tipsbilk.net

Hva er støy i fotografering? 5 måter å unngå det på

Viktige takeaways

  • Støy er et iboende aspekt ved fotografering som kan redusere klarheten, men det kan minimeres gjennom riktig teknikk og forståelse.
  • Støy i fotografering kommer fra ulike kilder, men nøkkelen er å fokusere på signal-til-støy-forholdet, for å sikre at signalet (ønsket bilde) er sterkere enn støyen.
  • Teknikker for å redusere støy inkluderer korrekt eksponering av bildet, bruk av lavere ISO, bruk av HDR-sammenslåing, bruk av støyreduksjon i moderate mengder og bruk av et kamera med en større sensor.

Noen omfavner støy, noen vil bli kvitt den. Uansett hvilken side du er på, er det et faktum at støy er en effekt som reduserer bildenes klarhet. Nesten hvert kamera har kapasitet til å ta bilder med minimalt med støy, og det handler om forståelse og teknikk, som du vil lære her.

Hva er støy i fotografering?

Støy i fotografering er et omgivende, utilsiktet signal som kamerasensoren mottar. Dette omgivelsessignalet er tilstede i alle kameraer og er til og med tilstede i øynene våre. For ikke å forveksle med korn, som kommer fra film; støy er vanligvis mest synlig når du bruker høye ISO-innstillinger og gjør mørke bilder lysere.

Selv om du ikke kan bli kvitt det helt, kan du finne ut hvordan du kan minimere det med riktig teknikk og kunnskap.

Hva forårsaker støy i fotografering?

Bildekreditt: Jhet Borja

Støy er alltid tilstede; det er bare et spørsmål om det er synlig eller ikke. Det er mange kilder til støy også. Noe støy kan komme fra sensoren, noe fra elektrisk støy, og noe fra kvantenaturen til fotoner. Den beste måten å håndtere støy på er imidlertid å forstå signal-til-støy-forholdet.

Signal til støyforhold

Ikke bry deg om typen støy, men mer med forholdet mellom signalet (som er bildet du vil ta) og støyen.

  Hvordan endre PayPal-konto fra bedrift til personlig

Tenk på bildesignalet på samme måte som et lydsignal. Visualiser det med denne signalnivålinjen, minimumssignalet vil være støyen du ikke har kontroll over. De røde søylene representerer støyen, og de grønne søylene representerer signalet.

Bildekreditt: Jhet Borja

Det første paret til venstre har lav støy og et høyt signal, det andre har et lavt signal mens det har samme mengde støy, og det siste paret har hevet signalet opp for å gjøre det sterkere. Som du kan se i det siste paret, betyr det å ha et lavt forhold at du vil ende opp med å øke støyen mye mer enn det riktig eksponerte bildet.

Her er et annet eksempel på signal-til-støy-forhold i et faktisk bilde. Disse er zoomet inn for å gjøre det lettere å se støyen.

Bildekreditt: Jhet Borja

Det første bildet på toppen er riktig eksponert, til og med overeksponert på de lyse punktene, og det andre er undereksponert. Bildet nedenfor er en side-ved-side av det undereksponerte bildet lysnet opp for å matche eksponeringen til det første bildet. Som du kan se, er det massevis av støy ettersom støynivåene øker mye med signalet sammenlignet med det riktig eksponerte bildet.

Hvordan unngå støy i fotografering

Med visualiseringen vi har gitt ovenfor, har du lært at du må øke forholdet mellom signal og støy. Her er noen teknikker for å bruke det på fotograferingen din.

1. Eksponer bildet ditt på riktig måte

Nøkkelen til å få svært lite støy i bildene dine er å eksponere bildene dine riktig. Riktig eksponering vil sikre at signalstyrken din er mye høyere enn støyen, noe som øker forholdet mellom støy og signal.

Hvis du ikke har ekstremt lyse flekker som vil forårsake klipping, kan du til og med overeksponere bildene dine litt for å få et sterkere signal i de mørkere områdene. Du kan deretter redusere eksponeringen i Lightroom eller ditt valg av fotoredigeringsprogram. Det er bedre at du trenger å senke eksponeringen enn å øke den, ettersom å senke eksponeringen også reduserer støyen.

  Fiks Forza Horizon 5 fast på lasteskjermen

Eksponering er ikke begrenset til lukkerhastighet, ISO og blenderåpning. Du kan bruke lys, reflektorer, et stativ og til og med HDR-sammenslåing til din fordel for å få riktig eksponering.

2. Bruk en lavere ISO

Bildekreditt: Jhet Borja

Høyere ISO-er øker det elektriske støygulvet ved å øke spenningen i sensoren, noe som gjør den mer følsom. Fordelen er at du ikke trenger lange lukkertider, men på bekostning av å senke signal-til-støy-forholdet.

Ikke vær redd for å øke kameraets ISO, men. Hvert kamera er forskjellig; noen kameramodeller har mindre støy ved samme ISO-nivåer som andre kameraer. Vi foreslår at du eksperimenterer med kameraet ditt og finner de høyeste ISO-innstillingene som kameraet fortsatt kan ha minimalt med støy ved.

Et stativ kan hjelpe deg med å oppnå lavere ISO-bilder siden du trygt kan bruke lengre lukkertider. Men hvis du fotograferer håndholdt, bør du prøve å sikte på den laveste ISO du kan fotografere med. Rundt 1/(brennvidde) som en tommelfingerregel; 1/40 av et sekund for en effektiv brennvidde på 40 mm, for eksempel. Du kan imidlertid gå saktere hvis du er trygg på stabiliteten til dine egne hender.

3. Bruk HDR-sammenslåing

HDR-sammenslåing er en flott etterbehandlingsteknikk å bruke når du har en scene med lysområder som er utenfor kameraets evner. HDR-sammenslåing er i utgangspunktet å ta flere bilder med forskjellige eksponeringer og slå dem sammen for å få det mest balanserte bildet.

Hvis du har en scene med et ekstremt sterkt høydepunkt som klippes ut før kameraet kan eksponere de mørkere områdene riktig, er HDR-sammenslåing ekstremt nyttig. Du bør sjekke om kameraet ditt har denne funksjonen allerede, men hvis det ikke har det, kan du bruke Lightroom til å slå dem sammen for deg. Hvis du ikke bruker Lightroom, sjekk ut hvordan du lager HDR-bilder i Photoshop med Camera RAW.

Bildekreditt: Jhet Borja

Ta disse tre bildene ovenfor, for eksempel. Den første har et veldig lyst høydepunkt der detaljer går tapt i disse områdene, den andre har en balansert eksponering, og den siste er ekstremt mørk, men viser detaljene i høydepunktene. Vi kan deretter kombinere disse i Lightroom, skru ned høydepunktene, øke skyggene og trekke ut dette perfekt eksponerte bildet med minimalt med støy under.

  9 Cloud Application Performance Management (APM) for bedre synlighet

Bildekreditt: Jhet Borja

4. Bruk støyreduksjon

Jeg er ikke en stor fan av støyreduksjon, siden det kan gjøre bildene myke og grøtaktige. Imidlertid kan de brukes i moderate mengder for å forbedre et bilde. Du bør unngå å bruke det der det er tekst, ansikter og fine detaljer, da det vil jevne ut disse.

Portrettbilder, dyreliv, landskap og lignende kan dra nytte av støyreduksjon, så lenge du ikke overdriver. Du kan bruke støyreduksjon i Photoshop eller Lightroom, men AI-løsninger som Topaz DeNoise finnes også og blir også raskt forbedret.

5. Bruk et kamera med en større sensor

En større sensor kan samle mer lys, noe som betyr mer signalstyrke for å overvinne omgivelsesstøyen i systemet. Du har generelt større frihet med store sensorer når det gjelder støy, da du kan kjøre en lavere ISO, høyere blenderåpning og raskere lukkerhastigheter alt på grunn av det økte lysfangstområdet.

Hvis du vil fange mer dybde ved å øke blenderåpningen, vil du ikke øke ISO med mye for å redusere mengden støy, men du vil heller ikke redusere lukkerhastighetene, ellers vil du ende opp med med et rystende bilde. Du vil fortsatt håndtere disse problemene med en større sensor, men i mindre grad sammenlignet med beskårede sensorer.

Vi anbefaler imidlertid ikke at du tar kjøpsbeslutninger basert på støyytelse alene. Det er langt flere ting å vurdere når du velger mellom en beskåret sensor og en fullformatsensor.

Få skarpere bilder ved å redusere bildestøy

Til tross for at nyere kameraer har fantastisk støyytelse, vil du finne mange flotte bilder tatt med eldre kameraer. Når de er i de riktige hendene, har nesten hvert kamera potensial til å yte godt og ha minimalt med støy. Bruk denne kunnskapen om signal-til-støy-forhold for å forbedre klarheten til bildene dine ved neste fotograferingsøkt.

x