Viktige punkter
- Gaming IEM-er gir mobilitet, støyreduksjon og klar talekommunikasjon for flerspillerspill, noe som gjør dem ideelle for spilling på farten og mobilspilling.
- I motsetning til spillhodetelefoner har IEM-er begrenset romlig lydgjengivelse og en mer nøytral lydsignatur, noe som resulterer i en flatere lydopplevelse.
- Valget mellom IEM-er og spillhodetelefoner avhenger av prioriteringene dine: hvis du prioriterer oppslukende lyd og skreddersydd spilllyd, er hodetelefoner et bedre valg, mens mobilitet, klar stemmechat og støyreduksjon taler for IEM-er. Vurder dine spesifikke behov for spilling når du velger en IEM-modell.
In-ear-monitorer, også kalt IEM-er, har blitt et populært lydalternativ for mange spillere. Men er spill-IEM-er det riktige valget for deg? La oss utforske fordeler og ulemper med å bruke IEM-er til spill og sammenligne dem med tradisjonelle spillhodetelefoner.
Hva er spill-IEM-er?
In-ear-monitorer er en type øretelefoner som plasseres i øregangen og bruker silikon- eller skumpropper for å skape en forsegling. Denne designen gir svært god støyisolering, som blokkerer støy utenfra og gir en mer oppslukende lytteopplevelse. Mange IEM-er er designet spesifikt for spilling, med funksjoner som surroundlyd, lav latency-spillmodus og integrerte mikrofoner for talechat.
Bildekreditt: Razer
Selv om spill-IEM-er ikke er like populære som spillhodetelefoner, finnes det noen gode alternativer. Det er mange anmeldelser, anbefalinger og alternativer for spillhodetelefoner på nettet, men utvalget av spill-IEM-er er begrenset. Dette kan tyde på at spilllydmarkedet generelt favoriserer hodetelefoner.
Likevel har flere store merker innen spilllyd lansert spill-IEM-er, som Razer, HyperX og EPOS.
Spesifikasjoner og funksjoner å vurdere før du kjøper spill-IEM-er
Bildekreditt: Shure
Spill-IEM-er har mange likhetstrekk med andre hodetelefoner. Det finnes en rekke spesifikasjoner og funksjoner du bør sjekke før kjøp, som mange av dem er like for spillhodetelefoner.
Funksjoner
Dine gaming IEM-er bør ha følgende egenskaper:
- Lav ventetid: Minimal forsinkelse mellom lydsignal og gjengivelse, for nøyaktige reaksjoner i spillet.
- Avtakbar mikrofonarm: For tydelig talekommunikasjon i spillet.
- Integrerte kontroller: For enkel volumjustering og demping uten å forstyrre spillkontrollene.
- Situasjonsbevissthet: Mulighet til å høre omgivelseslyder samtidig med spilllyd, for økt sikkerhet.
- Støyisolering: Design som blokkerer støy utenfra.
- Tilpassbar passform: Utskiftbare øreplugger for en komfortabel og sikker passform, også under lange spilløkter.
- Slitesterk konstruksjon: Forstørkede kabler og kontakter for å tåle bruk på farten. (Ulike tilkoblingsalternativer er også nyttig).
Ettersom de fleste spill-IEM-er er kablet, bør lav ventetid være standard, men det er alltid lurt å sjekke på forhånd.
Spesifikasjoner
I tillegg til funksjoner, bør du sjekke ut følgende spesifikasjoner når du kjøper gaming IEM-er:
- Frekvensrespons: Utvidet bass og diskant for spennende effekter i spillet. 10 Hz til 25 kHz er ideelt, selv om de fleste bruker standard 20 Hz til 20 kHz (grensen for menneskelig hørsel).
- Lydbilde: Nøyaktig kanalseparasjon og venstre/høyre-gjengivelse for retningsbestemte lydsignaler.
- Impedans: Lav impedans, mellom 16 og 32 ohm, for kompatibilitet med mobile enheter.
- Følsomhet: Høy følsomhet over 90 dB for høy lydgjengivelse.
- Drivere: Flere balanserte armaturdrivere eller dynamiske drivere over 10 mm i størrelse.
- Batterilevetid: For trådløse modeller, 8+ timer for uavbrutt spilling.
- Mikrofonsensitivitet: Omnidireksjonelt eller kardioid mønster for tydelig stemmeopptak.
I tillegg til spesifikasjoner og funksjoner, er komfort også viktig. Hvis de ikke er komfortable å bruke over lengre tid, er de ikke verdt å kjøpe.
Fordeler og ulemper med gaming-IEM-er
For mange spillere har IEM-er flere fordeler sammenlignet med store spillhodetelefoner. Den lette og kompakte designen gjør dem svært bærbare og ideelle for mobilspilling. Støyisoleringen lar deg fokusere på spilllyd, selv i støyende omgivelser. IEM-er tar også lite plass, noe som er praktisk for spilling i trange rom eller på farten. Mange har også avtakbare mikrofoner for klar talekommunikasjon i flerspillerspill.
Bildekreditt: 1More
Det er imidlertid også noen ulemper ved å velge IEM-er fremfor hodetelefoner for spilling. De mangler det romslige lydbildet som mange spillhodetelefoner tilbyr. Dette kan begrense din evne til å nøyaktig lokalisere retningsbestemt lyd i spill som førstepersons-skytespill. Lydsignaturen til IEM-er har en tendens til å være mer nøytral sammenlignet med den forsterkede bassen og diskanten i spillhodetelefoner, noe som kan resultere i en mindre engasjerende lydopplevelse.
Når du sammenligner IEM-er med dedikerte spillhodetelefoner, har begge sine fordeler. Store over-ear hodetelefoner omgir ørene med store lyddrivere, og gir et bredt dynamisk område og klar posisjonslyd. Dette egner seg godt til å oppleve spillenes fulle lydlandskap. Hodetelefoner som er laget spesielt for spill, finjusterer også lydsignaturen for å fremheve viktige frekvenser i spillet, som fottrinn eller omlasting.
På den andre siden gir IEM-er overlegen støyisolering og mobilitet, noe som gjør dem til et bedre valg i visse spillsituasjoner. Hvis du hovedsakelig spiller på farten med en Nintendo Switch eller mobiltelefon, er IEM-er langt mer praktiske og gir god lyttebeskyttelse. For lagbasert flerspillerspill er mange IEM-er nå utstyrt med høykvalitets mikrofoner og spilloptimaliserte kontroller for å balansere spill- og chat-lyd.
Valget mellom IEM-er og spillhodetelefoner handler til syvende og sist om dine preferanser. Hvis du prioriterer oppslukende lyd og skreddersydd spilllyd, er over-ear-hodetelefoner et bedre valg. Men hvis du verdsetter mobilitet, klarhet i talechat og støyreduksjon over en ekspansiv lydopplevelse, kan spill-IEM-er være et godt alternativ.
6 gaming IEM-er du kan kjøpe akkurat nå
Hvis du er interessert i gaming-IEM-er, finnes det flere gode modeller i ulike prisklasser:
IEM-modell | Nøkkelegenskaper |
Razer Hammerhead True Wireless | Trådløs tilkobling med lav ventetid, berøringskontroller, fokus på mobilspilling |
HyperX Cloud Gaming ørepropper | Offisielt lisensiert av Nintendo Switch, fremhevet bass, innebygd mikrofon |
EPOS GTW 270 Hybrid | Avtakbar mikrofonarm, Bluetooth 5.2, 7.1 surroundlyd |
Shure SE215 | God støyisolering, ekstra mikrofonkabel tilgjengelig |
RHA MA390 | Universal IEM med skarpt, utvidet frekvensområde, optimalisert for spill |
1More Quad-driver | Nøyaktig lydbilde-gjengivelse, avtakbar mikrofonarm |
Prisen for spill-IEM-er varierer fra rundt 500 til over 2000 kroner. Noen IEM-er kan være svært kostbare!
Bør du kjøpe spill-IEM-er?
Selv om preferansene varierer, gir dette en oversikt over spill-IEM-markedet. Det finnes mange alternativer som er designet for å gi en optimalisert spillopplevelse i et bærbart format. Pass på at du velger en IEM-modell som er tilpasset dine spesifikke spillbehov.