Smartskjerm: Trenger du en? Guide og kjøpstips!

Smarte skjermer opplever en økende popularitet, spesielt etter lanseringen av Googles Home Hub. Men hva kjennetegner egentlig en smart skjerm, og er det en type enhet du virkelig har behov for?

Hvis konseptet smartskjerm er nytt for deg, har du sannsynligvis støtt på dem i en eller annen form. Amazon tilbyr Echo Show, og Google har sin Home Hub. I tillegg har selskaper som Lenovo og JBL presentert sine egne versjoner. Hvis du aldri har brukt en slik enhet, er det naturlig å lure på hvordan de fungerer og når de er spesielt nyttige.

Smarte skjermer: Høyttalere med visuelt tillegg

I bunn og grunn er en smart skjerm (som Echo Show eller Google Home Hub) en smarthøyttaler med en integrert skjerm for visuell informasjon. Se for deg en vanlig Echo eller Google Home, men med en skjerm inkludert.

Dette virker kanskje ikke som en stor forskjell, men avhengig av bruksmønsteret ditt, kan en smart skjerm totalt forandre hvordan du samhandler med en stemmeassistent hjemme.

I stedet for å bare lytte til værmeldingen etter å ha spurt Alexa eller Google Assistant, kan de nå vise deg informasjonen visuelt, noe som kan være langt mer praktisk og effektivt. På samme måte, om du spør om en trivia (som verdens høyeste bygning eller antall filmer Tom Hanks har medvirket i), presenterer skjermen ikke bare svaret, men kan også vise mer relatert informasjon.

Den innebygde skjermen utmerker seg spesielt når du ønsker å dra nytte av visuelt orienterte stemmekommandoer, som å finne oppskrifter eller be Google Assistant vise søte kattevideoer på YouTube. Selv om en Chromecast koblet til en TV i nærheten oppnår noe lignende, er opplevelsen mye mer integrert med en innebygd skjerm.

Smartkontroller er også en del av bildet. Du kan fortsatt bruke stemmekommandoer for å styre dine smarte hjemmeenheter, men det er også praktisk med berøringsskjermkontroller – de kan være raskere og enklere enn å rope kommandoer som kanskje ikke forstås fullt ut av stemmeassistenten. Har du en Nest Hello videoringeklokke, kan videostrømmen automatisk dukke opp på Home Hub hver gang noen ringer på døren, noe som er en nyttig funksjon.

I tillegg har smarte skjermer sekundære funksjoner som mange setter pris på, som å bruke dem som en digital fotoramme. Med den avanserte AI-en i Google Photos, utmerker Home Hub seg i å automatisk velge de beste bildene som vises på skjermen når den ikke er i aktiv bruk.

Bør du investere i en smart skjerm?

Spørsmålet om hvorvidt du bør kjøpe en smart skjerm, avhenger i stor grad av hvordan du bruker din eksisterende stemmeassistent. Hvis du ofte har opplevd at du savner visuell respons når du bruker stemmeassistenten, kan en smart skjerm være en god investering.

For å forenkle det, dersom du ofte bruker Echo eller Google Home til å søke opp ting som er visuelt orienterte (som oppskrifter), kan en smart skjerm være en betydelig oppgradering sammenlignet med en standard smarthøyttaler.

I tillegg gir smarte skjermer en alternativ måte å kontrollere smarte hjemmeenheter på. Noen ganger er det ikke passende å rope ut en talekommando (for eksempel hvis noen sover i nærheten), og da er det praktisk med et berøringspanel for å slå av lys eller styre andre enheter.

Hvis du er usikker på om en smart skjerm er noe for deg, kan du prøve det ut for en lavere pris ved å bruke et Fire-nettbrett, som har Alexa integrert og kan fungere som en slags Echo Show.