VPN i Norge: Sikkerhet, Anonymitet & Guide til Beste VPN

En gjennomgang av VPN-teknologi, inkludert hvordan de fungerer, ulike typer, fordeler, sikkerhetsrisikoer og mer.

Ifølge Surfshark, en fremtredende leverandør av VPN-tjenester, bruker over 31% av internettbrukerne en VPN. Dette tilsvarer omtrent en femtedel av verdens befolkning.

Det finnes mange årsaker til dette.

For det første finnes det knapt et land på jorden som er fullstendig fri for overvåking. Det ligger mange interne og eksterne faktorer bak dette, og noen av dem tjener etter min mening allmennhetens interesse på en legitim måte. Likevel kan det ikke benektes at enkelte regjeringer opererer med formål om å ha oversikt over sine borgere.

I tillegg er internettsensur et annet problem som påvirker oss alle.

Legg til usikkerhet knyttet til offentlig Wi-Fi, og internett fremstår som en potensiell digital katastrofe som skriker etter en løsning. Og hvor sikre er dine personlige data på nettet? Med alt dette i betraktning, fremstår VPN-er som redningen!

VPN-er: En sikker havn!

Et virtuelt privat nettverk, eller VPN, legger enkelt forklart et lag med personvern over dine internettdata, slik at de forblir konfidensielle selv for din internettleverandør, myndighetene eller andre nysgjerrige parter.

VPN-serveren fungerer som en mellommann mellom din enhet og resten av internett. Teknisk sett betyr dette at alle andre ser IP-adressen til VPN-serveren, og ikke din egen, noe som gir deg anonymitet.

Krypteringen foregår på brukerens maskin ved hjelp av VPN-protokoller (som OpenVPN og WireGuard). Utenom noen tilleggsfunksjoner er VPN-klienter i hovedsak en grafisk brukerflate for å distribuere disse protokollene på våre enheter. Så når vi sier at noen bruker en VPN, betyr det i realiteten at de bruker en VPN-protokoll gjennom en klient.

Disse protokollene krypterer data på maskinen din og sender dem til VPN-serveren, der de dekrypteres før de sendes videre til de respektive destinasjonene i de formatene som støttes. Svaret krypteres igjen på VPN-serveren før det sendes tilbake til brukeren.

Denne kontinuerlige krypterings- og dekrypteringssyklusen beskytter dine internettaktiviteter.

Denne krypteringen er faktisk så avansert at noen land (som Nord-Korea og Irak) har forbudt VPN-er totalt, mens andre (som Kina, Russland og Tyrkia) regulerer bruken i stor grad.

Som bruker kan du også bekrefte om dataene dine faktisk er kryptert ved hjelp av verktøy for nettverksanalyse, som Wireshark. Det finnes nå også nettlesere med innebygd VPN!

Typer VPN

Det finnes mange forskjellige typer VPN-er, avhengig av plattform, bruksområde og andre faktorer. Noen eksempler er:

  • Fjerntilgang VPN
  • Nettsted-til-nettsted VPN
  • Ekstranett VPN
  • Intranett VPN
  • Mobil VPN
  • Mesh VPN
  • Sky VPN
  • SSL/TLS VPN
  • SSH VPN

Protokollene selv, som OpenVPN, WireGuard og IKEv2, er også teknisk sett frittstående VPN-er. Vi kan også dele alle VPN-er grovt inn i to kategorier basert på deres bruk: personlige VPN-er og forretnings-VPN-er.

Fordeler med å bruke en VPN

Så hvorfor bør du vurdere å bruke en VPN i tillegg til å prøve å anonymisere ditt digitale fotavtrykk? Her er noen grunner:

  • Offentlig Wi-Fi er aldri trygt. Noen nettverk som vi anser som «offentlige» er faktisk ad-hoc-nettverk satt opp av kriminelle. Disse nettverkene kan logge internettaktiviteter, inkludert passord og finansiell informasjon. En VPN krypterer dataene dine og gir beskyttelse selv på usikre nettverk.
  • Tilgang til geografisk begrensede tilbud. Prisene varierer ofte for det samme produktet avhengig av hvor du befinner deg. Noen selskaper tar hensyn til kjøpekraftsparitet og justerer prisene deretter. Med en VPN kan du potensielt kjøpe varer til en lavere pris ved å endre din virtuelle plassering.
  • Ubegrenset underholdning. VPN-er hjelper deg med å se geografisk begrenset innhold ved å endre din faktiske posisjon. Mange bruker en VPN først og fremst for strømming.
  • Ettersom vi nå har kunnskap om hva en VPN gjør, er det også viktig å se på de potensielle ulempene.

    Begrensninger med VPN-er!

    Noen brukere ser på VPN-er som en usårbar beskyttelse mot alle trusler på nettet, noe som ikke er sant. Selv om det gir økt personvern, er det viktig å forstå begrensningene knyttet til sikkerhet.

    VPN-er beskytter ikke mot skadelig programvare. Selv om noen VPN-er har innebygde blokkere for skadelig programvare, mangler de fleste denne funksjonen. Selv om de har en viss beskyttelse, vil dedikert antivirusprogramvare fungere langt bedre. For å gjenta: Skadelig programvare skader like mye uavhengig om du har VPN eller ikke.

    Svindel er fortsatt en risiko selv for VPN-brukere. Phishing-svindel, løsepengeangrep, spionprogramvare og sosial manipulasjon fungerer like godt selv om du bruker VPN. Slik svindel kan oppstå ved å laste ned skadelig programvare eller besøke falske kopier av legitime nettsider og legge inn personlig informasjon.

    VPN-brukere spores også. De fleste nettsteder bruker informasjonskapsler for å spore besøk og tilpasse annonser. Selv om en VPN gir deg en annen IP-adresse, beskytter den deg ikke mot denne formen for sporing.

    Derfor er en VPN bare en del av en helhetlig cybersikkerhetsstrategi. Du bør også vurdere andre komponenter, som antivirusprogramvare, passordbehandlere og multifaktorautentisering.

    Hvordan velge en god VPN

    Det er mange VPN-leverandører på markedet. Som med alle andre typer produkter, er det mange dårlige VPN-er, så det er viktig å velge riktig.

    Her er noen faktorer du bør vurdere når du leter etter en VPN:

  • Hovedkvarter: Det er ikke bare diktaturer som ikke er særlig personvernvennlige. Det finnes også eksempler på at såkalte «førsteverdensdemokratier» ikke er det. Du kan lese om et tilfelle hvor en VPN som hevdet å ikke logge data samarbeidet med FBI og resulterte i pågripelsen av en bruker. Prøv derfor å velge VPN-er som ikke er basert i land som er medlemmer av en overvåkingsallianse, som Five Eyes, Nine Eyes eller Fourteen Eyes.
  • Protokoller: Når vi sier VPN, mener vi i realiteten bruken av protokoller. Dessverre hopper noen få VPN-er over sikre protokoller og tilbyr utdaterte alternativer, selv om det går ut over personvernet. OpenVPN og WireGuard er for øyeblikket to av de beste protokollene.
  • Kryptering: Dette avgjør hvor vanskelig det er å tyde de krypterte dataene. En VPN-protokoll kan bruke ulike krypteringsmetoder avhengig av leverandøren. AES-256-bits kryptering er den mest brukte metoden blant ledende VPN-er. ChaCha20 er også et godt alternativ som brukes i WireGuard-protokollen.
  • Servernettverk: Dette er viktig hvis du trenger tilgang til geografisk begrenset innhold. Sjekk om VPN-en har servere i de landene du er interessert i. Ikke la deg lure av påstander om «servere over hele verden», da du sannsynligvis bare vil bruke noen få, og ytelse betyr mer enn bare antall servere.
  • Generelle funksjoner: Det minste du bør se etter er delt tunneling. Andre nyttige funksjoner er servere optimalisert for strømming og P2P-trafikk, annonseblokkering, automatisk tilkobling og statisk IP. Husk at disse funksjonene kan variere mellom de ulike applikasjonene til en og samme VPN-tjeneste. For eksempel kan en VPN reklamere med delt tunneling, men det kan hende at denne funksjonen bare er tilgjengelig i Windows-applikasjonen.
  • Sikkerhetsfunksjoner: Det finnes mange sikkerhetsfunksjoner. Du bør derimot ikke velge en VPN uten en kill switch. Andre funksjoner du kan se etter, er multi-hop, Tor over VPN, blokkering av skadelig programvare, IPv6-støtte og IP-rotasjon.
  • Geografisk oppheving: Dette er en av de mest ettertraktede egenskapene til en VPN. Mange land, organisasjoner og tjenester blokkerer brukere som bruker VPN. Serverobfuskering er en funksjon som kan hjelpe med dette. Dessverre er det få VPN-leverandører som tilbyr obfuskerte servere, og det finnes ingen garanti for at det vil fungere. God kundestøtte og en pengene-tilbake-garanti er også viktig.
  • Sjekk også hva andre brukere mener. Reddit kan være et bra sted for å finne «for det meste objektive» brukeranmeldelser av de beste gratis og betalte VPN-ene.

    Vi har også nevnt noen flere ting du bør se etter i en VPN.

    Risikoer ved bruk av VPN

    Selv om en VPN høres ut som et sikkert alternativ, er mange VPN-er rett og slett farlige. Selv om dette er vanlig med gratis VPN-er som selger brukerdata eller båndbredde for å tjene penger, er ikke alle betalte VPN-er så trygge som de reklamerer med.

    I praksis velger du et selskap i et annet land i stedet for internettleverandøren din og myndighetene. Det er et spill med to sider.

    VPN-selskapet ditt kan for det første se alt du ønsker å skjule fra internettleverandøren din. Det kan være klausuler i tjenestevilkårene som de fleste av oss aldri gidder å lese.

    Landet ditt kan også fengsle deg for å bruke en VPN. Det er viktig å sjekke de lokale reglene for bruk av VPN.

    En annen risiko er en falsk følelse av sikkerhet. Selv om en god VPN krypterer data, er det en liten sjanse for at du fortsatt kan spores ved hjelp av avanserte metoder. I tillegg vil risikoen for skadelig programvare og svindel være praktisk talt den samme selv når du bruker en VPN.

    Det er aldri en god ide å bruke en VPN til ulovlig aktivitet, da selskapet bak kan gi etter for press fra politiet. I tillegg finnes det ingen 100% loggfrie VPN-tjenester.

    VPN-er: Nødvendigheten i dagens samfunn?

    VPN-er ble opprinnelig utviklet for bedrifter. Men de har også vist seg å være nyttige for gjennomsnittlige internettbrukere.

    Kort sagt beskytter de internettaktivitetene dine slik at ingen andre kan «titte over skulderen». Jeg planlegger selv å basere mitt fremtidige digitale liv på VPN-er.

    Det viktigste å huske på er å bare bruke pålitelige VPN-er. Jeg vil anbefale ProtonVPN. Windscribe er også et godt alternativ.

    Les videre for å finne ut hvorfor en VPN er viktig for deg hvis du utfører disse seks aktivitetene på nettet.