Hva er MSLA-utskrift? Fordeler og ulemper

MSLA er forkortelsen for Masked Stereo Lithography Apparatus. Det er en 3D-utskriftsmaskin som er en avansert form for Stereolithography Apparatus (SLA) der harpikser herdes når de utsettes for ultrafiolett lys. MSLA-skriverne utfører 3D-utskriften ved å bruke en enorm UV-lyskilde og maskerer den med en LED-skjerm, mens SLA-skriverne sporer formen til hvert lag ved hjelp av en UV-laser. MSLA-utskrift brukes til ulike formål da de kan produsere gode kvalitetsprodukter i store mengder på kort tid. Denne artikkelen er en komplett guide for å forstå hva MSLA 3D-utskrift er og forskjellen mellom MSLA- og SLA-utskriftsteknikker.

Hva er MSLA-utskrift?

Bilde av ZMorph Fab 3D-skriver fra Pixabay

MSLA-utskrift er en 3D-utskriftsteknikk som bruker påfølgende lag med herdet lysfølsom harpiks for tredimensjonale objekter. Denne teknikken brukes til å masseprodusere kvalitetsprodukter til en relativt lav pris presist og raskt sammenlignet med andre 3D-utskriftsteknikker. Men på grunn av de høye kapitalkostnadene, brukes MSLA-skrivere kun av selektive personer. MSLA-skrivere er også i stand til å lage store og intrikate produkter. Høyvolumsskrivere kan brukes til produksjon av små serier og prototyping. Et eksempel på en MSLA-skriver er Peopoly Phenom L 3D-skriveren.

Hvordan virker det?

Ved MSLA-utskrift plasseres en lysfølsom harpiks over LCD- og LED-arrangement delt av et fint lag med fluorert etylenpropylen (FEP) plast. LCD-skjermen brukes først og fremst til å kontrollere eksponeringen av lyset på harpiksen plassert over. LCD-skjermen består av piksler som bestemmer lagets form. Disse pikslene kontrollerer passasjen når de slås på og av tilsvarende. De kontrasterende mønstrene til piksler muliggjør utskriftsprosessen. Den lager et lag på 3–8 sekunder og går deretter til neste lag.

Hvorfor velge MSLA-utskrift?

Du kan velge MSLA av følgende grunner:

 • Du har lett råd til skrivere og harpikser.
 • Det gir en jevn overflatefinish.
 • Den kan skrive ut komplekse strukturer.
 • Den har en rekke materialer som fleksibel, gjennomsiktig, keramisk, slagfasthet og mye mer.
 • Det gir en prisverdig utskriftsoppløsning.
 • MSLA-skrivere tillater batch-utskrift på kort tid.
  Bingo Clash Cheats: Løs inn nå

MSLA-utskrift i smykkedesign

MSLA-utskrift har vist seg å være en stor velsignelse for smykkeindustrien ettersom voksharpiksene som brenner ut rent under støping. De ellers brukte lavvoksstøpemetodene som gullsmeder som brukte måtte gå gjennom en tøff tid for å kutte den harde veien i komplekse design. Her med MSLA kan disse designene skrives ut enkelt og nøyaktig. Det eneste som kreves er CAD-filen til smykket på forhånd.

MSLA-utskrift i det medisinske feltet

MSLA 3D-utskrift i det medisinske feltet brukes til prosessen med bioingeniørvev. Denne prosessen kalles bioprinting. Det innebærer å lage modeller med levende celler. Den kan brukes til bein- og tennerimplantater, kunstige karstøtter og organstillaser.

Materialer som brukes i MSLA-utskrift

Materialet som brukes i MSLA 3D-utskrift er unike fotopolymerharpikser som herdes under intenst UV-lys. De mest brukte harpiksene for 3D-utskrift er akrylat- eller epoksybasert. La oss ta en titt på alle typer harpiks:

 • Slitesterk harpiks: Det er et smidig og sterkt materiale med mekanismer som ligner på polypropylen (PP). Den kommer i bruk for prototyping av produkter som snappasninger og kuleledd.

 • Tøff harpiks: Disse ble laget for å tåle høyt trykk i en kort periode. Disse harpiksene er svært stive og sammenlignes ofte med ABS termoplast.

 • Standard harpiks: Disse harpiksene brukes til utskrifter som krever høy oppløsning og skarphet.

 • Klar harpiks: Klar harpiks ligner standard harpiks med noen mer mekaniske egenskaper. Disse harpiksene kan gjøres helt gjennomsiktige med litt etterbehandling.

Fordeler og ulemper med MSLA-utskrift

Foto av Gavin Allanwood på Unsplash

La oss grave i fordeler og ulemper med MSLA 3D-utskrift.

Følgende er fordelene med MSLA-utskrift:

 • MSLA-skrivere herder et lag på en gang uten å ta hensyn til tykkelsen på laget.
 • Utskriftssengen til MSLA-skriveren beveger seg på Z-aksen, i motsetning til SLA-skrivere som ikke har bevegelige deler i maskinen.
 • Den består av monokromatiske LCD-lys som viser gråtoner langs kantene. Som et resultat får du jevne trykte overflater.
 • Det gir høy utskriftsoppløsning.

Følgende er ulempene med MSLA-utskrift:

 • Disse trykkemaskinene er ikke rimelige.
 • Det krever en varm atmosfære med temperaturer fra 20 til 30 grader Celsius.
 • MSLA-utskrift utføres i et svakt lys eller mørkt miljø, noe som resulterer i hyppig skade og for tidlig herding av de delikate harpiksene.
 • Ettertrykksprosedyren er kompleks og helsefarlig. Uherdet harpiks og nylig trykte produkter krever at brukerne håndterer mens de har på seg hansker.
 • Det trykte materialet skal vaskes i en alkoholløsning og deretter plasseres under ekstremt UV-lys i 10–15 minutter for å bli fullstendig herdet.

Grunnleggende om 3D-utskrift

Nå som du har forstått hva MSLA-utskrift er, er vi her for å gi en kort beskrivelse av grunnleggende 3D-utskrift.

Hva er 3D-utskrift?

3D-utskrift er kjent som en del av additiv produksjon. Additiv produksjon er begrepet som brukes for å beskrive trykkteknikken der en del oppnås ved å legge til materiale. For 3D-utskrift brukes en Computer-Aided Design (CAD) av skriveren for å lage tredimensjonale produkter. Mange 3D-teknologier og en rekke materialer er tilgjengelige for å utføre en 3D-utskriftsprosess.

Hvordan skrive ut i 3D?

Foto av Minku Kang på Unsplash

3D-utskrift er en enkel og datastyrt prosedyre. Du kan lese trinnene som er nevnt nedenfor for å få en klar forståelse av grunnleggende 3d-utskrift.

1. Lag en CAD-fil ved hjelp av programvare som Autodesk Fusion, Onshapeog mange andre.

2. Eksporter CAD-filen i den universelle inndatafiltypen til en 3D-skriver, en STL-fil.

3. Last opp STL-filen i slicing-programvaren til skriveren.

4. Gjør de nødvendige retningsendringene, materialvalg og utskriftsinnstillinger. Programvaren vil automatisk begynne å skjære filen i lag.

5. Trykk på utskriftsknappen, og utskriftsprosedyren begynner med lagene etter hverandre.

3D-utskrift for nybegynnere

Noen grunnleggende 3D-utskrift som nybegynnere må vite er detaljene om utskriftsmekanismen. En 3D-printer opererer i hovedsak på tre akser, det vil si:

 • X-akse: Venstre til høyre bevegelse

 • Y-akse: Bevegelse foran til bak

 • Z-akse: Bevegelse oppover og nedover

En ekstruder er utstyrt på X-aksen, som gir materiale til utskriftssjiktet.

Typer 3D-skrivere

De vanligste typene skrivere som brukes i 3D-utskrift basert på forskjellige teknologier er:

1. Ekstrudering

Basert på denne teknologien er det to typer skrivere:

 • Fusion Filament Fabrication (FFF)
 • Kontinuerlig fiberforsterkning (CFR)
 • Atomic Diffusion Additive Manufacturing (ADAM)

2. Laser Fusion

Basert på laserfusjonsteknologi finnes det noen få typer skrivere. Den bruker kraftige lasere for å smelte sammen pulveriserte medier. Følgende er typene skrivere:

 • Selektiv lasersintring (SLS)
 • Selektiv lasersmelting (SLM)
 • Direkte metalllasersintring (DMLS)

3. Lysherding

Denne teknologien bruker lysherding for å lage lag. Følgende er typene skrivere som bruker lysherdende teknologier:

 • Stereolitografi (SLA)
 • Direct Light Processing (DLP)

4. Kraftvedheft

Det er en raskt voksende 3D-utskriftsteknologi. Både plast og metall brukes i denne trykkmetoden. Den eneste skriveren med denne teknologien er Binder jetting.

Forskjellen mellom MSLA og SLA-utskrift

Foto av ZMorph Alt-i-ett 3D-skrivere på Unsplash

Som vi allerede har lest, er MSLA den avanserte versjonen av SLA 3D-utskrift. Mens de fungerer litt på samme måte. De har fortsatt forskjeller som vi har listet opp nedenfor.

MSLA utskrift
SLA utskrift
MSLA-utskrift avhenger bare av antall utskriftslag.
SLA-utskrift avhenger av antall lag samt mengden materiale i hvert lag.
Den har en hastighetsfordel på hvert lag.
Den har ikke en hastighetsfordel på hvert lag.
Utskriftsoppløsningen er basert på oppløsningen til LCD-skjermen.
Utskriftsoppløsningen er basert på diameteren til laserstrålen.
MSLA bruker UV-lys for å herde harpiksen.
SLA bruker et speil og en laser for å herde harpiksen.
Utskriftshastigheten er raskere.
Utskriftshastigheten er lavere.
Utskriftsoppløsningen er relativt lav.
Utskriftsoppløsningen er høy.
Eksempel: Sonic Mini 4k

Eksempel: XYZPrinting Nobel 1.0 A

Ofte stilte spørsmål (FAQs)

Q1. Hvor mye koster MSLA-skrivere og harpiks?

Ans. MSLA-skrivere varierer i pris, størrelse og vekt i henhold til funksjonene deres. Disse skriverne varierer fra $200 til $1100. Harpiks koster fra $25–40 per kilo til $40–150 per kilo. Annet ekstra, men nødvendig utstyr kan koste opptil $200-400.

Q2. Hva er tilleggsutstyret som kreves med en harpiksskriver?

Ans. Dette er nødvendig utstyr som kreves med harpiksskriveren og ettertrykkprosessen:

 • STL-er og skjæringsprogramvare
 • Ultralydrens
 • Nitrilhansker
 • Respirator
 • UV-lampe
 • Metalltrakt

***

Ovennevnte var en veiledning om MSLA 3D-utskrift og grunnleggende 3D-utskrift. Å lese dette kan ha fjernet all tvil om forskjellen mellom MSLA- og SLA-utskriftsteknikker. Vi håper denne veiledningen hjalp deg med å forstå hvordan MSLA-utskrift fungerer. Del dine spørsmål eller forslag i kommentarfeltet nedenfor. Fortell oss også hva du vil lære videre.