Windows 10 S-modus: Guide til deaktivering og alternativer

Viktige punkter om Windows 10 i S-modus

  • Windows 10 i S-modus begrenser installasjon av applikasjoner og tillater kun nedlastinger fra Microsoft Store.
  • S-modus er forhåndsinstallert på enkelte datamaskiner, men det er kostnadsfritt å bytte til standardmodus.
  • For de fleste brukere anbefales det å forlate S-modus for å få fullt utbytte av PC-en, da det gir tilgang til et bredere utvalg av programvare.

Hvis datamaskinen din benytter Windows 10 i S-modus, vil du oppleve begrensninger i systemets funksjonalitet. La oss utforske hva S-modus innebærer og hvordan du kan deaktivere den.

Hva er Windows S-modus?

Windows S-modus, hvor «S» antakelig står for «sikker» eller «security», er en spesifikk utgave av Windows som kun tillater installasjon av apper fra Microsoft Store. Denne modusen skal i teorien øke sikkerheten ved at Microsoft har kontroll over de tilgjengelige appene.

I S-modus er det ikke mulig å installere tradisjonell programvare. Du kan for eksempel ikke kjøre en installasjonsfil for Firefox eller benytte en portabel applikasjon fra en ZIP-fil. Apper som ikke er tilgjengelige i Microsoft Store, vil ikke fungere.

Dette betyr at dersom en ønsket applikasjon ikke finnes i Microsoft Store, må du benytte de forhåndsinstallerte Windows 10-appene. Du er også begrenset til å bruke Edge som nettleser, og Bing som standard søkemotor. Selv om visse nettlesere, som Firefox, har en versjon i Microsoft Store, vil de ikke fungere i S-modus.

S-modus deaktiverer også avanserte verktøy som kommandoprompt og registerredigering, noe som hindrer deg i å gjøre dypere systemendringer. Alle andre aspekter ved Windows 10 i S-modus er identiske med en standard Windows 10-installasjon.

S-modus finnes også i Windows 11, som vi har omtalt i et eget avsnitt.

Hvordan får man Windows i S-modus?

S-modus er ikke et valgfritt tillegg eller noe man kjøper separat. Den er som regel forhåndsinstallert på enkelte datamaskiner. Hvis du vurderer å kjøpe en ny PC, bør du se etter merknader som «Windows i S-modus» for å være klar over denne begrensningen.

På grunn av begrensningene og at Windows 10 nærmer seg slutten av sin levetid, vil S-modus ofte finnes på rimeligere datamaskiner.

Teknisk sett kan installasjonsmediet for Windows 10 endres slik at operativsystemet installeres i S-modus, men det er en komplisert prosess. For de fleste brukere er dette unødvendig.

Har jeg Windows 10 i S-modus?

Det er enkelt å sjekke om din Windows 10-utgave er i S-modus. Åpne Innstillinger og gå til Oppdatering og sikkerhet > Aktivering. Under Windows-delen vil du se «Windows 10 [Home/Pro] i S-modus» dersom du bruker denne utgaven.

Hvis du ikke ser en referanse til S-modus, bruker du en standardversjon av Windows 10.

Slik deaktiverer du S-modus i Windows 10

Microsoft tillater at du forlater S-modus uten ekstra kostnad. Hvis du ønsker å bytte til fullversjonen av Windows uten app-begrensninger, går du til Innstillinger > Oppdatering og sikkerhet > Aktivering.

På denne siden finner du en seksjon som heter «Bytt til Windows 10 [Home/Pro]». Klikk «Gå til Butikk» under denne for å åpne Microsoft Store, hvor du kan deaktivere S-modus. Velg «Hent», bekreft vilkårene, og enheten vil gå ut av S-modus. Du vil da få tilgang til alle funksjoner i Windows Home eller Windows Pro, avhengig av hvilken utgave du har.

Vær oppmerksom på at deaktivering av S-modus er en permanent prosess. Når du har gjort dette, kan du ikke gå tilbake til S-modus.

Det er også viktig å vite at dersom du har Windows 10 Pro i S-modus og ønsker å oppgradere til Windows 11, må du først forlate S-modus. For Windows 11 er S-modus kun tilgjengelig for Home-utgaven, så du må bruke Windows 10 Home i S-modus for å oppgradere til Windows 11 i S-modus.

Bør du bruke Windows 10 i S-modus?

Nå som vi har gjennomgått detaljene rundt S-modus, kan du lure på om du bør beholde datamaskinen i denne modusen. Valget er ditt, men for de fleste anbefales det å deaktivere S-modus for å få fullt utbytte av PC-en.

Selv om det er fordeler med å benytte apper fra Microsoft Store, vil det å være begrenset til dette utvalget sannsynligvis skape problemer på sikt. Mange vanlige Windows-applikasjoner, som Spotify og VLC, er tilgjengelig i butikken, men mange andre er det ikke. Noen applikasjoner som Paint.NET og LibreOffice, koster penger i Store, mens de er gratis som vanlige nedlastinger.

Microsoft har hevdet at PC-er i S-modus starter raskere, men dette skyldes hovedsakelig at det ikke er installert programvare som kjører i bakgrunnen, ikke at S-modus i seg selv forbedrer ytelsen. Du kan oppnå samme effekt i standard Windows ved å hindre programmer fra å starte automatisk ved oppstart.

S-modus kan sammenlignes med en Chromebook, som har et lukket system med kun tilgang til godkjente applikasjoner. Windows tilbyr imidlertid ikke samme enkelhet som ChromeOS, og de fleste Windows-brukere er vant til å bruke skrivebordsprogrammer.

S-modus kan være fordelaktig for barn eller eldre som bruker datamaskin, da det reduserer risikoen for å installere uønsket programvare. Du kan også velge å bruke det selv for økt sikkerhet, men forsiktig bruk og et solid antivirusprogram gir like god beskyttelse.

Microsoft rettet opprinnelig S-modus mot utdanningssektoren, hvor enheter brukt av barn kan ha nytte av økt administrasjonskontroll. For privat bruk er begrensningene mer frustrerende enn fordelaktige.