Fotografering er mer enn bare en teknisk disiplin; det er en uttrykksform. Det er viktig å forstå kamerainnstillingene, men målet bør være å skape bilder som reflekterer din visjon, i stedet for å produsere teknisk korrekte, men livløse fotografier.
Tenk deg et bilde som er teknisk perfekt, men likevel helt uten interesse. Det er korrekt eksponert, har god detaljrikdom i både lyse og mørke områder, fargene er nøyaktige, men det mangler nerve og engasjement.
På den andre siden har vi et bilde som kanskje ikke er teknisk plettfritt. Det kan være tatt med et eldre filmkamera, ha noen artefakter eller være litt uskarpt. Likevel, det fanger blikket på en måte som det forrige bildet ikke klarte.
Selv om dette er et ekstremt eksempel, illustrerer det et viktig poeng innen fotografering. Det finnes en dimensjon utover teknisk perfeksjon. Det er mer enn å bare fange vakre scener eller mennesker. Det er dette ekstra som skiller kunst fra øyeblikksbilder og gode bilder fra mindre vellykkede. Dette «ekstra» kalles komposisjon.
Komposisjon: Hvordan elementene plasseres
Komposisjon handler i sin enkleste form om hvordan du ordner elementene i bildet ditt. Selv om du sjelden har muligheten til å flytte bygninger og trær, vil valget av brennvidde, blenderåpning og hvor du selv står, ha en stor innvirkning på hvordan elementene fremstår i rammen.
Komposisjon er som fotografens eget språk. Forholdet mellom motivene, eventuelle tilleggselementer og bakgrunnen formidler en historie til betrakteren. Bildet under viser hvordan jeg eksperimenterte med ulike komposisjoner rundt en steinformasjon.
Jeg valgte den siste komposisjonen fordi jeg følte at den skapte en god balanse mellom steinene, havet og himmelen. De andre komposisjonene la for mye vekt på ett element på bekostning av de andre.
I dette portrettet, der modellen er hovedfokuset, ønsket jeg å unngå at personene i bakgrunnen skulle virke forstyrrende. For å oppnå dette, brukte jeg en stor blenderåpning for å skape en liten dybdeskarphet som gjorde bakgrunnen uskarp.
På den annen side, i dette bildet som utforsker relasjonen mellom tre restaurantarbeidere, brukte jeg en liten blenderåpning for å sikre at alle var i fokus.
Som du ser, er plasseringen av bildeelementene og deres innbyrdes forhold avgjørende for å formidle budskapet ditt. Det betyr ikke at alle bilder må ha en dyp, filosofisk mening. Men hvert bilde forteller en historie, selv om den er liten. Mine egne bilder utforsker ofte disse temaene:
Mennesker er fascinerende.
Naturen er utrolig vakker.
De fleste av bildene i mine veiledninger faller inn under en av disse kategoriene. Selv om budskapet kan være enkelt, legger jeg alltid vekt på å formidle det på en gjennomtenkt måte. Her er et bilde som kombinerer begge disse elementene.
Ser du hvordan jeg har gjort skiløperen liten i forhold til omgivelsene, og brukt bakken, snøspruten og rommet han beveger seg inn i for å formidle fart? Dette er hva jeg mener når jeg sier at komposisjon er fotografiets språk. Det er disse bevisste valgene som gir bildene dine mening.
Komposisjons «regler» og retningslinjer
Selv om komposisjon krever tid og øvelse for å mestre, følger den ofte visse grunnleggende prinsipper, eller retningslinjer.
Du har sikkert hørt om tredjedelsregelen. Selv om den er nyttig, er det mange andre, mer avanserte konsepter å utforske. Vi kommer til å gå dypere inn i disse i fremtidige veiledninger, men her er noen for å komme i gang.
Størrelse i rammen betyr noe. Jo større noe er, desto viktigere vil det føles, særlig i kontrast til noe som er lite. På dette bildet gir jeg meg selv og fjellene en følelse av skala ved å gjøre meg selv liten i rammen.
Det vi fokuserer på, vil ofte være det første betrakteren ser. Selv om gressstråene er store og nære, vil øynene våre trekkes mot modellen, fordi hun er i fokus.
Linjer, enten naturlige eller menneskeskapte, kan brukes til å lede betrakterens blikk dit du ønsker. Se hvordan de ledende linjene, som jeg har markert i rosa, leder øynene rett mot modellen.
Et godt bilde skal føles balansert. Dette kan oppnås gjennom symmetri eller ved å balansere ulike elementer mot hverandre. På dette bildet, selv om månen og steinen er drastisk forskjellige i størrelse, balanserer de hverandre fint.
Ikke glem forgrunnen, mellomgrunnen og bakgrunnen. Dette vil gi bildene dine en større følelse av dybde.
Farger er også viktige. De klareste, mest mettede fargene vil alltid fange oppmerksomheten vår. Ulike farger kan formidle forskjellige stemninger og følelser. Lyseblå kan virke fredfull, mens røde kan signalisere sinne eller energi. I dette bildet ønsket jeg å skape en følelse av ro, så jeg brukte duse blå og gylne farger.
Dette er bare et lite utvalg av måtene du kan bruke komposisjon for å formidle mening. Når du begynner å tenke på komposisjon mens du fotograferer, er du godt på vei til å utvikle et godt øye for fotografering.
Komposisjon er språket du som fotograf kan bruke til å kommunisere med betrakteren. Hvordan du ordner de ulike elementene i bildet ditt i forhold til hverandre, er det som gir bildene mening.