Kjør Linux-kommandoer på Windows: WSL-guiden!

Utforsking av Linux-kommandoer på Windows: En komplett veiledning

Som utvikler står du kanskje overfor valget mellom å benytte Windows for tilgang til et bredt spekter av verktøy, spill og programvare, eller Linux, som ofte anses som ideelt for utviklingsarbeid. Om du kun har én datamaskin, tvinges du til å velge ett av operativsystemene.

Dersom du ønsker å bruke begge operativsystemer, innebærer det enten en risikabel og komplisert dual-boot-løsning, eller bruk av en virtuell maskin, som kan påvirke ytelsen negativt. Heldigvis finnes det en løsning for å unngå å måtte velge mellom de to. Hvorfor velge når du kan dra nytte av begge?

Windows-operativsystemet gir deg muligheten til å utnytte styrkene til både Linux og Windows på samme maskin. Du kan kjøre Linux-applikasjoner og Linux-kommandoer direkte fra Windows. Denne muligheten representerer et betydelig fremskritt.

For det første får du tilgang til det beste fra to verdener uten ekstra kostnad. Du får tilgang til all programvare som følger med Windows, samtidig som du nyter den brukervennlige designen og kraften i Linux-kommandolinjen. Dette lar deg automatisere oppgaver, arbeide med ulike åpen kildekode-verktøy og få tilgang til Windows-filer og kjørbare filer direkte fra et bash-skall.

I tillegg gir det å kjøre Linux-kommandoer på Windows deg muligheten til å installere og administrere programvare ved hjelp av Linux-pakkebehandlere. Dette forenkler tverrplattformprosjekter og gir tilgang til Linux-verktøy som SSH, grep, sed og awk.

Sist men ikke minst, gir bruk av Linux-kommandoer fra Windows en mer gradvis introduksjon til Linux for Windows-brukere. Dette forenkler en potensiell overgang til fulltidsbruk av Linux, om det skulle bli nødvendig. Verktøyet som muliggjør dette, kalles Windows Subsystem for Linux.

Windows Subsystem for Linux (WSL)

Windows Subsystem for Linux (WSL), lansert i 2016, er en Windows-funksjon som gir deg muligheten til å installere en ekte Linux-distribusjon direkte på Windows. Du kan kjøre Linux-filsystemet, kommandolinjeverktøy, GUI-applikasjoner og andre verktøy direkte i Windows, uten behov for en virtuell maskin eller dual-boot-oppsett.

For å bruke WSL må du ha Windows 11 eller Windows 10 versjon 2004 eller nyere, med build 19041 eller høyere. WSL støtter både x64- og Arm-prosessorer.

WSL muliggjør installasjon av ulike Linux-distribusjoner, inkludert Ubuntu, OpenSUSE, Kali, Debian, Fedora, Fedora remix og Arch Linux. Alle disse er tilgjengelige for installasjon via Microsoft Store.

Med WSL oppnår du en integrert Linux-opplevelse i Windows. Du kan starte Linux-kjørbare filer fra Windows og se Linux-filer. I tillegg kan du også starte Windows-kjørbare filer og få tilgang til Windows-filer fra Linux Bash Shell.

Hvordan Windows Subsystem for Linux fungerer

WSL fungerer ikke som en emulator eller virtualiseringsløsning. I stedet fungerer det som et kompatibilitetslag mellom Windows og Linux. Teknisk sett lar WSL deg kjøre umodifiserte ELF64 Linux-binærfiler, og gir en integrert brukeropplevelse.

For å oppnå dette, tilbyr WSL et Microsoft-utviklet Linux-kjernegrensesnitt som ligger oppå Windows-kjernen. Denne Linux-kjernen kjører inne i Windows og bygger på kjerneteknologien til Hyper-V.

Hyper-V er en innebygd hypervisor, det vil si en programvare som kan opprette og kjøre virtuelle maskiner. Hyper-V tilbyr maskinvarevirtualisering, som innebærer at virtuelle maskiner kjører på virtuell maskinvare. WSL, som bygger på denne teknologien, gir forbedret filsystemytelse og bedre støtte for Linux-applikasjoner.

For å kjøre umodifiserte ELF64 Linux-binærfiler, oversetter WSL Linux-systemanrop fra Linux-binærfiler til Windows-systemanrop, slik at de kan kjøre med optimal hastighet.

På Linux-kjernegrensesnittet som kjører på Windows, og som leveres av WSL, kan du installere ulike Linux-distribusjoner. Disse distribusjonene tilbyr et containerlignende miljø med alle avhengigheter og pakkebehandling som er nødvendig for å kjøre Linux-applikasjoner. Linux-applikasjoner kjøres innenfor disse distribusjonene.

Hvorfor bruke Windows Subsystem for Linux?

Hvis du har brukt en virtuell maskin for å kjøre Linux på Windows tidligere, lurer du kanskje på hvilke fordeler WSL tilbyr. For det første bruker WSL færre ressurser enn en virtuell maskin.

WSL krever mindre lagringsplass og minne, og har ikke like stor innvirkning på CPU-bruken som en virtuell maskin. WSL gir også tilgang til Windows-filer fra Linux. Dette gjør at du kan bruke Linux-kommandolinjeverktøy på de samme filene som du bruker Windows-applikasjoner på.

En annen viktig fordel med WSL er brukervennligheten. Virtualisering kan være komplisert, noe WSL unngår. Det er også enkelt å installere en rekke Linux-distribusjoner og bytte mellom dem.

For utviklere tilbyr WSL det beste fra begge verdener. Du kan kjøre Linux og dra nytte av alle de unike programmeringsverktøyene og åpen kildekode-ressursene som er utviklet med Linux i tankene, samtidig som du har tilgang til alle funksjonene i Windows.

Med WSL unngår du kompatibilitetsproblemer fordi du bruker verktøy som kun kjører på Linux. Bytting mellom de to operativsystemene blir også raskere og enklere, uten behov for et komplisert oppsett eller en ekstra datamaskin.

En enkel måte å starte med Linux-kommandoer er å installere Windows Subsystem for Linux på datamaskinen din.

Slik installerer du Windows Subsystem for Linux

1. Sjekk at datamaskinen din oppfyller kravene: Den må være en 64-bits maskin med Windows 11 eller Windows 10 versjon 2004 eller nyere. Windows 10-versjonen må ha build 19041 eller høyere. Kontroller også at du har internettilgang.

2. Åpne startmenyen, søk etter Powershell, og velg «Kjør som administrator» for å åpne med administratorrettigheter.

3. Skriv inn følgende kommando i Powershell:

wsl --install

Denne kommandoen aktiverer alle funksjoner som trengs for å kjøre WSL, og installerer nødvendige oppdateringer. Først installeres en virtuell maskinplattform, og deretter WSL. Vær tålmodig, da dette kan ta litt tid.

4. Etter at prosessen er fullført, kan du bekrefte at WSL er installert ved å kjøre `wsl –install` på nytt. Hvis du ser en hjelpeside for WSL, er installasjonen vellykket.

5. Neste steg er å installere en Linux-distribusjon for bruk med WSL. For å se alle tilgjengelige distribusjoner, skriv inn følgende kommando i PowerShell:

wsl --list --online

Du vil da få en liste over tilgjengelige distribusjoner:

6. Fra listen kan du installere ønsket distribusjon med kommandoen:

wsl --install -d <distribusjonsnavn>

For eksempel, for å installere Ubuntu 22.04 Long Term Support, bruk følgende:

wsl --install -d Ubuntu-22.04

Vent til prosessen er fullført. Deretter vil du se en melding om at installasjonen er fullført, og et Ubuntu-terminalvindu vil åpnes:

Opprett et brukernavn og passord for å konfigurere miljøet. Merk at i Linux vil du ikke se tegn når du skriver inn passordet, men inputen blir registrert.

Alternativt kan du åpne Microsoft Store og søke etter WSL. Du vil da se en liste over tilgjengelige distribusjoner. Klikk på «Get» for å installere ønsket distribusjon.

7. Når du har angitt brukernavn og passord, vil du ha tilgang til Ubuntu i Windows:

Nå kan du begynne å bruke favoritt Linux-kommandoene dine.

Du finner den installerte Linux-distribusjonen i startmenyen når du vil åpne den.

I Filutforskeren vil du også se en ny lagringsplass kalt «Linux», der alle dine distribusjoner og Linux-filer er lagret.

Windows Subsystem for Linux er en utmerket måte å kjøre Linux-kommandoer på Windows. Hvis du ikke kan installere WSL på maskinen din, finnes det gode alternativer, som emulatorer. La oss se på to emulatorer som kan hjelpe deg med å kjøre Linux-kommandoer på Windows.

Bruk Linux-kommandoer på Windows med Cygwin

Cygwin er en samling av GNU- og Open Source-verktøy som til sammen gir funksjonalitet som ligner en Linux-distribusjon i Windows.

Cygwin er en UNIX-emulator som tilbyr et UNIX-skallmiljø i Windows. Dette gir deg tilgang til en rekke verktøy fra Linux-økosystemet.

Som slagordet sier, er målet med Cygwin å gi en Linux-følelse i Windows. Imidlertid kan Cygwin ikke kjøre Linux-applikasjoner i Windows. Cygwin fungerer med alle x86_64-versjoner av Windows, fra og med Windows 7.

Slik installerer du Cygwin:

1. Gå til installasjonssiden, last ned filen `setup-x86_64.exe` og kjør den.

2. Gå gjennom de første skjermbildene i installasjonsveiviseren. Klikk på «Neste» for å beholde standardvalgene, som inkluderer nedlasting fra internett, standard rot- og pakkekatalog, og bruk av systemproxyinnstillinger.

3. Når du velger et sted å laste ned Cygwin-pakker fra, klikker du på en av de oppgitte koblingene og deretter på «Neste».

4. Under valg av pakker, behold standardvalget. Sørg for at kategorivisning er valgt, og klikk på «Neste». Dette tar deg til skjermbildet for gjennomgang og bekreftelse av endringer. Klikk på «Neste» for å installere Cygwin.

5. Vent til installasjonsprosessen er fullført.

6. Klikk på «Fullfør» for å fullføre installasjonsprosessen. Du kan fjerne hakene dersom du ikke ønsker å opprette et Cygwin-ikon på skrivebordet og i startmenyen.

7. Du finner Cygwin-ikonet i startmenyen eller på skrivebordet. Dobbeltklikk for å starte Cygwin.

8. Cygwin åpnes i et bash-shell-vindu der du kan begynne å bruke Linux-kommandoer som om du var på en Linux-maskin.

Bruk Linux-kommandoer på Windows med QEMU

QEMU er en generisk maskinemulator og virtualiseringsløsning med åpen kildekode. QEMU brukes ofte som systememulator der den gir en virtuell modell av en annen maskin, slik at du kan kjøre et annet operativsystem enn det du allerede har.

Slik installerer du QEMU:

1. Gå til nedlastingssiden og last ned QEMU setup .exe-filen for 64-bits datamaskiner. Kjør den etter at nedlastingen er fullført.

2. Du vil se vinduet for QEMU-oppsettveiviseren. Klikk på «Neste» for å fortsette. I de neste skjermbildene godtar du lisensavtalen, klikker på «Neste» for å installere standardkomponenter og velg installasjonsstedet (eller la standarden være Lokal disk C). For enkelhets skyld bør du ikke endre installasjonsstedet.

3. Vent til installasjonen er ferdig, og klikk på «Fullfør».

4. Neste steg er å legge til filbanen til der QEMU ble installert i miljøvariabelen. For å gjøre dette, naviger til «Min datamaskin» -> «Lokal disk C» -> «Programfiler» -> «qemu», som vist:

5. Marker og kopier filbanen til der QEMU er installert på datamaskinen din.

6. Åpne Windows-innstillinger, klikk på «System», bla i menyen til venstre og velg «Om». På siden «Om» klikker du på «Avanserte systeminnstillinger» for å åpne vinduet «Systemegenskaper».

7. I vinduet «Systemegenskaper», velg fanen «Avansert» og klikk på «Miljøvariabler».

8. På siden «Miljøvariabler», dobbeltklikk på «Path» for å legge til banen der QEMU ble installert.

9. Klikk på «Ny», lim inn URL-en du kopierte, og klikk «OK» for å legge den til. Klikk på «OK» i vinduene «Miljøvariabler» og «Systemegenskaper» for å lagre endringene og lukke vinduene.

10. For å bekrefte at QEMU er installert og at banen er lagt til i miljøvariablene, åpner du PowerShell og kjører følgende kommando:

qemu-img --help

Hvis begge prosessene er vellykkede, vil du se et vindu med versjonen av QEMU-img og hjelpesiden.

11. For å emulere et Linux-operativsystem, må du laste ned .iso-filen til Linux-distribusjonen du vil emulere med QEMU. Deretter navigerer du til plasseringen der .iso-filen er lagret, og kjører følgende fra Powershell:

qemu-system-x86_64.exe -boot d -cdrom <linux_distro_name> -m <RAM_TO_ALLOCATE>

For å emulere Ubuntu 22.04.3 fra en nedlastet iso-fil, navigerer jeg til plasseringen av .iso-filen og kjører:

qemu-system-x86_64.exe -boot d -cdrom ubuntu-22.04.3-desktop-amd64.iso -m 2048

Dette åpner et bash-shell-vindu der du kan begynne å bruke Linux-kommandoer.

Konklusjon

Når du bruker Linux i Windows, er det viktig å huske at selv om du kan få tilgang til Windows-filer fra Linux og omvendt, kan filbaner trenge justeringer.

Enkelte operativsystemspesifikke kommandoer fungerer kanskje ikke som forventet, filtillatelser håndteres forskjellig mellom de to operativsystemene, og du må håndtere ressursallokering for begge systemene slik at begge har nok ressurser til å fungere optimalt. I tillegg bør du alltid sikkerhetskopiere viktige filer i tilfelle noe går galt.

Du kan også utforske WSL2-funksjoner, installasjonsprosessen og hvordan du bruker det effektivt.