I januar 2022 annonserte Google at de ville erstatte FLoC med Google Topics API, et forslag innenfor deres Privacy Sandbox for å legge til rette for interessebasert reklame.
Hvis du ikke er kjent med disse begrepene, la meg forklare det enkelt.
Google planlegger å fase ut tredjeparts informasjonskapsler i Chrome innen 2023 eller 2024. Som et alternativ har de utviklet en «Privacy Sandbox» med foreslåtte verktøy og APIer. Dette initiativet er ment å styrke brukernes personvern på nett.
Målet er også å gi utviklere og innholdsskapere de nødvendige ressursene for å skape bærekraftige virksomheter, samtidig som sikkerheten på nettet opprettholdes.
Opprinnelig var planen lagt for 2022, men den ble forsinket. Dette kan skyldes at de arbeidet med en ny løsning etter den negative responsen på FLoC.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva Google Topics API og FLoC er, og hvordan Topics API kan være til hjelp for deg.
Les videre!
Hva er FLoC?
Federated Learning of Cohorts (FLoC) var Googles første forslag til en løsning for interessebasert reklame uten bruk av tredjeparts informasjonskapsler.
Interessebasert reklame (IBA) er en form for annonsering der brukere får se annonser basert på deres spesifikke interesser, som er avledet fra nettstedene de besøker.
Dette er en effektiv metode for å hjelpe annonsører og bedrifter med å nå de rette kundene, samtidig som brukerne ser annonser som er relevante for dem. For å muliggjøre dette, samles imidlertid brukernes data inn ved hjelp av tredjeparts informasjonskapsler, noe som ikke er optimalt for personvernet.
FLoC var ment å muliggjøre annonser uten å avsløre brukernes nettleseraktivitet. Den benytter seg av en FLoC-algoritme for å danne interessegrupper eller kohorter av nettlesere med lignende nettleserhistorikk. Disse anonymiserte kohortene rapporteres deretter til nettstedene for annonsering.
FLoC hadde imidlertid noen svakheter, som mangel på åpenhet og klarhet for brukerne, samt potensielle sikkerhetsrisikoer. Som et svar på dette utviklet Google en bedre løsning – Google Topics API. La oss ta en titt på denne.
Hva er Google Topics API?
Google Topics API er et nytt Privacy Sandbox-forslag for interessebasert reklame, som erstatter det tidligere FLoC-forslaget.
Med Topics API kan nettleseren din identifisere en rekke emner, som musikk, mat, sport, reise eller teknologi. Disse representerer dine primære interesser over en uke, basert på nettleserhistorikken din. Emnene lagres i tre uker før de slettes.
Valget av emner skjer utelukkende på brukernes enheter, ikke på eksterne servere. Når du besøker et nettsted der Google Topics API er aktivert, velges tilfeldig tre emner fra de siste tre ukene, som deles med nettstedet og dets annonsører.
På denne måten gir Topics nettleserne muligheten til å gi brukerne mer kontroll og innsikt i sin egen data. Du vil også kunne se og slette emner du ikke ønsker i Chrome-innstillingene.
I tillegg er emnene nøye valgt ut for å unngå sensitive kategorier som rase eller kjønn. Ettersom Google Topics er integrert i Chrome, har du bedre oversikt over dataene dine og hvordan de deles. Bedrifter trenger heller ikke bruke sporingsmetoder, som nettleser-fingeravtrykk, for å vise relevante annonser.
FLoC vs. Google Topics API
FLoC API genererer en alfanumerisk ID som gjenspeiler en brukers nettleservaner i Chrome. Det løser heller ikke problemer med nettleser-fingeravtrykk, følsomhet og lignende. Generelt sett er ikke FLoC særlig bra for å beskytte brukernes personvern.
Etter omfattende testing og tilbakemeldinger, har Google kommet frem til en ny tilnærming. FLoC erstattes med Google Topics API. Dette forventes å være gunstig både for brukere og annonsører, da det legger vekt på interessebasert reklame med fokus på personvern.
Her er noen forbedringer Topics gir i forhold til FLoC:
Redusert fingeravtrykk
Som nevnt tidligere, ble FLoC kritisert for ikke å tilby tilstrekkelig beskyttelse mot nettleser-fingeravtrykk ved hjelp av en brukers FLoC-ID. Ingen liker å bli sporet eller å eksponere sin personlige informasjon.
Google Topics API tar en annen tilnærming ved å fordele hvert emne til mange brukere med visse interesser, samtidig som personvernet opprettholdes. Topics lærer kun ett emne i uken fra vanlige brukere, i stedet for å samle inn store mengder data og anbefale noe ut fra dette.
Bedre kontroll
Når Google Topics er aktivert, vil det være synlig i Chrome-nettleserens innstillinger. Dette gir deg bedre kontroll over emnene. Du kan fjerne de du ikke ønsker og kun bli målrettet med emner som er av interesse for deg. Emnene blir også slettet etter at du har tømt nettleserloggen, og de vil ikke være tilgjengelige når du surfer i inkognitomodus.
Dette er gunstig for både nettstedeiere og brukere. Som bruker kan du velge bort emner, og de vil ikke bli lagret basert på nettleserloggen din.
Tilsvarende, hvis et nettsted velger bort emner, vil ikke nettstedet ditt bli vurdert i emnedistribusjonen eller definisjonsprosessen for dine brukere. Dette forbedrer ikke bare kontroll og personvern, men også åpenhet.
Utelukker sensitive kategorier
FLoC baserer seg på maskinlæring for å gruppere brukere med lignende interesser i kohorter, basert på nettleservanene deres. Dette kan føre til at brukere blir gruppert basert på sensitive kategorier som rase.
Google Topics retter seg ikke mot brukere basert på sensitive kategorier som rase, religion, seksuell legning eller etnisitet, i motsetning til FLoC.
I stedet lister Topics opp ulike kategorier som er offentlige og menneskelig kuratert, og som utelukker sensitive temaer. I tillegg kan brukere og nettstedeiere velge bort Google Topics API og velge å ikke delta i APIets logikk.
Intuitiv
Det var ingen klar grunn til hvordan brukere ble gruppert i FLoC. Derav begrepet «føderert». Hvis du ville at FLoC-ID-er skulle være effektive i markedsføringstiltakene dine, måtte du gjennomføre ekstra dataanalyser og etterretningsprosesser.
Google Topics, derimot, tilbyr en tydelig løsning for interessebasert gruppering og målretting som er enklere å forstå. Nettstedeiere kan enkelt samle innsikt om brukernes interesser på et overordnet nivå ved hjelp av Google Topics API, og målrette annonseringen deretter.
Til tross for alle fordelene Google Topics API har over FLoC, har markedsførere og personvernforkjempere fremdeles visse bekymringer. Det avslører tross alt brukerinteresser for annonser. De ser fortsatt rene kontekstuelle annonseløsninger som et bedre alternativ enn Google Topics.
I tillegg gir det mindre detaljrikdom enn FLoC. Markedsførere og nettstedeiere er imidlertid opptatt av å finne ut om emnene er effektive for å forbedre målrettingen uten å avsløre brukerinformasjon.
Hvordan fungerer Google Topics API?
I skrivende stund er Google Topics API i en innledende diskusjonsfase for å samle inn tilbakemeldinger. Designet er enda ikke ferdigstilt. Basert på informasjonen som er tilgjengelig, kan vi se hvordan Topics fungerer.
For å muliggjøre interessebasert reklame, sørger Google Topics API for at emnene eller kategoriene er oppdaterte, slik at relevante annonser kan vises. Med denne løsningen vil nettleseren din foreslå emner basert på din nettleseraktivitet i en gitt tidsperiode kalt «epoke». For øyeblikket er en epoke én uke.
For hver epoke vil emnene velge et tilfeldig emne basert på de fem beste interessene dine i denne perioden.
Det finnes rundt 350 kategorier å velge mellom, og listen utvides. Du kan sjekke GitHub-siden for å lære mer om emner og underemner. Noen av dem er vitenskap, finans, reise, sport, business, nyheter, internett, mat og drikke, kunst og underholdning, shopping og mer.
For å sikre at alle emner presenteres og at personvernet opprettholdes, er det 5% sjanse for å velge et tilfeldig emne fra alle mulige emner i taksonomien.
Google Topics API har som mål å muliggjøre interessebaserte annonser uten å dele data med flere enn det som gjøres ved bruk av tredjeparts informasjonskapsler. Det vil også returnere emner for API-anropere som allerede har sett emnene innenfor et gitt tidsrom.
Hva er en Topic API-anroper?
En Topics API-anroper refererer til en enhet som bruker JavaScript-metoden – document.browsingTopics() – og bruker det returnerte emnet til metoden for å velge relevante annonser.
Vanligvis kalles denne metoden ved hjelp av tredjepartskode som er lagt til nettstedet. Nettleseren vil identifisere API-anroperen fra det gjeldende dokumentnettstedet.
Hvis du er en tredjepart som besøker et nettsted, må du sørge for å kalle opp Topics API fra nettstedet ditt. Enkelt sagt, hvis du vil at metoden ovenfor skal returnere et emne eller flere emner, må du kalle opp metoden fra samme sted der emnene ble observert.
For å forstå hvordan Google Topics API fungerer, er det viktig å forstå disse tre punktene:
- Hvordan emner tildeles brukerne
- Hvordan emner tildeles nettstedene
- Hvordan emner tildeles annonsørene
La oss se nærmere på disse.
Hvordan tildeler Topics API emner til brukere?
Før Google Topics API var annonsører vant til å samle inn ulike data fra brukerne, som detaljert atferdsinformasjon, intensjoner og tredjepartsdata. Topics endrer dette.
For øyeblikket finnes det et begrenset antall emner, men det forventes at dette antallet vil øke, uten sensitive identifikatorer som rase eller religion.
Google Chrome vil ukentlig samle de fem beste kategoriene for hver bruker ved å analysere antall besøk fra en bruker til et nettsted fra nettleserloggen.
Hver sidevisning teller som et individuelt besøk, men det er kun domenenavnet som brukes for å øke besøkene som er tildelt et gitt emne. Nettleserloggen din vil ikke bli brukt i skyen, så emnene dine kan variere mellom de forskjellige enhetene dine.
Det er enkelt å forstå APIet, og du kan enkelt se hvilke data som samles inn, når de brukes, og du kan aktivere eller deaktivere løsningen. I motsetning til FLoCs uklarhet, tilbyr Topics emner som er lesbare for mennesker.
Hvordan tildeler Topics API emner til nettsteder?
Google Topics API tildeler hvert nettsted kategorier på et overordnet nivå. For å gi bedre kontekstuell annonsering, vil den velge emner basert på en brukers hyppigste nettleseraktivitet og besøk. Deretter deler den disse dataene (ikke brukerens data) med annonsører og nettstedeiere.
Her er de interessebaserte emnene mindre detaljerte, noe som indikerer brukerens aktuelle interesser. Et nettsted om poesi, romaner, språkopplæring og barnelitteratur vil for eksempel bli gruppert som «Bøker og litteratur».
De utvalgte kategoriene varer vanligvis i rundt tre uker. Dermed kan annonsører og nettstedeiere målrette målgruppen med annonser basert på disse kategoriene, som stemmer overens med brukernes hovedinteresser.
Hvis for eksempel målgruppen er interessert i skjønnhet, helse og underholdning, vil de se annonser relatert til disse emnene, ikke biler.
Men hvis en bruker blir tildelt bil som en av hovedinteressene i løpet av en uke, vil annonsører og nettstedeiere kunne levere annonser relatert til dette.
I utgangspunktet kan mennesker knytte nettsteder til emner, og Google kan bruke de dataene som er skapt av mennesker til å utvikle en ML-modell og automatisere den overordnede prosessen. Google vil deretter kartlegge nettsteder (vertsnavn og ikke hver URL) til emner i en standardisert taksonomi, som inneholder kategorier og underkategorier.
Hvordan tildeler Topics API emner til annonsører?
For annonsører gjør Google Topics API tre ting for å tildele dem emner:
- Identifiserer hovedinteressene til nettstedets besøkende
- Kartlegger nettstedets vertsnavn til brukerens interesseemner
- Tildeler interesseemner til annonsører eller annonseplattformer
Først brukes en ML-modell med klassifikatorer distribuert sammen med nettleseren for å samle emner basert på nettsidene som besøkes av en bruker på et vertsnavn.
Klassifikatoren vil deretter lagre en brukers fem mest interessante emner. For å opprettholde personvernet skal ikke Google lagre disse emnene, de skal kun lagres i nettleseren.
Når noen besøker et nettsted og et annonsekall foretas, vil Google Topics API returnere emnene som er av interesse for annonsøren. Den vil hente tre tilfeldige emner fra den lagrede listen, og et nytt emne fra hele listen.
Her må annonsørene huske på at denne prosessen ikke vil hente ut ekstern informasjon. Emnene som tildeles, vil kun baseres på observasjoner fra tidligere besøk på nettstedet.
Programmatiske annonsører kan også få tilgang til Topics API mens annonsekallet pågår. Dette kan gjøres gjennom annonseringsleverandører, noe som gjør annonseringen enda enklere og mer effektiv, og lar deg målrette mot målgruppen fra flere kanaler.
Hvis du ønsker å aktivere Topic API, må du bygge inn koden på nettstedet ditt og delta.
Men hva om du ikke vil det?
La oss finne ut om det er mulig, og hvordan.
Kan du velge bort Topics API?
Det er mulig å velge bort emner. Ja, du kan velge bort Google Topics API i Chrome via Privacy Sandbox-innstillingene.
Grunnen til at du kan velge bort emner, er at Topics krever deltagelse fra fire parter for å fungere. Disse er: brukeren, nettleseren, nettstedet brukeren besøker, og nettstedet som viser annonsen.
Du kan ikke bare se emnene, men også fjerne de du ikke ønsker og deaktivere emnene helt. Du kan også fjerne alle lagrede emner i nettleseren ved å tømme nettleserloggen eller deaktivere Topics API ved å bruke inkognitomodus.
Når lanseres Google Topics API?
Det er ingen bestemt dato for lansering av Topics API. Google sier at de arbeider med det kontinuerlig og utfører grundige tester for å finne og rette opp eventuelle feil. De samler også inn tilbakemeldinger fra hele verden og jobber med å forbedre det.
Vi må derfor vente på den offisielle kunngjøringen.
Konklusjon
Google Topics API virker lovende med tanke på personvern, åpenhet og brukerkontroll. Ettersom personvernhensyn stadig blir viktigere, kan dette vise seg å være et godt initiativ for å beskytte brukernes personvern og gi dem et valg i hvordan de vil se annonsene som vises for dem.
I mellomtiden kan nettstedeiere og annonsører også målrette mot publikum basert på deres interesser, i stedet for å vise annonser til tilfeldige brukere som kanskje ikke er interessert.
Med den økende interessen for Google Topics API, forventes det å bli brukt i større grad av brukere, nettstedeiere og annonsører.
Du kan også utforske noen gode API-administrasjonsløsninger for små og store bedrifter.