Hva skjer med dine nettkontoer når du dør? Loven & data-sikkerhet!

Hva skjer med dine digitale eiendeler etter døden?

I en verden der vi i økende grad lagrer vår personlige og profesjonelle informasjon digitalt, blir spørsmålet om hva som skjer med våre nettkontoer og data etter vår bortgang stadig mer relevant. Dette er et tema som krever vår oppmerksomhet, ikke bare for sentimental verdi, men også for den potensielle økonomiske betydningen av disse digitale eiendelene.

La oss se på de juridiske aspektene, retningslinjene til de store teknologiselskapene og hvordan du kan sikre at dine ønsker blir respektert etter din død.

Mange av oss foretrekker kanskje å unngå å tenke på dette, men det er avgjørende å reflektere over hva som skjer med vårt digitale liv når vi dør. Selv når vi vurderer vår egen dødelighet, blir ofte skjebnen til våre digitale fotavtrykk oversett. Dette «digitale boet» kan inneholde alt fra verdifulle e-postmapper og sky-lagrede bilder til vår tilstedeværelse på sosiale medier og tilgang til viktige økonomiske data.

Det har blitt rapportert om tilfeller der store teknologiselskaper, som Apple, har nektet å gi tilgang til en avdøds konto selv til ektefellen. Selv om selskaper ofte følger sine egne retningslinjer, er det tydelig at det må finnes en bedre måte å håndtere digitale eiendeler etter en persons bortgang, uten å utsette personlig informasjon unødvendig.

Uansett hva du velger, er det viktig at dine digitale eiendeler ikke forsvinner. Det kan også være lurt å deaktivere eller «minnesmerke» visse kontoer for å forhindre uønsket aktivitet.

Arveloven er ikke alltid klar når det gjelder digitale eiendeler. Hvis du ikke har delt passordene dine på forhånd, kan det hende at dine arvinger ikke kan arve dem. La oss derfor utforske hva norsk lov sier, hvordan teknologigiganter håndterer dette, og hvordan du kan sikre at dine ønsker blir oppfylt.

Håndtering av Facebook-konto etter dødsfall

Facebook ser ut til å ta dette seriøst, og tilbyr en etablert policy i Norge for å håndtere kontoer etter dødsfall. En eksekutor kan be om at en konto stenges eller minnesmerkes. Informasjonen beholdes av Facebook, men tilgang begrenses. Det testes også en funksjon i USA som lar brukere forhåndsvelge hva som skal skje med kontoen etter deres død.

For øyeblikket er det to alternativer tilgjengelig i Norge: enten sletting eller minnesmerke av kontoen. I minnesmerket tilstand fjernes sensitiv informasjon, og personverninnstillingene endres slik at bare eksisterende venner kan se profilen. Veggen forblir åpen for kondolanser. Ingen kan logge inn på den minnesmerke kontoen.

Både sletting og minnesmerking krever bevis på dødsfall og en person med fullmakt til å handle på vegne av den avdøde.

Selv om kontoen er slettet, beholder Facebook et arkiv av alt som noen gang er lastet opp. Men det er ikke mulig å få tilgang til dette arkivet, fordi det regnes som et brudd på personvernet.

Selv om Facebook lar verifiserte slektninger «minnes» kontoen, kan de bare se den informasjonen som den avdøde allerede hadde delt med dem. Facebook gir ikke tilgang til private meldinger, og det er uklart om de ville respektere et testamente som spesifiserte arving av digitale eiendeler. Det er tydelig at Facebook tar personvernet til avdøde svært alvorlig. I en sak der foreldrene til en ung mann som begikk selvmord, forsøkte å få tilgang til hans Facebook-konto for å forstå hvorfor han tok sitt liv, kjempet Facebook imot, selv med en rettskjennelse.

Heldigvis er Facebook nå i ferd med å endre sin tilnærming. I USA kan brukerne velge en «legacy kontakt» som kan oppdatere profilbildet, godta venneforespørsler og feste meldinger på tidslinjen.

Hva skjer med din Twitter-konto?

I likhet med Facebook lar Twitter en eksekutor eller et familiemedlem deaktivere en konto etter dødsfall. Men de gir ikke tilgang til kontoen eller dens data.

I en uttalelse sa Twitter at de kan samarbeide med en autorisert person eller et verifisert familiemedlem for å deaktivere kontoen, men at «Twitter-brukere eier sine kontoer», og derfor gir de ikke tilgang til en avdød brukers konto av hensyn til personvernet.

Twitter var også tilbakeholdne med å kommentere om testamentariske bestemmelser om overføring av digitale eiendeler, men la til at mye av innholdet på Twitter er offentlig tilgjengelig.

Hva skjer med din Google-konto?

Google kan være den viktigste kontoen å få tilgang til etter noens bortgang, men dessverre er det også den vanskeligste. Google behandler hvert tilfelle individuelt og beholder alle data. Det finnes ingen enkel måte å deaktivere en konto på.

Google tilbyr en rekke tjenester som Gmail, Picasa, Google Plus og Google Drive, alle tilgjengelige via en enkelt konto. Deres retningslinjer er tilsynelatende de samme for alle tjenestene.

Det er mulig å gjenopprette en slettet Google-konto hvis du handler raskt.

Hver sak vurderes individuelt, noe som kan gjøre det mulig for en autorisert person å få tilgang til digitale eiendeler. Google har imidlertid ikke svart på konkrete forespørsler, så det er uklart om de vurderer alt materiale som like konfidensielt, eller om de vil gi tilgang til Picasa, men ikke til Gmail.

Google tilbyr imidlertid en «Inactive Account Manager»-tjeneste, der du kan velge å sende en melding til en pålitelig kontakt hvis kontoen din er inaktiv en stund, med en lenke for å laste ned spesifikt innhold.

Nettbaserte eiendeler med økonomisk verdi

Den juridiske situasjonen er klarere når det gjelder nettbaserte eiendeler med økonomisk verdi. Nettbankkontoer og spillkontoer kan håndteres som tradisjonelle eiendeler.

Men når det gjelder ting du har betalt for, som musikk og e-bøker, er situasjonen annerledes. Du kjøper ikke selve musikken, men en lisens til å lytte til den, og denne lisensen kan ikke overføres. Dette gjelder også for andre digitale medier som filmer og apper.

Dette kan være en overraskende endring i forhold til den tradisjonelle behandlingen av fysiske medier. Selv om det ikke kan argumenteres mot de juridiske sidene ved dette, ser det ut som om nettbutikker har en sterkere tendens til å håndheve rettighetene til opphavsmenn. Det er uvanlig å høre om raid mot butikker som selger brukt musikk, for eksempel.

Hvordan administrere dine digitale eiendeler

Forvent ikke at dine digitale eiendeler vil være tilgjengelige for dine pårørende etter din død, med mindre du tar forholdsregler på forhånd. Det mest åpenbare er å dele passordene dine, men det er ikke ideelt. Du kan ønske å unngå at kontoene dine blir tilgjengelige mens du er i live. Hvis du har mange forskjellige passord, ville det være vanskelig å huske å oppdatere dem hos de pårørende.

En løsning kan være å bruke en passordbehandler, som KeePass eller 1Password, som lagrer passord i en kryptert fil på datamaskinen, eller å liste dem opp i et kryptert dokument. Avhengig av dine preferanser, kan du enten dele passordet til passordbehandleren med en pålitelig person, eller gi den informasjonen til en advokat med instruksjoner om å gjøre den tilgjengelig for en navngitt person ved dødsfall.

Behandling av et dødsbo kan være en lang prosess, og håndtering av digitale eiendeler kan bli utsatt. Derfor er det viktig å vurdere hvor lenge kontoer forblir aktive før de slettes på grunn av inaktivitet. Mens Twitter oppgir at kontoer kan bli slettet etter seks måneder med inaktivitet, er det ikke klart hvor lenge en inaktiv Facebook- eller Google-konto vil forbli aktiv. Så sørg for å ta hånd om dine kjæres digitale eiendeler i tide.

Det juridiske perspektivet

I henhold til loven har en personlig representant plikt til å samle inn og forvalte den avdødes eiendom, inkludert digitale eiendeler. Men det er ikke alltid så enkelt. Digitale eiendeler lagres ofte på delte servere som kan være lokalisert i forskjellige land, noe som gjør det vanskelig å bestemme hvilken jurisdiksjon som gjelder. Dette betyr at vilkårene og betingelsene til den digitale tjenesteleverandøren ofte er det som bestemmer skjebnen til de digitale eiendelene.

Derfor er det viktig å planlegge dine digitale eiendeler på forhånd, og sørge for at dine ønsker blir respektert etter din bortgang.