Fiskebein- eller Ishikawa-diagrammer på mindre enn 5 minutter

Bruk disse malene og diagrammakerverktøyene til å lage Fishbone- eller Ishikawa-diagrammer på et blunk.

Et fiskebeindiagram er en grafisk måte å gjenkjenne, forstå og løse problemer rundt et emne eller en organisasjon. Derfor, enten du er student eller prosjektleder, kan dette diagrammet hjelpe deg med problemidentifikasjon.

Ved å bruke dette til risikostyring kan du forhindre at teamet ditt utfører unødvendige produksjonstrinn og avslører flaskehalser i en forretningsprosess.

For å lære mer om denne metoden, fortsett å lese dette innlegget. Her vil vi også dele ressursene som hjelper deg med å lage Ishikawa-diagrammer på noen få minutter.

Hva er et fiskebeindiagram?

Fiskebeindiagrammer er en type tilfeldige diagrammer som brukes til å identifisere årsakene til en bestemt handling. Folk kaller også disse diagrammene Ishikawa-diagrammer, Fishikawa-diagrammer, fiskebensgrafer og årsak-og-virkning-illustrasjoner.

Hovedmålet med det er å få deg til å forstå årsakene til et problem som du bør håndtere for å forhindre en viss forekomst. Designet kan sømløst vise de potensielle årsakene til en bestemt prosess.

Du vil ofte se dets bruk av produktutvikling som trenger det for idédugnad og skissere de forskjellige stadiene i en prosess. Dessuten kan man bruke den til å finne ut hvilke kvalitetskontrollproblemer som kan oppstå under produksjonen.

Når du ser på dette diagrammet, vil strukturen se ut som et fiskeskjelett. Hodet inneholder det sentrale problemet, også kjent som effekten. Ribbene eller grenene som vokser fra ryggraden inneholder årsakene eller affinitetene.

Mens du jobber med dette diagrammet under idédugnadsøkter, kan du også legge til mindre grener til disse tilhørighetene for å inkludere spesifikke årsaker.

De populære brukstilfellene av dette diagrammet inkluderer:

#1. Årsak og virkningsanalyse

De vanligste brukstilfellene av fiskebeindiagrammer er å finne den underliggende årsaken til problemet eller årsakene til feilen til et produkt. Teamene bør komme med en problemformulering som inneholder det mislykkede produktnavnet og observasjoner angående det.

Basert på den uttalelsen kan de lage et Ishikawa-diagram for en visuell skildring eller forklaring av feilen. Med dens elementer kan de enkelt finne ut hva som var ansvarlig for feilen.

#2. Produktutvikling

Disse diagrammene er også nyttige for produktutviklingsteam for å tydelig skissere stadiene i prosessen. Ved å bruke den kan utviklingsteamet finne ut de nødvendige ressursene for bestemte tider og potensielle kvalitetskontrollproblemer.

#3. Feilsøking

Bortsett fra de ovennevnte tilfellene, bruker organisasjoner også diagrammet for feilsøking eller løsning av systematiske problemer. Ettersom diagrammet setter alle mulige årsaker foran deg i tekstformatet, blir det lettere å finne mulige bråkmakere i hver kategori.

  Hvordan logge ut av Minecraft

Konsept bak et fiskebein eller Ishikawa-diagram

Hvert klassiske Ishikawa-diagram består av 6 bein eller ribber, kjent som 6 Ms. Disse representerer potensielle feil som må identifiseres og rettes opp.

Arbeidskraft

Dette indikerer alle personene som er involvert i organisasjonsarbeidet. Selv om det er uvanlig, kan det føre til ugunstige konsekvenser.

Metode

Det refererer til produksjonsprosessen og tilhørende tjenester. Hvis metodene eller prosessene ikke er strømlinjeformet og standardisert, kan de bli vanskelige å følge og skape problemer.

Maskin

Feilstyrte maskiner og utstyr er ofte ansvarlige for underliggende tekniske eller vedlikeholdsvansker.

Materiale

Materialer er ressurser som brukes i produksjonslinjen. Når feil karakterisert, merket eller lagret, kan disse forårsake alvorlige problemer.

Moder jord

Moder natur betyr alle miljøfaktorer som klima, stormer, jordskjelv, branner og flom som er utenfor vår kontroll og forutsigelse.

Mål

Hver produksjon involverer målinger av ulike slag som avstand, mengde, temperatur og spenning. Når det ikke gjøres riktig, kan det føre til problemer med langvarig påvirkning.

Hvordan lage et fiskebeindiagram

Nå som du er klar over de grunnleggende prinsippene bak et Ishikawa-diagram, bør det ikke være noe problem å lage et for deg eller teamet ditt. Alt du trenger å gjøre er å følge arbeidsflyten nedenfor:

#1. Identifiser og dokumenter problemet

Siden et Fishbone-diagram dreier seg om et enkelt problem, må du identifisere det først. Hvis du jobber som et team, bør alle være enige om problemet enstemmig. Når du er bestemt, skriv ned problemformuleringen.

I diagrammet skal du skrive denne uttalelsen i fiskens hode. Du kan også notere når og hvor problemet oppstår.

#2. Brainstorm kategoriene

Nå er tiden for teamet ditt å bestemme seg for hovedkategoriene av årsaker. For eksempel kan mennesker, materialer, systemer eller leverandører være de vesentlige kreftene bak et problem. For hver kategori må du tegne en ribbe eller linje fra fiskeryggen i diagrammet.

#3. Identifiser potensielle årsaker

På dette tidspunktet bør du vurdere hver faktor du har funnet ut tidligere for å finne ut de potensielle årsakene bak hver av disse. Tegn kortere linjer fra beinene du tegnet for å visualisere disse potensielle årsakene. For komplekse saker må man kanskje tegne mindre undergrener.

#4. Analyser diagrammet

Med et diagram som har alle mulige årsaker til problemstillingen, kan du undersøke videre ved hjelp av undersøkelser. Prøv å analysere disse årsakene for å finne hovedskyldige.

Ressurser for fiskebeindiagrammaler

Maler er en fin måte å begynne å lage et diagram eller diagram på. Her er noen pålitelige nettsteder hvor brukere vil finne en rekke maler for Ishikawa-diagrammet.

Miro

Miro tilbyr deg en effektiv Fishbone-diagrammal som du kan bruke til å visualisere de sannsynlige årsakene til et problem. Hvis du er en del av et team eller prosjekt som trenger å løse et problem i samarbeid, er denne plattformen perfekt for deg.

  Hvordan koble en hvilken som helst smart enhet til HomeKit (med en Raspberry Pi)

Malen lar deg finne de grunnleggende årsakene til et problem, kjenne utfallene av diagrammet og utføre stemmegivning. Her kan brukere legge til tekst, sette en pil for å utvide et punkt, kommentere en sak og gjøre mange flere ting.

Du kan øke malstørrelsen og bruke Angre/Gjør om-knappene. Du kan også dele diagrammet som er opprettet på denne malen med andre interessenter.

TemplateLAB

Hvis du leter etter en rekke maler for Ishikawa-diagrammet, bør TemplateLAB være ditt valg. Her får du mer enn 20 maler av dette diagrammet og det verktøyet i forskjellige filformater som MS Word-dokument, MS PowerPoint og Photoshop.

Malene er tilgjengelige i ulike design og fargevalg. Hvis du vil bruke en mal som matcher fargepaletten til merket ditt, velg fra dette brede utvalget av kolleksjoner.

Disse er tilgjengelige for nedlasting med ett klikk og sosial deling på Facebook, Pinterest og Twitter.

Canva

Enten du trenger et Fishbone-diagram for idédugnad, tankebehandling og problemløsning, vil Canva gi deg forbløffende maler. Her får du mer enn 25 maler for akkurat denne diagramtypen.

Alle tilgjengelige maler er profesjonelt utformet slik at brukere kan raskt spore arbeidsflyten og samarbeidet. Hvem som helst kan bruke den umiddelbart for datavisualisering uten å måtte lære noe komplekst verktøy.

Videre lar den deg redigere malene med dra-og-slipp-verktøy som du kan bruke uten tidligere erfaring. Den tilbyr også mange muligheter for å tilpasse utseendet til diagrammet ved å endre fargene på bilder, bakgrunn, skrift og tekstboks.

Diagrammene som er opprettet ved hjelp av denne plattformen kan lastes ned, publiseres og deles med andre.

Edraw

Siden folk kanskje trenger å lage Fishbone-diagrammer for å analysere problemer for ulike domener, kan de velge passende maler fra samlingen til Edraw. Det tar bare ett klikk for å laste ned malen. Du må imidlertid bruke EdrawMax-applikasjonen for å åpne malene som er tilgjengelige i eddx-filformat.

På denne nettsiden får du maler for tidsstyring, laboratorier, kategorier, elektrolytter, årsak og virkning, node, tjenesteproblem, markedsårsak, akademisk rekord, resultatforsinkelse, leseinteresse og diverse andre emner.

Fiskebeindiagrammakere

Hvis du trenger nettbaserte plattformer for å lage fiskebeindiagrammer i samarbeid, er dette noen av de viktigste ressursene:

Kreativt

Creately er en nettbasert plattform for visuell idédugnad og samarbeid for å lage Fishbone-diagrammer. Lag og enkeltpersoner kan bruke det til å forbedre organisasjonsprosesser og ytelse.

Dette verktøyet gir deg kraftige stil- og tekstformateringsalternativer. Andre funksjoner i denne appen inkluderer gruppe brainstorming-funksjoner og muligheten til å koble diagrammet med dokumenter, regneark og rapporter.

Creately støtter også kraftige integrasjoner slik at du kan koble verktøyet med andre verktøy og arbeidsflyter. Brukere kan legge til kommentarer, nevne personer eller til og med ta notater for enkel oppfølging.

Fargeskjemaet er også konfigurerbart som lar deg skille mellom årsak og virkning. Hver deltaker får en dedikert markør for å identifisere hvem som gjør endringer i diagrammet i sanntid.

  Fiks Sea of ​​Thieves Not Lasting Feil

EdrawMax Online

Team som trenger å identifisere mulige årsaker til problemet og komme opp med en rask løsning, bør gå for EdrawMax Online. Dette kraftige nettverktøyet hjelper deg med å overvinne organisatoriske problemer ved å la deg lage et profesjonelt fiskebeindiagram.

Den gir deg en samling maler med forskjellige stiler der du ganske enkelt kan dra og slippe dine foretrukne former og legge til innholdet ditt. Formene er fleksible mens koblingspunktene og grenene er pent plassert for en pen layout.

Det er heller ikke nødvendig å bekymre seg for datasikkerhet, da Edraw beskytter dataene dine mot annonsører og dataanalyseselskaper. Det er også mulig å eksportere diagrammet i PPT-format og presentere det i et møte. Den automatisk genererte HTML-lenken er en annen måte å dele den med lagkameratene dine på.

Lucidchart

Lucidchart er en plattform som lar deg analysere årsak og virkning raskt ved å bruke sin Fishbone-diagramskaper. Bruk den til å analysere og finne de grunnleggende årsakene til problemer og finne ut mulige løsninger.

Den har en samling av mer enn 800 diagrammaler som du kan dele med kollegene dine. Med den kan idédugnad bli en sanntidshendelse med omtalekommentarer og chat i redaktøren.

På denne plattformen kan du lage grundige Fishbone-diagrammer som inkluderer en overflod av linjer, avstander og tekster. Det begrenser ikke plassen din og lar deg legge til så mange linjer du vil tegne og skrive ned så mye tekst som nødvendig for å identifisere alle mulige årsaker.

Lucidchart hjelper deg også å holde diagrammet profesjonelt og ryddig ved å tilby funksjoner som å legge til, gruppere og formatere hvilken som helst del av diagrammet.

SmartDraw

Når det gjelder å lage profesjonelle fiskebeindiagrammer, er SmartDraw her for deg. Ved å bruke denne nettplattformen kan du lage et Ishikawa-diagram på noen få minutter. Du kan også bruke den på din Windows- og Mac-datamaskin.

Å tegne dette diagrammet på dette verktøyet er superenkelt. Alt du trenger å gjøre er å åpne en relevant mal og legge til ribber eller årsaker til den for å inkludere årsakene ved å skrive. Siden appen gjør mye av tegningen, kan du kun fokusere på å legge til årsakene.

I tillegg kobler den automatisk sammen årsakene og lar deg flytte eller slette dem uten manuell omtegning. Man kan dele disse diagrammene med lagkamerater for samarbeid ved hjelp av Google Drive, Dropbox, OneDrive, etc. For ikke-SmartDraw-brukere er det nok å sende lenken på e-post.

Innpakning

Et Ishikawa- eller Fishbone-diagram er en visuell tilnærming for proaktiv risikokontroll. Den lar deg identifisere årsakene og truslene som du kanskje ikke ser med bare øyne.

Bedrifter kan bruke den til årsaksanalyse og unngå utbrenthet hos ansatte. Det kommer også de enkelte brukerne til gode ved å sikre korrigerende handlinger.

Du kan enten følge den manuelle metoden for å lage et fiskebeindiagram eller bruke innebygde maler for å komme i gang umiddelbart. Dessuten kan du bruke det elektroniske diagrammet for samarbeid.

Hvis du er interessert i diagrammer og diagrammer, ikke glem å sjekke ut artiklene våre om applikasjonsarkitekturdiagram og sammenligningsdiagrammer.