Lag profesjonelle fiskebeindiagrammer på 5 minutter!

Raske metoder for å lage fiskebeinsdiagrammer

Benytt deg av disse malene og verktøyene for å raskt utforme fiskebeins- eller Ishikawa-diagrammer. Disse diagrammene hjelper deg med å analysere og løse problemer knyttet til et tema eller en organisasjon.

Et fiskebeinsdiagram er et visuelt hjelpemiddel som gjør det lettere å identifisere, forstå og løse problemer. Enten du er student eller prosjektleder, kan dette diagrammet være verdifullt for å avdekke problemstillinger.

Ved å bruke denne teknikken i risikostyring kan du hjelpe teamet ditt med å unngå unødvendige produksjonstrinn og identifisere flaskehalser i forretningsprosesser.

Les videre for å lære mer om denne metoden og få tilgang til ressurser som hjelper deg med å lage Ishikawa-diagrammer på kort tid.

Hva er et fiskebeinsdiagram?

Fiskebeinsdiagrammer, også kjent som Ishikawa-diagrammer, Fishikawa-diagrammer, årsaks-virkningsdiagrammer eller fiskebensgrafer, er visuelle verktøy for å identifisere årsakene bak en spesifikk hendelse eller et problem.

Hovedmålet er å hjelpe deg med å forstå grunnårsakene til et problem, slik at du kan iverksette tiltak for å unngå at det oppstår igjen. Diagrammet viser på en oversiktlig måte de potensielle årsakene til et problem eller en prosess.

Det er ofte brukt i produktutvikling for brainstorming og for å kartlegge de ulike fasene i en prosess. Det kan også være nyttig for å identifisere potensielle kvalitetsproblemer under produksjon.

Diagrammet er formet som et fiskeskjelett, der «hodet» representerer hovedproblemet eller effekten, mens «ribbene» eller grenene representerer ulike årsaker eller faktorer.

Under brainstorming kan man legge til mindre grener for å spesifisere de underliggende årsakene ytterligere.

Vanlige bruksområder for fiskebeinsdiagrammer inkluderer:

#1. Årsaks- og virkningsanalyse

En av de mest brukte anvendelsene for fiskebeinsdiagrammer er å finne de underliggende årsakene til et problem eller en feil i et produkt. Teamene starter med å formulere en problemstilling som beskriver det feilaktige produktet og tilhørende observasjoner.

Basert på denne uttalelsen kan de lage et Ishikawa-diagram som visuelt illustrerer eller forklarer feilen, slik at de enkelt kan identifisere de faktorene som bidro til problemet.

#2. Produktutvikling

Disse diagrammene er også nyttige for produktutviklingsteam, da de tydelig skisserer de ulike trinnene i prosessen. Dette hjelper teamet med å identifisere ressursbehov og potensielle kvalitetsproblemer.

#3. Feilsøking

Organisasjoner bruker også diagrammene til feilsøking og for å løse systematiske problemer. Ved å presentere alle mulige årsaker i et tekstformat, blir det lettere å finne potensielle problemområder.

Konseptet bak et fiskebeins- eller Ishikawa-diagram

Et typisk Ishikawa-diagram har 6 «bein» eller «ribber», ofte referert til som de 6 M-ene. Disse representerer potensielle feilkilder som må identifiseres og korrigeres.

Arbeidskraft

Dette refererer til alle som er involvert i organisasjonens arbeid. Selv om det ikke er vanlig, kan menneskelige faktorer noen ganger føre til problemer.

Metode

Dette omfatter produksjonsprosesser og tilhørende tjenester. Hvis metodene ikke er effektive og standardisert, kan de skape problemer.

Maskin

Feil ved maskiner og utstyr er ofte årsaken til tekniske eller vedlikeholdsmessige problemer.

Materiale

Materialer som brukes i produksjonslinjen. Feil håndtering, merking eller lagring av materialer kan skape alvorlige problemer.

Moder Jord

Dette omfatter miljøfaktorer som klima, stormer, jordskjelv, branner og flom som er utenfor vår kontroll.

Måling

Produksjon innebærer ulike typer målinger som avstand, mengde, temperatur og spenning. Feilaktige målinger kan forårsake problemer.

Hvordan lage et fiskebeinsdiagram

Nå som du forstår de grunnleggende prinsippene, skal det ikke være vanskelig å lage et Ishikawa-diagram for deg selv eller teamet ditt. Følg disse trinnene:

#1. Identifiser og dokumenter problemet

Siden diagrammet dreier seg om et spesifikt problem, må dette identifiseres først. Hvis du jobber i et team, bør alle være enige om problemstillingen. Skriv deretter ned en klar problemformulering.

I diagrammet plasseres problemformuleringen i fiskens «hode». Du kan også notere når og hvor problemet oppstår.

#2. Brainstorm kategoriene

Bestem hovedkategoriene av årsaker. For eksempel kan mennesker, materialer, systemer eller leverandører være viktige faktorer bak problemet. For hver kategori, tegn en «ribbe» eller linje ut fra fiskens «ryggrad» i diagrammet.

#3. Identifiser potensielle årsaker

Vurder hver faktor du har identifisert, og finn de mulige årsakene bak hver faktor. Tegn kortere linjer fra «ribbene» for å visualisere disse potensielle årsakene. For mer komplekse saker kan det være nødvendig å tegne enda mindre «undergrener».

#4. Analyser diagrammet

Med et diagram som viser alle mulige årsaker til problemet, kan du foreta grundige undersøkelser. Analyser årsakene for å identifisere de viktigste bidragsyterne til problemet.

Ressurser for maler til fiskebeinsdiagram

Maler er en god start for å lage et diagram. Her er noen pålitelige nettsteder hvor du kan finne maler for Ishikawa-diagrammer.

Miro

Miro tilbyr en effektiv mal for fiskebeinsdiagrammer som du kan bruke for å visualisere de sannsynlige årsakene til et problem. Denne plattformen er perfekt for team som samarbeider om problemløsning.

Malen lar deg identifisere grunnårsakene, kartlegge diagrammets utfall og gjennomføre avstemninger. Du kan legge til tekst, bruke piler for å utdype et punkt, kommentere en sak og mye mer.

Du kan justere størrelsen på malen og bruke angre/gjør om-knappene. Diagrammer som er opprettet i malen, kan deles med andre interessenter.

TemplateLAB

Hvis du leter etter et stort utvalg av maler for Ishikawa-diagrammer, er TemplateLAB et godt valg. Her finner du over 20 maler i forskjellige formater som MS Word-dokumenter, MS PowerPoint og Photoshop.

Malene er tilgjengelige i ulike design og farger. Velg fra det brede utvalget for å finne en mal som passer merkevarens fargepalett.

Malene kan lastes ned med et enkelt klikk og deles på sosiale medier som Facebook, Pinterest og Twitter.

Canva

Canva tilbyr flotte maler for fiskebeinsdiagrammer til brainstorming, tankekartlegging og problemløsning. Her finner du mer enn 25 maler for denne typen diagrammer.

Malene er profesjonelt utformet slik at brukere raskt kan kartlegge arbeidsflyten og samarbeidet. De er enkle å bruke for datavisualisering uten at du trenger å lære deg kompliserte verktøy.

Du kan redigere malene med dra-og-slipp-verktøy, selv uten tidligere erfaring. Du kan også tilpasse utseendet ved å endre farger på bilder, bakgrunn, skrift og tekstbokser.

Diagrammer som er opprettet på plattformen, kan lastes ned, publiseres og deles med andre.

Edraw

Edraw tilbyr maler for ulike domener, slik at du kan velge en passende mal for dine spesifikke behov. Du kan laste ned malen med et enkelt klikk. Du må imidlertid bruke EdrawMax-appen for å åpne malene som er tilgjengelige i eddx-filformat.

Her finner du maler for tidsstyring, laboratorier, kategorier, elektrolytter, årsak-virkning, noder, serviceproblemer, markedsårsaker, akademiske resultater, forsinkelser, leseinteresse og mange andre temaer.

Verktøy for å lage fiskebeinsdiagrammer

Hvis du trenger nettbaserte plattformer for å samarbeide om å lage fiskebeinsdiagrammer, er dette noen nyttige ressurser:

Creately

Creately er en nettbasert plattform for visuell brainstorming og samarbeid om å lage fiskebeinsdiagrammer. Både team og enkeltpersoner kan bruke den for å forbedre organisasjonsprosesser og resultater.

Verktøyet tilbyr kraftige stil- og tekstformateringsalternativer. Andre funksjoner inkluderer brainstorming i grupper og muligheten til å koble diagrammet til dokumenter, regneark og rapporter.

Creately støtter også integrasjoner med andre verktøy og arbeidsflyter. Du kan legge til kommentarer, nevne personer eller ta notater for enkel oppfølging.

Fargeskjemaet kan konfigureres for å skille mellom årsak og virkning. Hver deltaker har en dedikert markør for å identifisere hvem som gjør endringer i diagrammet i sanntid.

EdrawMax Online

Team som trenger å identifisere mulige årsaker til et problem og finne en rask løsning, bør vurdere EdrawMax Online. Dette kraftige nettverktøyet hjelper deg med å løse organisatoriske problemer ved å la deg lage profesjonelle fiskebeinsdiagrammer.

Det tilbyr en samling av maler med forskjellige stiler, der du enkelt kan dra og slippe dine foretrukne former og legge til innholdet ditt. Formene er fleksible, og koblingspunktene er pent plassert for et ryddig layout.

Datasikkerhet er ikke et problem, da Edraw beskytter dataene dine fra annonsører og dataanalyseselskaper. Du kan eksportere diagrammet i PPT-format og presentere det i et møte. Den automatisk genererte HTML-lenken er også en måte å dele den med teamet ditt på.

Lucidchart

Lucidchart er en plattform som lar deg analysere årsak og virkning raskt ved hjelp av sin fiskebeinsdiagramskaper. Bruk den for å analysere og finne de grunnleggende årsakene til problemer og identifisere mulige løsninger.

Plattformen har mer enn 800 diagrammaler som du kan dele med kollegene dine. Brainstorming kan gjøres i sanntid ved hjelp av kommentarer og chat i redigeringsverktøyet.

Du kan lage detaljerte fiskebeinsdiagrammer som inkluderer mange linjer, avstander og tekst. Det er ingen begrensning på plassen, så du kan legge til så mange linjer og skrive så mye tekst som er nødvendig for å identifisere alle mulige årsaker.

Lucidchart hjelper deg med å holde diagrammet profesjonelt og ryddig ved å tilby funksjoner for å legge til, gruppere og formatere alle deler av diagrammet.

SmartDraw

SmartDraw er et verktøy som lar deg lage profesjonelle fiskebeinsdiagrammer på kort tid. Du kan bruke det på både Windows- og Mac-maskiner.

Det er enkelt å tegne diagrammet. Du åpner en relevant mal og legger til «ribber» eller årsaker ved å skrive. Siden appen gjør mye av tegningen, kan du fokusere på å legge til årsakene.

Den kobler automatisk sammen årsakene og lar deg flytte eller slette dem uten manuell omtegning. Du kan dele diagrammene med teamet ditt for samarbeid ved hjelp av Google Drive, Dropbox, OneDrive osv. For de som ikke bruker SmartDraw, kan du sende en lenke på e-post.

Oppsummering

Et Ishikawa- eller fiskebeinsdiagram er en visuell metode for proaktiv risikokontroll. Det hjelper deg med å identifisere årsaker og trusler som kanskje ikke er synlige for det blotte øye.

Bedrifter kan bruke diagrammet for årsaksanalyse og for å unngå utbrenthet blant ansatte. Det er også nyttig for enkeltpersoner ved å sikre at korrigerende tiltak iverksettes.

Du kan enten lage et fiskebeinsdiagram manuelt eller bruke maler for å komme raskt i gang. Du kan også bruke nettbaserte verktøy for samarbeid.

Hvis du er interessert i diagrammer og grafer, kan du lese våre artikler om diagrammer for applikasjonsarkitektur og sammenligningsdiagrammer.