Vanntett eller vannavstøtende? Slik beskytter du mobilen mot vannskade!

Viktige punkter

  • Enheter som markedsføres som vannavstøtende er ikke helt vanntette, noe som betyr at vann kan trenge inn under visse forhold.
  • Smartklokker og aktivitetsarmbånd bruker ATM-klassifisering for å angi vannmotstand, mens smarttelefoner bruker IP-koder.
  • Vannmotstand er ikke en permanent egenskap, og den kan svekkes over tid. Derfor bør man betrakte vannmotstand som en sikkerhetsmargin, ikke som en funksjon for aktiv bruk i vann.

Mange elektroniske dingser fremheves som vanntette eller vannavstøtende. Men hva innebærer egentlig dette? Kan du trygt kaste telefonen i et svømmebasseng uten bekymringer? La oss se nærmere på hva vannmotstand faktisk betyr for å unngå fuktskader på telefoner, smartklokker og andre enheter.

Vanntett kontra vannavstøtende

Begrepet «vanntett» antyder at vann umulig kan trenge inn i en enhet under noen som helst forhold. Selv om enkelte produsenter bruker dette uttrykket i markedsføringen, er ingen enhet reelt sett 100% vanntett.

Selv om enheten din kanskje tåler noen få minutter i regn eller et kort opphold i et grunt basseng, er den ikke konstruert for dyphavsdykking. På et eller annet tidspunkt vil alle vannavstøtende tiltak svikte, og vann vil finne veien inn i enheten.


Fotologi1971/Shutterstock

Derfor er «vannavstøtende» et mer presist uttrykk. Det indikerer at selv om enheten har en viss beskyttelse mot væskeinntrengning, kan vann fortsatt trenge inn under visse omstendigheter. Dette er en liten, men viktig forskjell.

Så, siden du nå vet at enheten din ikke er helt vanntett, hvordan finner du ut hvor mye vann den faktisk tåler? Her kommer standarder som spesifiserer hvor godt en enhet skal beskytte mot vanninntrengning inn i bildet.

ATM-motstand: Hovedsakelig brukt for wearables

ATM, eller standard atmosfære, er en enhet for måling av trykk. Én atmosfære tilsvarer omtrent det trykket som utøves på en gjenstand ved havoverflaten. For hver ti meter du går ned i vannet, øker trykket med én ekstra ATM.

Smartklokker og aktivitetsarmbånd bruker vanligvis en ATM-verdi for å angi vannmotstand. For eksempel, hvis smartklokken din har en vannmotstand på 5 ATM, er den sannsynligvis trygg å bruke i svømmebasseng, og den tåler å ligge ute i regnet.

Det finnes ingen standardisert test for å fastslå ATM-verdien for en bærbar enhet, selv om noen klokker følger ISO:22810-standarden som brukes for tradisjonelle armbåndsur. Mens ATM-verdien indikerer vannmotstand, er det mer enn bare dybden som teller.

ATM-tester gjennomføres under statisk trykk, det vil si at testen går ut på at enheten holdes i ro ved et bestemt trykknivå. Dette er ganske forskjellig fra de forholdene som man ofte opplever i virkeligheten. For eksempel, selv om aktivitetsarmbåndet tåler et opphold i en vask fylt med vann, kan det bli ødelagt dersom det utsettes for en kraftig vannstråle fra en slange eller treffer vannoverflaten i høy fart under vannscooterkjøring.

Slike situasjoner kan utøve et høyere trykk på klokken enn den er konstruert for å tåle. Derfor er det viktig å tenke på vannets kraft, og ikke bare dybden.

IP-koder: Hovedsakelig brukt for telefoner

I motsetning til wearables, finnes det standardiserte tester for vannmotstand for smarttelefoner. Disse er fastsatt av International Electrotechnical Commission (IEC) og omtales som International Protection (eller Ingress Protection) koder. Kodene er vanligvis angitt som IP, etterfulgt av to sifre.

For eksempel har iPhone 15 en IP68-klassifisering. I denne koden refererer det første sifferet til støvbeskyttelse. Her er 6 den høyeste rangeringen, som de fleste moderne smarttelefoner oppnår. Det andre sifferet refererer til vannbeskyttelse, der 9 er den høyeste rangeringen. De fleste smarttelefoner tilbyr imidlertid nivå 7 eller 8 vannmotstand.

Her er en oversikt over hva hvert nummer for vannmotstand indikerer:

  • X: Enheten er ikke testet for vannmotstand.
  • 0: Ingen beskyttelse mot vann.
  • 1: Dryppende vann har ingen effekt.
  • 2: Dryppende vann har ingen effekt, selv når det faller vertikalt på en enhet som er vinklet 15 grader.
  • 3: Sprut av vann har ingen effekt, selv om det kommer i en vinkel på 60 grader fra vertikalen.
  • 4: Vannsprut fra alle retninger har ingen effekt.
  • 5: Vannstråler fra en dyse på 0,25 tommer har ingen effekt.
  • 6: Kraftigere vannstråler fra en dyse på 0,5 tommer har ingen effekt.
  • 7: Nedsenking i opptil én meter (3,25 fot) vann i 30 minutter har ingen effekt.
  • 8: Nedsenking i mer enn én meter (3,25 fot) vann i mer enn 30 minutter har ingen effekt.
  • 9: Høytemperatur- og høytrykksvannstråler har ingen effekt.

Du vil sannsynligvis ikke oppleve det siste nivået i forbrukerelektronikk. De fleste smarttelefoner i dag tilbyr vannbeskyttelse på nivå 7 eller 8, mens eldre enheter kan ha nivå 4, 5 eller 6.

Teknisk sett betyr ikke det at en enhet har oppnådd et visst motstandsnivå at den automatisk er testet for de lavere nivåene. Noen enheter vil derfor ha to IP-klassifiseringer, men dette er uvanlig. Vanligvis vil alle enheter med nivå 7 eller 8 vannbeskyttelse også være beskyttet mot svakere former for vanninntrengning.

Avhengig av enheten, kan en vannmotstandsklassifisering på 8 ha forskjellig betydning. For eksempel er iPhone 15 og iPhone 11 begge klassifisert som IP68. Ifølge Apples nettside om iPhone vannmotstand, er imidlertid iPhone 15 testet for beskyttelse på seks meters (19,7 fot) dybde i opptil 30 minutter, mens iPhone 11 kun er testet for dybder på to meter (6,6 fot) i 30 minutter.

Kort sagt, IPx7- og IPx8-klassifiseringer indikerer at en telefon kan tåle nedsenking i vann. Som nevnt tidligere med ATM-klassifiseringer, er det viktig å huske at disse testene utføres i rolig vann under ideelle forhold. Selv om telefonen din kan tåle å ligge i noen få meter med vann, betyr det ikke at den tåler en kraftig vannstråle fra en høytrykksspyler.

Begrensninger ved vannmotstand

Som vi har sett, er alle enheter som produsenten hevder er «vanntette», i realiteten bare vannavstøtende til en viss grad. Enheter testes under nøye kontrollerte forhold for å fastslå beskyttelsesnivået, men de er ikke perfekte og har sine begrensninger.

Det viktigste er at vannmotstand ikke er en permanent egenskap. Over tid, enten gjennom vanlig bruk eller skader, kan telefonens vannmotstand reduseres. Tetninger kan brytes ned over tid, og en mistet enhet eller en støt kan gi vann et sted å trenge inn som det ellers ikke ville hatt.

Av denne grunn dekkes ikke vannskader av de fleste telefoners garanti. Hvis du mister telefonen din i vann noen måneder etter at du kjøpte den, og den slutter å fungere, er det lite sannsynlig at produsenten vil erstatte den.

Avhengig av enheten, kan det være at du ikke skal trykke på knappene mens den er nedsenket. Dette kan i noen tilfeller bryte tetningene og slippe inn vann. Hvis du bruker et vannavstøtende deksel til telefonen din, må du sørge for at alle klaffer og andre deksler er godt lukket.

Husk at testene for vannbeskyttelse kun utføres i ferskvann. Du bør under ingen omstendigheter bruke enheten i saltvann, da salt kan forårsake uopprettelige skader.

Til slutt gir ikke IP-motstand nødvendigvis beskyttelse mot andre væsker som kaffe eller gjørmete vann. For iPhone XS og nyere modeller hevder Apple at enhetene er motstandsdyktige mot søl fra drikker som brus og juice. Du trenger bare å skylle bort sølet med vann fra springen, tørke av iPhonen og la den tørke.

For andre enheter bør du sjekke med produsenten for anbefalt fremgangsmåte.

Vannmotstand er for beskyttelse, ikke underholdning

Det er viktig å huske at vannmotstand er ment å være en sikkerhet for å beskytte mot vannskader, ikke en morsom funksjon som du bør teste. Du trenger sannsynligvis ikke å bekymre deg dersom du ved et uhell mister en vannavstøtende telefon i toalettet. Men du bør ikke ta med deg enheten inn i bassenget hver gang du har mulighet – den er ikke laget for bruk som et undervannskamera.

Hvis du vil vite hvor vanntett enheten din faktisk er, bør du lese det som står med liten skrift fra produsenten. Ikke stol på markedsføringsutsagn som «tåler svømming», og vær skeptisk til påstander om enheter fra ukjente produsenter. For å unngå problemer bør du aldri bevisst utsette en enhet for vann med mindre du er sikker på hva den tåler.

Hvis telefonen din blir våt, kan du muligens redusere vannskader ved å handle raskt og fornuftig.