WhatsApp-sikkerhet: 6 svindelforsøk og trusler du bør kjenne til

Er WhatsApp virkelig trygt? En dypdykk i sikkerhet og risikoer

WhatsApp, en meldingsplattform eid av Meta, har etablert seg som en av de mest brukte kommunikasjonsappene globalt. Med et estimert antall brukere på over to milliarder, genereres svimlende 100 milliarder meldinger hver eneste dag.

Med en så massiv brukermasse er det ikke overraskende at appen tiltrekker seg sikkerhetsbekymringer, trusler fra skadelig programvare og spam. Denne artikkelen gir deg en oversikt over de potensielle farene ved bruk av WhatsApp, inkludert de vanligste sikkerhetsproblemene og svindelmetodene. Målet er å hjelpe deg å vurdere om WhatsApp er en trygg plattform for deg.

1. Ondsinnet programvare via WhatsApp Web

Den enorme populariteten til WhatsApp gjør den til et attraktivt mål for cyberkriminelle, og mange av dem retter oppmerksomheten mot WhatsApp Web og WhatsApp Desktop.

Appbutikker som App Store for iOS og Google Play Store for Android, opererer under strengere kontroll enn det åpne internettet. Når du søker etter WhatsApp i disse butikkene, er det som regel lett å identifisere den offisielle appen. Dette er ikke tilfellet på det bredere nettet.

Kriminelle, hackere og svindlere har utnyttet dette, og det har forekommet tilfeller der angripere har distribuert skadelig programvare som falske WhatsApp-applikasjoner for datamaskiner. Hvis du har uflaks og laster ned en slik app, kan den installere skadelig programvare eller på annen måte kompromittere datamaskinen din.

I enkelte tilfeller har hackere klart å installere spionprogramvare på WhatsApp via en sikkerhetssvakhet, i henhold til en sikkerhetsmelding publisert av meldingstjenesten i 2019. På den tiden avslørte Facebook at sårbarheten påvirket alle WhatsApp-apper (inkludert bedriftsversjoner) på Android, iOS, Windows Phone og Tizen OS.

Andre har brukt en annen taktikk, nemlig å lage falske nettsider som ser ut som WhatsApp Web og lure brukere til å oppgi telefonnummeret sitt for å koble seg til tjenesten. I virkeligheten bruker de dette nummeret til å bombardere deg med spam eller koble det til andre lekkede eller hackede data på nettet.

For å unngå slike problemer, bør du kun laste ned apper og tjenester fra offisielle kilder. WhatsApp tilbyr en nettklient kalt WhatsApp Web, som du bare bør bruke via den offisielle WhatsApp-nettsiden. Det finnes også offisielle apper for Android, iPhone, macOS og Windows som du bør bruke for å unngå WhatsApp-svindel.

Nedlasting: WhatsApp for Android | iOS | Mac os | Windows (Gratis)

2. Usikre sikkerhetskopier

Meldinger som sendes via WhatsApp er ende-til-ende-kryptert. Dette betyr at bare din enhet og mottakerens enhet kan dekode dem. Denne funksjonen hindrer at meldingene dine blir lest av uvedkommende under overføringen, til og med av Meta selv. Likevel er ikke meldingene dine beskyttet etter at de er dekryptert på enheten din.

WhatsApp gir deg mulighet til å sikkerhetskopiere meldinger og media på Android (Google Drive) og iOS (iCloud). Dette er en viktig funksjon fordi den lar deg gjenopprette ved et uhell slettede meldinger. Det finnes både en lokal sikkerhetskopi på enheten din og en skybasert sikkerhetskopi. Disse sikkerhetskopiene inneholder imidlertid dekrypterte meldinger fra enheten din.

Sikkerhetskopien som er lagret i iCloud eller Google Drive er ikke nødvendigvis kryptert. Siden denne filen inneholder dekrypterte versjoner av alle meldingene dine, er den i teorien sårbar og undergraver dermed WhatsApps ende-til-ende-kryptering.

Siden du ikke kan velge bort sikkerhetskopiering, må du stole på at skyleverandørene tar godt vare på dataene dine. Det finnes også andre metoder som angripere kan bruke for å få tilgang til skylagringskontoene dine.

Heldigvis har WhatsApp oppdatert tjenesten sin til å inkludere ende-til-ende-krypterte sikkerhetskopier for chat. Denne innstillingen er imidlertid som standard deaktivert. Du må gå til Innstillinger > Chat > Chat Backup > End-to-end kryptert sikkerhetskopiering og velge Aktiver for å sikre WhatsApp-sikkerhetskopiene dine. Du må opprette et passord for å beskytte sikkerhetskopiene dine. Vær oppmerksom på at du ikke vil få tilgang til sikkerhetskopiene hvis du glemmer passordet – WhatsApp kan ikke gjenopprette det for deg.

3. Deling av data med Facebook

I januar 2021 lanserte Meta en ny policy for datadeling i WhatsApp, som innebærer overføring av informasjonen din mellom WhatsApp og Facebook. Etter at brukere klaget, indikerte selskapet at de ville begrense funksjonaliteten i WhatsApp for de som ikke godtok de nye vilkårene.

Senere samme år myknet Meta igjen opp straffene, selv om de fortsatte å oppmuntre brukerne til å akseptere de nye retningslinjene. Denne datadelingspolicyen kan potensielt utgjøre en av de største sikkerhetsrisikoene i WhatsApp, da den betyr at dataene dine også er sårbare dersom Facebook blir hacket.

4. Svindel og falske nyheter

Selskaper som driver sosiale medier har blitt kritisert for å tillate spredning av falske nyheter og feilinformasjon på sine plattformer. Meta, spesielt, har blitt anklaget for å ha spilt en rolle i å spre feilinformasjon under den amerikanske presidentkampanjen i 2020. WhatsApp har også vært utsatt for de samme kreftene.

To av de mest kjente tilfellene har funnet sted i India og Brasil. WhatsApp var involvert i den omfattende volden som fant sted i India i løpet av 2017 og 2018. Meldinger som inneholdt detaljer om falske barnebortføringer ble videresendt og spredt over hele plattformen, tilpasset med lokal informasjon. Disse meldingene ble delt bredt gjennom folks nettverk, og resulterte i at folk ble lynsjet på grunnlag av disse falske anklagene.

I Brasil var WhatsApp den primære kilden til falske nyheter under valget i 2018. Ettersom denne typen feilinformasjon var så lett å spre, opprettet forretningsfolk i Brasil selskaper som satte opp feilinformasjonskampanjer mot kandidater, noe som ble muliggjort av det faktum at WhatsApp brukes til både forretnings- og privat kommunikasjon.

Begge problemene fortsatte gjennom 2018, et år som var spesielt vanskelig for Meta. Digital feilinformasjon er et komplisert problem å håndtere, men mange mente at WhatsApps respons på disse hendelsene var svak.

Selskapet iverksatte imidlertid noen endringer. WhatsApp satte grenser for videresending, slik at du kun kan videresende til fem grupper, i stedet for den tidligere grensen på 250. Selskapet fjernet også snarveiskknappen for videresending i en rekke regioner.

Til tross for disse tiltakene, ble WhatsApp brukt til å dele feilinformasjon om viruset tidlig i COVID-19-pandemien. Nok en gang innførte Meta begrensninger på videresending for å forhindre spredning av feil eller falsk informasjon. Samtidig samarbeidet de med myndigheter og helseorganisasjoner over hele verden for å utvikle WhatsApp-chatbots, slik at folk enkelt kunne få tilgang til pålitelig informasjon om pandemien.

Begge situasjonene – de politiske hendelsene i 2018 og COVID-19-pandemien – var preget av de samme utfordringene: Falsk informasjon ble videresendt til et stort antall mennesker. På grunn av dette er begrensningene på videresending permanente på plattformen. Dette hjelper, men er på ingen måte en perfekt løsning i kampen mot falske nyheter.

5. Personvernhensyn rundt WhatsApp-status

I mange år var WhatsApps statusfunksjon, en kort tekstlinje, den eneste måten for deg å kommunisere hva du drev med. Dette ble endret med WhatsApp Status, en kopi av den populære Instagram Stories-funksjonen.

Instagram er en plattform som er designet for å være offentlig, selv om du kan gjøre Instagram-profilen din privat hvis du ønsker det. WhatsApp, derimot, er en mer intim tjeneste som brukes til å kommunisere med venner og familie. Derfor kan du anta at deling av en status på WhatsApp også er privat.

Dette er imidlertid ikke tilfelle. Alle i WhatsApp-kontaktlisten din kan se statusen din. Heldigvis er det ganske enkelt å kontrollere hvem du deler statusen din med. Naviger til Innstillinger > Personvern > Status (på Android trykker du på menyen med tre prikker øverst til høyre og velger Innstillinger > Personvern > Status). Da vil du få tre personvernvalg for statusoppdateringene dine:

  • Mine kontakter
  • Mine kontakter unntatt
  • Del kun med

Sørg for at det riktige alternativet er valgt. Som med Instagram Stories, vil alle videoer og bilder som er lagt til i statusen din, forsvinne etter 24 timer.

Til tross for at statusfunksjonen er kortvarig, må du huske på at alle som kan se oppdateringene dine, kan lagre en kopi uten at du vet det. WhatsApp har ikke en innebygd funksjon for å lagre statusoppdateringer, men hvem som helst kan gjøre dette ved å ta et skjermbilde, skjermopptak, bruke apper for lagring av WhatsApp-status og så videre.

WhatsApp varsler deg ikke om noen lagrer oppdateringen din, så du bør være forsiktig med å dele sensitivt innhold. Før en slik funksjon er tilgjengelig, finnes det noen tips for å gjøre WhatsApp-kontoen din mer privat og sikker.

6. WhatsApp-svindel med jobbtilbud

Jobbsvindel på nettet er ganske vanlig, og på grunn av sin popularitet bruker svindlere også WhatsApp til å spre jobbsvindel. Dette er grunnen til at du kanskje mottar rekrutteringsmeldinger på WhatsApp.

Avsenderen kan utgi seg for å være en rekrutterer eller et bemanningsbyrå, og de mest populære valgene er høyt profilerte organisasjoner og selskaper som Verdens helseorganisasjon, UNICEF og Microsoft.

Svindel med jobbtilbud på WhatsApp innebærer vanligvis at avsenderen deler en lenke med en kort beskrivelse. Disse falske jobbtilbudene lokker med høye lønninger og krever som regel at mottakeren betaler en sum i forkant for å sikre seg stillingen. Når du først har overført pengene, vil du aldri høre fra svindleren igjen. Det finnes forskjellige måter å identifisere WhatsApp-svindel på, og det er lurt å lære dem for å kunne ligge i forkant av svindlerne.

Er WhatsApp trygt?

Så, er WhatsApp trygt å bruke? WhatsApp er en plattform som kan være forvirrende. På den ene siden har selskapet innført ende-til-ende-kryptering i en av verdens mest populære apper, noe som er et klart pluss for sikkerheten. Samtidig er det mange bekymringer knyttet til sikkerheten ved bruk av WhatsApp.

Et av de største problemene er at den eies av Meta og sliter med mange av de samme personvernfarene og feilinformasjonskampanjene som morselskapet. Som en oppsummering, er WhatsApp trygt eller ikke? Det er opp til deg å vurdere.