mymonX Smartklokke: Blodsukker & Blodtrykk – Funker den?

Viktige observasjoner

  • MymonX aktivitetsarmbånd tilbyr overvåkning av blodsukker og blodtrykk, men påliteligheten til disse funksjonene er begrenset og mangler vitenskapelig bekreftelse.
  • Enhetens design er robust og vannavstøtende, men den veier litt mer enn konkurrerende produkter.
  • MymonX har akseptabel batterilevetid og presis pulsmåling, men mangler automatisk treningssporing og gir dårlig søvnregistrering.

Er det mulig å lage en bærbar, ikke-invasiv blodsukker- og blodtrykksmåler? Aitis, en produsent av bærbare teknologier, hevder at deres mymonX treningsarmbånd til $250 er nettopp dette. Mens Apple og Fitbit har antydet blodsukkermåling, har planene deres ennå ikke blitt realisert. MymonX har imidlertid tatt steget ut i det ukjente, og tilbyr overvåkning av både blodsukker og blodtrykk. Ved å kombinere elektrokardiogram (EKG) og fotopletysmografi (PPG) sensorteknologi, lover klokken banebrytende resultater. Men i hvilken grad holder den dette løftet?


mymonX

Til tross for lovende funksjoner, svikter mymonX treningsarmbånd på de fleste områder, bortsett fra måling av glukose og blodtrykk, som er funksjonelle, men ikke vitenskapelig validert. Selv disse funksjonene er begrensede, med hyppige sensorfeil og manglende varsler.

Merke: Aitis

Batterilevetid: 5-7 dager

Skjerm: IPS TFT 1,3″ 240 x 240 piksler

Treningsregistrering: Ingen

Vekt: 200 g (7 oz)

Fordeler:

  • Blodsukkermåling gir ikke helt feil resultater
  • Blodtrykksmåling gir ikke helt feil resultater
  • Rask ytelse
  • God batterilevetid

Ulemper:

  • Mangler automatisk aktivitetssporing
  • Dårlig søvnsporing
  • Dårlige varsler
  • Avhengig av smarttelefonens GPS

Jeg har dessverre kun tilgang til en ketonpustemåler (teknisk sett en CO2-pustemåler), ketonsyrestrips og en blodtrykksmansjett. Likevel kan jeg med en viss sikkerhet si at mymonXs treningssporing ikke bare er juks. Det er i hvert fall en viss grad av nøyaktighet, men hvor nøyaktig den er kan jeg ikke fastslå. Den er definitivt ikke god nok til å gi råd til noen med en medisinsk tilstand. Imidlertid kan den være nyttig som et sekundært, ikke-medisinsk måleverktøy.

Design og konstruksjon

Ved første øyekast minner mymonX om en Samsung Galaxy smartklokke, med et metallhus, en svart silikongummireim og en enkelt mekanisk skjermknapp. Det finnes også en bevegelsessensor. Hvis du svinger armen eller trykker på knappen, slås den 1,3-tommers LCD TFT-berøringsskjermen på og viser en analog klokke, pulsen din og batterinivået. Enheten har også en EKG-sensor på nedre høyre kant, med ekstra EKG- og PPG-sensorer på baksiden.

Klokken er robust og vannavstøtende. Ikke bare overlevde den to halvtimes nedsenkninger i saltvann, den har også vært med i dusjen ti ganger. Begge forsøkene bekrefter dens IP68 vannavstøtende klassifisering. Selv om den er vannavstøtende og komfortabel, veier den 200 g, noe som gjør den litt tung. Den føles litt klumpete og tung sammenlignet med konkurrenter som Fitbit Versa 4.

Viktige funksjoner

Oksygennivå i blodet og pulsmåling

Før vi dykker ned i mymonXs nye funksjoner, la oss se på det grunnleggende for et treningsarmbånd: SpO2 og hjertefrekvens. Enheten overvåker effektivt oksygennivået i blodet og hjertefrekvensen ved hjelp av PPG-sensoren, og oppnår en nøyaktighet (innen 10 %) som kan sammenlignes med en Fitbit Versa Lite og en blodtrykksmansjett innenfor en margin på flere slag per minutt. SpO2 er imidlertid notorisk vanskelig å spore. Det er også viktig å merke seg at dette ikke er en måling som forbrukere bør stole på. Som med de fleste SpO2-trackere, er det hyppige sensorfeil og bortfall i målingene. Men totalt sett fungerer sensoren på samme måte som andre bærbare enheter.

EKG-sensor

EKG-sensoren er et unikt tillegg, og tilbyr to moduser: en når den berøres med en finger og en annen når sensorene på baksiden er i kontakt med huden. EKG gir mer presise målinger enn PPG, takket være dens bedre ledningsevne. Det er imidlertid verdt å merke seg at EKG på håndleddet er mindre nøyaktig enn en Polar-stropp, som er designet for å ha kontinuerlig kontakt med huden. Jeg har ikke lenger en Polar-stropp, så jeg kan ikke kommentere nøyaktigheten til mymonX.

Overvåkning av blodtrykk og blodsukker

Selv om jeg ikke kunne verifisere nøyaktigheten til blodsukkermåleren på grunn av mangel på medisinsk referanseenhet, kunne jeg rimelig anta om sporeren i det minste oppdaget svingninger i blodsukker- og blodtrykksnivået. MymonX registrerte faktisk en økning i blodsukkernivået to timer etter måltider og en reduksjon etter trening. Det samme var tilfellet for blodtrykksmålingene, som økte under aktivitet og gikk ned når jeg var i ro.

Disse målingene samsvarte med mine ketonpustemålinger og blodtrykksmansjett, noe som tyder på at enheten potensielt kan være en game-changer for de som er opptatt av enten blodsukker eller høyt blodtrykk. Men jeg kan ikke bekrefte om nøyaktigheten er den samme som en medisinsk måler. Magefølelsen min er at den ikke er det, siden det oppstod hyppige sensorbortfall når klokken tilsynelatende mistet kontakt med håndleddet mitt.

Treningssporing og GPS

Enheten støtter en rekke manuelt sporede øvelser, men sporingsfunksjonene er begrenset sammenlignet med konkurrentene. I motsetning til mange avanserte trackere, er for eksempel mymonX avhengig av smarttelefonens GPS, noe som sannsynligvis er en medvirkende årsak til dens utvidede batterilevetid. Dette betyr at du må ha med deg telefonen når du løper.

Dessverre har mymonX ingen funksjon for sporing av mindre anstrengende aktiviteter, som turgåing. Dette er også en ulempe sammenlignet med konkurrentene. Den kanskje største mangelen er fraværet av automatisk treningsregistrering. Dette betyr at du må huske å stille inn treningen manuelt og deretter huske å slå av treningssporingen når du er ferdig. I mitt tilfelle husker jeg å slå av klokken kanskje én av fem treningsøkter. Det er dessuten slik at treningssporingen er ganske feilbar og utsatt for krasj. Med andre ord, du vil noen ganger miste en økt eller to.

Søvnsporing

MymonXs søvnsporing er ikke noe å skryte av. Det største problemet er at nøyaktigheten ikke er spesielt god sammenlignet med en Fitbit og en polysomnograf (Muse S). Søvn- og ikke-søvntilstander som andre trackere er gode på, som å våkne fra søvn, blir ikke oppdaget av mymonX. Den oppdager heller ikke REM-søvn i det hele tatt. Du kan tenke deg at et treningsarmbånd som kan foreta EKG ville være i stand til å få nok data fra sensorene til å matche alle de enkeltsensorene Fitbit bruker. Dessverre ser det ut til at mymonX har fokusert på andre aspekter av helsesporing og neglisjert søvnsporingen. Som det er nå, bør du se etter andre løsninger hvis du trenger en nøyaktig søvnsporing. MymonX er ikke til nytte for å generere nyttig informasjon om søvnstadiene.

Skjerm og brukergrensesnitt

Navigeringen på enheten er relativt enkel, og krever ikke mye læring dersom du er kjent med Fitbits brukergrensesnitt. Et sveip ned viser varsler, og et sveip fra høyre gir deg en omfattende biometrisk avlesning, fra blodsukker til blodtrykk.

Hvert sveip fra høyre viser en ny biometrisk statistikk. Jeg oppdaget imidlertid at blodsukkermålingen sjelden var tilgjengelig, sannsynligvis fordi den var avhengig av at EKG-sensorene hadde kontinuerlig kontakt med håndleddet eller tilstrekkelig fuktighet til å danne en elektrisk forbindelse.

Det er en merkbar mangel på integrasjon med tjenester som IFTTT, Zapier eller Strava, noe som kan være en ulempe for noen. Men dersom du ikke bruker noen av disse tjenestene, er det en ubetydelig bekymring. Likevel føler jeg en viss skuffelse over at det ikke er mulig å sette opp varsler for blodtrykk eller blodsukker. Det finnes imidlertid et varslingsalternativ for puls. Men siden denne klokken ble markedsført med blodsukker- og blodtrykksporing, er det en trist utelatelse å ikke tillate andre typer varslingssystemer.

Batterilevetid

MymonX ble markedsført med en batterilevetid på rundt ti dager, men holdt seks dager i mine tester. Dessverre medførte bruk av noen av sensorene et betydelig batteriforbruk.

Brukervennlighet og komfort

Komfort er subjektivt, men etter ti dagers konstant bruk forårsaket ikke klokken hudirritasjon. Dens størrelse og bulk er imidlertid ikke egnet for de som jobber med tungt, manuelt arbeid.

Sammenligninger

Med en pris på $250 USD møter mymonX hard konkurranse fra etablerte merker som Fitbit og Apple. Selv om ingen av disse kan måle blodtrykk eller blodsukker, er mangelen på vitenskapelig validering et stort varselstegn. Denne mangelen forsterkes sammenlignet med Fitbit-serien, som har vist utmerket nøyaktighet innen søvn- og aktivitetssporing.

Det er imidlertid verdt å merke seg at både Google og Apple har kunngjort at de jobber med en PPG-basert blodsukkermåler, og min gjetning er at når de lanserer sine PPG-baserte blodsukkermålere, vil de kunne sammenlignes på en lignende måte som en medisinsk sporingsenhet.

Per 2023 har ingen selskaper lansert en vitenskapelig validert treningsklokke til håndleddet som bruker PPG-sensorer for å oppdage blodsukker. Med andre ord, det finnes ingen konkurrenter, selv om nøyaktigheten av begge helsemålingene sannsynligvis ikke er medisinsk. Det finnes imidlertid mange treningstrackere som sporer blodsukker uten vitenskapelig validering. Så vidt jeg vet, er det ingen enheter som tilbyr blodtrykksmålinger i tillegg.

En interessant sidebemerkning er at blodtrykksmåling ved bruk av PPG er mulig og kan sammenlignes med en mansjett. I en studie fra 2023 utviklet et team fra University of San Diego en fingerbasert optisk sensor som kan måle blodtrykket nøyaktig. MymonX bruker dessverre ikke denne teknologien.

Bør du kjøpe en mymonX wearable fitness tracker?

MymonX er en interessant enhet med ambisiøse funksjoner. Selv om den må jobbe med programvarefeil og fremfor alt søke vitenskapelig validering, kan man ikke se bort fra de banebrytende funksjonene for blodsukker og blodtrykk. Mangelen på validering betyr imidlertid at klokken ikke kan brukes i forbindelse med medisinske tilstander, og dens trenings- og søvnsporingsfunksjoner er ellers ubetydelige sammenlignet med konkurrentene.


mymonX

Selv om den er lovende, svikter mymonX treningsarmbånd på de fleste områder bortsett fra måling av glukose og blodtrykk, som er funksjonell, men ikke vitenskapelig validert. Selv disse funksjonene er begrenset, med hyppige sensorfeil og manglende varsler.