Hva er leverandørlåsing og hvordan du unngår det

Flytt applikasjonen din inn i skyen først etter å ha gjennomgått leverandørlåsklausulen til skytjenesteleverandøren. Fortsett å lese hvis du ikke vet hva det er og hvordan du kan unngå det.

Cloud computing-modellen vokser raskt. Fordi modellen er ganske fristende for IT-bedrifter som mobilapputviklere, webapputviklere, Software as a Service-selskap osv. Du trenger ikke å lage en robust IT-infrastruktur i virksomheten din.

Du abonnerer bare på apputviklingsinfrastruktur på skyen fra en administrert tjenesteleverandør (MSP). Din oppgave er å utvikle produktet og markedet og tjene inntekter. Men problemet oppstår når den eksisterende skyleverandøren ikke lenger er kompatibel med appen din eller forretningsmodellen din, eller brukervolum.

Nå prøver du å flytte databasene og appene dine til en annen sky. Men den eksisterende leverandøren spiller leverandørens låsekort for å presse penger fra deg. Denne grunnleggende inntektsmodellen for cloud computing kan være marerittet ditt. Men ikke bekymre deg nå, siden følgende tips vil gjøre deg til en vinner.

Hva er leverandørlåsing i Cloud Computing?

Leverandørlåsing, som uttrykket antyder, er en situasjon der du ikke kan bytte til en annen leverandør for visse tjenester uten å betale et bindingsperiodegebyr til leverandøren. Når du bytter leverandørtjenester til en annen leverandør, må du også bære kostnadene ved å sette opp tjenestene.

I vanlige virksomheter, som å skaffe råvarer eller ferdige produkter, er det ikke mye bekymring. For det er ingenting å sette opp annet enn å søke etter en rimelig tredjeparts tjenesteleverandør som kan levere produkter i kvalitet og kvantitet.

I cloud computing-industrien er det imidlertid en stor bekymring. Når du migrerer programvaren, nettet, mobilappen, dataanalysen, serveren eller andre IT-prosjekter til skyen, bruker du andres infrastruktur.

Der konfigurerer du appene dine, applikasjonsprogrammeringsgrensesnitt (API), databaser, business intelligence (BI) apper og mange andre teknologisk avanserte og komplekse komponenter. Nå, uansett grunn, når du må flytte alle disse til en annen skytjenesteleverandør, kan den eksisterende leverandøren ikke bare godta det.

De vil be deg om å betale et leverandørgebyr. Du er juridisk forpliktet til å gjøre det siden du signerte leverandørens innlåsingsavtale da du registrerte deg for skytjenester fra denne leverandøren. Det er en vanlig taktikk for dagens skyleverandører.

  Hvordan installere Autotune VST Plugin i Audacity

Leverandørlåsing er også mulig med containerisert applikasjonsutvikling, testing og utgivelse ved bruk av Kubernetes.

Hvorfor du må være oppmerksom

Det er to hovedbekymringer ved leverandørens innlåsingskonsept. Hvis du planlegger å flytte ut før sluttdatoen for leverandørlåsing, betaler du en stor avgift som ellers kunne finansiert skyoperasjonene dine i tre til fem år. Den andre er den mest utfordrende.

Du må sette opp alt fra bunnen av når du skifter til en ny skyinfrastrukturleverandør i henhold til deres virtualiserte systemer. Her snakker man om skymigrasjon, men det er ikke en tur i parken.

Derfor, før du signerer en kontrakt om bruk av skytjenester for et IT-prosjekt, bør du lese kontraktsdokumentet nøye, spesielt leverandørens innlåsingsklausul.

Typer leverandørlåsing

I cloud computing-sektoren kan leverandørlåsing være av hundre typer. Det avhenger av kreativiteten til leverandøren du tilbyr skytjenester og hvor inntektssultne de er. Selv om du ikke kan gjøre noe med det, finner du noen populære leverandørlåsetyper nedenfor her:

#1. Prisbasert leverandørlåsing

Skytjenesteleverandøren kan kreve et høyt implementeringsgebyr i løpet av de første konfigurasjonsdagene. Senere, når du bytter leverandør, begynner du å tenke at implementeringsgebyrinvesteringen er bortkastet hvis du bytter til en ny leverandør.

Noen substandard og grådige skyleverandører slutter ofte å belaste deg på en faktisk bruksbasis. De begynner å belaste deg månedlig for å oppnå maksimal fortjeneste.

#2. Leverandørlåser som holder data som gisler

Når du går glipp av en betalingsdato, gjør en sen fornyelse eller uttrykker planene dine om å skifte til en ny skyleverandør, kan den eksisterende leverandøren holde appene og databasene dine som gisler. De kan tilbakekalle tilgangen din til bedriftsdataene dine og be deg om å betale en høy utgangsavgift.

#3. Leverandørlåsing for tilleggsfunksjoner

Du planla ikke godt da du valgte en skyleverandør for fem år siden. Nå ser du at andre leverandører tilbyr innebygde funksjoner for kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML). Du spør skyleverandøren din om dette, og de sier at du må betale ekstra for å få AI- og ML-tjenester.

#4. Skybasert leverandørlåsing

Noen substandard og små skyleverandører kan tvinge deg til å bruke native tjenester. De kan ikke integreres med AWS, Google Cloud eller Microsoft Azure. Hvis den nye appen din krever disse skydestinasjonene, er du i alvorlige problemer.

#5. Leverandørlåsing via digitale kontrakter

Mange villedende skyleverandører bruker en nettsidekobling som kontrakt for skytjenesten. De kan i hemmelighet endre denne nettsiden når du ikke legger merke til den. Dermed endres den opprinnelige kontrakten til noe annet du ikke godtok.

#6. Fornyelse som leverandørlåsing

Fornyelse er en av de mest dødelige leverandørlåsingene. Du bestemte deg for å bli hos den eksisterende skyleverandøren etter mye overveielse. Men leverandøren er ikke klar til å forhandle om fornyelsesprisen noen måneder før utløpet av kontrakten.

  10 gamertag-generatorer for Xbox og andre kontoer

De vil sende deg en fornyelsespris noen dager før utløpet. Nå er du ikke i stand til å bytte skyoperasjoner til en annen tjenesteleverandør.

Noen beryktede skyleverandører kan pålegge forskjellige fornyelsesdatoer for servere, apper og databaser. Dermed går du inn i en ond sirkel med varierende fornyelsesdatoer og får ikke sjansen til å bytte skyleverandør på flere år.

Årsaker til leverandørlåsing

Den primære årsaken til leverandørlåsing er en jevn inntektskilde for skytjenesteleverandørene. De fleste MSP-er for skyen fakturerer deg ikke akkurat hvordan de annonserer. Anta at du får en god rabatt og setter opp i utgangspunktet til attraktive priser. Ikke forvent samme pris når du går til nettskyleverandøren for å fornye kontoen din.

Under fornyelse øker MSP vanligvis prisene på tjenestene de tilbyr. Fra dette øyeblikket tjener MSP-ene på skyabonnementskontoen din. Nå som du utviklet mange apper og hostet de fra MSPs plattform, kan de enkelt sette deg i en løsepengesituasjon.

Hvis du ikke godtar alt for høyere priser under kontofornyelse, risikerer du å miste år med apputvikling og databaseadministrasjonsarbeid.

Andre hovedmotiver for leverandørlåsing er:

 • Små og substandard skyleverandører skaper en stor kundebase ved å bruke leverandørlåsing og selger eierandelen sin til større skybedrifter for å tjene en enorm avkastning på investeringen (ROI) på kort tid.
 • Som skyabonnent undersøkte du ikke leverandørens muligheter før du registrerte deg.

Ulemper med Vendor Lock-In

Nedenfor finner du utfordringene og ulempene ved leverandørlåsing:

#1. En barriere for skyadopsjon

Selv om cloud computing-virksomheten vokser, trakk mange startups og små og mellomstore bedrifter ut appene og databasene sine fra skyen. Dette skjedde på grunn av den bitre erfaringen med innlåsingsklausuler fra skyleverandører.

Når venner med IT-bedrifter vil se at cloud computing bare er en annen front for IT-teknologigiganter å ta penger fra dem; mange vil avvise sky over IT-infrastruktur på stedet.

#2. Problemer med app eller database

Hvis skyleverandøren ikke kan levere ressurser og teknologi i henhold til de siste fremskrittene i sektoren, vil ikke appene og databasene dine kunne fungere som du vil.

#3. Ingen stabilitet av skyutgifter

I en leverandørlåsingskontrakt har sky-MSP full rett til å endre produkttilbud, prisplaner, gebyrer for utgående dataoverføringer, oppgraderinger, AI/ML-implementering, BI-tjenester og mer.

Dermed er du ikke sikker i hvilken måned hvilken regning du får for sky-IT-infrastrukturtjenestene. Det vil hindre deg fra avgjørende økonomisk planlegging i virksomheten din.

Hvordan unngå leverandørlåsing

De beste tipsene og ideene for å unngå en leverandørlåssituasjon:

Abonner på forskjellige nettskyleverandører

Hvis IT-bedriften din krever forskjellige digitale eiendeler som mobilapper, nettapper, e-poster, ERP-servere, strømmeservere osv., ikke vert alle disse i én skyløsning. Bruk forskjellige skyleverandører for å redusere avhengighetene til én MSP.

  Hvorfor bruker Wi-Fi samme frekvens som mikrobølger?

Utvikle bærbare apper og databaser

Bruk alltid standard- og krysskompatible APIer, konfigurasjoner, SDK-er, databaser osv. for appen eller databaseutviklingen. Dermed kan du enkelt flytte appene og databasene dine fra en sky til en annen enkelt.

Les kontraktsdokumenter nøye

Les kontraktsdokumentet grundig eller ansett en ekspert skyutvikler og leder som kan forstå kontraktsvilkårene bedre. Hvis du er ok med dokumentet, be leverandøren om en fysisk signert kontrakt. Unngå også kontrakter som sier at leverandøren kan endre fakturerings- og tjenestevilkårene når de vil.

Skaff deg en bedre kontrakt

Når du diskuterer behovene for sky-IT-infrastruktur med en leverandør, legg vekt på følgende:

 • Anslag for fornyelsesgebyrer
 • Retningslinjer for fornyelse
 • Tilleggstjenestegebyrer
 • Skyoppgraderinger ettersom bransjen endrer seg
 • Straffe for ikke å kunne tilby skyressurser ved oppskalering
 • Kostnadsfri exit-strategi når MSP ikke er i stand til å imøtekomme dine behov

Diskuter dataoverføringskostnader

De fleste skytjenester tilbyr dataoverføringer mellom plattformer gratis. Men de vil belaste deg et premiumgebyr hvis du overfører data til andre skyplattformer. MSPer liker ikke å diskutere dette. De ønsker å holde det skjult under hundrevis av sider med kontraktslitteratur.

Fullfør en fast dataoverføringshastighet for en lengre periode hvis MSP gir deg en mulighet til å forhandle. Hvis du planlegger stort, vil MSPer definitivt tilby deg tilpassede løsninger.

Sikkerhetskopiering internt

Ikke bare stol på alle disse skyleverandørene. Sett opp en sekundær backup-server på stedet for ikke å komme i løsepengesituasjon.

Eksempler på leverandørlåsing

Nedenfor finner du noen populære tilfeller av leverandørlåsing i cloud computing:

#1. Tapt mulighet for sparing

En Google Cloud (c2-standard-4) VM i USA koster omtrent $0,25 per time for 4 kjerne-CPUer og 8 GB minne. Konkurrenten, AWS, tilbyr nesten lignende funksjoner i c6g.xlarge for nærmere $0,20 per time. Hvis du har en leverandørlåst kontrakt med Google Cloud, kan du ikke nyte godt av besparelsene som tilbys av AWS.

#2. Leverandøren kan ikke tilby tjenester

Datasenterbrann i OVHcloud tok ned flere europeiske nettsteder 10. mars 2021. Denne hendelsen påvirket flere kritiske nettsteder og apper fra offentlige etater, banker, nyhetskanaler og e-handel. Hvis du er inne i en leverandørlås og ikke har noen sikkerhetskopi, er du i alvorlige problemer.

#3. Dataoverføringsgebyrer

De fleste skytjenesteleverandører krever ekstremt høye gebyrer når de overfører data til en tredjepartsplattform eller dine egne servere på stedet. Et hemmelig internt dokument fra AWS i 2019, analysert av The Information, antyder at AWS belastet følgende dataoverføringsgebyrer til sine kunder:

 • Apple: 50 millioner dollar
 • Pinterest: omtrent 30 millioner dollar
 • Netflix: 20 millioner dollar

Siste ord

Så langt har du gått gjennom en detaljert diskusjon om leverandørens innlåsingskonsept for cloud computing-industrien. Administrerte tjenesteleverandører av skyinfrastrukturlobbyen for leverandørlåsing for å sikre en jevn flyt av inntekter. Enten plattformen fungerer for deg eller ikke, må du betale opp topp dollar.

Hvis du fikk for mye finansiering, lykke til med leverandørens innlåsingsmodell. Men hvis du er en IT-bedrift i vekst og trenger å bruke investeringen nøye til overhead-utgifter som IT-infrastruktur på skyen, hold deg unna leverandørlåsing.

Bruk tipsene ovenfor for å lage en planlagt tilnærming for cloud computing-abonnementer. Lag en balanse mellom offentlige og private cloud computing-forekomster for forskjellige apper og databaser. Viktigst av alt, ikke legg alle appene og databasene under én skyparaply.

Her finner du flere utfordringer og risikoer innen cloud computing.