En betydelig del av fotokunsten handler om å utforske kreative metoder for å utfordre de fysiske lovene. En teknikk som muliggjør dette, er fokusstabling.
Selv vidvinkelobjektiver, kombinert med små blenderåpninger – som normalt gir den største dybdeskarpheten – kan ikke alltid holde både forgrunnen og bakgrunnen sylskarpe. Selv om man kan komme nærme, vil for eksempel et spennende skjell like foran kameraet og et interessant element i det fjerne, oppleves som litt uskarpe. La oss se på et eksempel:
Selv om bildet ikke er dårlig, er skjellet ikke like skarpt som ønskelig, mens slottet i bakgrunnen er i fokus, eller i det minste så fokusert som mulig med mine innstillinger.
Her er et bilde der fokuset er justert på skjellet i stedet.
Ved å studere høyoppløsningsversjonen, ser man tydelig at skjellet er skarpere – merk deg ringene rundt skjellet og de små steinene i nærheten. Slottet i bakgrunnen er derimot mer uskarpt.
Det er her fokusstabling kommer inn. Dette er en metode som kombinerer flere bilder til ett enkelt bilde, som gir en dybdeskarphet som er umulig å oppnå med ett enkelt bilde. Her ser du en kombinasjon av de to bildene over.
Ved nærmere ettersyn ser vi at både skjellet og slottet nå er skarpe.
Ganske imponerende, ikke sant? La oss se på hvordan man gjør det. Jeg vil demonstrere dette med Photoshop, men teknikken kan i all hovedsak replikeres i de fleste avanserte bilderedigeringsprogrammer.
Når bør man bruke fokusstabling?
Fokusstabling er fordelaktig når du ønsker en dybdeskarphet som ikke kan oppnås optisk. Dette er spesielt aktuelt når du fotograferer landskap med både interessante elementer i forgrunnen og bakgrunnen (som i eksempelet over), eller ved makrofotografering. De fleste andre situasjoner krever ikke fokusstabling, ettersom objektiv og kamera gir tilstrekkelig dybdeskarphet.
Forberedelser for fokusstabling
Fokusstabling begynner allerede ved fotograferingen. Gjør du feil her, vil ingen etterbehandling i Photoshop kunne redde bildet.
Start med den vanlige prosessen for å finne de riktige eksponeringsinnstillingene. På et tidspunkt innser du at fokusstabling er nødvendig for å få alt skarpt.
Etter at du har bestemt deg for den endelige komposisjonen, fest kameraet på et stabilt stativ og bytt til manuell eksponering. Det er essensielt å minimere variasjoner mellom de ulike eksponeringene.
Deretter setter du objektivet i manuell fokusmodus. Dette er en av situasjonene der du får de beste resultatene ved å gjøre ting manuelt. Aktiver «Live View», zoom inn maksimalt – vanligvis 10x – i forgrunnen. Juster fokusringen til forgrunnen er så skarp som mulig, og ta det første bildet.
Bruk deretter «Live View» for å zoome inn på bakgrunnen. Juster fokuset til det er skarpt, og ta et nytt bilde.
To bilder er ofte nok, men for å være sikker, eller ved bruk av større blenderåpninger, kan du ta et tredje bilde med fokus et sted i midten.
Fokusstabling i etterbehandling
Hvis du jobber med mange bilder eller ønsker å kombinere et dusin bilder for å skape perfekte makrobilder, bør du utforske spesialisert programvare som Helicon Focus. Denne programvaren er utviklet for krevende situasjoner. Hvis du derimot vil utvide dybdeskarpheten i landskapsbilder, kan du sannsynligvis klare deg med din vanlige bilderedigeringsprogramvare. Jeg vil demonstrere prosessen i Photoshop. For å følge med, bør du ha en grunnleggende forståelse av lagmasker. Om ikke, anbefales det å se vår guide til lag og lagmasker før du fortsetter.
Åpne alle bildene du vil kombinere i ett enkelt dokument. I Photoshop gjør du dette ved å velge «Fil > Skript > Last inn filer i stabelen». Klikk «Bla gjennom» og velg filene. Kryss av for «Forsøk å justere kildebilder automatisk» – dette korrigerer eventuelle små bevegelser av stativet – og klikk «OK».
Siden forskjellene mellom de to bildene kan være subtile, anbefales det å zoome inn til 100 % og omdøpe lagene dine for å huske hvilke som har fokus hvor. Jeg liker å plassere laget med bakgrunnen i fokus øverst, men dette har ikke stor betydning.
Velg det øverste laget og gå til «Lag > Lagmaske > Vis alle».
Velg penselverktøyet (hurtigtast er B), og sørg for at du har en stor, myk pensel.
Velg masken, og begynn å male med svart over områdene som er uskarpe. Jeg har slått av det nederste laget for å gi et inntrykk av hva jeg maskerer.
Zoom inn, bytt mellom lagene og masker slik at overgangen mellom de to rammene blir sømløs. Ved behov kan du benytte mer avanserte markeringsverktøy.
Når du er ferdig, bør du ha kombinert de to rammene sømløst til ett enkelt bilde med utvidet dybdeskarphet.
Fokusstabling er kanskje ikke noe du bruker ofte, men det er en nyttig teknikk å kjenne til. Sørg for å gjøre forberedelsene riktig.