Windows 10 IoT: Alt du trenger å vite!

Microsoft tilbyr operativsystemet Windows 10 i et utvalg av ni ulike versjoner, fra Home til Enterprise og Server. Blant disse finner vi Windows 10 IoT (Internet of Things), en utgave som du trolig har mer erfaring med enn du kanskje er klar over.

Windows 10 IoT: Utviklet fra Windows Embedded

Windows 10 IoT er resultatet av en videreutvikling fra den eldre Windows-varianten Windows Embedded. Om du har god hukommelse, husker du kanskje historier om minibanker som opererte på Windows XP og som trengte en nødvendig oppgradering. Disse minibanker, og andre lignende systemer, brukte Windows Embedded (XPe). Det grunnleggende konseptet her er en nedskalert versjon av Windows, laget for å fungere godt på mindre kraftig maskinvare, dedikert til et enkelt bruksområde eller begge deler.

En bank kan implementere dette operativsystemet i en minibank, en butikk kan benytte det for et POS-system (salgssted), og en produsent kan bruke det for en enkel prototype. Windows IoT er imidlertid ikke kun en omdøpt versjon av Windows for å utnytte populariteten til tingenes internett, og det er heller ikke bare forbeholdt bedrifter og store foretak. Dette tydeliggjøres gjennom de to ulike utgavene av operativsystemet: IoT Enterprise og IoT Core.

IoT Enterprise: Skreddersydd for flere enheter

Microsoft tilbyr Windows 10 IoT i to distinkte versjoner: Enterprise og Core. Enterprise-utgaven er i hovedsak Windows 10 Enterprise, men med forbedrede låsekontroller. Med disse kontrollene kan du for eksempel konfigurere Windows til å kun vise en enkelt kioskløsning. Windows vil fremdeles fungere i bakgrunnen, men vanlige brukere vil ikke ha tilgang til disse funksjonene. Om du noen gang har opplevd at en innsjekkingskiosk har krasjet og Windows 10 har blitt synlig, har du sannsynligvis interagert med Windows 10 IoT Enterprise.

På samme måte som med Windows 10 Enterprise, er det ikke mulig å kjøpe en lisens for IoT Enterprise i en vanlig butikk. Microsoft distribuerer lisensene via sine forhandlere og OEM-avtaler. Da dette er en komplett versjon av Windows, får du tilgang til all ytelsen som følger med den. Det er dog en ulempe: IoT Enterprise kan ikke kjøre på ARM-prosessorer.

IoT Core: Ideell for enkle løsninger, soloprogrammer og sensorer

Den lille maskinvareroboten på hjul er drevet av en Raspberry Pi og Windows IOT.

IoT Core, derimot, er vesentlig mer nedstrippet. Du får ikke tilgang til den fulle Windows Shell-opplevelsen. I stedet kan operativsystemet kun utføre en enkelt UWP-app (Universal Windows Program) og bakgrunnsprosesser. Imidlertid er IoT Core kompatibel med ARM-prosessorer. IoT Core er det ideelle valget for å drive enkle applikasjoner som ikke krever omfattende brukerinteraksjon. For eksempel benytter Glass-termostaten IoT Core. Takket være ARM-støtte kan IoT Core fungere på enkle kretskort som Raspberry Pi.

Denne egenskapen gjør IoT Core til et ypperlig valg for rask prototyping for produsenter eller hobbyprosjekter. Hackster, et fellesskap for maskinvare- og programvareutvikling, presenterer en rekke eksempler på prosjekter med IoT Core, inkludert en kattedør med dyregjenkjenning, en dør med ansiktsgjenkjenning, et smart hjem-dashbord og et magisk speil. Alle disse prosjektene kan du realisere selv med tilstrekkelig kompetanse. Microsoft demonstrerte også en Raspberry Pi-drevet robot som brukte Windows IOT og interagerte med hologrammer. Du kan laste ned IoT Core for personlig bruk med en gratis lisens.

I tillegg kan IoT Core på en Raspberry Pi eller Minnowboard kobles sammen med sensorer og mekanismer som kameraer, PIR-sensorer, servoer og temperatursensorer for utvidet funksjonalitet. Dette gir Windows 10 muligheten til å kommunisere dataene som samles inn av disse sensorene, som er grunnlaget for tingenes internett.

Windows IoT: Et lukket kildevalg for Visual Studio-utviklere

Du lurer kanskje på hvorfor noen vil velge Windows IoT fremfor andre alternativer som Linux eller Android. Det handler i stor grad om hva enheten er ment for, og hvem som står for programmeringen.

Fordelene med åpen kildekode, som lisensiering og tilpasningsmuligheter, fremheves ofte som positive – og det er de også. Men åpen kildekode er ikke nødvendigvis det beste valget i alle situasjoner. Noen prosjekter krever lukket kildekode (eller proprietær) programvare. Enkelte bedrifter og myndigheter forbyr også bruken av åpen kildekode i sine innkjøp. Selv der det ikke finnes et direkte forbud, kan det uoffisielt frarådes. Om du er produsent og kan jobbe med begge alternativer, vil du sannsynligvis velge det som best tilfredsstiller kunden.

Uavhengig av debatten om åpen kildekode kontra proprietær programvare, er det en annen åpenbar fordel for visse brukere. Windows 10 IoT er integrert med Visual Studio, og du kan benytte dette utviklingsmiljøet for å skape applikasjoner for det. Faktisk er IoT Core designet for å kjøre «hodeløst» (uten et grafisk grensesnitt) og vil koble seg til en annen Windows 10-maskin for programmering og feilsøking. Hvis du allerede bruker Visual Studio for det meste av utviklingsarbeidet ditt, kan du spare tid på læring og oppsett ved å velge Windows 10 IoT fremfor andre alternativer. Du kan umiddelbart dra nytte av hele integrasjonen.

Den gjennomsnittlige brukeren vil sannsynligvis ikke laste ned og bruke Windows 10 IoT, men det betyr ikke at de ikke kommer i kontakt med det. I de fleste tilfeller fungerer dette operativsystemet usynlig i bakgrunnen på mange måter. Det kan være i kiosken du bruker for å bestille mat på en restaurant eller forberede din neste cocktail. Om du er utvikler eller en hobbyist og opplever at det er for krevende å lære et alternativ som Linux, kan Windows 10 IoT være det beste alternativet for ditt neste prosjekt.