måle GPUen din. Hvis stresstesten fullføres, kan du klikke på knappen Sammenlign poengsummen din for å sammenligne vurderingen på nettet.

Hva skal jeg gjøre i tilfelle dårlig GPU-helse?

I mange tilfeller er problemer med GPU vanligvis relatert til drivere eller overoppheting i stedet for en døende GPU. Det første du bør gjøre er å sørge for at GPU-driverne dine er oppdaterte. Etterpå, sørg for at den er ren, spesielt viftene. Du kan bruke en myk børste til å rengjøre den.

  Roblox Mighty Secunda-koder: Løs inn nå

Sørg også for at alle viftene fungerer. Hvis en av viftene ikke fungerer selv når PC-en starter, kan du prøve å få den reparert i stedet for å kjøpe en ny GPU. Vanligvis kan viftene repareres.

Og selvfølgelig ikke overklokke GPUen. Selv om det ser ut til at GPU’en fungerer bra, vil den forringes raskere og oppleve problemer oftere. Hvis ingenting fungerer, må du erstatte det.

Sjekk CPU-helse

CPUer er veldig robuste; med mindre du overklokker eller bruker den i en overopphetet tilstand, er det en god sjanse for at CPU-en din ikke dør før alle de andre hovedkomponentene. Ikke desto mindre kan det fortsatt skje, og du bør være klar for det.

Du vil møte lignende problemer som du møter når andre komponenter ikke fungerer, men det er mer vanlig og intenst når CPU-en er i ferd med å dø. Sjekk ut listen nedenfor for å få en idé:

 • PC-en fryser/krasjer selv når du gjør grunnleggende oppgaver.
 • BSOD vil ofte vises, vanligvis etter frysingen.
 • PC kan gi en feil under oppstart eller gi andre pip enn vanlig.
 • Topper i CPU-utnyttelse uten at noe annet program er åpent. Du kan se det i Oppgavebehandling (Ctrl+Shift+Esc).
 • Minnefeil kan også være relatert til CPU-en når den håndterer den.
 • Overoppheting CPU.
 • Når du slår på PC-en, kan viftene kjøre på maks hastighet, og lage mye støy. Hvis du venter en stund, kan PC-en slå seg på, men det betyr fortsatt at det er et CPU-problem.

Bruk Intel Processor Diagnostic Tool

Hvis du har Intel CPU, kan du bruke Intel Processor Diagnostic Tool til å se etter problemer automatisk. Den vil kjøre testen ved lansering som vil ta noen minutter å fullføre. Etterpå kan du se hvilke tester den består eller ikke består.

Det er også en kraftig test som tester CPU med alle funksjonene i 2 timer og deretter gir resultater. Hvis du vil kjøre det, går du til Verktøy > Konfigurasjon > Forhåndsinnstillinger > Innbrenningstest.

Hvis du har AMD Ryzen CPU, kan du prøve AMD Ryzen Master. Den kan også overvåke og skanne etter problemer.

Hva skal jeg gjøre i tilfelle dårlig CPU-helse?

Som jeg sa før, er overklokking og overoppheting hovedårsakene til CPU-problemer. Overklokking er noe du har kontroll over. For overoppheting, sørg for at PC-en din er ren, inkludert hovedkort, vifte og CPU. Jeg anbefaler å bruke en dedikert luftblåser til dette, da den godt kan rense CPU og vifte. Ikke bruk løvblåser, da det kan skade komponentene.

Sørg for at viften fungerer. I tilfelle den fortsatt overopphetes, må du kanskje påføre den termiske pastaen på nytt. En skadet/brent CPU skal ha synlige merker; du må få en ny CPU hvis det skjer.

Bonus 😎

For bærbare brukere er batteriet en svært viktig komponent. Selv om det ikke er rakettvitenskap å vite at batteriet ditt er forringende, kan du merke at den totale batteritiden går ned. Det er imidlertid fortsatt greit å vite nøyaktig hvor mye den har slitt seg ut og hvor mye mer du kan forvente av den.

For dette er BatteryInfoView av Nirsoft og BatteryMon kraftige verktøy for å se batterihelse og forventet levetid. BatteryInfoView er bedre for å få detaljert informasjon om batteriet, men BatteryMon lar deg i tillegg sette opp varsler for å bli varslet om batterilading, temperatur og mer.

Slutttanker

Bortsett fra å ta vare på komponentene, vil det å holde OS kjører i en optimal tilstand også langt på vei for å holde komponentene sunne. Du kan bruke en PC-optimaliseringsapp som IObit Advanced System Care for å holde PC-en i en optimal tilstand uten å ofre ytelsen.

I tillegg, før du skifter ut en død komponent, må du sørge for at dens tilkoblede ledninger/enheter ikke er ansvarlige for problemet. Du kan også bruke komponenten på en annen PC for å sikre at den er død.