Smarthjem-sentraler – en saga blott?
Helt siden smarthjemmenes spede begynnelse har smarthjem-sentralen vært ansett som selve hjernen i systemet. Imidlertid, takket være teknologigiganter som Google og Amazon, ser det ut til at sentralenes rolle blir stadig mindre, og de kan snart være historie.
Smarthjem-sentraler: Hjertet i det smarte hjemmet
Tidligere, hvis man ønsket å styre alle sine smarthjem-enheter fra ett sted og via én app, var en smarthjem-sentral den åpenbare løsningen. Disse sentralene utmerket seg i å koble sammen alt fra Wi-Fi-kontakter til smarte Z-wave-låser. De introduserte også rutiner, automatisering og et praktisk dashbord for å kontrollere alle enhetene fra et sentralisert sted. Enheter fra forskjellige produsenter kunne samarbeide sømløst når de var koblet til en sentral. Man var ikke begrenset til ett enkelt merke, eller uheldig hvis ens favorittmerke ikke produserte en bestemt type enhet.
Smarthjem-sentraler gjorde også Z-wave- og Zigbee-enheter virkelig smarte. Uten en sentral var det vanskelig å fjernstyre en smartlås og å administrere koder. Selv om man kunne overvåke og administrere en Z-wave- eller Zigbee-enhet lokalt fra en dedikert produsentapp, var det en sentral som ga muligheten til å utvide funksjonaliteten.
Ulemper med smarthjem-sentraler
Dessverre har smarthjem-sentralmarkedet vist seg å være ustabilt. Selskaper som Lowes har fullstendig avviklet sin Iris-plattform, og det finnes mange andre sentraler som man kanskje bør unngå. De to største aktørene i markedet, Wink og SmartThings, har opplevd oppkjøp som ikke har vært særlig vellykkede.
SmartThings krever i dag to forskjellige apper for å få tilgang til alle funksjonene, noe som ofte er forvirrende og går imot ideen om «én app for å styre dem alle».
Winks historie er enda mer brokete. Virksomheten var tidligere eid av Quirky, som gikk konkurs og solgte Wink til Flex. Flex solgte deretter Wink videre til i.am+, grunnlagt av Will.i.am.
Wink har ikke kunngjort noen nye tredjeparts produktintegrasjoner siden september 2017, og det siste nye produktet Wink lanserte (Lookout) kom i oktober 2017. I tillegg er det ofte mangel på lager av sentralene, noe som bekreftes i flere Reddit tråder, noe som tyder på at markedet for disse sentralene kan være usikkert.
Google og Amazon reduserer behovet for sentraler
Heldigvis har Google og Amazon utviklet et nytt alternativ til sentraler. Ikke bare gir Google Assistant og Alexa stemmestyring av enhetene dine, men de gjenskaper nesten alle funksjonene som smarthjem-sentraler tilbyr. Du kan sette opp rutiner i Google- og Amazon-appene, koble til enheter fra forskjellige produsenter, opprette grupper og automatisere oppgaver.
Disse stemmeassistentene kan også koble seg til en rekke enheter via Wi-Fi eller tredjeparts appintegrasjoner. Hvis du har en Echo Show eller Echo Plus, kan du også koble til ZigBee-enheter. I hovedsak, med unntak av Z-Wave og Zigbee (for stemmeassistentenheter som ikke er nevnt ovenfor), er det svært sannsynlig at Google Home- eller Amazon Alexa-enheten din vil fungere med de fleste av smarthjem-enhetene dine.
Du vil oppleve de samme fordelene med enkel tilgangskontroll og automatisering, i tillegg til bonusen med stemmestyring. Med tanke på størrelsen og styrken til Google og Amazon, er frykten for nedleggelse minimal. Denne styrken kom tydelig frem under CES 2019, der nesten alle smarthjem-enheter kunngjorde kompatibilitet med disse plattformene. Hva manglet? Z-wave, ZigBee (utenom Philips Hue), Wink og Smartthings.
Det største problemet i en fremtid uten sentraler er imidlertid Wi-Fi og de utfordringene det medfører.
Wi-Fi – en utfordring som blir enklere
Hvis alle dine smarte enheter er koblet til nettverket ditt via Wi-Fi, kan du fort oppleve problemer. Wi-Fi har ikke den samme rekkevidden som et sammensatt sett av ZigBee- eller Z-Wave-enheter kan oppnå. Det er heller ikke like batterivennlig, og jo flere enheter du kobler til, jo mer overbelastning kan du forårsake på nettverket.
Den kommende Wi-Fi 6-standarden bidrar til å løse mange av disse problemene. Wi-Fi 6 er mer skånsom mot batterilevetiden, forbedrer hastigheten i 2,4 GHz-spekteret og bør redusere generelle problemer med overbelastning.
Dette er imidlertid en kommende standard og løser ikke alle problemene fullstendig. Google og Amazon er klar over dette og har forberedt seg på fremtiden ved å satse på mesh-nettverk. Google hadde allerede sitt eget routersystem, og Amazon kunngjorde nylig at de kjøper Eero, selskapet som nesten startet mesh-revolusjonen.
Med mesh-rutere vil enhetene dine ha all rekkevidden de trenger, og overbelastning vil være et problem fra fortiden. I tillegg trenger du ikke å bekymre deg for å bruke både et 2,4 GHz- og et 5 GHz-nettverk, og hvilket du skal bruke når. Mesh-nettverk håndterer begge for deg på en sømløs måte, og velger det som passer best, noe som kan være nyttig siden mange smarte enheter kun fungerer på 2,4 GHz-nettverk.
Det ser ut til at smarthjem-sentralene sakte går mot en smertefull død, og stemmeassistenter står klare til å overta deres plass. Alt i alt er dette positivt, ettersom Google og Amazon er store nok til å stå imot utfordrende tider og drive frem adopsjon og lavere priser. De har allerede integrert de beste funksjonene fra sentralene, samtidig som de har innført sine egne unike egenskaper, enten det er en skjerm som viser dine beste bilder, eller et intercom-system uten ledninger.
Implementeringen av smarthjem er i stadig utvikling, og fremtiden til sentralene er bare ett eksempel på hvor raskt ting endrer seg. Og hvor mye smerte du er villig til å akseptere for å ha et smarthjem nå, i stedet for å vente til standardene virkelig er standarder, og ikke bare store løfter.