Forbedre din ansettelsesprosess med talentkartlegging
Ønsker du å optimalisere din ansettelsesprosess gjennom talentkartlegging? Er du nysgjerrig på hvordan dette fungerer i praksis?
Talentkartlegging er en moderne tilnærming som rekrutteringsledere benytter for å forbedre ansettelsesprosessen og sikre at de tiltrekker seg de beste kandidatene. Denne metoden er designet for å effektivisere rekruttering og hjelpe selskaper med å finne de mest kompetente menneskene.
Denne artikkelen vil utforske hva talentkartlegging innebærer, dens betydning i rekrutteringssammenheng, fordelene og utfordringene den medfører, samt presentere noen av de beste malene du kan bruke for å lykkes med denne prosessen.
La oss se nærmere på dette.
Hva er talentkartlegging i rekruttering?
Talentkartlegging er en effektiv rekrutteringsstrategi som brukes av moderne rekrutteringsteam for å sikre at de ikke går glipp av de beste talentene i jakten på raske ansettelser. Det handler om mer enn bare å fylle en stilling; det er en proaktiv tilnærming til å finne de rette kandidatene, plassere dem i de rette rollene og sørge for at topptalentene blir værende.
Talentkartlegging fungerer som en bro mellom en virksomhets rekrutteringsstrategi og dens overordnede forretningsmål. Denne metoden er basert på en langsiktig visjon og krever kontinuerlig justering i takt med at selskapet utvikler seg.
I hovedsak hjelper talentkartlegging bedrifter med å ligge i forkant ved å gi rekrutteringsteamene muligheten til å proaktivt kontakte potensielle kandidater, i stedet for å passivt vente på at kandidatene skal ta kontakt.
Fordeler med talentkartlegging
Korrekt implementert talentkartlegging kan gi HR-avdelinger flere fordeler. La oss se nærmere på noen av dem.
#1. Etablering av en kvalifisert kandidatpool
Talentkartlegging hjelper deg med å identifisere både aktive og passive kandidater med de nødvendige ferdighetene og erfaringen. Dette gjør at bedrifter kan bygge en pool av forhåndskvalifiserte og interesserte kandidater, og dermed sikre seg de beste talentene før konkurrentene gjør det.
#2. Utnyttelse av interne ressurser
Talentkartlegging fokuserer ikke bare på ekstern rekruttering; det handler også om å identifisere interne talenter. Før man søker eksternt, hjelper talentkartlegging med å identifisere de ansatte som presterer best i organisasjonen. Dette gir muligheten til å utvikle deres ferdigheter for fremtidige lederroller.
Denne tilnærmingen kan spare bedriften tid og penger samtidig som den bidrar til en positiv og inkluderende arbeidskultur.
#3. Mangfold i rekrutteringsprosessen
Talentkartlegging fremmer mangfold og inkludering i rekrutteringsstrategien. Ved å samle innsikt om demografi, som kjønn, alder og etnisk bakgrunn, kan virksomheter gjennomføre mer målrettede søk etter kvalifiserte kandidater fra alle samfunnslag.
#4. Forbedret arbeidsstyrkeplanlegging
Gjennom talentkartlegging kan virksomheter ta datadrevne beslutninger for en bedre fordeling av ressurser. Dette innebærer å planlegge for nyansettelser, igangsette talent- og utviklingsprogrammer, promotere interne talenter og mye mer. Talentkartlegging bidrar til å sikre at de rette personene er på plass i de riktige rollene og til rett tid.
Utfordringer med talentkartlegging
Selv om talentkartlegging ikke er rakettvitenskap, finnes det visse utfordringer som bedrifter må håndtere.
#1. Tidkrevende og kostbart
Det kan være en overveldende oppgave å analysere store mengder data, noe som gjør det vanskelig å forutse fremtidige talentbehov.
Det kreves en proaktiv tilnærming til talentjakt og en grundig vurdering av eksisterende talenter. Dette innebærer datainnsamling gjennom 360-graders tilbakemeldinger, selvevalueringer, KPI-sporing og andre metoder. Selv om ferdighetsvurderingsverktøy kan hjelpe med å identifisere kompetansegap, kreves det fortsatt en betydelig innsats for å analysere data og identifisere de beste talentene.
#2. Vanskeligheter med å samle inn pålitelige data
Datainnsamling er en essensiell del av talentkartleggingsprosessen, og det er ofte her de største utfordringene ligger.
For å utvikle en effektiv ramme for talentanskaffelse, trenger man en nøyaktig og pålitelig database. Mangel på pålitelige data om eksisterende talenter kan føre til:
- Kostbare ansettelsesfeil
- Feilaktige prognoser for talentbehov
- Manglende evne til å sikre seg topptalenter før konkurrentene
Med tanke på dataens viktighet i talentkartlegging, er det avgjørende å ha etablert KPIer og KRAer for å kunne ta datadrevne beslutninger.
#3. Et dynamisk forretningsmiljø
Markedet er i stadig endring, og det kan være vanskelig å forutsi langsiktige behov. Dette kan påvirke langsiktige analyser og prognoser, og dermed vanskeliggjøre utviklingen av en langsiktig rekrutteringsstrategi. Likevel er det ikke en umulig oppgave.
La oss nå undersøke hvordan man kan utvikle en pålitelig og bærekraftig talentkartleggingsstrategi for din organisasjon.
Hvordan kartlegge talent: En trinnvis veiledning
Selv om den spesifikke utførelsen kan variere fra selskap til selskap, er her en generell trinnvis veiledning for hvordan talentkartlegging fungerer:
#1. Identifiser organisasjonens mål og talentbehov
Start med å konsultere virksomhetens ledelse for å få en bedre forståelse av selskapets visjon. Søk svar på følgende spørsmål:
- Hva er forventningene til selskapet i løpet av de neste 5, 10 eller 20 årene?
- Hvilke talenter trengs for å støtte disse målene?
- Er ledelsen villig til å investere mer i arbeidsstyrken?
Deretter bør du kontakte avdelingsledere for å få en detaljert oversikt over deres spesifikke talentbehov. Prøv å få svar på spørsmål som:
- Hva er flaskehalsene i hver avdeling?
- Hvordan ser de for seg avdelingsstrukturen i fremtiden?
- Er den tilgjengelige arbeidsstyrken i stand til å nå de satte målene?
Når du har kartlagt organisasjonens mål og talentbehov, er det på tide å definere nøkkeldata.
#2. Definer datapunkt
Dine datapunkt avhenger generelt av dine talentbehov. Likevel er det noen viktige datapunkt du trenger for å starte datakartleggingsprosessen:
- Stillingsbeskrivelse: De beskriver ansvaret som er knyttet til en rolle – nødvendige ferdigheter, kunnskaper og erfaring. Lag stillingsbeskrivelser for nye stillinger og oppdater de gamle.
- Ferdighetsinventar: En ferdighetsinventar lister opp alle ferdighetene, kunnskapene og kvalifikasjonene til din eksisterende arbeidsstyrke. Dette inkluderer harde ferdigheter, myke ferdigheter og relevante sertifiseringer eller grader.
- Ansattes evalueringer og tilbakemeldinger: Ansattes evalueringer og spørreskjemaer kan gi verdifull informasjon. De gir innsikt i teamets styrker og svakheter.
#3. Vurder ytelsen til nåværende ansatte
Nå som du har definert nøkkeldatapunktene, er det tid for å vurdere den interne teamytelsen. Dette kan gjøres på flere måter, for eksempel:
- Selvevaluering
- 360-graders tilbakemeldinger
- Ferdighetstesting
En anbefalt metode er å bruke en 9-boks talentkartlegging.
Hva er det?
9-boks talentkartlegging er et brukervennlig verktøy som bruker en helhetlig tilnærming til talentvurdering. Verktøyet bruker et 9-boks rutenett der ansatte deles inn i 9 grupper basert på deres prestasjoner og potensial.
Du kan bruke denne teknikken til å identifisere styrker og svakheter hos dine nåværende ansatte. I tillegg kan du segmentere dem basert på lav, moderat og høy ytelse.
Dette hjelper deg med å avdekke potensialet til de ansatte og dra nytte av det i stedet for å ansette eksternt.
Forretningstips: Vurder hvordan du kan bygge eksisterende talent i stedet for å søke etter nye.
Det er derfor viktig å dokumentere ansattes ytelse, og 9-boks talentkartlegging er en populær metode for å gjøre det.
#4. Undersøk konkurrentenes rekrutteringsstrategier
Deretter kan du ta en titt på hvordan dine største konkurrenter rekrutterer. Få en oversikt over hvilke stillinger, ferdigheter eller avdelinger du mangler i forhold til dem.
Dette betyr ikke at du skal kopiere deres strategi, men det er alltid nyttig å vite hva dine konkurrenter gjør. Tross alt opererer dere innenfor samme bransje, og hvis de gjør det bedre enn deg, må du finne ut hvorfor.
Du kan samle denne informasjonen ved å studere konkurrenters talentplaner, rekrutteringsverktøy, ledige stillinger, strategier for å beholde ansatte, og mer.
En god forståelse av dine konkurrenter gir deg et forsprang når du utvikler en effektiv talentkartleggingsstrategi.
#5. Lag en database med passive kandidater
Når du har identifisert potensielle kompetansegap, er det på tide å fylle opp talentmassen med passive kandidater.
Passive kandidater er de som ikke aktivt søker jobb. Det er overraskende at passivt talent utgjør 70% av den globale arbeidsstyrken.
Den tradisjonelle, reaktive rekrutteringsstilen der man begynner å søke etter kandidater først når behovet oppstår, er foreldet. Å bygge en pool av slike talenter er avgjørende for en effektiv talentkartleggingsstrategi.
Det er viktig å ha en proaktiv tilnærming for å kunne rekruttere de perfekte kandidatene raskt og enkelt.
#6. Utvikle en talenthåndteringsstrategi
Nå har du en klar forståelse av:
- Hva du forventer av dine ansatte?
- Hvor dine talenter befinner seg?
- Hvilke ferdigheter eller talentmangler du har?
- Hvordan du kan tiltrekke, beholde og tilpasse disse talentene til dine organisasjonsmål?
Det er på tide å utvikle en talenthåndteringsstrategi basert på dine talentkartleggingsdata.
Din talenthåndteringsstrategi bør fokusere på tre områder: anskaffelse, utvikling og oppbevaring av talenter.
Faktisk viser en studie fra McKinsey & Company at evnen til å overgå konkurrentene er nært knyttet til effektiviteten av selskapets talenthåndteringsstrategier.
Nå som du har en dypere forståelse av hva talentkartlegging er, la oss se på noen av de beste malene som er tilgjengelige på markedet.
Smartsheet
Smartsheet er en SaaS-programvare som tilbyr et bredt utvalg av verktøy for å spore prosjektfremdrift og administrere arbeidsflyter i hele organisasjonen.
Smartsheets programvare støtter talentkartlegging gjennom tre hovedmalsett:
30-dagers onboarding-sett for nye ansatte
Dette onboarding-settet inkluderer:
- Et onboarding-dashbord som gir en oversikt over alle aktiviteter knyttet til nye ansattes onboarding-prosess.
- Sanntidssporing av oppgaver som er pågående eller som har overskredet forfallsdatoen.
Kontaktliste for ansatte
Dette kontaktliste-settet inkluderer:
- Et sentralisert dashbord som viser en samlet oversikt over ansattes data.
- Avdelingsbasert datarapportering og datasegmentering.
- Et omfattende regneark med en ansattdatabase som inneholder nødvendige data som bilde, navn, ansettelsesdato, adresse, avdeling, kontaktnummer osv.
Oppsett av bedriftsnav
Dette er sentralen for malene som er nevnt ovenfor. Med denne bedriftsnav-malen kan du koble til alle dine Smartsheet-ressurser via ett dashbord.
I tillegg kan du bruke dashbordet for avdelingsnavet til å analysere talentkartleggingsstrategien din ved å se på avdelingsspesifikke ressurser.
Smartsheet tilbyr en 30-dagers gratis prøveperiode, slik at du har god tid til å teste malens funksjoner.
Creately
Creately er en plattform for arbeidsadministrasjon som tilbyr verktøy for diagrammer og design.
Funksjoner
- Verktøyet har mange profesjonelt utformede maler for organisasjonskart, ferdighetsinventar, 9-boks rutenett, og mer, med en enkel dra-og-slipp-funksjonalitet.
- Du kan importere ansattdata fra eksterne kilder eller opprette egendefinerte databaser. Det har også en toveis synkronisering, slik at du ikke trenger å oppdatere dataene dine to ganger.
- Integrerte verktøy for samarbeid og videokonferanser som legger til rette for fjernarbeid og effektiv gjennomføring av workshops og økter.
Creately brukes av 8 millioner brukere og tusenvis av team fra selskaper som Intel, Netflix og Facebook for å utvikle deres talentkartleggingsstrategier.
Venngage
Venngage er et designverktøy som hjelper bedrifter med å visualisere data gjennom attraktive og tilpassede visuelle hjelpemidler.
Funksjoner
- Et omfattende bibliotek med former, fonter og fargepaletter for å tilpasse brukeropplevelsen.
- For bedrifter tilbyr den et eget merkevaresett for å unngå gjentatt arbeid under redigering av maler (kun tilgjengelig i betalt versjon).
I motsetning til Creately, tilbyr talentkartleggingsmalen fra Venngage færre tilpasningsmuligheter. Likevel er det et nyttig verktøy med mange funksjoner, selv i freemium-versjonen.
Visme
Visme er et online visualiseringsverktøy som hjelper bedrifter med å lage presentasjoner, flytskjemaer og personlige visuelle design.
Funksjoner
- Du får tilgang til millioner av gratis design med en rekke redigeringsverktøy og widgeter som gjør det mulig å tilpasse visuelle elementer med bare noen få klikk.
- Den tilbyr personalisert visualisering med interaktive elementer som animasjon, sveveeffekter, popup-vinduer og linker.
- Det visuelle innholdet kan enkelt lastes ned i flere formater.
Vismes talentkartleggingsmal har utvilsomt bedre tilpasningsmuligheter enn mange andre verktøy. Det er ikke uten grunn at de har over 11,5 millioner kunder.
Pipefy
Pipefy er et kraftig verktøy som brukes til å designe og automatisere bedriftsarbeidsflyter på bare noen få minutter.
Funksjoner
- Selv nybegynnere kan lage avanserte prosesser i løpet av få minutter.
- Dra-og-slipp funksjonaliteten gir en sømløs tilpasningsopplevelse.
- Den er fullt integrert med CRM, ERP og andre eksisterende verktøy.
Pipefy er et brukervennlig verktøy som kombinerer ekspertise med enkel bruk.
Avslutning
Denne artikkelen har forklart hvorfor talentkartlegging er en viktig del av enhver rekrutteringsstrategi. Uansett om du er rekrutterer, HR-medarbeider eller talentanskaffelsesspesialist, bør talentkartlegging være et sentralt fokus.
Likevel har ikke alle selskaper de nødvendige ressursene og tiden som kreves for å utføre talentkartlegging. Hvis dette gjelder din bedrift, kan det være lurt å vurdere å ansette en ekstern leverandør av talentkartleggingstjenester. Uansett bør du være selvkritisk og godt informert om hva talentkartlegging er og hvordan den kan tilpasses dine langsiktige forretningsmål.